De Neus is vrij


Publicatie datum:

Een artikel over de vrijlating van Willem Holleeder.

Gesponsorde koppelingen

Ik heb het hier natuurlijk niet over iemand die verkouden is geweest en nu het voorbij is weer vrij kan ademen door zijn neus, maar ik heb het hier over een topcrimineel die verdacht wordt van vele liquidaties genaamd Willem Holleeder.

Wie is Willem Holleeder?

Willem Holleeder is misschien wel de bekendste crimineel die Nederland kent. Willem Holleeder kreeg naamsbekendheid doordat hij in 1983 meedeed aan de beroemde ontvoering van Freddy Heineken. Willem Holleeder werd gepakt en moest een gevangenisstraf uitzitten van elf jaar. Nadat Willem Holleeder werd vrijgelaten ging hij, net als zijn goede vriend Cor van Hout, in het criminele circuit en kocht hij de nachtclub Casa Rosa.

De relatie met Willem Endstra en de gevangenis

In 2002 kwam Willem Holleeder weer in het nieuws in 2002 toen er een foto uitlekte van Willem Holleeder en Willem Endstra samen. Willem Endstra stond bekend als de bankier van de onderwereld en werd geliquideerd op 17 mei 2004. Holleeder wordt verdacht van het opdracht geven van de liquidatie op Willem Endstra en ook van afpersing van de man. In 2006 werd Willem Holleeder gearresteerd op verdenking van afpersing en mishandeling van mensen zoals Willem Endstra. Het proces van Willem Holleeder begon op 2 april 2007 en werd ook wel de strafzaak van de eeuw genoemd. Tijdens het proces werd er een aanslag gepleegd, maar het proces van Willem Holleeder ging vertraagd in een andere rechtbank door. Op 21 december 2007 werd Willem Holleeder uiteindelijk veroordeeld tot 9 jaar met aftrek van voorarrest.

De ophef over de vrijlating

Willem Holleeder werd op 27 januari van dit jaar (2012) vrijgelaten door justitie. Willem Holleeder heeft in totaal twee derde van zijn gevangenisstraf uitgezeten en is daarom vrijgelaten. Er is vooral veel ophef over de vrijlating van Willem Holleeder, want mensen vinden het gek dat justitie geen verdere bewijzen kon vinden met betrekking tot de andere misdaden van Willem Holleeder. Veel mensen hebben het idee dat justitie te voorzichtig was met het proces tegen Holleeder en dat ze daarom geen zaak rond kregen. Willem Holleeder wordt door vele gezien als een zware crimineel en het kan zijn dat mensen zich minder veilig voelen nu hij weer vrij is. Vooral mogelijk mensen die hem hebben dwars gezeten in het verleden en nog niet het slachtoffer zijn geworden van een liquidatie.

 

Gevaren van de vrijlating

Er zijn meerdere gevaren nu Willem Holleeder op vrije voeten is. Er zijn gevaren voor mensen die hem in het verleden dwars hebben gezeten, zoals ik hiervoor heb geschreven, maar er zijn ook gevaren voor Willem Holleeder zelf. De gevaren voor Willem Holleeder zelf zijn dat hij vijanden heeft buiten de gevangenis en dat nu hij vrij is hij meteen ook minder veilig is. Willem Holleeder heeft meegewerkt met justitie door ze inlichtingen gegeven over mogelijke criminelen en dat nemen die criminelen hem waarschijnlijk niet in dank af. Als je naar Willem Holleeder kijkt kun je je misschien afvragen of hij niet beter af was in de gevangenis en misschien dacht hij dat zelf ook wel.

De rol van de media

Over de jaren is het duidelijk geworden dat de media een enorme invloed heeft gehad op Willem Holleeder. Willem Holleeder is de naam die veel mensen zich nog herinneren van de Heineken ontvoering en dat is de enige naam die ik daar eigenlijk van ken. Je kan zien dat bij de Heineken ontvoering de invloed van de media al enorm groot was op Willem Holleeder. Ook later heeft de media veel invloed gehad, want het was bijvoorbeeld de media die een foto plaatste van Willem Holleeder samen met Willem Endstra en misschien was Willem Endstra zonder die foto uiteindelijk nooit geliquideerd. Misschien, als je naar de criminele carrière van Willem Holleeder kijkt, heeft de media er wel deels voor gezorgd dat Willem Holleeder een grotere crimineel werd, want criminelen hebben misschien ook wel wat met beroemdheden en zo zouden die andere criminelen hem ook makkelijker kennen.

Als je naar de gehele situatie bekijkt kan je heel goed indenken dat Willem Holleeder beter af was in de gevangenis en zonder al die media aandacht. Willem Holleeder is gewoon volgens de regels vrijgelaten of je het er nou mee eens bent of niet. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

De filosofie van Wittgenstein

Een korte beschrijving van de filosofie van Wittgenstein

pesten

wat is pesten en wat doe je ermee?

Voor jou 10 anderen

voor jou 10 anderen is een boek van mirjam oldenhave en cynthia van eck

Lucius Annaeus Seneca

Een korte beschrijving van het leven en werk van Lucius Annaeus Seneca

De Amsterdamse handel rond 1550: Modern of Traditioneel?

Goede beschrijving van de Amsterdamse handel rond 1550

Over hotels

In dit artikel beschrijf ik wat er komt kijken bij het runnen van een hotel.

Controleleer - Accountantscontrolerisico - een inleiding

Een korte samenvatting van de begrippen bij het accountantscontrolerisico.

Wie was Giacomo Casanova?

een uitgebreid verslag over de historische figuur Giacomo Casanova en zijn leven.

50 tinten grijs

Onweerstaanbaar en sensueel.

De passievrucht - Karel Glastra van Loon

De Passievrucht, een meeslepend verhaal over liefde en familiedrama.

Ontstaan monarchie in Nederland

Geschiedenis van de Nederlandse monarchie

De investituurstrijd

Dit artikel beschrijft het conflict tussen pausen en koningen tijdens de middeleeuwen

Akra en Dyodyo

Akra en Dyodyo zijn Geestelijke leiders van de Mens.

Welke elementen zijn kenmerkend in de poëzie van M. Vasalis?

De kenmerken in de poezie van M. Vasalis die haar gedichten zo gevoelig en mooi maken.

Kwalitatieve observaties

In dit artikel wordt de kwalitatieve observatie beschreven.

Onderzoeksmethode

samenvatting van onderzoeksmethode ´ogen doen onderzoek´.

De geschiedenis van klassiek ballet

De ontwikkeling van klassiek ballet van toen tot nu

Referaat ex-criminelen

De relatie tussen hechtingsstijlen en borderline persoonlijkheidsstoornis

Dit artikel onderzoekt hoe hechting in de kindertijd gerelateerd is aan de ontwikkeling van borderline persoonlijkheidsstoornis.

Ik wil mijn kerk terug!

In de Franse tijd verloor de hervormde kerk rechten, maar in de praktijk hadden de niet-hervormden er weinig aan

Needs worden gecreeerd

Er wordt in dit artikel ingegaan op de stelling: Needs of behoeften van consumenten worden gecreeerd. Dit wordt gedaan vanuit het oogpunt van de producent.

Is een sprongtest een goede maat voor prestatie tijdens een 100 meter sprinten?

In dit artikel wordt besproken of een sprongtest een goede maat is voor prestatie tijdens een 100 meter sprinten.

Het Nederlandse strafsysteem

Leesverslag Sonny Boy

Een leesverslag van het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Atheneum 5

Boekverslag - Littekens

Schrijver: Patricia De Martelaere Titel: Littekens Uitgever: Meulenhof en Kritak Aantal pagina’s: 163