Het leven van Max Beckmann


Publicatie datum:

Gesponsorde koppelingen

Zijn leven

 Max Beckmann was een Duits expressionistisch kunstschilder.Hij is geboren in Leipzig op 12 februari 1884. Hij was de jongste van drie kinderen. Zijn vader was graanhandelaar maar stierf toen Beckmann 10 was. Hij moest naar een kostschool. daarna besloot hij om schilder te worden. Hij begint in 1900 zijn schildersopleiding in Weimar in Duitsland. Als hij is afgestudeert, in 1903 gaat hij veel reizen, vooral naar Parijs.  

In 1906 gaat hij naar Berlijn en daar trouwt hij met Minna Tube. Samen met haar krijgt hij een zoon, Peter. Dit is en blijft hun enig kind. Dan vertrekt hij als medisch vrijwilliger naar het Oost-Pruisisch front tijdens de Eerste Wereld Oorlog (1914). Hier stort hij mentaal helemaal in. Hij wordt naar Frankfurt gebracht om daar weer aan te sterken en in 1917 begint hij weer met schilderen. In 1925 scheidt hij van Minna en huwt met Mathilde von Kaulbach. Zij wordt in veel van zijn schilderijen een belangrijk onderwerp. In 1933 wordt zijn kunst in beslag genomen, Hitler is aan de macht en ze zien de moderne kunst als corrupt. Ook de slechte dingen van de samenleving en kritiek op de maatschappij zijn uit den boze. Vrijwel geen één Duits museum had nog kunst hangen van Beckmann, en in 1937 waren zo’n 600 werken van Beckmann in beslag genomen door de Duitsers.  Hij vlucht samen met zijn vrouw naar Amsterdam om nooit meer terug te keren naar Duitsland. Hij schildert alleen nog voor zichzelf en goede vrienden in zijn eigen atelier in Amsterdam. Uiteindelijk gaat hij naar New York, daar gaat hij de laatste drie jaar van zijn leven lesgeven aan beginnende schilders. Op 27 december 1950 in New York sterft Beckmann.

 Hoe werd hij bekend?

 Rond 1920 was Beckmann uitgegroeid tot één van de grootste Duitse schilders. Hij was anders als de anderen, hij was expressionistisch en modern. Zijn werk werd geprezen als een toonaangevend voorbeeld van de `Neue Sachligkeik´ (de nieuwe zakelijkheid). Dit was een stijl die de werkelijkheid liet zien zonder poespas. Hij werd erg beroemd in Duitsland en een erg gewaardeerd schilder. In 1926 had hij zijn eerste solo tentoonstelling in de Verenigde Staten. Bij JB Neumann’s  New Arts Circle gallery in New York. Zo werd hij bekend in de internationale kunstgemeenschap. In 1928 kwam er een grote overzichtstentoonstelling van Beckmann’s werk in de kunsthal Manheim. In hetzelfde jaar ontving hij een gouden medaille als erkenning van zijn artistieke kunsten.

 Stijl

Beckmann schilderde niet alleen wat je ziet maar ook de slechtere kanten van de mensen en van de samenleving. Hij was een expressionist en hield van kleur en groffe schilderingen. Hij hield zich niet vast aan één stijl, hij vermeed het om vast te zitten aan een bepaalde stijl. Maar zijn werk wordt beschreven als expressionistisch. Na zijn terugkeer van de Eerste Wereldoorlog zijn zijn schilderijen verandert. De kleuren werden intenser en feller, zijn vormen meer gepolijst, zijn lijnen werden dikker en alles werd grofer. De droom (1921) en Carnaval zijn voorbeelden van de overgangswerken van Beckmann.

 Hij gaf doormiddel van zijn schilderijen kritiek op de maatschappij, maar ook religie speelde een grote rol in zijn schilderijen. Hij gebruikte veel gekostumeerde of gemaskeerde personages, soms doen deze personages je denken aan het circus. Dit is een typisch kenmerk van Beckmann zijn werk.

 Vergelijken

Zijn gehele oeuvre kun je in twee delen verdelen, het deel voor de eerste oorlog en daarna. Voor de oorlog was zijn stijl heel anders, zoals ik al beschreven heb. Opeens begon hij veel grover en dikker te schilderen, ook zijn thema’s veranderden. Eerst ging het veel over de  problemen in de maatschappij. Maar het veranderde en het ging om de essentie van het schilderij, over de personages en de psychologische gedachtes erachter.

 Een voorbeeld van een schilderij waar hij de werkelijkheid maar ook veel leed goed laat zien is: Die nacht . Daar zie je een personage die is opgehangen, een andere man hangt aan zijn arm. Er is een vrouw vastgebonden bij haar handen en die zit op haar knieën. De personages zijn bleek en de kleuren een beetje flets. Het is heel triest en het lijkt alsof iedereen wordt vermoord. Het schilderij Carneval (1943) is heel anders. Het bestaat uit een soort van drie hokken. De kleuren zijn feller, het zijn aparte personages, een paar zelfs gekostumeerd. Je ziet nog wel dat twee personages een mes in hun handen hebben. Maar je ziet geen marteling, je ziet juist in alle drie de hokjes een vrouw en een man. Het lijkt alsof de vrouwen de vrede een beetje brengen en de mannen niet zo moordlustig maken. Ook zie je romantiek, een vrouw die fluit speelt voor de man of juist een man die zijn vrouw vasthoudt.

 Mijn Mening

Zijn schilderijen zijn abstract, zoals Beckmann zelf zei: ‘ik hou van het abstracte, waarom zou ik iets willen schilderen wat ik nu ook kan zien?’. Het ging bij zijn schilderijen er niet om dat je een mooi vredig landschap zag, maar het ging meer om de psychologische gedachten gang, om de personages die je zag. Die personages kon je dan verbinden met de maatschappij en zo wou hij zijn gevoel en mening uitdrukken. Ik vind zelf zijn werken heel mooi. Ik hou niet heel erg van hele nette en brave schilderingen. Ik vind het mooi als er iets gebeurt op een schilderij, dat als je ernaar kijkt je steeds weer iets nieuws ontdekt. Dit heb ik bij Beckmann’s werken. Vooral zijn schilderijen na de oorlog vind ik mooi, iets grover en feller, ze zijn apart door de vreemde personages. Dit maakt de schilderijen interressant maar ook mooi. Ook gebruikt hij veel verschillende kleuren, maar wel kleuren die toch bij elkaar passen en het een geheel maken. Ik zou zo kunnen denken dat hij een schilder van nu is, je ziet ook nu veel abstractie en veel kleur. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Boekverslag - Littekens

Schrijver: Patricia De Martelaere Titel: Littekens Uitgever: Meulenhof en Kritak Aantal pagina’s: 163

Resistentievorming van kankercellen

Een probleem dat kan optreden bij de bestrijding van kanker, is dat de medicatie niet goed aanslaat. Het ABC-type ATPase speelt hierbij een grote rol.

De filosofie van Wittgenstein

Een korte beschrijving van de filosofie van Wittgenstein

Kwaliteit leiding & Ontwikkeling kinderen - Kinderopvang

Wat is de samenhang tussen de kwaliteit van de kinderopvang en de ontwikkeling van kinderen?’

Romney en Steinbart - Accounting Information Systems - Hoofdstuk 7 samenvatting

Dit artikel is een samenvatting van hoofdstuk 7 van het boek Accounting Information Systems van Romny en Steinbart.

Kenmerken van de Romeinse economie in de tijd van de Republiek

In dit artikel worden de kenmerken van de Romeinse economie tijdens de tijd van de Republiek besproken

Volkenrecht - Het Gabcikovo arrest

Het conflict over de bouw van een installatie complex op de Donau

Analyse Herfstlied

Analyse Herfstlied

Historisch overzicht en ontwikkelingen van het Europees recht

Een kort Historisch overzicht en ontwikkelingen van het Europees recht van de afgelopen 50 jaar

Diagnostiek van cognitieve functies

cognitieve functies kort omschreven met de daarbij behorende tests

Robin Hood

Een uitgebreid verslag over Robin Hood

Boekverslag van Thuis in Europa van Raffaella Sarti

Geschiedenis van het dagelijks leven: trouwen, bruidsschatten, huizen met en zonder schoorsteen, kleding, koken, het wantrouwen naar het bad als gevolg van de pest, riolering of het gebrek daaraan, in het Europa van 1500 tot 1800.

De passievrucht - Karel Glastra van Loon

De Passievrucht, een meeslepend verhaal over liefde en familiedrama.

Stagebrief schrijven

Vind hier informatie hoe je een stagebrief kunt schrijven. Inleiding, middenstuk en slot.

Beschrijvende observatie

Een korte uitleg van de werking van een beschrijvende observatie.

Akra en Dyodyo

Akra en Dyodyo zijn Geestelijke leiders van de Mens.

Vrouwen praten te veel

Een artikel over de stelling 'vrouwen praten te veel', geschreven voor mijn studie.

Ischa Meijer - De Interviewer

Leesverslag van het boek De Interviewer, van Ischa Meijer

Het belang van handel, markt en geld in het oude Griekenland

in dit artikel wordt besproken welke rollen handel, markt en geld hadden in het oude Griekenland

De Amerikaanse burgeroorlog

Hierin Beschrijf ik hoe de Amerikaanse burgeroorlog verliep

Onderzoeksmethode

samenvatting van onderzoeksmethode ´ogen doen onderzoek´.

Samenvatting Francis, J.R. en Simont, D.T., (1987) A Test of Audit Pricing in A Small-Client Segement of the U.S. Marktet. The Accounting Review, LXII(1), p. 145-157.

Samenvatting van een artikel van Francis e.a. uit 1987 over het verband tussen de grootte van een accountantskantoor en de hoogte van de accountantskosten / audit kosten voor ondernemingen in het small client segment..

Het buitenlands beleid van Groot-Brittannie en Frankrijk na de Vrede van Utrecht

In dit artikel wordt kort het buitenlands beleid van Frankrijk en Groot-Brittannie na de Vrede van Utrecht beschreven.

The deer Hunter

Dit is een verslag van de film The deer Hunter

Volkenrecht; de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo

De onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo