Het leven van Max Beckmann


Publicatie datum:

Gesponsorde koppelingen

Zijn leven

 Max Beckmann was een Duits expressionistisch kunstschilder.Hij is geboren in Leipzig op 12 februari 1884. Hij was de jongste van drie kinderen. Zijn vader was graanhandelaar maar stierf toen Beckmann 10 was. Hij moest naar een kostschool. daarna besloot hij om schilder te worden. Hij begint in 1900 zijn schildersopleiding in Weimar in Duitsland. Als hij is afgestudeert, in 1903 gaat hij veel reizen, vooral naar Parijs.  

In 1906 gaat hij naar Berlijn en daar trouwt hij met Minna Tube. Samen met haar krijgt hij een zoon, Peter. Dit is en blijft hun enig kind. Dan vertrekt hij als medisch vrijwilliger naar het Oost-Pruisisch front tijdens de Eerste Wereld Oorlog (1914). Hier stort hij mentaal helemaal in. Hij wordt naar Frankfurt gebracht om daar weer aan te sterken en in 1917 begint hij weer met schilderen. In 1925 scheidt hij van Minna en huwt met Mathilde von Kaulbach. Zij wordt in veel van zijn schilderijen een belangrijk onderwerp. In 1933 wordt zijn kunst in beslag genomen, Hitler is aan de macht en ze zien de moderne kunst als corrupt. Ook de slechte dingen van de samenleving en kritiek op de maatschappij zijn uit den boze. Vrijwel geen één Duits museum had nog kunst hangen van Beckmann, en in 1937 waren zo’n 600 werken van Beckmann in beslag genomen door de Duitsers.  Hij vlucht samen met zijn vrouw naar Amsterdam om nooit meer terug te keren naar Duitsland. Hij schildert alleen nog voor zichzelf en goede vrienden in zijn eigen atelier in Amsterdam. Uiteindelijk gaat hij naar New York, daar gaat hij de laatste drie jaar van zijn leven lesgeven aan beginnende schilders. Op 27 december 1950 in New York sterft Beckmann.

 Hoe werd hij bekend?

 Rond 1920 was Beckmann uitgegroeid tot één van de grootste Duitse schilders. Hij was anders als de anderen, hij was expressionistisch en modern. Zijn werk werd geprezen als een toonaangevend voorbeeld van de `Neue Sachligkeik´ (de nieuwe zakelijkheid). Dit was een stijl die de werkelijkheid liet zien zonder poespas. Hij werd erg beroemd in Duitsland en een erg gewaardeerd schilder. In 1926 had hij zijn eerste solo tentoonstelling in de Verenigde Staten. Bij JB Neumann’s  New Arts Circle gallery in New York. Zo werd hij bekend in de internationale kunstgemeenschap. In 1928 kwam er een grote overzichtstentoonstelling van Beckmann’s werk in de kunsthal Manheim. In hetzelfde jaar ontving hij een gouden medaille als erkenning van zijn artistieke kunsten.

 Stijl

Beckmann schilderde niet alleen wat je ziet maar ook de slechtere kanten van de mensen en van de samenleving. Hij was een expressionist en hield van kleur en groffe schilderingen. Hij hield zich niet vast aan één stijl, hij vermeed het om vast te zitten aan een bepaalde stijl. Maar zijn werk wordt beschreven als expressionistisch. Na zijn terugkeer van de Eerste Wereldoorlog zijn zijn schilderijen verandert. De kleuren werden intenser en feller, zijn vormen meer gepolijst, zijn lijnen werden dikker en alles werd grofer. De droom (1921) en Carnaval zijn voorbeelden van de overgangswerken van Beckmann.

 Hij gaf doormiddel van zijn schilderijen kritiek op de maatschappij, maar ook religie speelde een grote rol in zijn schilderijen. Hij gebruikte veel gekostumeerde of gemaskeerde personages, soms doen deze personages je denken aan het circus. Dit is een typisch kenmerk van Beckmann zijn werk.

 Vergelijken

Zijn gehele oeuvre kun je in twee delen verdelen, het deel voor de eerste oorlog en daarna. Voor de oorlog was zijn stijl heel anders, zoals ik al beschreven heb. Opeens begon hij veel grover en dikker te schilderen, ook zijn thema’s veranderden. Eerst ging het veel over de  problemen in de maatschappij. Maar het veranderde en het ging om de essentie van het schilderij, over de personages en de psychologische gedachtes erachter.

 Een voorbeeld van een schilderij waar hij de werkelijkheid maar ook veel leed goed laat zien is: Die nacht . Daar zie je een personage die is opgehangen, een andere man hangt aan zijn arm. Er is een vrouw vastgebonden bij haar handen en die zit op haar knieën. De personages zijn bleek en de kleuren een beetje flets. Het is heel triest en het lijkt alsof iedereen wordt vermoord. Het schilderij Carneval (1943) is heel anders. Het bestaat uit een soort van drie hokken. De kleuren zijn feller, het zijn aparte personages, een paar zelfs gekostumeerd. Je ziet nog wel dat twee personages een mes in hun handen hebben. Maar je ziet geen marteling, je ziet juist in alle drie de hokjes een vrouw en een man. Het lijkt alsof de vrouwen de vrede een beetje brengen en de mannen niet zo moordlustig maken. Ook zie je romantiek, een vrouw die fluit speelt voor de man of juist een man die zijn vrouw vasthoudt.

 Mijn Mening

Zijn schilderijen zijn abstract, zoals Beckmann zelf zei: ‘ik hou van het abstracte, waarom zou ik iets willen schilderen wat ik nu ook kan zien?’. Het ging bij zijn schilderijen er niet om dat je een mooi vredig landschap zag, maar het ging meer om de psychologische gedachten gang, om de personages die je zag. Die personages kon je dan verbinden met de maatschappij en zo wou hij zijn gevoel en mening uitdrukken. Ik vind zelf zijn werken heel mooi. Ik hou niet heel erg van hele nette en brave schilderingen. Ik vind het mooi als er iets gebeurt op een schilderij, dat als je ernaar kijkt je steeds weer iets nieuws ontdekt. Dit heb ik bij Beckmann’s werken. Vooral zijn schilderijen na de oorlog vind ik mooi, iets grover en feller, ze zijn apart door de vreemde personages. Dit maakt de schilderijen interressant maar ook mooi. Ook gebruikt hij veel verschillende kleuren, maar wel kleuren die toch bij elkaar passen en het een geheel maken. Ik zou zo kunnen denken dat hij een schilder van nu is, je ziet ook nu veel abstractie en veel kleur. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Robin Hood

Een uitgebreid verslag over Robin Hood

Onderzoeksmethode

samenvatting van onderzoeksmethode ´ogen doen onderzoek´.

Ischa Meijer - De Interviewer

Leesverslag van het boek De Interviewer, van Ischa Meijer

Lokauto

Is het plaatsen van een lokauto onrechtmatig

Kant: transcendentale benadering

een korte beschrijving van Kants transcendentale benadering en Het Genie.

De geschiedenis van klassiek ballet

De ontwikkeling van klassiek ballet van toen tot nu

Klinische neuropsychologie

Klinische neuropsychologie is een onderdeel van neuropsychologie, dat op zijn beurt weer onderdeel is van neurowetenschappen.

Sanger DNA sequencing

Wat is Sanger DNA sequencing en hoe werkt het?

Vrouwen praten te veel

Een artikel over de stelling 'vrouwen praten te veel', geschreven voor mijn studie.

Van traditionele naar moderne opvoeding.

Aan de hand van de boeken van LeVine en Stearns wordt de verandering van traditionele naar moderne opvoeding beschreven en verklaard.

Wat is de relatie tussen politiek en economie in het Klassieke Athene?

In dit artikel wordt het verband tussen de politiek en economie in het Klassieke Athene besproken

De intrinsiek sociale groep

Dit artikel is een samenvatting van het stuk over de intrinstiek sociale groep uit het boek cultuur en lichaam van Voestermans en Verheggen

Het leven van Max Beckmann

Vaccinatie wel altijd zo goed?

In het nieuwsblad van België stond een artikel over de opkomst van bof. Dit gaat mogelijk om een gemuteerde soort van de bof.

Wie was Giacomo Casanova?

een uitgebreid verslag over de historische figuur Giacomo Casanova en zijn leven.

Wit licht - een filmverslag

Een zeer uitgebreid verslag over de film 'Wit Licht'

Een cultuur van onschatbare waarde(n) - Exotisme in de beeldende kunst van de romantici

Artikel over het groeiende exotisme in de Westerse kunst vanaf ongeveer 1870: de tijd van de Romantiek. Er wordt apart aandact besteed aan kunstwerken van Eugène Delacroix.

Resistentievorming van kankercellen

Een probleem dat kan optreden bij de bestrijding van kanker, is dat de medicatie niet goed aanslaat. Het ABC-type ATPase speelt hierbij een grote rol.

Ontwikkelingshulp moet stoppen

Ontwikkelingshulp geven we aan derde wereld landen opdat zij ook kans hebben om te groeien en een welvarend land te worden.

Volkenrecht - Het Nicaragua arrest deel 2

Het vervolg van: Volkenrecht - Het Nicaragua arrest

Lucius Annaeus Seneca

Een korte beschrijving van het leven en werk van Lucius Annaeus Seneca

Een samenleving zonder idealen

Mijn commentaar op het boek De eindeloze jaren zestig.

Referaat ex-criminelen

Welke elementen zijn kenmerkend in de poëzie van M. Vasalis?

De kenmerken in de poezie van M. Vasalis die haar gedichten zo gevoelig en mooi maken.

Schopenhauer: Romantische benadering

Een korte beschrijving van de romantische benadering van de filosofie van Schopenhauer.