Referaat ex-criminelen


Publicatie datum:

Gesponsorde koppelingen

Een ex crimineel moet een kans krijgen om bij een werkgever aan de slag te kunnen.

Moeten we een ex crimineel de kans geven op een baan of moeten we hem die weigeren? Vaak zijn werkgevers bang om een ex crimineel in dienst te nemen, aan de ene kant begrijpelijk want hij is wel een crimineel geweest. Ze schrikken af van het strafblad en verzinnen daarom verscheidene smoezen om hun niet aan te nemen. Toch zou je de crimineel een kans moeten geven, niet alleen voor hem maar voor de hele samenleving.

Bij deze stelling ga ik ervan uit dat de ex crimineel een strafbaar feit heeft begaan, ongeacht welk delict. De argumenten zijn dus voor alle soorten delicten, of het nou om moord, verkrachting of vernieling gaat.

Argumenten voor:
 - De ex crimineel zou natuurlijk een baan moeten krijgen, hij moet deze kans krijgen om zo weer deel van de maatschappij te worden. Hij heeft zijn straf uitgezeten en hij moet een tweede kans krijgen.
- De ex crimineel krijgt door middel van een baan de kans om onder de mensen te komen, vrienden te maken en weer een normaal leven op te bouwen.

- Als een ex crimineel geen baan heeft of krijgt, krijgt hij/zij een uitkering. Een uitkering is veel duurder dan de ex crimineel een baan geven zodat hij zo voor zichzelf kan zorgen. Dus in principe is het veel goedkoper.
- Als de ex crimineel een uitkering heeft, veel thuis zit kan hij/zij door verveling snel weer in het criminele circuit vervallen. Hij zou kunnen gaan stelen, roven of juist vernielen om aan meer geld te komen en zijn vrije tijd op te vullen. Juist om hem een baan te geven wat voor afleiding zorgt, kunnen we de ex criminelen helpen.

Argumenten tegen:
 - Het is niet veilig voor het bedrijf om een ex crimineel aan te nemen. Maar ook niet voor de mensen die er werken. Ex criminelen die hebben gestolen zouden dat weer kunnen gaan doen binnen het bedrijf. Ook kunnen ze in andere gewoontes vervallen als mishandeling.
- Het vertrouwen van een ex crimineel is weg bij veel mensen, ze hebben een fout begaan en die vergeet niemand snel.
 - Het belemmert mensen die niet bij de categorie ex criminelen hoort, op een baan.
Maar ook de personen die daar al werken zouden kunnen vertrekken omdat ze zich niet veilig voelen met een ex crimineel om zich heen.
 - Vaak hebben de criminelen ook een communicatie probleem, vaak door een lange gevangenis straffen en veel alleen zijn.

Eigen conclusie:
 De ex criminelen hebben wel recht op een baan, maar niet allemaal en altijd.
Het hangt er heel erg vanaf in welke situatie en wat de ex crimineel heeft gedaan en voor welke baan hij solliciteert.

Een ex crimineel die zich schuldig heeft gemaakt aan moord zou niet een baan mogen krijgen waarbij hij met mensen werkt. Een kantoor baan zou wel geschikt kunnen zijn omdat hij dan papier werk hoeft te doen of in ieder geval niet direct met mensen in aanraking komt. Ook een ex crimineel die zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting, pedofilie of incest zou niet mogen werken met mensen of kinderen. Al wil hij nog zo graag een baan, het is niet veilig voor de mensen of voor de kinderen. Een pedofiel zou weer terug kunnen vallen in zijn oude gewoontes, misschien zelfs zonder dat hij het zelf wil. Maar het is niet verantwoordelijk voor de maatschappij.

Maar een ex crimineel die heeft gestolen zou niet zomaar in een bank mogen werken of andere functies bekleden omdat hij dan ook weer in dezelfde fout zou kunnen vallen. Maar een baan waar veel creativiteit bij te kijken komt, zou wel acceptabel zijn. Een minderjarige die crimineel gedrag vertoont en daarvoor al zijn straf heeft betaald, zou je, als hij 10 jaar later solliciteert naar een baan waarvoor hij heel hard heeft gestudeerd. Maar als een volwassene solliciteert naar een baan, daar heel hard voor heeft gestudeerd en die niet krijgt omdat hij in zijn jeugd crimineel gedrag heeft vertoond vind ik dat niet kunnen. Het hangt er natuurlijk wel heel erg vanaf aan wat voor criminaliteit hij zich schuldig heeft gemaakt.

Het is uiteindelijk wel de keuze van de baas van het betreffende bedrijf, hij moet zien of de ex crimineel goed bevalt in de werkplek.
Je zou dus als baas een proeftijd kunnen aanvragen en daarna kijken hoe de ex crimineel bevalt in de werkruimte en hoe hij of zij omgaat met het werk zelf. Je kunt ook gesprekken houden met de ex crimineel, hoe hij erover denkt en wat hij ervan vind. En ook vragen aan de collega's, hoe de ex crimineel bevalt en of hij erbij past.

Maar het is en blijft moeilijk om tussen de verschillende ex criminelen onderscheidt te maken, het hangt er heel erg vanaf wat voor persoon, wat voor strafbaar feit hij heeft gepleegd en in welke situatie. Een minder jarige die steelt en drugs verkoopt omdat hij anders geen geld heeft zou wel een kans moeten krijgen. Maar een volwassene die met voorbedachten rade een moord of meerdere heeft gepleegd zou niet kans mogen hebben op een baan.

Het hangt er dus heel erg vanaf welke misdaad diegene heeft begaan en dan moet je gaan zien of hij een baan mag. Ik vind dat daar meer tijd aan moet worden besteed, dat ex criminelen wel een kans krijgen een leven op te bouwen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie verslagen-scripties

Resistentievorming van kankercellen

Een probleem dat kan optreden bij de bestrijding van kanker, is dat de medicatie niet goed aanslaat. Het ABC-type ATPase speelt hierbij een grote rol.

Waarom wordt er met squat jump hoger gesprongen dan met een counter movement jump ?

In dit artikel wordt beschreven hoe het komt dat de spronghoogte gemeten bij counter movement jump, veel hoger is dan de spronghoogte bij een squat jump.

Invoering van de Europese grondwet

Wat zijn de voor- en nadelen van een Europese grondwet?

Voor jou 10 anderen

voor jou 10 anderen is een boek van mirjam oldenhave en cynthia van eck

Genoeg van de economie

Heeft nederland genoeg van de economie?

Diagnostiek van cognitieve functies

cognitieve functies kort omschreven met de daarbij behorende tests

Needs worden gecreeerd

Er wordt in dit artikel ingegaan op de stelling: Needs of behoeften van consumenten worden gecreeerd. Dit wordt gedaan vanuit het oogpunt van de producent.

Afblijven

In dit boekverslag beschrijf ik zo een beetje alles wat in het boek voorkomt.

De intrinsiek sociale groep

Dit artikel is een samenvatting van het stuk over de intrinstiek sociale groep uit het boek cultuur en lichaam van Voestermans en Verheggen

Beschrijvende observatie

Een korte uitleg van de werking van een beschrijvende observatie.

Doel van een tekst, hoe bouw je een tekst op.

Hoe bouw je een tekst op en wat is het doel ervan?

De mens als machine

Verslag voor wijsgerige vorming over de holistische kijk op de mens.

Walton Kendall

Een korte beschrijving van de filosofie van Walton Kendall.

Rapporteren en verslagleggen

Wat zijn de algemene principes bij het rapporteren.

Wir haben es nicht gewusst

Betoog over het onethisch handelen van de kerk na het aan het licht komen van verschillende zedenmisdrijven

Referaat ex-criminelen

Lucius Annaeus Seneca

Een korte beschrijving van het leven en werk van Lucius Annaeus Seneca

Stagebrief schrijven

Vind hier informatie hoe je een stagebrief kunt schrijven. Inleiding, middenstuk en slot.

Kwantitatieve Observaties

Een korte uitleg over kwantitatieve observatie

Jeugdbendes

Een artikel over jeugdbendes, niet ter overname maar voor informatie!

Samenvatting Gedrags - en werkhoudingsproblemen & zorgverbreding

Samenvatting van het bekende boek van Harry Jansen: Gedrags - en werkhoudingsproblemen & zorgverbreding

De krijgsman en het ridderideaal

Dit artikel behandelt de ontwikkeling die het ridderschap heeft ondergaan in de middeleeuwen.

Robin Hood

Een uitgebreid verslag over Robin Hood

Onderzoeksmethoden en technieken

In dit artikel zal ik verschillende methoden en technieken om onderzoek te doen belichten.

Romney en Steinbart - Accounting Information Systems - Hoofdstuk 7 samenvatting

Dit artikel is een samenvatting van hoofdstuk 7 van het boek Accounting Information Systems van Romny en Steinbart.