In de klank van de echte Australische Didgeridoo zit een hele grote vibrator


Publicatie datum:

Geniet met de Didgeridoo van het geluid van de vibratie van vibrerende lippen op een hele grote holle buis.

Gesponsorde koppelingen

De oudste tastbare bewijzen voor de oorsprong van de Australische Didgeridoo zijn gevonden in de Kakadu-regio. Daar zijn een aantal rotstekeningen gevonden waarop Didgeridoo zijn afgebeeld. De leeftijd van deze rotstekeningen wordt geschat op zo’n 2000 jaar oud. Volgens de mondelinge overleveringen van de Auboriginals zelf zou de Didgeridoo al sinds 40.000 jaar door hun voorouders bespeeld worden. De naam Didgeridoo wordt trouwens niet door de Auboriginals gebruikt, deze naam is waarschijnlijk namelijk bedacht door een Ierse immigrant. Bij de Aboriginals staat het instrument onder veel andere namen bekend, zoals de namen Yidaki, Yirdaki of Yaraki bij het Yolngu volk in Noordoost-Arnhemland, de naam Magu in West-Arnhemland, de naam Ilpirra in de streek rond Alice Springs, de naam Ngarrriralkpwina in Groote Eylandt en in sommige streken wordt de naam Kanbi en Ihambilbing gebruikt.

didgeridoo

Wat is een didgeridoo:

De Didgeridoo is in feite niets meer dan een lange holle buis. Op de oude rotstekeningen is duidelijk te zien dat de allereerste Didgeridoos werden gemaakt van bamboe. De dikke Bamboe stokken waren namelijk makkelijk uit te hollen met de prehistorische stenen vuistbijlen uit die tijd. Tegenwoordig worden de echte Australische Didgeridoos gemaakt van een eucalyptusboomstam of -tak, maar in principe kan iedere holle buis worden gebruikt als een didgeridoo. Ze kunnen daarom gemaakt van worden van vele soorten hout en kunststof. Het enige waar de holle houten of kunststoffen buis aan moet voldoen is dat hij voldoende dik is, circa 4 cm binnendiameter en voldoende lang is, 1 tot 1,5 meter.

didgeridoo

Het geheim van de echte australische didgerido:

Het geheim van de echte Australische Didgeridoo is de manier waarop hij gemaakt wordt. Een echte Australische Didgeridoo wordt namelijk niet gemaakt door mensen. Daarom is het voor de Auboriginals ook een heilig instrument. De Australische Didgeridoo wordt je namelijk geschonken door moeder aarde. De Auboriginals geloven dat de Didgeridoo zelf de persoon kiest die hem zal vinden. Een echte Australische Didgeridoo is namelijk een jarenoude eucalyptusboomstam die op een gegeven moment door termieten ’s nachts wordt ingekapseld met een laag klei. Deze laag klei beschermt de termieten tegen het felle zonlicht waar ze allergisch voor zijn zodat ze vervolgens met zijn allen de voedzame schors van de eucalyptusboomstam op kunnen vreten. Ook de voedzame binnenkant van de eucalyptusboomstam wordt door de termieten opgevreten. Het enige wat er van de eucalyptusboomstam overblijft is de hardhouten bast. Na verloop van tijd brokkelt de opgedroogde klei van de eucalyptusboomstam af en wordt een mooie gladde  Didgeridoo zichtbaar. De gelukkige Auboriginal die hem vindt hoeft hem alleen maar bij de grond af te zagen. Vervolgens hoeft hij alleen nog maar het mondstuk passend te maken met pure bijenwas.

didgeridoo

Het bespelen van de didgeridoo:

De Didgeridoo wordt bespeeld door de lippen in het grote mondstuk ontspannen te laten trillen. Hierdoor wordt een hele lage zwaar vibrerende grondtoon geproduceerd. Door de lippen af en toe strakker te spannen kun je de toon in hoogte laten variëren. Na een tijdje oefenen kun je ook je stem door je trillende lippen laten horen. De Auboriginals  gebruiken bij het spelen meestal een speciale ademhalingstechniek. Door met wangen, tong en kaak lucht naar buiten te persen en tegelijkertijd door hun neus in te ademen kunnen ze de toon aanhouden en tegelijkertijd door hun neus inademen. Dit noemt men ook wel circulaire ademhaling.

didgeridoo

Medische toepassing didgeridoo:

Tegenwoordig wordt de Didgeridoo ook gebruikt als therapeutisch instrument. Het is namelijk gebleken dat bij mensen die lijden aan ernstige ongewenste ademhalingsstilstanden (Apneu), door de Didgeridoo te bespelen met de circulaire ademhalings techniek, de klachten met gemiddeld zo’n 70% verminderen.

didgeridoo

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

In de klank van de echte Australische Didgeridoo zit een hele grote vibrator

Geniet met de Didgeridoo van het geluid van de vibratie van vibrerende lippen op een hele grote holle buis.

Talentjes

Een artikel over het verhandelen van jeugdspelers. Het wordt steeds gekker.

Cadeau ideeen voor jonge meiden

Niet 1 cadeau, niet 2 cadeaus, maar heel veel kleine cadeautjes

Gratis Movie Park Germany, korting Movie Park Germany

In dit artikel alles over het ontstaan en de attracties in Movie Park Germany.

10 zaken die u altijd al wilde weten over Howrse

Howrse is een gratis online spel waarbij spelers paarden kunnen verzorgen, fokken en trainen.

Het spel en de knikkers

Voorjaar is knikkertijd. Laat die knikkers maar weer komen!

Gratis parkeren bij Museum Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Parkeren bij Museum Naturalis Biodiversity Center in Leiden kost normaal € 5,- maar het kan ook gratis.

Waarom geen gitaar leren spelen?

Het maken van muziek is leuk, en zeker als je dat samen met anderen wil doen. Voor het maken van muziek maak je gebruik van een instrument. Als je zingt gebruik je je eigen stem.

Gratis Dolfinarium Harderwijk of hoge Korting Dolfinarium Harderwijk, kwestie van goed zoeken.

Dolfinarium Harderwijk is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Dolfinarium Harderwijk.

Gratis LEGO sofware, gratis bouwen met LEGO

Bouw nu ook oneindig veel LEGO voertuigen, LEGO huizen, LEGO figuren met de gratis LEGO software.

Kaartspel: By dead

Leuk uitdagend kaartspel voor een gezellig avondje met je vrienden

Pochet

Pochet dragen, hoe en in welke outfits

De gevaren van vuurwerk

Het is bijna weer zover... Massa's aan vuurwerk zullen met oud & nieuw worden afgestoken. In dit artikel behandel ik de gevaarlijke kant van vuurwerk en worden enkele tips gegeven om dit gevaar zo minimaal mogelijk te houden.

Postcrossing

Postcrossing is een leuke manier om kaarten uit de hele wereld te ontvangen.

Top 7 lekkerste shisha cafe's

Top 7 lekkerste waterpijp cafe's in Amsterdam.

Enkele datingtips voor mannen!

Datingtips… Onervaren mannen die een geslaagde date willen hebben kunnen er wel een paar gebruiken! Ben jij zo’n onervaren man? Lees dan dit artikel!

Samenvatting Twilight Eclipse 2010

Samenvatting Twilight Eclipse 2010

Festival Mundial.

Het evenement Festival Mundial.

Vakantie Kamperen

Kamperen is nog steeds in!

Anime en manga

Anime en manga zijn termen die steeds bekender worden, maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is vrije tijd en hoe besteden we het?

De tijd die we niet werken noemen we vrije tijd maar wat is vrije tijd en hoe besteden we het?

Boekbinden

Hoe bind je je eigen boek

Het raad-maar-raak spel.

Het is een leuk en makkelijk spel, wat je overal kan doen!

Writers block: de mythe

Writers block: ontdek waarom het eigenlijk niet bestaat.

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!