Het ontstaan van een nieuwe stripfiguur: Panda en Pandili


Publicatie datum:

In 2007 bedacht ik een nieuw stripfiguur, Panda. In dit artikel leg ik uit hoe ik op het idee kwam om Panda te tekenen.

Gesponsorde koppelingen

Door mijn werk kwam ik in aanraking met nijntje. Ik heb me toen verdiept in nijntje en vond het volgende: nijntje (Utrecht, 21 juni 1955) is een serie kinderprentenboeken met in de hoofdrol het gelijknamige konijntje nijntje Pluis. De boeken zijn geschreven en getekend door Dick Bruna. In 1955 kwam er voor het eerst een nijntjeboek uit, naar het verhaal dat Dick Bruna zijn één jaar oude zoontje vertelde over een konijntje dat ze eerder die dag in de duinen van Egmond aan Zee hadden gezien. Andere bronnen geven aan dat nijntje gebaseerd op het pluche konijn van Bruna's zoon. nijntje wordt op een zeer basale manier getekend, met maar enkele lijnen en grotendeels in de primaire kleuren met dikke kaderlijnen. Een nijntjeboek bevat vierentwintig pagina's, met op elke rechterpagina een tekening en op elke linkerpagina vier regels vers. De boeken worden in een klein formaat gedrukt, omdat Dick Bruna het belangrijk vindt dat zijn publiek het gevoel heeft dat de werkjes voor hen gemaakt zijn en niet voor hun ouders.

panda en pandili

Gesponsorde koppelingen

Al zoekende naar informatie vond ik op internet een verwijzing naar Musti waar nijntje op geïnspireerd zou zijn. Ik was heel verbaasd toen ik zag dat nijntje inderdaad wel heel erg veel met musti gemeen heeft.

http://www.foobie.nl/images/thumbs/7d7f8ddd802a693bb78dec77c40c4368.png                 http://www.foobie.nl/images/thumbs/02d2eec04bd0efeacbf5efe809ffe290.png

Musti was een Vlaams kinderprogramma dat ook in Nederland populair was. Tekenaar Ray Goossens tekende in 1945 al het katje Musti maar het duurde tot 1968 voordat er een televisieprogramma van werd gemaakt. In enkele minuten werd er een kort verhaaltje verteld met onderwerpen als de dierentuin, het circus, snurken, de brandweer, de tandarts, een computer, jarig zijn en leren goochelen. Samen met zijn vriendjes Meneer Konijn, Mevrouw Schildpad, Egeltje en Meneer Hond beleefde Musti deze avonturen. Van Musti zijn in totaal 156 afleveringen gemaakt, die ook in Japan en Canada zijn uitgezonden. Sinds 2007 zijn er ook nieuwe afleveringen gemaakt, met een 3D Musti. Vanaf het najaar van 2007 kwamen deze nieuwe afleveringen op Ketnet.

panda en pandili

Naar aanleiding van deze ontdekking dacht ik diep na. Welk dier is wereldwijd bekend, lief en knuffelbaar. De panda, was het antwoord. Ik begon te schetsen maar mijn panda bleef een beetje droevig figuur.

panda en pandili

Toen heb ik gedaan wat Dick Bruna ook heeft gedaan, neem zoveel mogelijk eigenschappen over van Musti en voila, het wordt opeens een hele vrolijke panda figuur. Ik vond hem zo goed gelukt dat ik hem heb vastgelegd bij het bureau van de intellectuele eigendommen. Ik ben toen panda in heel veel verschillende settings gaan tekenen. Al gauw besefte ik dat er wat miste, een meisjes versie. Toen heb ik Pandili bedacht, zijn vriendinnetje.

panda en pandili

Het zoeken is nu naar een uitgever of ander bedrijf die onder licentie met mijn panda en pandili boekjes en/of andere producten kan gaan maken.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Tips voor Sinterklaasgedichten

Een artikel met tips om de leukste Sinterklaasgedichten te schrijven

Er op uit bij Deventer

Een fraaie wandeltocht in de buurt van Deventer

Top 7 lekkerste shisha cafe's

Top 7 lekkerste waterpijp cafe's in Amsterdam.

Zo kun je halloween vieren

Halloween een feest voor jong en oud

Karpervissen

karpervissen met boilies en voerkorfjes