De zomer vakantie, een noodzakelijke vakantie


Publicatie datum:

De zomervakantie is tegenwoordig synoniem voor uitrusten en genieten.

Gesponsorde koppelingen

Bij het woord zomervakantie denken we aan lekker relaxen in de zon, leuke plaatsen bezoeken, sporten, uit eten, feesten enz. Het is één van de belangrijkste dingen in ons leven geworden. Alleen al bij gedachte dat we de rest van ons leven nooit meer op vakantie zouden kunnen zouden we het benauwd krijgen.

zomervakantie

Hoe is de zomervakantie ontstaan en waarom is hij zo belangrijk geworden.
De iets oudere mensen zullen het nog wel weten maar de meeste mensen die dit lezen zijn echte internetters en dus  jonge mensen.

Zomer werk

Nog niet zo lang geleden waren de meeste mensen in Nederland nog werkzaam in de agrarische sector en was het noodzakelijk dat de kinderen van jongs af aan meewerkten op het bedrijf. Toen de leerplichtwet in 1901 werd aangenomen moest daarmee natuurlijk rekening worden gehouden. Daarom kregen de kinderen zomers 6 weken landbouwverlof om thuis te kunnen helpen met de oogstwerkzaamheden. Ze werkten dan 6 dagen per week van ’s ochtends 6 tot ’s avonds 9. Ze waren dan na 6 weken ook weer blij als ze weer naar school mochten.

Vakantie stress

Na verloop van tijd werkten er steeds minder mensen in de agrarische sector maar de scholen gingen wel 6 weken dicht. Hun kinderen hoefden dus opeens 6 weken niets te doen. Opeens zaten de ouders dus 6 weken met hun kinderen thuis opgescheept. Na een paar weken begon dit tot irritaties te leiden. Daarom gingen de ouders dingen verzinnen om deze irritaties te voorkomen. Het begon met dagjes uit naar een speeltuin of een bezienswaardigheid. Nu gaan we met het hele gezin een aantal weken met het vliegtuig naar een exotisch vakantieoord.

Het is grappig om vast te stellen dat wat begonnen is als een recht tot verlof om te werken is verworden tot een recht op vakantiedagen om niet te werken. Het is zelfs zo dat voor veel mensen de zomervakantie de belangrijkste periode van het jaar is geworden.

De zomervakantie bezorgt sommige mensen echter ook stress. Zoals zoveel luxe dingen is het een statussymbool geworden. Als je niet op vakantie kunt hoor je er vaak niet meer bij. Veel mensen werken dus de rest van het jaar extra hard om zich een dure vakantie te kunnen veroorloven. Doordat ze daarvoor zo hard werken kijken ze steeds eerder reikhalzend naar de vakantie uit. Daardoor raken ze de laatste werkweken steeds meer gestrest. Dit wordt nog verstrekt door het feit dat ze op voor moeten werken voor de weken dat ze weg gaan. Deze mensen zijn dus daardoor echt aan vakantie toe als het zover is. Vaak zijn ze zelfs de eerste dagen ziek en hebben ze vervolgens de eerste week nodig om bij te komen. Daarna kunnen ze twee weken helemaal ontspannen. Als ze na hun vakantie weer naar hun werk gaan moeten ze meestal de eerste week extra hard werken om hun achterstand in te halen.

Toch is het dit allemaal waard. Ook ik heb in mijn vakanties een aantal van de mooiste momenten van mijn leven meegemaakt. Ik heb daarom alweer zin in de vakantie!!

En ik geniet heel bewust van iedere vakantie, want ook al  ben ik nog maar 47 jaar ook ik moest vroeger altijd werken in de vakantie.

Één van de leukste dingen die ik meegemaakt heb op vakantie in Frankrijk is dit. Ik was met 4 vrienden in een oude volkswagen bus op vakantie in Frankrijk. We reisden op de bonnefooi  en kampeerden in het wild. Op een doordeweekse avond hadden we de bus een kilometertje buiten een klein dorp in het bos gezet. Na het eten liepen we op verkenning, een beetje met een voetbal overspelend , door de dorpsstraat. Het was er helemaal uitgestorven. Het enige wat er voor ons was, was een oud cafeetje. We voelden aan de deur maar hij zat op slot. We wandelden alweer verder toen de deur open ging en de eigenaar ons aansprak. We waren van harte welkom. Dus gingen we naar binnen en bestelden allemaal een glas wijn. Na een kwartier kwam er een nieuwsgierig boertje om de hoek kijken omdat hij licht zag branden. We boden hem meteen een wijntje aan. Weer even later volgde er nog één en ook hem gaven we een wijntje. Na een paar uur zat het café op die manier al aardig vol. Mijn vriend Rob ging daarom even naar de bus om een kistje sigaren te halen. Dat was een schot in de roos. De boertjes waren al gezellig door de wijn en toen ze ook nog een sigaar kregen werd het echt één groot feest. Aangetrokken door de drukte stroomde het café uiteindelijk helemaal vol en werd het één groot dorpsfeest dat tot diep in de nacht voortduurde.  


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Sauna een weldaad voor lichaam en geest.

Wat kunt u verwachten bij een saunabezoek.

Wat is de goedkoopste vakantie?

We hebben er allemaal recht op maar wat is de goedkoopste vakantie?

Binnenkort van alles gratis in Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam biedt binnenkort tal van gratis activiteiten en leuke kortingen aan.

Natuurlijke thuisgemaakte gezichtsmaskers

Thuisgemaakte natuurlijke gezichtsmaskers voor een stralende huis

Online shoppen

Online shoppen, het is een gewoonte geworden in onze samenleving maar hoelang kan het eigenlijk al?

Wat is het ultieme vakantie gevoel?

Ieder jaar in de zomervakantie gaan miljoenen mensen op zoek naar het ultieme vakantie gevoel

Winkelen met GVU, Utrecht

Een goedkoop buskaartje in en rondom Utrecht

Dj worden, hoe doe je dat?

Wil jij een dj worden en wil je weten hoe je dat aan moet pakken? Lees dan dit artikel.

Tochten in de Vogezen

Toertocht langs strijdtonelen in de eerste wereldoorlog

Bokrijk gaat mee met zijn tijd

Openluchtmuseum Bokrijk toont nu ook de sixties.

The voice of holland (TVOH), gedroomd succes

Het succes van The Voice Of Holland

Avonturenland Heerlen

binnenspeeltuin, apekooi, ballenbak.

De waterpijp

Informatie over de eeuwenoude waterpijp

Tips voor een leuke dag met je vriendinnen!

Een aantal tips voor een leuke middag organiseren met je vriendinnen.

penrose-tegels en voderberg-tegels

wiskundige tegel patronen die nooit ophouden. gewoon leuk om te weten en leuk om te lezen.

Geocaching

Geocaching, algmene informatie en uitleg

Gratis Bobbejaanland of hoge Korting Bobbejaanland, kwestie van goed zoeken.

Bobbejaanland is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Bobbejaanland.

Vlaggenmast onderhouden

Na aanschaf van uw vlaggenmast wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Echter, regen, wind en vuil kunnen uw net aangeschafte mast relatief snel aantasten

De juiste boormachine voor elke klus

Niet iedere boormachine is geschikt voor elke klus. Dit artikel geeft uitleg over de verschillende soorten boormachines en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Gratis Omniversum of hoge Korting Omniversum

Omniversum is een mooi 3D Bioscoop voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Omniversum.

Solar weekend 2015

Solar weekend is een festival dat elk jaar in Roermond aan de maasplassen gehouden wordt. Dit jaar is het thema Cinema.

Karpervissen

karpervissen met boilies en voerkorfjes

Spookjes maken van een oud wit laken

Een handpop spookje maken met daarin een zakje chips.

Leuke dingen tegen verveling

Als je dit artikel gelezen hebt zul je een top vakantie tegemoet gaan

Liefdevolle vriendelijkheid : een ander perspectief op geluk.- Sharon Salzberg (recensie)

Liefdevolle vriendelijkheid - Sharon Salzberg. Recensie