De zomer vakantie, een noodzakelijke vakantie


Publicatie datum:

De zomervakantie is tegenwoordig synoniem voor uitrusten en genieten.

Gesponsorde koppelingen

Bij het woord zomervakantie denken we aan lekker relaxen in de zon, leuke plaatsen bezoeken, sporten, uit eten, feesten enz. Het is één van de belangrijkste dingen in ons leven geworden. Alleen al bij gedachte dat we de rest van ons leven nooit meer op vakantie zouden kunnen zouden we het benauwd krijgen.

zomervakantie

Hoe is de zomervakantie ontstaan en waarom is hij zo belangrijk geworden.
De iets oudere mensen zullen het nog wel weten maar de meeste mensen die dit lezen zijn echte internetters en dus  jonge mensen.

Zomer werk

Nog niet zo lang geleden waren de meeste mensen in Nederland nog werkzaam in de agrarische sector en was het noodzakelijk dat de kinderen van jongs af aan meewerkten op het bedrijf. Toen de leerplichtwet in 1901 werd aangenomen moest daarmee natuurlijk rekening worden gehouden. Daarom kregen de kinderen zomers 6 weken landbouwverlof om thuis te kunnen helpen met de oogstwerkzaamheden. Ze werkten dan 6 dagen per week van ’s ochtends 6 tot ’s avonds 9. Ze waren dan na 6 weken ook weer blij als ze weer naar school mochten.

Vakantie stress

Na verloop van tijd werkten er steeds minder mensen in de agrarische sector maar de scholen gingen wel 6 weken dicht. Hun kinderen hoefden dus opeens 6 weken niets te doen. Opeens zaten de ouders dus 6 weken met hun kinderen thuis opgescheept. Na een paar weken begon dit tot irritaties te leiden. Daarom gingen de ouders dingen verzinnen om deze irritaties te voorkomen. Het begon met dagjes uit naar een speeltuin of een bezienswaardigheid. Nu gaan we met het hele gezin een aantal weken met het vliegtuig naar een exotisch vakantieoord.

Het is grappig om vast te stellen dat wat begonnen is als een recht tot verlof om te werken is verworden tot een recht op vakantiedagen om niet te werken. Het is zelfs zo dat voor veel mensen de zomervakantie de belangrijkste periode van het jaar is geworden.

De zomervakantie bezorgt sommige mensen echter ook stress. Zoals zoveel luxe dingen is het een statussymbool geworden. Als je niet op vakantie kunt hoor je er vaak niet meer bij. Veel mensen werken dus de rest van het jaar extra hard om zich een dure vakantie te kunnen veroorloven. Doordat ze daarvoor zo hard werken kijken ze steeds eerder reikhalzend naar de vakantie uit. Daardoor raken ze de laatste werkweken steeds meer gestrest. Dit wordt nog verstrekt door het feit dat ze op voor moeten werken voor de weken dat ze weg gaan. Deze mensen zijn dus daardoor echt aan vakantie toe als het zover is. Vaak zijn ze zelfs de eerste dagen ziek en hebben ze vervolgens de eerste week nodig om bij te komen. Daarna kunnen ze twee weken helemaal ontspannen. Als ze na hun vakantie weer naar hun werk gaan moeten ze meestal de eerste week extra hard werken om hun achterstand in te halen.

Toch is het dit allemaal waard. Ook ik heb in mijn vakanties een aantal van de mooiste momenten van mijn leven meegemaakt. Ik heb daarom alweer zin in de vakantie!!

En ik geniet heel bewust van iedere vakantie, want ook al  ben ik nog maar 47 jaar ook ik moest vroeger altijd werken in de vakantie.

Één van de leukste dingen die ik meegemaakt heb op vakantie in Frankrijk is dit. Ik was met 4 vrienden in een oude volkswagen bus op vakantie in Frankrijk. We reisden op de bonnefooi  en kampeerden in het wild. Op een doordeweekse avond hadden we de bus een kilometertje buiten een klein dorp in het bos gezet. Na het eten liepen we op verkenning, een beetje met een voetbal overspelend , door de dorpsstraat. Het was er helemaal uitgestorven. Het enige wat er voor ons was, was een oud cafeetje. We voelden aan de deur maar hij zat op slot. We wandelden alweer verder toen de deur open ging en de eigenaar ons aansprak. We waren van harte welkom. Dus gingen we naar binnen en bestelden allemaal een glas wijn. Na een kwartier kwam er een nieuwsgierig boertje om de hoek kijken omdat hij licht zag branden. We boden hem meteen een wijntje aan. Weer even later volgde er nog één en ook hem gaven we een wijntje. Na een paar uur zat het café op die manier al aardig vol. Mijn vriend Rob ging daarom even naar de bus om een kistje sigaren te halen. Dat was een schot in de roos. De boertjes waren al gezellig door de wijn en toen ze ook nog een sigaar kregen werd het echt één groot feest. Aangetrokken door de drukte stroomde het café uiteindelijk helemaal vol en werd het één groot dorpsfeest dat tot diep in de nacht voortduurde.  

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Dj worden, hoe doe je dat?

Wil jij een dj worden en wil je weten hoe je dat aan moet pakken? Lees dan dit artikel.

Waar adverteren Adsense advertenties met tekeningen van mooie vrouwen met grote borsten voor?

Steeds vaker zie je Google Adsense advertenties met mooie vrouwen met grote borsten. In dit artikel lees je waar deze voor adverteren.

Wat heb je nodig voor een mooie en leuke dag?

Iedereen wil van iedere dag een mooie en leuke dag maken maar wat heb je hiervoor nodig?

Schutterijen

Uitleg over de inhoud van de schutterij

Gratis DierenPark Amersfoort of hoge Korting DierenPark Amersfoort , kwestie van goed zoeken.

DierenPark Amersfoort is een mooi dierenpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op DierenPark Amersfoort.

Thuisgemaakte haarmaskers voor glanzend en stevig haar

5 haarmaskers voor gezond en stevig haar

Gratis Legoland Duisburg of hoge Korting Legoland Duisburg, kwestie van goed zoeken.

Legoland Duisburg is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Legoland Duisburg.

Moederdag

Het is natuurlijk weer moederdag geweest, en ik wilde wat tips geven voor volgend jaar.

Evenementen van vandaag vind je met Dayhaps

Met Dayhaps evenementen platform vind je snel en eenvoudig alle evenementen van vandaag! Zoek, deel en volg evenementen waar je ook bent.

Hoe schrijf je een gedicht?

tips om een gedicht te schrijven

Hoe kan ik gratis balletles of goedkope balletles vinden?

Lees hier hoe ik met mijn begon met mijn gratis dansles en later beroemd werd door mijn goedkope balletlessen.

Schrijven voor Foobie brengt u meer op dan geld alleen.

Schrijven voor Foobie en op zoek gaan naar inspiratie

Mode breien is weer hip

Handwerken en breien zijn jarenlang UIT geweest. De crisis brengt oude handvaardigheden weer in beeld.

Facebook en Twitter, goed of slecht?

Facebook en Twitter. Goed of slecht.

De juiste boormachine voor elke klus

Niet iedere boormachine is geschikt voor elke klus. Dit artikel geeft uitleg over de verschillende soorten boormachines en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Winkelen met GVU, Utrecht

Een goedkoop buskaartje in en rondom Utrecht

Sleepbootdagen Zwartsluis

Een beschrijving van de Sleepbootdagen in Zwartsluis. Hartstikke leuk om eens te bezoeken!

Top 10 beste winkelsteden

Wilt u een dagje shoppen maar weet u niet waar u heen wilt. Bekijk hier de top 10 van beste winkelsteden!

Encaustic art tekeningen maken

Gebruiksaanwijzing hoe aan de slag te gaan met bijenwas schilderen.

Stamboomonderzoek (genealogie)

Tips voor het onderzoeken naar voorouders

Gratis Omniversum of hoge Korting Omniversum

Omniversum is een mooi 3D Bioscoop voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Omniversum.

Harderbos in Flevoland

Het harderbos in Flevoland is een avontuurlijke groene oase aan de oever van het veluwemeer.

De film Twilight 2008

samenvatting van de film twilight 2008

Geocaching

Geocaching, algmene informatie en uitleg

Gratis Oranjestad Speelstad of hoge korting Speelstad Oranje.

Oranjestad Speelstad is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Oranjestad Oranje.