Krijgen we na het kunstgras veld nu ook te maken met een kunststof ijsbaan?


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over kunststof ijs en wat het kan betekenen voor de toekomst van het schaatsen.

Gesponsorde koppelingen

U kent het wel; Dat gras waarop je, je knieën kapot loopt, waarbij een sliding je hele been open legt en wat nooit in de buurt kwam van de ervaring van echt gras. Dat was hoe men vroeger tegen kunstgras aankeek. Tegenwoordig is het zo ver ontwikkelt dat er bijna evenveel kunstgrasvelden als sportcomplexen te vinden zijn. Zelfs op professioneel vlak wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van kunstgras. Nu is er een soortgelijke trend ingezet in een totaal andere sport, namelijk die van het schaatsen. Gaat kunststof ijs in de toekomst ook “echt”kunst ijs vervangen?

Wat is het?

Natuurijs, voor vele landen is het er niet koud genoeg en in andere landen vormt het zich alleen in de winter. Daarom is er kunstijs, kunstijs is een oppervlakte van water dat kunstmatig wordt bevroren. Dit concept bestaat al veel langer en is te vinden in nagenoeg alle schaatshallen van Nederland. Maar er kleven enkele zeer grote nadelen aan dit concept. Allereerst zijn er de torenhoge energie kosten voor de constant draaiende koelingsystemen. Bovendien hebben deze systemen meer energie nodig bij hogere temperaturen waardoor hallen vaak maar een bepaald seizoen open zijn, vaak van september tot april. Deze energievretende generatoren zijn niet alleen slecht voor de portemonnee maar uiteraard ook voor het milieu. Daarbovenop komt nog dat door sneeuwvorming, dat ontstaat tijdens het schaatsen op ijs, dweilmachine s nodig zijn om het ijs mooi strak te houden. Dit alles bij elkaar geeft toch een aardig gewicht aan de nadelen van het gebruik van “echt” ijs.

De voordelen van een kunststof ijsbaan

Helaas wordt er door de mensen die überhaupt al gehoord hebben van kunststof ijs, of ook wel synthetisch ijs, een soortgelijk denkbeeld op nagehouden als in het begin het geval was voor kunstgras. Feit is echter dat veel leveranciers van namaak ijs al veel verder gevorderd zijn in het nabootsen van de capaciteiten van natuurlijk ijs als men denkt. Er zijn producenten die al tot 95% van de capaciteiten van natuurlijk ijs kunnen nabootsen. Het moet ook wel gezegd worden dat kunststof ijs niet helemaal meer in de kinderschoenen staat. Met dit in gedachte brengt een dergelijk ijsbaan natuurlijk vele voordelen met zich mee. Het aanleggen van een kunststof ijsbaan is niet alleen veel goedkoper, maar de onderhoudskosten zijn in tegenstelling tot kunstijs gering. Geen dure generatoren, maar enkel een standaard schoonmaakmachine om de kunststof panelen schoon te houden is nodig. Verder kan er het hele jaar door en onder alle weersomstandigheden gebruikt gemaakt worden van de baan. Het biedt door deze voordelen vooral de gelegenheid aan bedrijven in de vrije tijd en amusementen industrie om schaatsen als unieke activiteit op te nemen in hun assortiment. Schaatsen is in vele landen enorm populair en zodra er ook maar een beetje ijs ligt wordt er vaak door iedereen de schaatsen onder gebonden. Dit kan nu dus ook op locaties zoals winkelcentra, evenementenhallen, etc.


Is het de toekomst?

De gelijkenissen zijn met kunstgras zijn duidelijk aanwezig, kunstgras was eerst ondenkbaar, maar word nu veelal gezien als accepteerbare vervanger van echt gras. Vandaag de dag zien verenigingen de economische voordelen gezien de lage onderhoudskosten, en de voordelen dat de velden ook onder weersomstandigheden zoals regen gebruikt kunnen worden. Het synthetische ijs dat sommige bedrijven vandaag de dag produceren kan ook gezien worden als een accepteerbare vervanger van natuurijs, het biedt economische voordelen, en kan onder warme weersomstandigheden gebruikt worden. Het zou dus naïef zijn om te zeggen dat het met geen enkele mogelijkheid de toekomst is van het schaatsen. Wat denkt u; “krijgen we na het kunstgrasveld nu ook te maken met kunststof ijsbanen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Geen korting Sprookjeswonderland nodig, toch een goedkoop familiepark.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is het vriendelijkste goedkope familiepark van Nederland.

Geocaching

Geocaching, algmene informatie en uitleg

Mode breien is weer hip

Handwerken en breien zijn jarenlang UIT geweest. De crisis brengt oude handvaardigheden weer in beeld.

hoe maak je een sint gedichtje

een paar handige tips over het schrijven van sinterklaas gedichtjes

Het zoekplaatje van het dateren van porselein

Als hobby probeer ik wat porselein te verzamelen, en natuurlijk deze te dateren. Dat laatste is wat moeilijk om te doen zonder meteen naar een taxateur te lopen.

Nieuwe meubels oud leven inblazen?

Verftechniek om meubels een oude look geven

Waar is onze vrije tijd?

Onze (vrije) tijd lijkt steeds schaarser te worden.

Waarom leeft het boek nog na zoveel generaties?

Goede boeken worden door veel lezers gelezen. Goede boeken zijn bestand tegen de veranderingen van de tijden.

Sigaren roken.

De verschillende rituelen van het sigaar roken.

Kalligrafie

Wat is kalligrafie? Waar komt het vandaan en wat heb je nodig om zelf te kunnen kalligraferen.

Schutterijen

Uitleg over de inhoud van de schutterij

Gratis Koningin Julianatoren, Korting Koningin Julianatoren.

Koningin Julianatoren is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Koningin Julianatoren.Koningin Julianatoren is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Koningin Julianatoren.

Bokrijk gaat mee met zijn tijd

Openluchtmuseum Bokrijk toont nu ook de sixties.

kinderverjaardag wordt op deze manier een succes

handleiding voor een kinderverjaardag

Wetenschap en eeuwige wijsheid ; Ravi Ravindra (recensie)

Wetenschap en eeuwige wijsheid. Recensie

Wat is het ultieme vakantie gevoel?

Ieder jaar in de zomervakantie gaan miljoenen mensen op zoek naar het ultieme vakantie gevoel

Hoe krijg ik de buitenband van mijn fiets er weer op?

uitleg over hoe je dit het beste kunt doen.

Voordelige kinderfeestjes

Een kinderfeestje hoeft niet altijd duur te zijn

Wordfeud woorden met een q

Alle woorden met een q voor Wordfeud, de online variant van het welbekende bordspel Scrabble.

Arthur Japin

Tips voor een leuke dag met je vriendinnen!

Een aantal tips voor een leuke middag organiseren met je vriendinnen.

Mijn passie astronomie

Astronomie, een hobby waarin je helemaal in kunt opgaan.

De 5 grootste jachten op de wereld

De 5 grootste jachten van de wereld op een rijtje!

Onderkoeld water (nog vloeibaar onder het vriespunt)

water kan vloeibaar zijn onder het vriespunt. hoe kan dat? wat heeft het met het weer te maken? planten en dieren maken er dankbaar gebruik van. Zien is geloven: Zelf Doen!

Tips om op een orginele/leuke manier geld kado te geven.

Leuke en originele kadotips voor het geven van geld