Het spel en de knikkers


Publicatie datum:

Voorjaar is knikkertijd. Laat die knikkers maar weer komen!

Gesponsorde koppelingen

Elk voorjaar breekt voor alle kinderen op de basisscholen een spannende tijd aan. Nee, het gaat niet over toetsen of leerprogramma’s. Elk jaar komen, als bij toverslag, op alle basisscholen de knikkers weer tevoorschijn.  De jaarlijkse knikkertijd is weer aangebroken!

Knikkers

knikkers

Of je nu jong bent of oud, zo goed als iedereen heeft wel herinneringen aan de knikkertijd op school. Elke dag werden tal van knikkers mee naar school gesleept en soms kwam je platzak terug, soms ook met uitpuilende jas- en broekzakken.  Met knikkers spelen is spannend, er staat per slot van rekening niets minder dan de knikkers zelf op het spel. Knikkeren is een spel van alles of niets.

 

Historie

Knikkers zijn al eeuwenlang erg populair. In de oudheid speelden ook de Egyptische kinderen en de Romeinse kinderen al met knikkers.  Die historische knikkers waren niet van glas gemaakt, maar van steen of gebakken klei. Knikkers maakten het toen al mogelijk om allerlei verschillende spelletjes te spelen.

 

Productie van knikkers

Aanvankelijk werden knikkers met de hand gemaakt. Dat was een heel precies karweitje, de knikkers moesten voor een eerlijk spel natuurlijk zo rond mogelijk zijn. Knikkers waren van steen of gebakken klei gemaakt, maar er waren later ook modellen van glas. Dankzij nieuwe technieken was het vanaf 1870 mogelijk om in machines knikkers te vervaardigen van gebakken klei.  Omdat de glazen knikkers mooier, spannender maar ook veel minder snel breken of slijten dan de gebakken exemplaren, werd gewerkt aan machines waarmee ook de glazen knikkers gemaakt konden worden. Vanaf 1890 was ook dat een feit.

 

Hoe noem je ze?

Knikkers hebben allerlei maten en namen. Je hebt standaard drie maten, maar de naamgeving is enorm afhankelijk van de stad of streek, bovendien waren er per school nog variaties in de naamgeving mogelijk.  Namen als bonken, bunkers, stuiters, kleintjes en dergelijke rollen door het land.

 

Knikkerzakjes

Het is meestal een slecht idee om knikkers gewoon in je broekzak te bewaren. Op de meest ongelukkige momenten rolt zo’n knikker zijn vrijheid tegemoet.  Het is maar de vraag of je zo’n knikker nog terugkrijgt als een medeleerling zo’n felbegeerd exemplaar voorbij ziet rollen. En bovendien, de meeste leerkrachten zijn alert op de rollende, van de les afleidende exemplaren. Veel knikkers verdwijnen in de bureaula van de leerkracht, en daar heb je er natuurlijk helemaal niets meer aan. Het is daarom verstandig om de knikkers goed op te bergen in een knikkerzak, en die tijdens de lessen helemaal met rust te laten om de leerkrachten niet te verontrusten. Zo’n knikkerzak is meestal gemaakt van stof, dat is wat steviger dan een plastic zakje.

 

Knikkeren

Tijdens het knikkerspel mag je nooit met een knikker gooien. Het object is te hard en te zwaar en zou tot flinke ongelukken kunnen leiden. Je knikkert daarom door met je gebogen wijsvinger tegen de knikker te tikken. Hoewel de snelheid ook dan flink kan zijn, is dat toch een stuk veiliger.

 

Het knikkerkuiltje

Het meest populaire knikkerspel gaat met een knikkerkuiltje.   Elke speler (meestal twee of drie) knikkert een knikker vanaf een afgesproken startpositie in de richting van het kuiltje. Wie zijn knikker het dichtst bij het knikkerkuiltje terugvindt is nu aan de beurt. Hij probeert om de beurt alle knikkers met één knikkerbeweging  in het kuiltje te knikkeren.  Zodra hij er eentje mist, die dus niet in het kuiltje terecht komt, is zijn beurt voorbij en mag de nummer twee verder gaan. Wie uiteindelijk de laatste knikker in het kuiltje speelt heeft het spel gewonnen en mag alle knikkers uit het kuiltje aan zijn eigen verzameling toevoegen. Het spel met het knikkerkuiltje is zo populair, dat op veel schoolpleinen speciale knikkertegels zijn aangebracht, waar het kuiltje in is voorgevormd.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie vrije-tijd

Hoe maak je een aantrekkelijke verjaardagskalender

Je hebt veel foto’s van gezinsleden, familie, vrienden of vakanties die je eigenlijk wel in de verjaardagskalender wilt hebben staan, maar je weet alleen niet hoe je dat het beste kunt doen? Wat is er dan makkelijker om die foto’s samen te voegen in één verjaardagskalender.

Voordelige kinderfeestjes

Een kinderfeestje hoeft niet altijd duur te zijn

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!

In de klank van de echte Australische Didgeridoo zit een hele grote vibrator

Geniet met de Didgeridoo van het geluid van de vibratie van vibrerende lippen op een hele grote holle buis.

Festival Mundial.

Het evenement Festival Mundial.

Waar adverteren Adsense advertenties met tekeningen van mooie vrouwen met grote borsten voor?

Steeds vaker zie je Google Adsense advertenties met mooie vrouwen met grote borsten. In dit artikel lees je waar deze voor adverteren.

Stamboomonderzoek (genealogie)

Tips voor het onderzoeken naar voorouders

Wordt jij een professionele Goochelaar?

Kinderen zijn gek op goochelaars. Sommige zijn er zo dol op dat ze er hun beroep van willen maken.

Hoe kom je als genodigde op de meet en greet van Flikken Maastricht?

Ben je ook een grote fan van Flikken Maastricht, zo kom je als genodigde op de meet en greet van Flikken Maastricht.

Hoe leer je vuurspuwen of vuurspugen

Iedereen kan vuurspuwen of vuurspugen, lees hier hoe ook jij kunt leren vuurspuwen of vuurspugen.

Schrijven voor Foobie brengt u meer op dan geld alleen.

Schrijven voor Foobie en op zoek gaan naar inspiratie

10 zaken die u altijd al wilde weten over Howrse

Howrse is een gratis online spel waarbij spelers paarden kunnen verzorgen, fokken en trainen.

De juiste boormachine voor elke klus

Niet iedere boormachine is geschikt voor elke klus. Dit artikel geeft uitleg over de verschillende soorten boormachines en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Over the top

Artikel over de film: Over the top.

Thuisgemaakte haarmaskers voor glanzend en stevig haar

5 haarmaskers voor gezond en stevig haar

Waar is onze vrije tijd?

Onze (vrije) tijd lijkt steeds schaarser te worden.

Wat kan je doen met een spons

Alternatieve gebruikswijzen voor een spons

Alles over Fimo klei

Wat is het en hoe werk je ermee

Waarom leeft het boek nog na zoveel generaties?

Goede boeken worden door veel lezers gelezen. Goede boeken zijn bestand tegen de veranderingen van de tijden.

Moederdag

Het is natuurlijk weer moederdag geweest, en ik wilde wat tips geven voor volgend jaar.

Nieuwe rage: sieraden maken van metaalklei

Het is de nieuwe rage op hobby-gebied: sieraden maken van metaalklei.

Walibi World is het beste pretpark van Nederland

Het Rollercoaster pretpark Walibi World in Biddinghuizen is absoluut het beste pretpark van Nederland.

Twilight New Moon 2009

Samenvatting Twilight New Moon 2009

Wat zijn de beste gratis topevenementen in Nederland?

Er zijn duizenden gratis evenementen per jaar in Nederland, welke worden het best bezocht.

'Y U NO'-meme

De internetrage van het diepzinnige mannetje met levensvragen is zeer lachwekkend, maar waar komt hij eigenlijk vandaan? Zijn er nog meer variaties? U komt het allemaal te weten in dit artikel.