Het spel en de knikkers


Publicatie datum:

Voorjaar is knikkertijd. Laat die knikkers maar weer komen!

Gesponsorde koppelingen

Elk voorjaar breekt voor alle kinderen op de basisscholen een spannende tijd aan. Nee, het gaat niet over toetsen of leerprogramma’s. Elk jaar komen, als bij toverslag, op alle basisscholen de knikkers weer tevoorschijn.  De jaarlijkse knikkertijd is weer aangebroken!

Knikkers

knikkers

Of je nu jong bent of oud, zo goed als iedereen heeft wel herinneringen aan de knikkertijd op school. Elke dag werden tal van knikkers mee naar school gesleept en soms kwam je platzak terug, soms ook met uitpuilende jas- en broekzakken.  Met knikkers spelen is spannend, er staat per slot van rekening niets minder dan de knikkers zelf op het spel. Knikkeren is een spel van alles of niets.

 

Historie

Knikkers zijn al eeuwenlang erg populair. In de oudheid speelden ook de Egyptische kinderen en de Romeinse kinderen al met knikkers.  Die historische knikkers waren niet van glas gemaakt, maar van steen of gebakken klei. Knikkers maakten het toen al mogelijk om allerlei verschillende spelletjes te spelen.

 

Productie van knikkers

Aanvankelijk werden knikkers met de hand gemaakt. Dat was een heel precies karweitje, de knikkers moesten voor een eerlijk spel natuurlijk zo rond mogelijk zijn. Knikkers waren van steen of gebakken klei gemaakt, maar er waren later ook modellen van glas. Dankzij nieuwe technieken was het vanaf 1870 mogelijk om in machines knikkers te vervaardigen van gebakken klei.  Omdat de glazen knikkers mooier, spannender maar ook veel minder snel breken of slijten dan de gebakken exemplaren, werd gewerkt aan machines waarmee ook de glazen knikkers gemaakt konden worden. Vanaf 1890 was ook dat een feit.

 

Hoe noem je ze?

Knikkers hebben allerlei maten en namen. Je hebt standaard drie maten, maar de naamgeving is enorm afhankelijk van de stad of streek, bovendien waren er per school nog variaties in de naamgeving mogelijk.  Namen als bonken, bunkers, stuiters, kleintjes en dergelijke rollen door het land.

 

Knikkerzakjes

Het is meestal een slecht idee om knikkers gewoon in je broekzak te bewaren. Op de meest ongelukkige momenten rolt zo’n knikker zijn vrijheid tegemoet.  Het is maar de vraag of je zo’n knikker nog terugkrijgt als een medeleerling zo’n felbegeerd exemplaar voorbij ziet rollen. En bovendien, de meeste leerkrachten zijn alert op de rollende, van de les afleidende exemplaren. Veel knikkers verdwijnen in de bureaula van de leerkracht, en daar heb je er natuurlijk helemaal niets meer aan. Het is daarom verstandig om de knikkers goed op te bergen in een knikkerzak, en die tijdens de lessen helemaal met rust te laten om de leerkrachten niet te verontrusten. Zo’n knikkerzak is meestal gemaakt van stof, dat is wat steviger dan een plastic zakje.

 

Knikkeren

Tijdens het knikkerspel mag je nooit met een knikker gooien. Het object is te hard en te zwaar en zou tot flinke ongelukken kunnen leiden. Je knikkert daarom door met je gebogen wijsvinger tegen de knikker te tikken. Hoewel de snelheid ook dan flink kan zijn, is dat toch een stuk veiliger.

 

Het knikkerkuiltje

Het meest populaire knikkerspel gaat met een knikkerkuiltje.   Elke speler (meestal twee of drie) knikkert een knikker vanaf een afgesproken startpositie in de richting van het kuiltje. Wie zijn knikker het dichtst bij het knikkerkuiltje terugvindt is nu aan de beurt. Hij probeert om de beurt alle knikkers met één knikkerbeweging  in het kuiltje te knikkeren.  Zodra hij er eentje mist, die dus niet in het kuiltje terecht komt, is zijn beurt voorbij en mag de nummer twee verder gaan. Wie uiteindelijk de laatste knikker in het kuiltje speelt heeft het spel gewonnen en mag alle knikkers uit het kuiltje aan zijn eigen verzameling toevoegen. Het spel met het knikkerkuiltje is zo populair, dat op veel schoolpleinen speciale knikkertegels zijn aangebracht, waar het kuiltje in is voorgevormd.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie vrije-tijd

Het ontstaan van een nieuwe stripfiguur: Panda en Pandili

In 2007 bedacht ik een nieuw stripfiguur, Panda. In dit artikel leg ik uit hoe ik op het idee kwam om Panda te tekenen.

Schepen kunnen niets zien

Met het drukker wordende scheepvaartverkeer neemt ook het aantal aanvaringen tussen jachten en beroepsschepen toe.

Hoe schrijf je een verhaal: Stappenplan:

Hoe je in 5 stappen een verhaal schrijft.

Facebook en Twitter, goed of slecht?

Facebook en Twitter. Goed of slecht.

hoe maak je een sint gedichtje

een paar handige tips over het schrijven van sinterklaas gedichtjes

Tochten in de Vogezen

Toertocht langs strijdtonelen in de eerste wereldoorlog

Waarom leeft het boek nog na zoveel generaties?

Goede boeken worden door veel lezers gelezen. Goede boeken zijn bestand tegen de veranderingen van de tijden.

Waarom geen gitaar leren spelen?

Het maken van muziek is leuk, en zeker als je dat samen met anderen wil doen. Voor het maken van muziek maak je gebruik van een instrument. Als je zingt gebruik je je eigen stem.

Online dating, hoe maak je het verschil?

Tips over hoe je een datingsite het beste - en het leukste - gebruikt.

In de klank van de echte Australische Didgeridoo zit een hele grote vibrator

Geniet met de Didgeridoo van het geluid van de vibratie van vibrerende lippen op een hele grote holle buis.

Carnaval der reclamejongens

boekverslag de weduwnaar, havo 4. (2009)

Waar adverteren Adsense advertenties met tekeningen van mooie vrouwen met grote borsten voor?

Steeds vaker zie je Google Adsense advertenties met mooie vrouwen met grote borsten. In dit artikel lees je waar deze voor adverteren.

Fotoverhalen of strips als e-book

Zelf een ebook maken met foto- of stripverhalen

Alles over stichting PANN

In dit artikel staat alles over de stichting PANN. Waarom is deze stichting opgericht en wat doet de stichting vandaag de dag?

Dagje Texel

Texel: een eiland om even een dagje weg (van) te zijn

Waar is onze vrije tijd?

Onze (vrije) tijd lijkt steeds schaarser te worden.

Steen der wijzen (Harry Potter)

Alles over de Steen der Wijzen uit de Harry Potter boeken

Festivals tips top 10!

Festival seizoen is weer begonnen! De beste tips hoe jou festival op geen drama lama uitloopt.

'Y U NO'-meme

De internetrage van het diepzinnige mannetje met levensvragen is zeer lachwekkend, maar waar komt hij eigenlijk vandaan? Zijn er nog meer variaties? U komt het allemaal te weten in dit artikel.

Cadeau ideeen voor jonge meiden

Niet 1 cadeau, niet 2 cadeaus, maar heel veel kleine cadeautjes

Nieuwe rage: sieraden maken van metaalklei

Het is de nieuwe rage op hobby-gebied: sieraden maken van metaalklei.

Gratis DierenPark Amersfoort of hoge Korting DierenPark Amersfoort , kwestie van goed zoeken.

DierenPark Amersfoort is een mooi dierenpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op DierenPark Amersfoort.

5 Handige tips wanneer u met fimo klei werkt

5 handige tips wanneer u met fimo klei werkt

De ontwikkelingen en trends in de entertainmentmarketing.

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen opgetreden rondom de entertainmentindustrie.

Sea Life Scheveningen

Ontdek de onderwaterwereld van Sea Life Scheveningen.