Genealogie voor de echte beginners - stap 1


Publicatie datum:

De eerste gegevens verzamelen - stap 1

Gesponsorde koppelingen

Je hebt besloten om met je stamboom te beginnen en je hebt besloten welke tak je eerst gaat onderzoeken. in dit voorbeeld ga ik uit van de ouders, maar dat kan ook een van de ouders zijn.

Gesponsorde koppelingen

Stap 1: Gegevens verzamelen.

De trouwboekjes geven de eerste betrouwbare gegevens naar de grootouders - als je hun trouwboekje hebt, dan wordt het gemakkelijker natuurlijk om hun ouders weer te vinden. LET OP: publiceer alleen gegevens van nog levende mensen als je hun toestemming hebt.

Mocht hun trouwboekjes er niet meer zijn, weten ouders of andere familieleden vast wel iets, want het gaat er om dat je over de tijdsgrens van 100 jaar heen komt, want die geboortegegevens kan je in de archieven en internet terugvinden. Voor overlijden geldt trouwens 50 jaar en voor huwelijken 75 jaar - in de huwelijksaktes staan heel veel gegevens.

Als je daar toch niet echt verder mee komt, zijn er altijd nog de kranten waar de familie advertenties bekeken kunnen worden. De regionale kranten zijn daar het meest geschikt voor, want daar werd vroeger de meeste familieberichten in geplaatst, omdat die vaak het meest gelezen werd.

Een andere snelle manier is dat je aan (oudere) familieleden naar hun geboorte, trouw en overlijdenkaartjes vraagt; deze kaartjes worden vaak bewaard en misschien krijg je ze zelfs wel zodat je een familie archief kunt starten.

Het verzamelen van gegevens gaat soms heel snel, maar soms lijk je ook niet verder te komen. zelf ben ik van het noorden regelmatig naar het Nationaal Archief in Den Haag of het CBG gereist soms helemaal voor niets.

Natuurlijk heb je helemaal niets aan loshangende gegevens en vermijd programma's zoals Excel, want daar ben je na 50 namen niet meer flexibel mee. Er zijn vele genealogische software programma's die je kunt downloaden soms voor niets, soms betaal je wat meer; daar wil ik bij de volgende stap op terug komen. Noteer altijd je bronnen om de nodige kwaliteit van je stamboom te bewaken; ik kwam er pas later achter dat je bij vragen of onduidelijkheden deze bronnen te weten heel gemakkelijk zijn. Die had ik bij het begin niet genoteerd omdat het maar om een paar namen ging en ik het dus wel wist, maar bij een toenemend aantal namen (ik zit nu op bijna 25.000) is het heel belangrijk.

Succes met je onderzoek!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

De ontwikkelingen en trends in de entertainmentmarketing.

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen opgetreden rondom de entertainmentindustrie.

Online shoppen

Online shoppen, het is een gewoonte geworden in onze samenleving maar hoelang kan het eigenlijk al?

Schutterijen

Uitleg over de inhoud van de schutterij

Alles over Fimo klei

Wat is het en hoe werk je ermee

Lezen een prima hobby zeker voor kinderen

Ondanks dat veel kinderen er een broertje dood aan hebben is het eigenlijk