Onderkoeld water (nog vloeibaar onder het vriespunt)


Publicatie datum:

water kan vloeibaar zijn onder het vriespunt. hoe kan dat? wat heeft het met het weer te maken? planten en dieren maken er dankbaar gebruik van. Zien is geloven: Zelf Doen!

Gesponsorde koppelingen

Volgens Wikipedia is Onderkoeld Water: water (in wolken) dat ondanks een temperatuur van (ver) beneden de 0 graden Celsius vloeibaar blijft. Er is onderkoeld water waargenomen dat een temperatuur van -35 graden Celsius had. Planten en dieren maken gebruik van onderkoeld water om te overleven. Je gelooft het misschien pas als je het zelf gezien hebt, daarom leg ik uit hoe je thuis eenvoudig zelf een proefje kunt doen.

In het algemeen is een stof onderkoeld die onder het vriespunt van die stof nog steeds vloeibaar is. Bij het verlagen van de temperatuur van een stof onder het vriespunt zal die stof kristalliseren. Het kristallisatieproces start bij een nucleus of kristalzaad (meestal een vervuiling of andere kristallijne stof). Zonder dit kristalzaad kan de temperatuur verder onder het vriespunt dalen tot het homogene nucleatie optreed. Bij water is het vriespunt 0°C en de homogene nucleatie temperatuur -48,3 °C. De molecuulstructuur verandert dan namelijk. Bij zeer snelle afkoeling kan water zelfs in glastoestand raken en zal pas bij (schatting van wetenschappers) ongeveer -108°C kristalliseren.

Onderkoeld water en weersverschijnselen

Zonder onderkoeld water kan er op de breedtes van de noordelijk gebieden van Amerika, Azië en Europa geen regen ontstaan. Daarom wordt er bij de indeling van wolken steeds aangegeven of er in een wolk onderkoeld water aanwezig is. Druppels onderkoeld water bestaan vaak in cumulus en stratus wolken. Vliegtuigen die daar door vliegen, veroorzaken abrupte kristallisatie (zichtbaar achter het vliegtuig als een witte streep). Het kan zelfs ijs op de vliegtuigvleugels veroorzaken of verstopping of blokkering van instrumenten veroozaken. Moderne vliegtuigen hebben een “de icing” voorziening om problemen te voorkomen. IJzel is ook een verschijnsel waarbij onderkoelde druppels abrubt bevriezen bij het raken van een voorwerp (de weg bijvoorbeeld).

Opmerking: iets heel anders is het toevoegen van een stof aan de vloeistof waardoor het vriespunt verlaagd kan worden van het “mengsel” of de “oplossing”.

 

Onderkoeld water in planten

Sommige planten zijn in staat vloeistoffen onderkoeld te houden in hun cellen (cytosol en vacuole) en zo temperaturen van wel -40°C te overleven. Die planten doen dat deels door het aanmaken van anti-vries proteïnen die nucleatie van ijskristallen voorkomen.

Onderkoeld water in vissen

De osmotische concentratie van de lichaamsvloeistoffen is lager in het lichaam dan in de zee. (de concentratie van bijv. zout neigt gelijk te worden aan beide kanten van een membraam -bijvoorbeeld de huid van een vis-). Zo kan een vis een vriespunt hebben dat hoger ligt dan het omringende (zee)water. Sommige vissen maken een soort antivries aan in het lichaam met het zelfde effect.

 

Toepassingen

Er zijn koelkasten en verpakkingen die onderkoelde dranken maken. Bij het openen van de verpakking ontstaat dan een soort “slush”.

 

Zien is geloven: zelf doen

Stap 1. Plaats een ongeopend waterflesje in de vriezer, bijvoorbeeld via reverse-osmose verkregen. Gebruik geen kraanwater omdat dat meestal verontreinigingen heeft die kristallisatie starten.

 

Stap 2. laat het water in ruste afkoelen (van kamertemperatuur ongeveer 2,5 uur. Ter controle kun je het beste een flesje kraanwater in de vriezer plaatsen. Als die bevriest en je andere flesje niet, is het andere flesje onderkoeld. Je moet wel regelmatig kijken.  

Stap 3. haal je flesje voorzichtig uit de vriezer.

Stap 4. er zijn een paar manieren om nu de onmiddelijke kristallisatie te zien gebeuren.

a) open de fles en schenk het op een ijsklontje in een glazen bakje. Het water dat het ijsklontje raakt zal onmiddellijk bevriezen. Het kan zo snel gaan dat het vanuit het bakje terug  in de fles kristalliseert.

b) zet de fles krachtig neer of schud, het water bevriest in een paar tellen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Genealogie voor de echte beginners

Hoe begin je je stamboomonderzoek.

Liefdevolle vriendelijkheid : een ander perspectief op geluk.- Sharon Salzberg (recensie)

Liefdevolle vriendelijkheid - Sharon Salzberg. Recensie

Beginnend schrijver

Altijd al willen schrijven? Maar geen idee of je goed genoeg bent?

Pochet

Pochet dragen, hoe en in welke outfits

Schildersverdriet - Vergeten schoonheid

Sommige plantjes raken ten onrechte in de vergetelheid. Zo ook de Saxifraga (Steenbreek) vari�teit S. X urbium, oftewel Schildersverdriet. En dat terwijl Schildersverdriet onverwachte verrassingen in petto heeft.

De beste grappen voor 1 april

Houd jij er ook zo van om mensen op 1 april beet te nemen of voor de gek te houden? Kom in dit artikel grappen tegen die je misschien nog niet kende!

Hoe maak je het perfecte fotoalbum?

Digitaal fotoalbum, fotoalbum

De waterpijp

Informatie over de waterpijp

De film Twilight 2008

samenvatting van de film twilight 2008

Hoe maak je een aantrekkelijke verjaardagskalender

Je hebt veel foto’s van gezinsleden, familie, vrienden of vakanties die je eigenlijk wel in de verjaardagskalender wilt hebben staan, maar je weet alleen niet hoe je dat het beste kunt doen? Wat is er dan makkelijker om die foto’s samen te voegen in één verjaardagskalender.

Vakantie Kamperen

Kamperen is nog steeds in!

Een mooie goedkope tatoeage

Wil je ook een mooie goedkope tatoeage? Lees hier hoe je aan een goede goedkope tatoeage kunt komen.

Hoe laat ik een goede eerste indruk achter?

Sommige dingen kan je maar 1 keer goed doen. Je eerste indruk is er zo 1!

Het zoekplaatje van het dateren van porselein

Als hobby probeer ik wat porselein te verzamelen, en natuurlijk deze te dateren. Dat laatste is wat moeilijk om te doen zonder meteen naar een taxateur te lopen.

De 5 grootste jachten op de wereld

De 5 grootste jachten van de wereld op een rijtje!

Online dating hoe pak je dat aan..

wat moet je wel en niet doen om succesvol te zijn op een datingsite.

Moederdag

Het is natuurlijk weer moederdag geweest, en ik wilde wat tips geven voor volgend jaar.

De juiste boormachine voor elke klus

Niet iedere boormachine is geschikt voor elke klus. Dit artikel geeft uitleg over de verschillende soorten boormachines en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Een leuk herfst knutsel werkje maken?

Hier een leuk idee voor een herfst knutsel met gedichtje.

Waar is onze vrije tijd?

Onze (vrije) tijd lijkt steeds schaarser te worden.

Decoratie maken voor op tafel

Zelf decoratie maken, met de meest simpele dingen! Krijg je al de kriebels?Hieronder een paar leuke knutseltips!

Nieuwe rage: sieraden maken van metaalklei

Het is de nieuwe rage op hobby-gebied: sieraden maken van metaalklei.

Festival Mundial.

Het evenement Festival Mundial.

Hoe kom je als genodigde op de meet en greet van Flikken Maastricht?

Ben je ook een grote fan van Flikken Maastricht, zo kom je als genodigde op de meet en greet van Flikken Maastricht.

Leuke dingen tegen verveling

Als je dit artikel gelezen hebt zul je een top vakantie tegemoet gaan