Alles over stichting PANN


Publicatie datum:

In dit artikel staat alles over de stichting PANN. Waarom is deze stichting opgericht en wat doet de stichting vandaag de dag?

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel ontdekken we waarom het nodig was om in 1969 deze stichting te beginnen. Deze stichting heeft Utrecht als thuisbasis, maar laat iedereen in het land van hun feesten meegenieten!

Hoe het allemaal begon….

 “De meerderjarige, die met een minderjarige van hetzelfde geslacht wiens minderjarigheid hij kent of redelijkerwijs moet vermoeden, ontucht pleegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar”.

In de periode 1911 tot 1971 is dit Artikel (248-bis van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht)  als onderdeel van de Zedelijkheidswet actief geweest. Wanneer je ouder dan 21 jaar was, bepaalde dit artikel dat je geen seksuele handelingen mocht uitvoeren met iemand anders van hetzelfde geslacht, wanneer die nog geen 21 jaar was.  Dit werd beschouwd als zedendelict. Er zijn op grond van dit artikel in 5000 mensen vervolgd.

Logo PANNIn 1969 besloten zes studenten uit Utrecht dat ze het zat waren dat er geen plaats was waar homoseksuele jongeren samen konden komen. Daarom hebben ze de dinsdagavondsociëteit opgericht. Het bijzondere van deze avond is dat de Officier van Justitie deze sociëteit heeft geopend. Dit terwijl artikel 248-bis nog steeds van kracht was! Hieruit bleek dat het artikel er officieel nog wel was, maar eigenlijk al niet meer gebruikt werd. Toch was het een hele stap voor de Nederlandse politiek om dit artikel ook daadwerkelijk uit het wetboek te schrappen. 


De groei.

In de jaren die volgden groeide de stichting meer uit tot een volwassen organisatie. Zowel met de organisatie van de feesten als zijnde een gesprekspartner tijdens de dialogen met de verschillende organisaties.Sfeerimpressie De Stichting PANN werd steeds groter en kreeg steeds meer invloed.In de jaren 70 hebben studenten van deze stichting regelmatig aan acties meegedaan. Dit met als doel om de homo-emancipatie te bevorderen. Ook begonnen ze met een klein PANN feest te organiseren. Deze strijdbare kant van de stichting lieten ze zien wanneer het nodig was tot de jaren 80. Nu werd het tijd om de strategie aan te passen. Ze werden een volwassen organisatie die zich als gesprekspartner hard maakte voor de dialoog tussen politiek, publiek en andere organisaties. Ze bleven andere acties wel steunen door subsidies te vertrekken aan goede initiatieven van andere organisaties. Sinds 2000 groeien de aantallen bezoekers van de PANN feesten erg hard. Waar er eerst nog honderden bijzoekers kwamen, komen er nu duizenden. Elke derde zaterdag van de maand is er een PANN feest in Tivoli, Utrecht en in de zomer reist PANN het gehele land door. Het belangrijkste feest is elk jaar de MEGA PANN, waar er op dezelfde avond op drie locaties in Utrecht een feest georganiseerd word. Er blijkt dus keer op keer dat er veel vraag is vanuit de homoseksuele jongeren naar leuke feesten en gelegenheden om gelijk gestemde te ontmoeten.

De toekomst.

In de toekomst zal het aantal feesten waarschijnlijk niet veel meer gaan groeien. De organisatie legt de nadruk niet op kwantiteit maar op kwaliteit. Dus liever tien grote en goed georganiseerde feesten, dan twintig kleine feesten. Aangezien deze organisatie staat en valt met de inzet van de vrijwilligers is het voor hun belangrijk ook de vrijwilligers enthousiast te houden. Deze mensen offeren immers veel van hun vrije tijd op om de feesten voor te bereiden of mee te doen in de sociale dialogen die ook door de stichting georganiseerd worden. Deze inzet wordt ook heel erg gewaardeerd door de organisatie.
Dit in combinatie met een hoop homoseksuele bezoekers, maar ook zeker voldoende hetero bezoekers zorgt regelmatig voor leuke en succesvolle feesten in het centrum van Utrecht. Waar er nu een maatschappelijke discussie aan de gang is of de homo-emancipatie aan het achteruitgaan is in de grote steden, zal deze succesformule hopelijk in de toekomst mensen blijven helpen om de juiste informatie te krijgen over homoseksualiteit. Omdat er voorbeelden genoeg blijven komen over het verslechteren van de plaats van de homo in de grote steden, blijft de organisatie hun steentje bijdragen aan dit maatschappelijk probleem.


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie vrije-tijd

Hoe leer je vuurspuwen of vuurspugen

Iedereen kan vuurspuwen of vuurspugen, lees hier hoe ook jij kunt leren vuurspuwen of vuurspugen.

Waarom leeft het boek nog na zoveel generaties?

Goede boeken worden door veel lezers gelezen. Goede boeken zijn bestand tegen de veranderingen van de tijden.

Wat kan je doen met een spons

Alternatieve gebruikswijzen voor een spons

Dagje Texel

Texel: een eiland om even een dagje weg (van) te zijn

Zakgeld, financiele opvoeding van kinderen

Zakgeld, financi�le opvoeding van kinderen

Hoe maak je het perfecte fotoalbum?

Digitaal fotoalbum, fotoalbum

Waar adverteren Adsense advertenties met tekeningen van mooie vrouwen met grote borsten voor?

Steeds vaker zie je Google Adsense advertenties met mooie vrouwen met grote borsten. In dit artikel lees je waar deze voor adverteren.

Paradijs voor koopverslaafden, onbeperkt voordelig online shoppen.

Ben jij ook een echte shopverslaafde, dan is shoppen op internet voor jou een paradijs op aarde.

Hou kun je rijmen op populaire producten, rijmwoorden

Heb je moeite met het maken van een rijm, dan moet je op deze pagina zijn.

Hoe schrijf je een gedicht?

tips om een gedicht te schrijven

Spelletjes voor onderweg

De leukste spelletjes voor onderwerg

Arthur Japin

De ontwikkelingen en trends in de entertainmentmarketing.

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen opgetreden rondom de entertainmentindustrie.

Online dating hoe pak je dat aan..

wat moet je wel en niet doen om succesvol te zijn op een datingsite.

Solar weekend 2015

Solar weekend is een festival dat elk jaar in Roermond aan de maasplassen gehouden wordt. Dit jaar is het thema Cinema.

Mode breien is weer hip

Handwerken en breien zijn jarenlang UIT geweest. De crisis brengt oude handvaardigheden weer in beeld.

Decoratie maken voor op tafel

Zelf decoratie maken, met de meest simpele dingen! Krijg je al de kriebels?Hieronder een paar leuke knutseltips!

Anime en manga

Anime en manga zijn termen die steeds bekender worden, maar wat is het nu eigenlijk?

Gratis Bobbejaanland of hoge Korting Bobbejaanland, kwestie van goed zoeken.

Bobbejaanland is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Bobbejaanland.

Facebook en Twitter, goed of slecht?

Facebook en Twitter. Goed of slecht.

Gratis Koningin Julianatoren, Korting Koningin Julianatoren.

Koningin Julianatoren is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Koningin Julianatoren.Koningin Julianatoren is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Koningin Julianatoren.

Genealogie voor de echte beginners

Hoe begin je je stamboomonderzoek.

De waterpijp

Informatie over de waterpijp

Tochten in de Vogezen

Toertocht langs strijdtonelen in de eerste wereldoorlog

Steen der wijzen (Harry Potter)

Alles over de Steen der Wijzen uit de Harry Potter boeken