Anime en manga


Publicatie datum:

Anime en manga zijn termen die steeds bekender worden, maar wat is het nu eigenlijk?

Gesponsorde koppelingen

De termen anime en manga worden steeds bekender en ook op de Nederlandse televisie worden steeds vaker anime series uitgezonden, maar wat zijn anime en manga en waar komt het vandaan?

Anime en manga

Anime is eigenlijk niets meer dan een verzamelnaam voor alles wat geanimeerd is. Het woord komt dan ook van het Engelse woord ‘animation’, wat animatie betekend. Anime is dus niet, zoals het in het westen vaak gedacht wordt, alleen de naam voor Japanse tekenfilms, zoals Pokemon, Dragonball Z, Yu-Gi-Oh en noem maar op, maar ook voor westerse teken en animatie films. Shrek, Finding Nemo, Bugs Bunny en Yogi bear zijn dus eigenlijk net zo goed anime.

Naast anime is er ook manga. Deze twee worden wel eens met elkaar verward en men denkt soms dat anime en manga één en het het zelfde is, maar dit is zeker niet het geval. Manga, in tegenstelling tot anime, zijn stripseries en dus geen tekenfilms. Manga zijn in Japan nog altijd ontzettend populair en niet alleen bij de jeugd. Anime en manga zijn er in vele genres en zijn er voor alle leeftijds catagorieën. Een anime is vaak een reactie op een manga, als een manga goed aan slaat, dan kan er vervolgens een anime serie van gemaakt worden.

De personages in manga strips en anime series hebben doorgaans hele expressieve gezichten en kapsels. Vooral de grote ogen zijn zeer kenmerkend en de reden hiervoor is vrij simpel. Emoties zijn van groot belang bij het vertellen van een verhaal en bij een tekening kan het moeilijk zijn om deze emoties goed weer te geven. In een strip/manga zijn de afbeeldingen doorgaans klein en daardoor worden gezichtsuitdrukkingen ook steeds moeilijker te herkennen. Manga tekenaars hebben er daarom voor gekozen om de ogen heel groot en expressief te maken, zodat ze zelfs in een kleine tekening de emoties goed konden afbeelden. Vooral bij manga en anime die op de jeugd gericht zijn, zie je die grote expressieve ogen terug. Des te ouder de doelgroep voor een anime of manga, des te realistischer de personages lijken te worden.

Manga en anime bestaan er in allerlei soorten en kunnen soms ook hele diepe boodschappen meedragen. In Japan zijn manga dan ook meer dan simpelweg strip verhaaltjes. Manga is een vorm van kunst en kunst is voor alle leeftijden. Terwijl series, zoals pokemon duidelijk gericht zijn op het jongere publiek, zijn er ook series die serieuze verhalen vertellen. Verhalen over liefde, dood, werk en alles wat de mens bezig houd.

Er zijn heel veel verschillende genres binnen de wereld van anime en manga. Sommige genres zijn heel vanzelf sprekend, maar er zijn ook genres die voor een leek conpleet nietszeggend zijn. Comedy, drama, actie, liefde; dit zijn allemaal genres waarbij we wel weten wat we kunnen verwachten, maar wat kun je verwachten bij bijvoorbeeld een mecha of een shounen?

Mecha anime/manga zijn een soort science fiction waar vaak gebruik wordt gemaakt van grote gevechtspakken om oorlog mee te voeren. Een van de meest bekende mecha series is ‘Neon Genesis.’ Shounen series zijn gericht op jongens en bevatten veelal comedy en actie scenes. De tegen hanger van shounen is shojo en is juist gericht op wat meiden aantrekt.

Er zijn ook grote hoeveelheden aan anime en manga met licht erotische tot sterk pornografische inhoud, dit wordt doorgaans hentai genoemd. Hentai betekend zoiets als ‘pervers’ en wordt in het westen gebruikt om erotische manga en anime aan te duiden, hoewel dit in Japan ero-manga of ero-anime genoemd wordt. (ero- van het Engelse woord ‘erotic’) Naast hentai heb je ook ecchi anime en manga. Ecchi wordt vaak in combinatie met comedy gebruikt en toont slechts gedeeltelijke naaktheid.

Vooral in Japan is de omzetmarkt voor anime en manga enorm groot, maar ook buiten Japan is deze markt steeds verder aan het groeien. De Japanse tekenstijlen die manga en anime zo bekend hebben gemaakt worden ook steeds vaker overgenomen door westerse tekenaars. De serie Avatar is hier misschien wel één van de meest bekende voorbeelden van. Hoewel de serie een sterk anime achtige uiterlijk heeft, is de serie toch een volledige Amerikaanse productie. De invloeden van de Japanse anime en manga wereld lijken overal merkbaar te zijn, maar de kans is groot dat dit alleen nog maar verder uit zal groeien.

Zelfs ‘onze eigen’ Alfred Jodocus Kwak is eigenlijk helemaal niet zo Nederlands als we misschien willen denken. Herman Veen is de bedenker van Alfred J Kwak, maar de productie van deze serie is gedaan in Japan. Dus zelfs onze favoriete eend is eigenlijk ook een Japanse anime serie.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Uitstapje met de kinderen

Waar kun je met je kinderen zoals naar toe?

Twilight New Moon 2009

Samenvatting Twilight New Moon 2009

Welke karakters spelen mee in de tekenfilm SpongeBob SquarePants?

De populaire tekenfilmserie draait om SpongeBob, maar er spelen nog meer populiare karakters mee. In dit artikel leuke weetjes over deze karakters?

Docenten op Zweinstein

Een opsomming van alle docenten op Zweinstein, inclusief de jaren waarin ze les hebben gegeven

Genealogie voor de echte beginners - stap 1

De eerste gegevens verzamelen - stap 1

Een nachtje in de doos, de nachtmerrie van iedere Belgische puber.

Ik belandde bijna een nachtje in de doos tijdens onze reis naar het dubbelfestival Torhout Werchter (tegenwoordig Rock Werchter).

Online dating, hoe maak je het verschil?

Tips over hoe je een datingsite het beste - en het leukste - gebruikt.

Tips voor een leuke dag met je vriendinnen!

Een aantal tips voor een leuke middag organiseren met je vriendinnen.

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!

Onderkoeld water (nog vloeibaar onder het vriespunt)

water kan vloeibaar zijn onder het vriespunt. hoe kan dat? wat heeft het met het weer te maken? planten en dieren maken er dankbaar gebruik van. Zien is geloven: Zelf Doen!

Festivals tips top 10!

Festival seizoen is weer begonnen! De beste tips hoe jou festival op geen drama lama uitloopt.

Daten onder de 5 euro

Low-budget dates

Fotografie, tips voor beginners

Alles over het begin van fotografie, hoe moet je nou beginnen?

De beste vishengels, de beste visspullen

De beste vishengels, de beste visspullen

Nieuwe meubels oud leven inblazen?

Verftechniek om meubels een oude look geven

Gratis Diergaarde Blijdorp of hoge Korting Diergaarde Blijdorp, kwestie van goed zoeken.

Diergaarde Blijdorp is een mooi dierenpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Diergaarde Blijdorp.

Wat zijn de mooiste Panda en Pandili juweeltjes

Soms begin je aan iets en komen er onverwachte mooie dingen van, in dit artikel de mooiste Panda en Pandili tekeneningen tot nu toe.

Carnaval der reclamejongens

boekverslag de weduwnaar, havo 4. (2009)

Hoe moet je samen klussen.

Samen klussen is niet moeilijk, het vergt alleen een hele strakke planning.

Een persoonlijke kalender

Een persoonlijke kalender, leuk en origineel!

De film Twilight 2008

samenvatting van de film twilight 2008

Genealogie voor de echte beginners - stap 2

Software voor het bijhouden van de gegevens.

'Y U NO'-meme

De internetrage van het diepzinnige mannetje met levensvragen is zeer lachwekkend, maar waar komt hij eigenlijk vandaan? Zijn er nog meer variaties? U komt het allemaal te weten in dit artikel.

Hoe maak je een aantrekkelijke verjaardagskalender

Je hebt veel foto’s van gezinsleden, familie, vrienden of vakanties die je eigenlijk wel in de verjaardagskalender wilt hebben staan, maar je weet alleen niet hoe je dat het beste kunt doen? Wat is er dan makkelijker om die foto’s samen te voegen in één verjaardagskalender.

Een mooie goedkope tatoeage

Wil je ook een mooie goedkope tatoeage? Lees hier hoe je aan een goede goedkope tatoeage kunt komen.