Anime en manga


Publicatie datum:

Anime en manga zijn termen die steeds bekender worden, maar wat is het nu eigenlijk?

Gesponsorde koppelingen

De termen anime en manga worden steeds bekender en ook op de Nederlandse televisie worden steeds vaker anime series uitgezonden, maar wat zijn anime en manga en waar komt het vandaan?

Anime en manga

Anime is eigenlijk niets meer dan een verzamelnaam voor alles wat geanimeerd is. Het woord komt dan ook van het Engelse woord ‘animation’, wat animatie betekend. Anime is dus niet, zoals het in het westen vaak gedacht wordt, alleen de naam voor Japanse tekenfilms, zoals Pokemon, Dragonball Z, Yu-Gi-Oh en noem maar op, maar ook voor westerse teken en animatie films. Shrek, Finding Nemo, Bugs Bunny en Yogi bear zijn dus eigenlijk net zo goed anime.

Naast anime is er ook manga. Deze twee worden wel eens met elkaar verward en men denkt soms dat anime en manga één en het het zelfde is, maar dit is zeker niet het geval. Manga, in tegenstelling tot anime, zijn stripseries en dus geen tekenfilms. Manga zijn in Japan nog altijd ontzettend populair en niet alleen bij de jeugd. Anime en manga zijn er in vele genres en zijn er voor alle leeftijds catagorieën. Een anime is vaak een reactie op een manga, als een manga goed aan slaat, dan kan er vervolgens een anime serie van gemaakt worden.

De personages in manga strips en anime series hebben doorgaans hele expressieve gezichten en kapsels. Vooral de grote ogen zijn zeer kenmerkend en de reden hiervoor is vrij simpel. Emoties zijn van groot belang bij het vertellen van een verhaal en bij een tekening kan het moeilijk zijn om deze emoties goed weer te geven. In een strip/manga zijn de afbeeldingen doorgaans klein en daardoor worden gezichtsuitdrukkingen ook steeds moeilijker te herkennen. Manga tekenaars hebben er daarom voor gekozen om de ogen heel groot en expressief te maken, zodat ze zelfs in een kleine tekening de emoties goed konden afbeelden. Vooral bij manga en anime die op de jeugd gericht zijn, zie je die grote expressieve ogen terug. Des te ouder de doelgroep voor een anime of manga, des te realistischer de personages lijken te worden.

Manga en anime bestaan er in allerlei soorten en kunnen soms ook hele diepe boodschappen meedragen. In Japan zijn manga dan ook meer dan simpelweg strip verhaaltjes. Manga is een vorm van kunst en kunst is voor alle leeftijden. Terwijl series, zoals pokemon duidelijk gericht zijn op het jongere publiek, zijn er ook series die serieuze verhalen vertellen. Verhalen over liefde, dood, werk en alles wat de mens bezig houd.

Er zijn heel veel verschillende genres binnen de wereld van anime en manga. Sommige genres zijn heel vanzelf sprekend, maar er zijn ook genres die voor een leek conpleet nietszeggend zijn. Comedy, drama, actie, liefde; dit zijn allemaal genres waarbij we wel weten wat we kunnen verwachten, maar wat kun je verwachten bij bijvoorbeeld een mecha of een shounen?

Mecha anime/manga zijn een soort science fiction waar vaak gebruik wordt gemaakt van grote gevechtspakken om oorlog mee te voeren. Een van de meest bekende mecha series is ‘Neon Genesis.’ Shounen series zijn gericht op jongens en bevatten veelal comedy en actie scenes. De tegen hanger van shounen is shojo en is juist gericht op wat meiden aantrekt.

Er zijn ook grote hoeveelheden aan anime en manga met licht erotische tot sterk pornografische inhoud, dit wordt doorgaans hentai genoemd. Hentai betekend zoiets als ‘pervers’ en wordt in het westen gebruikt om erotische manga en anime aan te duiden, hoewel dit in Japan ero-manga of ero-anime genoemd wordt. (ero- van het Engelse woord ‘erotic’) Naast hentai heb je ook ecchi anime en manga. Ecchi wordt vaak in combinatie met comedy gebruikt en toont slechts gedeeltelijke naaktheid.

Vooral in Japan is de omzetmarkt voor anime en manga enorm groot, maar ook buiten Japan is deze markt steeds verder aan het groeien. De Japanse tekenstijlen die manga en anime zo bekend hebben gemaakt worden ook steeds vaker overgenomen door westerse tekenaars. De serie Avatar is hier misschien wel één van de meest bekende voorbeelden van. Hoewel de serie een sterk anime achtige uiterlijk heeft, is de serie toch een volledige Amerikaanse productie. De invloeden van de Japanse anime en manga wereld lijken overal merkbaar te zijn, maar de kans is groot dat dit alleen nog maar verder uit zal groeien.

Zelfs ‘onze eigen’ Alfred Jodocus Kwak is eigenlijk helemaal niet zo Nederlands als we misschien willen denken. Herman Veen is de bedenker van Alfred J Kwak, maar de productie van deze serie is gedaan in Japan. Dus zelfs onze favoriete eend is eigenlijk ook een Japanse anime serie.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Hoe moet parkour?

Dit artikel gaat over parkour, hoe het is ontstaan, wat het inhoud, hoe je het kan leren.

Leuke dingen tegen verveling

Als je dit artikel gelezen hebt zul je een top vakantie tegemoet gaan

Binnenkort van alles gratis in Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam biedt binnenkort tal van gratis activiteiten en leuke kortingen aan.

penrose-tegels en voderberg-tegels

wiskundige tegel patronen die nooit ophouden. gewoon leuk om te weten en leuk om te lezen.

Hoe moet je samen klussen.

Samen klussen is niet moeilijk, het vergt alleen een hele strakke planning.

Walibi World is het beste pretpark van Nederland

Het Rollercoaster pretpark Walibi World in Biddinghuizen is absoluut het beste pretpark van Nederland.

Handboek chakrapsychologie - Anodea Judith (recensie)

Handboek chakrapsychologie - Anodea Judith (recensie)

Gratis naar het Rijksmuseum Amsterdam, gratis virtuele tour Rijksmuseum Amsterdam

Ter ere van de heropening van het Rijksmuseum Amsterdam was er gratis toegang van 12.00 tot 24.00 uur

Er op uit bij Deventer

Een fraaie wandeltocht in de buurt van Deventer

Het spel en de knikkers

Voorjaar is knikkertijd. Laat die knikkers maar weer komen!

Geen korting Sprookjeswonderland nodig, toch een goedkoop familiepark.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is het vriendelijkste goedkope familiepark van Nederland.

Wat te doen samen op een saaie dag?

verveling, saai, zondag wat te doen

Sauna een weldaad voor lichaam en geest.

Wat kunt u verwachten bij een saunabezoek.

Sea Life Scheveningen

Ontdek de onderwaterwereld van Sea Life Scheveningen.

'Y U NO'-meme

De internetrage van het diepzinnige mannetje met levensvragen is zeer lachwekkend, maar waar komt hij eigenlijk vandaan? Zijn er nog meer variaties? U komt het allemaal te weten in dit artikel.

Vakantieveilingen

De vakantie veiling is de mogelijkheid om voor weinig op vakantie of naar leuke evenementen te gaan.

Lezen een prima hobby zeker voor kinderen

Ondanks dat veel kinderen er een broertje dood aan hebben is het eigenlijk

Fotografie, tips voor beginners

Alles over het begin van fotografie, hoe moet je nou beginnen?

Bokrijk gaat mee met zijn tijd

Openluchtmuseum Bokrijk toont nu ook de sixties.

Gratis Oranjestad Speelstad of hoge korting Speelstad Oranje.

Oranjestad Speelstad is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Oranjestad Oranje.

Tips om op een orginele/leuke manier geld kado te geven.

Leuke en originele kadotips voor het geven van geld

Hou kun je rijmen op populaire producten, rijmwoorden

Heb je moeite met het maken van een rijm, dan moet je op deze pagina zijn.

Een scrapkaart maken

Een beschrijving hoe je kan beginnen een scrapkaart te maken

Karpervissen

karpervissen met boilies en voerkorfjes

Wordt jij een professionele Goochelaar?

Kinderen zijn gek op goochelaars. Sommige zijn er zo dol op dat ze er hun beroep van willen maken.