Dagje Texel


Publicatie datum:

Texel: een eiland om even een dagje weg (van) te zijn

Gesponsorde koppelingen

Voor wie op een afstand van een uurtje rijden van Den Helder woont zeker een aanrader: Texel. Goed, als het wat ongelukkig treft met de afvaarttijd van de boot moet je misschien even wachten. Maar op ieder halfuur vaart er een en in een haven is genoeg te zien. En eenmaal aan boord? Twintig minuten later stap je aan wal in ’t Horntje en ben je in een andere wereld.

Wat is dat toch: Waddeneiland en een gevoel van “een andere wereld”? Komt het van de ruimte, de plattelanderigheid die je tegemoet komt, het zicht op de duinen, de kleinschaligheid? Of is het weer er anders, zodat je je anders gaat voelen? Is het het zilte van de zee die je na een paar minuten al op je lippen kunt proeven? Je kunt er lang naar raden, een echt antwoord zal er niet zijn. Het is al genoeg dat het zo is. 

De veerboot landt in ’t Horntje en als je kijkt naar alles wat ook aan boord is aan auto’s en fietsen en mensen, dan krijg je het gevoel dat je met een massa het eiland gaat bezetten. Maar stap je op de fiets en ben je 5 minuten onderweg, dan zit je in de ruimte. Dan wordt het stil, hoor je de wind en de vogels. 

Texel heeft een knooppuntenroute. Wie een beetje gevoel voor richting heeft, heeft snel een bepaald idee voor ogen hoe hij ongeveer wil fietsen. Eigenlijk zijn er drie hoofdrichtingen: door het midden (zeg maar langs de dorpen), langs de Noordzeekant (duinen, bos, heide) of langs de Waddenkust (zeedijk, open, prachtige vergezichten). 

De route langs de Noordzee brengt je – als je de moeite neemt even van de route af te wijken - onder andere bij de Geul, een stuk natuur dat eigenlijk met iedere eb en vloed weer verandert. Het is een en al geluid van vogels, en als de zon schijnt vliegen de geuren om je neus. Via een pittoresk Den Hoorn (als je bijvoorbeeld oog hebt voor de mooie en oude huizen die hier staan), ga je via duinen en bossen richting De Koog. Onderweg kun je – voor wie dat wil – een bezoek brengen aan natuurmuseum Ecomare. En voor wie dat wil zijn er de paden die leiden naar het Noordzeestrand.

 In De Koog kun je kiezen. Of je gaat door naar het noordelijke stuk van het eiland (Den Cocksdorp), of je buigt af en gaat weer richting het zuiden. Je kiest de route door het midden of die langs de Waddenkust. De keuze zal ongetwijfeld gemaakt worden met een blik op de lucht: wat doet het weer, hoe staat de wind? De route door het midden brengt je via Den Burg weer bij Den Hoorn. Onderweg voert een prachtig pad langs een oude zeedijk je langs leuke plekjes die uitnodigen om even de benen te strekken, een broodje te eten, even te zitten en te luisteren. Te mijmeren……

 Te mijmeren ongetwijfeld ook over hoe het ooit geweest moet zijn om hier te wonen. Toen er nog geen gemakkelijke en snelle verbinding was met het vasteland, toen de

zee gevaarlijker was dan nu (achter de duinen die goed onderhouden worden). Dat het water meerdere keren een grote bedreiging is geweest, daarvan getuigen de strandpalen die je zo hier en daar tegen komt en waarop genoteerd staat hoe hoog het water in een bepaald jaar op die plek kwam. Het kost niet veel moeite om – met je ogen dicht – je het gebulder van de watervloed voor te stellen, de striemende wind, het geschreeuw van mensen.  Hoe vredig lijkt het landschap als je je ogen weer opent.

 In de dorpen zijn genoeg terrasjes en andere gelegenheden om de inwendige mens te versterken. Een (mid)dagje Texel is zo maar voorbij, maar ach, je bent ook zomaar weer in Den Helder en uiteindelijk ook snel weer thuis.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

De beste grappen voor 1 april

Houd jij er ook zo van om mensen op 1 april beet te nemen of voor de gek te houden? Kom in dit artikel grappen tegen die je misschien nog niet kende!

Verblind, een thriller van Dean Koontz

Een spannende thriller die je niet weg kunt leggen

Hoe leer je vuurspuwen of vuurspugen

Iedereen kan vuurspuwen of vuurspugen, lees hier hoe ook jij kunt leren vuurspuwen of vuurspugen.

Wetenschap en eeuwige wijsheid ; Ravi Ravindra (recensie)

Wetenschap en eeuwige wijsheid. Recensie

Een scrapkaart maken

Een beschrijving hoe je kan beginnen een scrapkaart te maken

Leuke dingen tegen verveling

Als je dit artikel gelezen hebt zul je een top vakantie tegemoet gaan

Een nachtje in de doos, de nachtmerrie van iedere Belgische puber.

Ik belandde bijna een nachtje in de doos tijdens onze reis naar het dubbelfestival Torhout Werchter (tegenwoordig Rock Werchter).

Wat zijn de mooiste Panda en Pandili juweeltjes

Soms begin je aan iets en komen er onverwachte mooie dingen van, in dit artikel de mooiste Panda en Pandili tekeneningen tot nu toe.

Sigaren roken.

De verschillende rituelen van het sigaar roken.

Het Bermini Mysterie

Het Bermini Mysterie is een boek van Dan Brown

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!

Voordelige kinderfeestjes

Een kinderfeestje hoeft niet altijd duur te zijn

Walibi World is het beste pretpark van Nederland

Het Rollercoaster pretpark Walibi World in Biddinghuizen is absoluut het beste pretpark van Nederland.

Vrouwen versieren is dat echt zo moeilijk?

Artikel over het versieren van vrouwen, is dit echt moeilijk?

Karin Slaughter

De spannende reeks van Karin Slaughter.

Sea Life Scheveningen

Ontdek de onderwaterwereld van Sea Life Scheveningen.

De juiste boormachine voor elke klus

Niet iedere boormachine is geschikt voor elke klus. Dit artikel geeft uitleg over de verschillende soorten boormachines en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Een mooie goedkope tatoeage

Wil je ook een mooie goedkope tatoeage? Lees hier hoe je aan een goede goedkope tatoeage kunt komen.

Hou kun je rijmen op populaire producten, rijmwoorden

Heb je moeite met het maken van een rijm, dan moet je op deze pagina zijn.

Talentjes

Een artikel over het verhandelen van jeugdspelers. Het wordt steeds gekker.

Gratis Oranjestad Speelstad of hoge korting Speelstad Oranje.

Oranjestad Speelstad is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Oranjestad Oranje.

kinderverjaardag wordt op deze manier een succes

handleiding voor een kinderverjaardag

Solar weekend 2015

Solar weekend is een festival dat elk jaar in Roermond aan de maasplassen gehouden wordt. Dit jaar is het thema Cinema.

Festival Mundial.

Het evenement Festival Mundial.

Sleepbootdagen Zwartsluis

Een beschrijving van de Sleepbootdagen in Zwartsluis. Hartstikke leuk om eens te bezoeken!