De oranje roos


Publicatie datum:

Fotograferen leert je beter kijken

Gesponsorde koppelingen

Sinds oktober 2011 ben ik helemaal bevangen door de fotografie. En wat blijkt, je gaat er ineens ook heel anders door kijken.

Nooit heb ik een enorme interesse gehad voor bloemen. Waarom bloemen kopen, ze zijn binnen de kortste keren toch weer dood. Het staat heel even leuk maar ze gaan al snel vervallen en worden doods en saai.


Maar wat blijkt, juist de bloemen hebben mijn hobby letterlijk kleur gegeven. Rode bloemen, gele bloemen en paarse bloemen. Anemonen, rozen, tulpen en de amaryllis. Allemaal schitterende bloemen om op de foto te zetten. Je maakt ze in alle standen en in alle fases van het leven. En wat zie je dan gebeuren, een bloem kun je ook met een mens vergelijken.

De schoonheid van het jonge leven, de schoonheid van de ouderdom. De kleuren worden anders, de vorm verandert. Maar het blijven mooie objecten om te observeren.

Neem een oranje roos. Een schitterend exemplaar die fraai in het vaasje stond te pronken. Een foto maak je hiervan op verschillende manieren. Zet er een stuk karton achter en maak de foto. De achtergrond bepaalt zo een deel van het geheel. Is het karton zwart dan krijg je al gauw een gevoel van triestheid of rouw. Is de achtergrond licht blauw, dan krijg je een gevoel van lente en vrolijkheid. En toch is het dezelfde roos. Kijken naar de roos is dus niet voldoende, je hebt het geheel nodig.

Oranje Roos

Neem nog een keer deze oranje roos. Kijk naar de roos vanaf de zijkant en neem een foto. Kijk dan naar de roos vanaf de boven- of onderkant. Ineens is het een hele andere roos geworden. En toch is het dezelfde roos. Op allerlei manieren blijft het een dankbaar object om vast te leggen. De kleuren worden anders, de invalshoek wordt anders. En wat te denken als je gaat spelen met het diafragma en de sluitertijd. Dezelfde roos wordt dan weer heel anders. De scherptediepte kun je hierdoor aanpassen. Wil je alleen het hart van de roos volledig scherp tonen of wil je de hele roos, eventueel met of zonder achtergrond, laten zien. Geef je de foto extra belichting, of maak je er een donkere schaduw omheen.

Zo heb je als snel aardig wat foto’s gemaakt van dezelfde roos. En dan komt nog de bewerking. Wat ga je er mee doen in een bewerkingsprogramma. Ga je hem zo natuurgetrouw weergeven of ga je er een fantasie opname van maken. Deze programma’s hebben zo enorm veel mogelijkheden dat je er ook nu weer vele verschillende vormen aan kan toevoegen. Extra belichting, extra scherpte of juist vervaging. Leg je er nog een extra laag over heen die je een andere kleur geeft en dit doordrukt. Wat krijg je dan voor een kleuren? Allemaal fases die je kan doorlopen voordat je besluit tot publiceren. 

Ja, publiceren. Je hebt fora waar je het resultaat kunt tonen en waarbij je direct reacties krijgt van overige forumleden die er een mening over hebben. Zij geven je tips of ideeën en kunnen je de hemel in prijzen voor het resultaat, of juist niet. En dat is een prettig gevoel, een compliment is altijd fijn. En het is toch ook prettig als een ander je werk kan waarderen en zo niet, diegene neemt dan toch de moeite om je een helpende hand te bieden. Eén van die sites waar ik zelf op ben geabonneerd is www.footo.nl. Een eerlijke site waar ik heel veel heb geleerd van anderen. Als je zelf enthousiast en actief bent krijg je dit ook op je eigen inzendingen.

Een paar dagen later is de roos in een hele andere fase terecht gekomen. De blaadjes rimpelen, de kleuren worden wat doffer. Er komt een donkere rand aan de blaadjes en ze gaan wat hangen. Dan begint het hele proces hiervoor beschreven weer opnieuw. Alle vormen en uitgangspunten kun je weer gebruiken. En weer heb je zo een hele serie met prachtige bloemen.

En dan is de roos niet meer, hij staat droog en verdord in het vaasje. Maar wat blijkt, ook nu is het een heerlijk object om te fotograferen. De treurigheid van een eind aan het leven kun je accentueren en zo zie je weer de link naar het dagelijkse leven. Van begin tot eind kun je met één simpele roos een heel leven in één week weergeven. En dat doet voor mij de fotografie.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker marjath

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Dagje Texel

Texel: een eiland om even een dagje weg (van) te zijn

Verblind, een thriller van Dean Koontz

Een spannende thriller die je niet weg kunt leggen

Gratis LEGO sofware, gratis bouwen met LEGO

Bouw nu ook oneindig veel LEGO voertuigen, LEGO huizen, LEGO figuren met de gratis LEGO software.

Stichting Veteraan Autobussen

SVA is een stichting ter behoud van mobiel erfgoed

Stamboomonderzoek (genealogie)

Tips voor het onderzoeken naar voorouders

Het ontstaan van een nieuwe stripfiguur: Panda en Pandili

In 2007 bedacht ik een nieuw stripfiguur, Panda. In dit artikel leg ik uit hoe ik op het idee kwam om Panda te tekenen.

Gratis dagje uit, gratis attracties, gratis evenementen

Op deze pagina vind je de leukste gratis dagjes uit, gratis attracties en nog veel meer

Lezen een prima hobby zeker voor kinderen

Ondanks dat veel kinderen er een broertje dood aan hebben is het eigenlijk

Avonturenland Heerlen

binnenspeeltuin, apekooi, ballenbak.

Anonieme partnerruil bij Bokkenrijders

Ga je regelmatig naar een parenclub om gezellig een avond (en eventueel nacht) van partner te ruilen?

Postcrossing

Postcrossing is een leuke manier om kaarten uit de hele wereld te ontvangen.

Wat zijn de beste gratis topevenementen in Nederland?

Er zijn duizenden gratis evenementen per jaar in Nederland, welke worden het best bezocht.

Karin Slaughter

De spannende reeks van Karin Slaughter.

Bokrijk gaat mee met zijn tijd

Openluchtmuseum Bokrijk toont nu ook de sixties.

Online shoppen

Is online shoppen duurder? Op wat moet je letten?

De 5 grootste jachten op de wereld

De 5 grootste jachten van de wereld op een rijtje!

Gratis Koningin Julianatoren, Korting Koningin Julianatoren.

Koningin Julianatoren is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Koningin Julianatoren.Koningin Julianatoren is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Koningin Julianatoren.

Houten puzzels in alle soorten en maten

Alles over Houten puzzels en houten 3d puzzels

Genealogie voor de echte beginners - stap 1

De eerste gegevens verzamelen - stap 1

Vakantieveilingen

De vakantie veiling is de mogelijkheid om voor weinig op vakantie of naar leuke evenementen te gaan.

Schepen kunnen niets zien

Met het drukker wordende scheepvaartverkeer neemt ook het aantal aanvaringen tussen jachten en beroepsschepen toe.

Natuurlijke thuisgemaakte gezichtsmaskers

Thuisgemaakte natuurlijke gezichtsmaskers voor een stralende huis

Tips om op een orginele/leuke manier geld kado te geven.

Leuke en originele kadotips voor het geven van geld

Spelletjes voor dementerende ouderen

Het is belangrijk voor mensen met dementie om de hersenen te trainen. Met deze spellen voor dementerende ouderen kun je dat doen!

'Y U NO'-meme

De internetrage van het diepzinnige mannetje met levensvragen is zeer lachwekkend, maar waar komt hij eigenlijk vandaan? Zijn er nog meer variaties? U komt het allemaal te weten in dit artikel.