Er op uit bij Deventer


Publicatie datum:

Een fraaie wandeltocht in de buurt van Deventer

Gesponsorde koppelingen

De NS heeft vanuit een aantal stations wandelingen uitgezet.  Vaak zijn dit leuke uitjes die je op plaatsen brengen waar je normaal niet komt. Bijkomend voordeel is dat je vaak ergens halverwege of op het einde weer een station terecht komt, zodat je of een route kunt afbreken dan wel meteen de trein kunt pakken. Want niet iedereen vindt 18 kilometer prettig. Een van de routes is die langs de landgoederen van Twello. Het is een leuke en goed te lopen route met diverse mooie kijkjes op de toch wel fraaie landgoederen.

Gesponsorde koppelingen

De route in Deventer brengt je eigenlijk meteen in een fraai park. Je hebt meteen een wandelgevoel en laat het stadgevoel als het ware dadelijk achter je. Je wordt over de spoorbrug gevoerd, op zich al een belevenis. Voeg daarbij het prachtige gezicht op de IJssel met de strekdammen en het zicht op Deventer, en je kunt met goede moed verder.

 De weg voert je langs het spoor en brengt je via oude rivierdijken tenslotte naar een eerste landgoed, Hunderen geheten. Deze witte villa dateert uit de negentiende eeuw en heeft een rol gespeeld in een van de boeken van Hella Haase (“Heren van de thee”). Wie een beetje fantasie heeft ziet fraai geklede dames en deftig uitgedoste heren ergens achter het huis aan de thee. Het pad voert je helmaal rond het landhuis en brengt je tenslotte op een weg die binnen enkele minuten het volgende fraaie huis tevoorschijn tovert: Huis Kruisvoorde.

 Als je in de duidelijke beschrijving leest dat dit huis nog maar een veertig jaar in verval was, dat de nieuwe eigenaren het in eigen beheer en regie hebben gerestaureerd, dan bekruipt je een gevoel van bewondering (en jaloezie: je zult het geld maar hebben om zoiets met een huis te doen). Iets dergelijks geldt voor het volgende huis “Parckelaer”.  Ook hiervan gaat de geschiedenis terug tot in de Middeleeuwen en hebben de laatste eigenaren heel goed werk gedaan om er iets fraais van te maken. Overigens is er tussen Huize Kruisvoorde en Huize Parckelaer de mogelijkheid om linksaf te slaan naar Twello en daar de route weer op te pakken. Dat staat wel niet op de routebeschrijving maar iemand die een beetje kaartlezen kan, zal geen enkele moeite hebben.

 Wie doorloopt passeert het in een fraai park gelegen landhuis “Brug en Bosch”, al moet gezegd worden dat het hier niet meer gaat om het oorspronkelijke landhuis maar een moderne villa. Van het oude huis resten slechts koetshuis en boerderij.

Een eindje verder – na een nog ongenoemd herenhuis met aangebouwde kerk – kom je bij Twello terecht. Ergens halverwege kun je nog een eind een doodlopend weggetje inslaan dat je bij het landgoed Hartelaer brengt. Het ligt er bijzonder mooi en het is niet verwonderlijk dat je er ook kunt trouwen. Als je dan terug loopt, kom je op een bijzonder fraai gelegen paadje achter de huizen langs. Het  brengt je bij Huis Duistervoorde; ook weer een opmerkelijk bouwwerk vooral door het wat vreemde torenachtige bouwwerkje op het dak. Door Twello loopt de route vervolgens, op het dorpsplein is het goed toeven voor een bakje koffie of anders.

 Wie denkt: ’t was mooi genoeg, kan gemakkelijk het station bereiken. Voor wie nog niet genoeg heeft: er zijn nog 7 kilometers te gaan. Smalle paadjes langs weilanden brengen je uiteindelijk naar landelijke weggetjes als Buddezand en Wildezand, weggetjes met karakteristieke boerderijtjes en met langs de weg oude en minder oude appel- en perenbomen. Er volgt nog een landgoed, het Schol, een Engelse buitenplaats met fraaie tuin en bijvoorbeeld een berceau. Het schijnt – maar dan in een heel andere staat want het was net uitgebrand – als decor gediend te hebben voor de film “Een brug te ver”.

 Via het dorp Steenenkamer nader je vervolgens weer Deventer. Wie nog moed heeft kan de Bolwerksmolen nog bekijken, wie dat minder heeft kan nog goed toeven aan de IJssel of kan zich met het pontje laten overzetten. In Deventer is het station niet ver weg, al is een omweg door de stad ook niet verkeerd. Er is heel veel te zien.

 Wie nu denkt: dat lijkt me wel wat, die kan de beschrijving van de tocht gemakkelijk op internet vinden. Ga naar www.eropuit.nl, vul bij “Zoek een uitje…” Twello in en aan de rechterkant vind je wandeltocht NS


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

De razendsnelle opmars van de Primark

De Primark is ontzettend populair. Waaraan is de razendsnelle opmars te danken?

Over the top

Artikel over de film: Over the top.

Waar is onze vrije tijd?

Onze (vrije) tijd lijkt steeds schaarser te worden.

Een persoonlijke kalender

Een persoonlijke kalender, leuk en origineel!

Fotoverhalen of strips als e-book

Zelf een ebook maken met foto- of stripverhalen