Er op uit bij Deventer


Publicatie datum:

Een fraaie wandeltocht in de buurt van Deventer

Gesponsorde koppelingen

De NS heeft vanuit een aantal stations wandelingen uitgezet.  Vaak zijn dit leuke uitjes die je op plaatsen brengen waar je normaal niet komt. Bijkomend voordeel is dat je vaak ergens halverwege of op het einde weer een station terecht komt, zodat je of een route kunt afbreken dan wel meteen de trein kunt pakken. Want niet iedereen vindt 18 kilometer prettig. Een van de routes is die langs de landgoederen van Twello. Het is een leuke en goed te lopen route met diverse mooie kijkjes op de toch wel fraaie landgoederen.

De route in Deventer brengt je eigenlijk meteen in een fraai park. Je hebt meteen een wandelgevoel en laat het stadgevoel als het ware dadelijk achter je. Je wordt over de spoorbrug gevoerd, op zich al een belevenis. Voeg daarbij het prachtige gezicht op de IJssel met de strekdammen en het zicht op Deventer, en je kunt met goede moed verder.

 De weg voert je langs het spoor en brengt je via oude rivierdijken tenslotte naar een eerste landgoed, Hunderen geheten. Deze witte villa dateert uit de negentiende eeuw en heeft een rol gespeeld in een van de boeken van Hella Haase (“Heren van de thee”). Wie een beetje fantasie heeft ziet fraai geklede dames en deftig uitgedoste heren ergens achter het huis aan de thee. Het pad voert je helmaal rond het landhuis en brengt je tenslotte op een weg die binnen enkele minuten het volgende fraaie huis tevoorschijn tovert: Huis Kruisvoorde.

 Als je in de duidelijke beschrijving leest dat dit huis nog maar een veertig jaar in verval was, dat de nieuwe eigenaren het in eigen beheer en regie hebben gerestaureerd, dan bekruipt je een gevoel van bewondering (en jaloezie: je zult het geld maar hebben om zoiets met een huis te doen). Iets dergelijks geldt voor het volgende huis “Parckelaer”.  Ook hiervan gaat de geschiedenis terug tot in de Middeleeuwen en hebben de laatste eigenaren heel goed werk gedaan om er iets fraais van te maken. Overigens is er tussen Huize Kruisvoorde en Huize Parckelaer de mogelijkheid om linksaf te slaan naar Twello en daar de route weer op te pakken. Dat staat wel niet op de routebeschrijving maar iemand die een beetje kaartlezen kan, zal geen enkele moeite hebben.

 Wie doorloopt passeert het in een fraai park gelegen landhuis “Brug en Bosch”, al moet gezegd worden dat het hier niet meer gaat om het oorspronkelijke landhuis maar een moderne villa. Van het oude huis resten slechts koetshuis en boerderij.

Een eindje verder – na een nog ongenoemd herenhuis met aangebouwde kerk – kom je bij Twello terecht. Ergens halverwege kun je nog een eind een doodlopend weggetje inslaan dat je bij het landgoed Hartelaer brengt. Het ligt er bijzonder mooi en het is niet verwonderlijk dat je er ook kunt trouwen. Als je dan terug loopt, kom je op een bijzonder fraai gelegen paadje achter de huizen langs. Het  brengt je bij Huis Duistervoorde; ook weer een opmerkelijk bouwwerk vooral door het wat vreemde torenachtige bouwwerkje op het dak. Door Twello loopt de route vervolgens, op het dorpsplein is het goed toeven voor een bakje koffie of anders.

 Wie denkt: ’t was mooi genoeg, kan gemakkelijk het station bereiken. Voor wie nog niet genoeg heeft: er zijn nog 7 kilometers te gaan. Smalle paadjes langs weilanden brengen je uiteindelijk naar landelijke weggetjes als Buddezand en Wildezand, weggetjes met karakteristieke boerderijtjes en met langs de weg oude en minder oude appel- en perenbomen. Er volgt nog een landgoed, het Schol, een Engelse buitenplaats met fraaie tuin en bijvoorbeeld een berceau. Het schijnt – maar dan in een heel andere staat want het was net uitgebrand – als decor gediend te hebben voor de film “Een brug te ver”.

 Via het dorp Steenenkamer nader je vervolgens weer Deventer. Wie nog moed heeft kan de Bolwerksmolen nog bekijken, wie dat minder heeft kan nog goed toeven aan de IJssel of kan zich met het pontje laten overzetten. In Deventer is het station niet ver weg, al is een omweg door de stad ook niet verkeerd. Er is heel veel te zien.

 Wie nu denkt: dat lijkt me wel wat, die kan de beschrijving van de tocht gemakkelijk op internet vinden. Ga naar www.eropuit.nl, vul bij “Zoek een uitje…” Twello in en aan de rechterkant vind je wandeltocht NS

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 22
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Wat zijn de beste gratis topevenementen in Nederland?

Er zijn duizenden gratis evenementen per jaar in Nederland, welke worden het best bezocht.

Twilight New Moon 2009

Samenvatting Twilight New Moon 2009

Docenten op Zweinstein

Een opsomming van alle docenten op Zweinstein, inclusief de jaren waarin ze les hebben gegeven

10 zaken die u altijd al wilde weten over Howrse

Howrse is een gratis online spel waarbij spelers paarden kunnen verzorgen, fokken en trainen.

Wordfeud woorden met een q

Alle woorden met een q voor Wordfeud, de online variant van het welbekende bordspel Scrabble.

Actuele acties voor korting Duinrel en Gratis Duinrel.

Duinrel is een schitterend pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Duinrel.

Pinkpop 40 jaar.

Alvast een korte voorproef van pinkpop 2009!

Harderbos in Flevoland

Het harderbos in Flevoland is een avontuurlijke groene oase aan de oever van het veluwemeer.

Spookjes maken van een oud wit laken

Een handpop spookje maken met daarin een zakje chips.

Waarom geen gitaar leren spelen?

Het maken van muziek is leuk, en zeker als je dat samen met anderen wil doen. Voor het maken van muziek maak je gebruik van een instrument. Als je zingt gebruik je je eigen stem.

Gevangen, boek geschreven door Stephen King

Beschrijving van een boek van Stephen King: Gevangen

Arthur Japin

Karpervissen

karpervissen met boilies en voerkorfjes

Tochten in de Vogezen

Toertocht langs strijdtonelen in de eerste wereldoorlog

Gratis Dolfinarium Harderwijk of hoge Korting Dolfinarium Harderwijk, kwestie van goed zoeken.

Dolfinarium Harderwijk is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Dolfinarium Harderwijk.

De waterpijp

Informatie over de eeuwenoude waterpijp

Wat is vrije tijd en hoe besteden we het?

De tijd die we niet werken noemen we vrije tijd maar wat is vrije tijd en hoe besteden we het?

Samenvatting Twilight Eclipse 2010

Samenvatting Twilight Eclipse 2010

Gratis Movie Park Germany, korting Movie Park Germany

In dit artikel alles over het ontstaan en de attracties in Movie Park Germany.

In de klank van de echte Australische Didgeridoo zit een hele grote vibrator

Geniet met de Didgeridoo van het geluid van de vibratie van vibrerende lippen op een hele grote holle buis.

Hoe kom je als genodigde op de meet en greet van Flikken Maastricht?

Ben je ook een grote fan van Flikken Maastricht, zo kom je als genodigde op de meet en greet van Flikken Maastricht.

Wat kan je doen met een spons

Alternatieve gebruikswijzen voor een spons

Muntjes biljart

leuk spel op de biljarttafel

Nieuwe meubels oud leven inblazen?

Verftechniek om meubels een oude look geven

Op zoek naar nieuwe penvrienden?

De site om nieuwe penvrienden of vriendinnen te zoeken