Het zoekplaatje van het dateren van porselein


Publicatie datum:

Als hobby probeer ik wat porselein te verzamelen, en natuurlijk deze te dateren. Dat laatste is wat moeilijk om te doen zonder meteen naar een taxateur te lopen.

Gesponsorde koppelingen

Als hobby probeer ik wat porselein te verzamelen, en natuurlijk deze te dateren. Dat laatste is wat moeilijk om te doen zonder meteen naar een taxateur te lopen. Natuurlijk bestaan er wel boeken over dit onderwerp maar het blijft lastig om uit te zoeken in welk jaar het betreffende stuk gemaakt is.

Porselein

Het porselein is een Chinese uitvinding, het rijk versierde baksel werd door handelaren geïmporteerd naar Nederland in1600. Dit was door Hollandse kapers buitgemaakt op een Portugees schip. En deze lading kwam in Amsterdam op de veiling.

De in datzelfde jaar opgerichte Oost-Indische Compagnie had grote belangstelling voor de handel op China en al snel was er een handelsroute naar het Verre Oosten, deze liep via Kaap de Goede Hoop.

Nederlands porselein

Met behulp van twee Engelsen is in 1759 de eerste Hollandse porseleinfabriek opgezet in een oude jeneverstokerij in Weesp. De fabriek welke opgericht was door Bertrand Philip (de Graaf van Gronsvel) heeft echter maar tot 1771 kunnen bestaan. Tot in de twintigste eeuw had Nederland een groot aantal beroemde plateelbakkerijen, die naast de gebruiksaardewerken ook artistiek sieraardewerk fabriceerden.

Verzamelen

Als je je er in verdiept kom je er al gauw achter dat er een grote variëteit aan porselein gemaakt is en te koop is. Zelf bekijk ik gewoon wat ik zelf mooi vind en of er een herkenbaar teken op de achterkant staat. Maar.. ook hierin zijn veel vervalsingen in omloop. Toen porselein in Nederland een bloeiende handel was kwam daar vanzelfsprekend een grote concurrerende handel uit voort. Om de kwaliteit en herkomst herkenbaar te maken werden er merktekens gebruikt, welke aangaven van welke fabriek en welke schilder het afkomstig was. Deze merktekens werden echter weer geïmiteerd door andere manufacturen. Dus hoe kom je erachter welk teken orgineel is en welk een imitatie? Veel van de merktekens zijn dan ook nog handmatig op het porselein gezet en wijken dus altijd iets af.

Naast Nederland zijn er natuurlijk ook andere landen waar porselein gemaakt is. Duitsland, Engeland, Japan, Denemarken en Frankrijk zijn enkele voorbeelden. Maar ik ben specifiek op zoek naar Nederlands porselein. Als ik een aankoop heb gedaan probeer ik op www.marksfinder.com het merk te vinden. Als je weet welke fabriek het is geweest,kan je uitzoeken wanneer deze fabriekbestaan heeft. Dit geeft je een indicatie van welke jaren het gemaakt kan zijn. Maar om hier zekerheid over te krijgen moet je eigenlijk naar een taxateur. Deze kijkt bijvoorbeeld naar welk proces gebruikt is. Komen de schilderingen wel overeen met de tijdslijn? En nog naar andere dingen. En natuurlijk een geschatte waarde van het object.

Maar het blijft een leuke speurtocht om te achterhalen uit welke fabriek en omstreeks welke tijd het gemaakt is, dus ik verzamel lekker verder. En wie weet.... heb ik wel een leuk stuk antiek in huis!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Ranking the friends

Ranking the friends is een leuk en makkelijk spel om te spelen met je vrienden. Zo leer je elkaar en jezelf beter kennen!

Het Bermini Mysterie

Het Bermini Mysterie is een boek van Dan Brown

Lampion maken voor St. Maarten

Maak zelf een lampion voor St. Maarten, dit is leuk en de kinderen zijn vaak trots om met hun zelf gemaakte lampion rond te gaan.

Een nachtje in de doos, de nachtmerrie van iedere Belgische puber.

Ik belandde bijna een nachtje in de doos tijdens onze reis naar het dubbelfestival Torhout Werchter (tegenwoordig Rock Werchter).

Sigaren roken.

De verschillende rituelen van het sigaar roken.

De film Twilight 2008

samenvatting van de film twilight 2008

Festivals tips top 10!

Festival seizoen is weer begonnen! De beste tips hoe jou festival op geen drama lama uitloopt.

Postcrossing

Postcrossing is een leuke manier om kaarten uit de hele wereld te ontvangen.

Pinkpop 40 jaar.

Alvast een korte voorproef van pinkpop 2009!

Mijn passie astronomie

Astronomie, een hobby waarin je helemaal in kunt opgaan.

Het ontstaan van een nieuwe stripfiguur: Panda en Pandili

In 2007 bedacht ik een nieuw stripfiguur, Panda. In dit artikel leg ik uit hoe ik op het idee kwam om Panda te tekenen.

Decoratie maken voor op tafel

Zelf decoratie maken, met de meest simpele dingen! Krijg je al de kriebels?Hieronder een paar leuke knutseltips!

Gratis Omniversum of hoge Korting Omniversum

Omniversum is een mooi 3D Bioscoop voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Omniversum.

Wat zijn de mooiste Panda en Pandili juweeltjes

Soms begin je aan iets en komen er onverwachte mooie dingen van, in dit artikel de mooiste Panda en Pandili tekeneningen tot nu toe.

Wat te doen samen op een saaie dag?

verveling, saai, zondag wat te doen

Genealogie voor de echte beginners - stap 2

Software voor het bijhouden van de gegevens.

Gratis naar de Eiffeltoren, gratis uitje met gezin

Nieuw idee!! Gratis naar de Eiffeltoren in de Wieringermeer, een leuk gratis uitje met het hele gezin.

Hou kun je rijmen op populaire producten, rijmwoorden

Heb je moeite met het maken van een rijm, dan moet je op deze pagina zijn.

Gratis Movie Park Germany, korting Movie Park Germany

In dit artikel alles over het ontstaan en de attracties in Movie Park Germany.

Genealogie voor de echte beginners - stap 1

De eerste gegevens verzamelen - stap 1

Zo kun je halloween vieren

Halloween een feest voor jong en oud

Festival Mundial.

Het evenement Festival Mundial.

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!

Het zoekplaatje van het dateren van porselein

Als hobby probeer ik wat porselein te verzamelen, en natuurlijk deze te dateren. Dat laatste is wat moeilijk om te doen zonder meteen naar een taxateur te lopen.

Het vermeerderen van kamerplanten

De meeste kamerplanten kunnen worden vermeerderd: sommige door eenvoudig in twee of meer stukken te delen, of ze uit snel wortelend topstek op te kweken.