Hout hakken


Publicatie datum:

Hout hakken moeilijk? Met de juiste voorbereidingen valt dat best mee!

Gesponsorde koppelingen

In Zweden zijn houtkachels eerder regel dan uitzondering, maar ook in veel Nederlandse huizen staat zo’n gezellige houtkachel of open haard. Om er ’s winters lekker warmpjes bij te zitten is het daarom van belang om je houtvoorraad goed op peil te hebben en te houden. Je kunt natuurlijk een lading brandhout kopen, maar als je tijd en energie genoeg hebt, is het ook erg leuk om zelf je houtjes te hakken en te zagen.

Ten eerste moet je zorgen voor bomen, veel bomen! Misschien heb je het een en ander in je achtertuin staan en anders zul je ze ergens anders moeten regelen. De eerste actie die je dan onderneemt, is het in stukken zagen van de boomstammen. Dit kun je het beste met z’n tweeën doen. Benodigdheden: de stammen, een kettingzaag en een zaagbok. De handige doe-het-zelver maakt er zelf even eentje! Nu legt de ene persoon de boomstam op de zaagbok en houdt hem stevig vast. De tweede persoon hanteert de kettingzaag en zaagt de stam in stukken van 20 à25 centimeterlang. Elke keer als er een stukje afgezaagd is, schuift de ‘vasthouder’ de stam een stukje op, zodat je lekker vlot kunt werken.

Als tenslotte alle stammen in kleine stukken zijn veranderd, komt het echte hakwerk! Hiervoor heb je een bijl en een hakblok nodig. Dit laatste kan heel goed een stuk boomstam zijn dat je nog overgehouden hebt. Ga nu als volgt te werk:

Je zet één van de kleine stammetjes rechtop op het houtblok. Zet je voeten in een lichte spreidstand. Je pakt de bijl met beide handen vast: de ene hand aan het uiteinde van de bijl en de andere ongeveer in het midden. Hef nu de bijl boven je hoofd en terwijl je dat doet, laat je de hand die het midden van de steel vast heeft, doorglijden naar de andere hand, zodat je nu met beide handen het uiteinde van de steel vast hebt. Dan laat je de bijl met kracht op het stammetje neerkomen. Als je het goed doet, splijt de stam in één keer in tweeën. Helaas lukt dit niet altijd en zul je de hakbeweging moeten herhalen.

Soms blijft de bijl in het stammetje vastzitten. Probeer de bijl er dan niet uit te halen, want vaak lukt dit niet. Bovendien kan dit gevaarlijk zijn als de bijl er opeens uitschiet. Laat de bijl gewoon in het stammetje zitten en herhaal de hakbeweging, compleet met bijl én stam. Na één of enkele keren zal de stam alsnog splijten en is de bijl weer los.

Wanneer je met dikke boomstammen te maken hebt, is het handig om de stammen in meerdere stukken te splijten. Bij wat dunnere bomen is halveren voldoende.

Ben je klaar met hakken? Bewaar het hout dan bij voorkeur onder een overkapping, maar wel met voldoende luchtgaten, zodat de houtblokken de kans hebben om te drogen. Als er genoeg tijd is om het hout goed te laten drogen, maken de stammetjes zo’n heerlijk knappend geluid als ze verbrand worden. En zo zit je er ’s winters met je zelfgehakte hout heerlijk warmpjes bij!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Hoe kom je als genodigde op de meet en greet van Flikken Maastricht?

Ben je ook een grote fan van Flikken Maastricht, zo kom je als genodigde op de meet en greet van Flikken Maastricht.

Pochet

Pochet dragen, hoe en in welke outfits

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!

Voordelige kinderfeestjes

Een kinderfeestje hoeft niet altijd duur te zijn

Leuke dingen tegen verveling

Als je dit artikel gelezen hebt zul je een top vakantie tegemoet gaan

De beste grappen voor 1 april

Houd jij er ook zo van om mensen op 1 april beet te nemen of voor de gek te houden? Kom in dit artikel grappen tegen die je misschien nog niet kende!

Alles over stichting PANN

In dit artikel staat alles over de stichting PANN. Waarom is deze stichting opgericht en wat doet de stichting vandaag de dag?

Kalligrafie

Wat is kalligrafie? Waar komt het vandaan en wat heb je nodig om zelf te kunnen kalligraferen.

Hout hakken

Hout hakken moeilijk? Met de juiste voorbereidingen valt dat best mee!

Houten puzzels in alle soorten en maten

Alles over Houten puzzels en houten 3d puzzels

Hoe krijg ik de buitenband van mijn fiets er weer op?

uitleg over hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom leeft het boek nog na zoveel generaties?

Goede boeken worden door veel lezers gelezen. Goede boeken zijn bestand tegen de veranderingen van de tijden.

De ontwikkelingen en trends in de entertainmentmarketing.

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen opgetreden rondom de entertainmentindustrie.

Vakantie Kamperen

Kamperen is nog steeds in!

Hoe kies je je partner met behulp van astrologie?

Weer een ex erbij? Bent u het moe dat uw relaties stuklopen? Op zoek naar geluk in een relatie? Bij de juiste horoscoopmatch in uw partnerkeuze, verdubbeld u uw kans op een liefdevolle relatie!

Welke karakters spelen mee in de tekenfilm SpongeBob SquarePants?

De populaire tekenfilmserie draait om SpongeBob, maar er spelen nog meer populiare karakters mee. In dit artikel leuke weetjes over deze karakters?

Hoe moet je samen klussen.

Samen klussen is niet moeilijk, het vergt alleen een hele strakke planning.

Enkele datingtips voor mannen!

Datingtips… Onervaren mannen die een geslaagde date willen hebben kunnen er wel een paar gebruiken! Ben jij zo’n onervaren man? Lees dan dit artikel!

De razendsnelle opmars van de Primark

De Primark is ontzettend populair. Waaraan is de razendsnelle opmars te danken?

The voice of holland (TVOH), gedroomd succes

Het succes van The Voice Of Holland

Online dating hoe pak je dat aan..

wat moet je wel en niet doen om succesvol te zijn op een datingsite.

Verblind, een thriller van Dean Koontz

Een spannende thriller die je niet weg kunt leggen

Hoe schrijf je een gedicht?

tips om een gedicht te schrijven

Er op uit bij Deventer

Een fraaie wandeltocht in de buurt van Deventer

Moederdag

Het is natuurlijk weer moederdag geweest, en ik wilde wat tips geven voor volgend jaar.