Kalligrafie


Publicatie datum:

Wat is kalligrafie? Waar komt het vandaan en wat heb je nodig om zelf te kunnen kalligraferen.

Gesponsorde koppelingen

Altijd al willen weten wat kalligrafie is en wat je nodig hebt om te kalligraferen? In dit artikel word een klein stukje van de geschiedenis verteld, en word er uitgelegd wat je nodig hebt als basis om te beginnen met kalligraferen.

Gesponsorde koppelingen

Wat is kalligrafie en waar komt het vandaan?

Kalligrafie (uit het Grieks: Kalos, mooi en grafein, schrijven) is de kunst van het schoonschrift.

Het is een schrijfvorm waar letters, cijfers en leestekens worden versierd met lusjes, boogjes, punten en verschillende lettertypes. De begin letter word vaak mooier en sierlijker gemaakt met allerlei versiersels. Na de doorbraak van het christendom, waren vooral monniken die de kalligrafie kunst vervaardigden. Er ontstonden toen veel werkgroepen in kloosters die dag in en dag uit alleen maar kalligrafeerden. Elk klooster en elk abdij hadden hun eigen scriptorium (een aparte kamer waar monniken kalligraferen). 

Na de komst van de net uitgevonden drukpersen, werd de scriptorium overbodig en werd er bijna niet meer gekalligrafeerd. Rond het jaar 1850 werd de kalligrafie weer een populaire rustgevende hobby. Wat nu nog steeds is.

Kalligrafie word nu vaak ook gebruikt in de reclame wereld, bijvoorbeeld in logo's, menu's, kaarten en affiches.

 

Wat heb je nodig om te kalligraferen?

 

  • Pennen

Voor het kalligraferen van letters kunnen bepaalde pennen worden gebruikt met verschillende punten (deze punten worden ook wel veren genoemd). Veren zijn onderling verwisselbaar. Er bestaan ook pennensets waar een inktpatroon in kunnen.

  • Papier of oefenschrift

Veel soorten papier zijn geschikt voor het kalligraferen. De keuze wordt bepaald door de kwaliteit van het papier en door het soort werk dat je aan het doen bent. Als je aan het oefenen bent, is het belangrijk om geen absorberend papier met een zachte afwerking te gebruiken. Als je meer ervaring hebt, kun je een zwaardere soort papier gebruiken met een zachte afwerking, of perkamentpapier.

  • Inkt

 

Als je een pennenset hebt waar inktpatronen in kunnen raad ik je aan om kleurinkt te gebruiken dat op waterbasis is. Gebruik nooit een inkt dat niet op waterbasis is gemaakt of gepigmenteerde inkt, deze kan je pen verstopt laten raken.

 

  • Voorbeelden van lettertypes

Overal op het internet kun je oefenvoorbeelden vinden van kalligrafie lettertype's, kies er eentje uit die je aanspreekt, en dan is het oefenen geblazen totdat je het hele a,b,c, kunt schrijven

 

 

Onderhoud van je pen

Was de veer zo nu en dan met lauwwarm stromend water en droog het zorgvuldig af als je de veer een tijdje hebt gebruikt. Zorg dat er geen uitgedroogde inkt op de punt achterblijft, hierdoor zou de inkt niet goed kunnen doorstromen. Bewaar de pen in een verticale stand om te voorkomen dat hij gaat lekken.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Vlaggenmast onderhouden

Na aanschaf van uw vlaggenmast wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Echter, regen, wind en vuil kunnen uw net aangeschafte mast relatief snel aantasten

Gratis parkeren bij Museum Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Parkeren bij Museum Naturalis Biodiversity Center in Leiden kost normaal € 5,- maar het kan ook gratis.

De beste grappen voor 1 april

Houd jij er ook zo van om mensen op 1 april beet te nemen of voor de gek te houden? Kom in dit artikel grappen tegen die je misschien nog niet kende!

vrouwen verleiden, mannen verleiden

Verleiden is een kunst, ook jij kunt het leren hoe lees je in dit leerzame artikel.

Gratis Diergaarde Blijdorp of hoge Korting Diergaarde Blijdorp, kwestie van goed zoeken.

Diergaarde Blijdorp is een mooi dierenpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Diergaarde Blijdorp.