Mijn passie astronomie


Publicatie datum:

Astronomie, een hobby waarin je helemaal in kunt opgaan.

Gesponsorde koppelingen

Sterren. Een hele hemel vol. Voor veel mensen zijn het niet meer dan lichtstipjes aan de nachtelijke hemel, maar voor mij is dat wel anders. Planeten en sterren bekijken door mijn telescoop behoort zeker tot één van mijn favoriete bezigheden. Alleen kijken is niet genoeg, ik maak de meest nauwkeurige sterrenkaarten van zo’n beetje alle sterren en planeten die zichtbaar zijn voor mijn telescoop. Saai!? Nee joh! Er is weinig fascinerender dan de geheimen van het universum, en het proberen om deze geheimen te doorgronden. Oké, ik geef toe, weinig mensen zullen kriebels in hun buik krijgen van vage cijfertjes en berekeningen die de omloopbaan van een planeet zouden representeren. Maar pas als je de telescoop  richt op zo’n planeet, dan zie je pas waar je al die berekeningen voor gedaan hebt. En dat is zeker niet niks!

Saturnus. Waarschijnlijk bij iedereen wel bekend om zijn mooie ringen, maar hoeveel mensen hebben hem eigenlijk in het “echt” gezien, dus niet in een plaatjesboek? Iedereen die Saturnus ziet door mijn telescoop op een heldere avond, zal met stomheid geslagen zijn. Ongelooflijk dat daar ergens een maan bevindt, Titan genaamd, waar wetenschappers een vermoeden van hebben dat er primitief leven is. Dat dit een planeet is die met kilometers per seconde zijn baan aflegt om de zon, en dan daar nog tientallen jaren over doet. Saturnus is echter moeilijk om te vinden aan de hemel, daarom richten veel astronomen zich op een veel “gemakkelijker” te zoeken object. Je raadt het al, het is onze maan.

De maan is eigenlijk niets meer dan een samengeklonterde hoop steen en stof dat ontstond toen de nog erg jonge aarde werd getroffen door een andere planeet, Thea genaamd. Miljarden tonnen puin komen terecht in een baan om de aarde. Die stenen klonteren door de zwaartekracht samen tot een enorme steen: de maan. Fascinerend toch, dat als je naar de hemel kijkt en de maan ziet staan, je dan eigenlijk naar een stukje aarde kijkt? Dat vind ik in ieder geval van wel. Misschien nog veel fascinerender is dat daar, op diezelfde maan, mensen hebben gelopen. Dat daar ergens een Amerikaanse vlag wappert, dat daar voor altijd de voetafdruk van Neil Armstrong in de grond staat gedrukt. Mijn telescoop zoomt niet zover in dat je de voetstappen kan zien, maar veel hiernaast heb ik wel kunnen maken met mijn telescoop. Moet het niet fantastisch zijn om op de maan door een telescoop naar de aarde te kijken?

Uiteraard kun je je ook richten op de zogenaamde “deep space”, oftewel alles wat zich buiten het zonnestelsel bevind. Dit is vaak lastig waar te nemen, en als je dan eenmaal je beoogde object hebt scherpgesteld, zie je alleen maar iets als je echt weet wat je moet zien. Heel vaag kun je wel prachtige nevels zien die iets dichterbij staan zoals de Orionnevel en de Krabnevel. De plaatjes in de boeken zijn mooier, maar je hebt ze wel met je eigen ogen gezien! Hier rechts zie je een foto van het dubbelstersysteem Alpha Canis Maioris Sirius A/B, in de volksmond gewoon Sirius.  Het zijn twee sterren, een grotere en een kleinere, die om elkaar heen draaien. Met het blote oog is slechts de grote ster te zien, maar mijn telescoop maakt ook de minder heldere Sirius B zichtbaar. Is het kijken naar enorme nucleaire gasbollen op miljarden en miljarden kilometers afstand niet prachtig? Het licht gaat met 300.000 km/s, en dan nog doet het licht van de ster er jaren over om ons te bereiken. Je kijkt dus eigenlijk terug in de tijd! 

Al met al is het gewoon een geweldige hobby, met zijn vele mooie aspecten. Het enige nadeel is misschien nog wel dat het weer soms tegen kan werken, het kan bijvoorbeeld regenen en dan raakt de lens beschadigd, of het is te bewolkt. Als het te bewolkt is, bespied je toch gewoon de buurvrouw? Nee, niet echt. De telescoop is daar veel te sterk voor. Je zou theoretisch wel het kenteken van een auto op 3 kilometer afstand kunnen lezen, maar naar het heelal turen blijft toch wel het aller leukste.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Thuisgemaakte haarmaskers voor glanzend en stevig haar

5 haarmaskers voor gezond en stevig haar

Carnaval der reclamejongens

boekverslag de weduwnaar, havo 4. (2009)

Evenementen van vandaag vind je met Dayhaps

Met Dayhaps evenementen platform vind je snel en eenvoudig alle evenementen van vandaag! Zoek, deel en volg evenementen waar je ook bent.

Postcrossing

Postcrossing is een leuke manier om kaarten uit de hele wereld te ontvangen.

Het Bermini Mysterie

Het Bermini Mysterie is een boek van Dan Brown

Spookjes maken van een oud wit laken

Een handpop spookje maken met daarin een zakje chips.

Alles over stichting PANN

In dit artikel staat alles over de stichting PANN. Waarom is deze stichting opgericht en wat doet de stichting vandaag de dag?

Gratis Duinrell of hoge Korting Duinrell, kwestie van goed zoeken.

Duinrell is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Duinrell.

Festivals tips top 10!

Festival seizoen is weer begonnen! De beste tips hoe jou festival op geen drama lama uitloopt.

Mijn passie astronomie

Astronomie, een hobby waarin je helemaal in kunt opgaan.

Dagje Texel

Texel: een eiland om even een dagje weg (van) te zijn

Waar adverteren Adsense advertenties met tekeningen van mooie vrouwen met grote borsten voor?

Steeds vaker zie je Google Adsense advertenties met mooie vrouwen met grote borsten. In dit artikel lees je waar deze voor adverteren.

Schildersverdriet - Vergeten schoonheid

Sommige plantjes raken ten onrechte in de vergetelheid. Zo ook de Saxifraga (Steenbreek) vari�teit S. X urbium, oftewel Schildersverdriet. En dat terwijl Schildersverdriet onverwachte verrassingen in petto heeft.

De gevaren van vuurwerk

Het is bijna weer zover... Massa's aan vuurwerk zullen met oud & nieuw worden afgestoken. In dit artikel behandel ik de gevaarlijke kant van vuurwerk en worden enkele tips gegeven om dit gevaar zo minimaal mogelijk te houden.

Hoe kan ik gratis balletles of goedkope balletles vinden?

Lees hier hoe ik met mijn begon met mijn gratis dansles en later beroemd werd door mijn goedkope balletlessen.

Natuurlijke thuisgemaakte gezichtsmaskers

Thuisgemaakte natuurlijke gezichtsmaskers voor een stralende huis

Hierom wil ik korting Wildlands Emmen voorheen Dierenpark Emmen.

De entree van Wildlands Emmen is hoog en het aantal dieren laag daarom wil ik korting.

Fotografie, tips voor beginners

Alles over het begin van fotografie, hoe moet je nou beginnen?

Hoe maak je een aantrekkelijke verjaardagskalender

Je hebt veel foto’s van gezinsleden, familie, vrienden of vakanties die je eigenlijk wel in de verjaardagskalender wilt hebben staan, maar je weet alleen niet hoe je dat het beste kunt doen? Wat is er dan makkelijker om die foto’s samen te voegen in één verjaardagskalender.

Spelletjes voor dementerende ouderen

Het is belangrijk voor mensen met dementie om de hersenen te trainen. Met deze spellen voor dementerende ouderen kun je dat doen!

Tips voor kinderfeestjes en traktaties

Leuke tips voor creatieve kindertraktaties

2de persoon gratis naar de sauna, een kleine moeite

Bij sommige acties kan de 2de persoon gratis naar de Sauna, lees hier op welke manieren.

Writers block: de mythe

Writers block: ontdek waarom het eigenlijk niet bestaat.

Een nachtje in de doos, de nachtmerrie van iedere Belgische puber.

Ik belandde bijna een nachtje in de doos tijdens onze reis naar het dubbelfestival Torhout Werchter (tegenwoordig Rock Werchter).

De waterpijp

Informatie over de eeuwenoude waterpijp