Mijn passie astronomie


Publicatie datum:

Astronomie, een hobby waarin je helemaal in kunt opgaan.

Gesponsorde koppelingen

Sterren. Een hele hemel vol. Voor veel mensen zijn het niet meer dan lichtstipjes aan de nachtelijke hemel, maar voor mij is dat wel anders. Planeten en sterren bekijken door mijn telescoop behoort zeker tot één van mijn favoriete bezigheden. Alleen kijken is niet genoeg, ik maak de meest nauwkeurige sterrenkaarten van zo’n beetje alle sterren en planeten die zichtbaar zijn voor mijn telescoop. Saai!? Nee joh! Er is weinig fascinerender dan de geheimen van het universum, en het proberen om deze geheimen te doorgronden. Oké, ik geef toe, weinig mensen zullen kriebels in hun buik krijgen van vage cijfertjes en berekeningen die de omloopbaan van een planeet zouden representeren. Maar pas als je de telescoop  richt op zo’n planeet, dan zie je pas waar je al die berekeningen voor gedaan hebt. En dat is zeker niet niks!

Saturnus. Waarschijnlijk bij iedereen wel bekend om zijn mooie ringen, maar hoeveel mensen hebben hem eigenlijk in het “echt” gezien, dus niet in een plaatjesboek? Iedereen die Saturnus ziet door mijn telescoop op een heldere avond, zal met stomheid geslagen zijn. Ongelooflijk dat daar ergens een maan bevindt, Titan genaamd, waar wetenschappers een vermoeden van hebben dat er primitief leven is. Dat dit een planeet is die met kilometers per seconde zijn baan aflegt om de zon, en dan daar nog tientallen jaren over doet. Saturnus is echter moeilijk om te vinden aan de hemel, daarom richten veel astronomen zich op een veel “gemakkelijker” te zoeken object. Je raadt het al, het is onze maan.

De maan is eigenlijk niets meer dan een samengeklonterde hoop steen en stof dat ontstond toen de nog erg jonge aarde werd getroffen door een andere planeet, Thea genaamd. Miljarden tonnen puin komen terecht in een baan om de aarde. Die stenen klonteren door de zwaartekracht samen tot een enorme steen: de maan. Fascinerend toch, dat als je naar de hemel kijkt en de maan ziet staan, je dan eigenlijk naar een stukje aarde kijkt? Dat vind ik in ieder geval van wel. Misschien nog veel fascinerender is dat daar, op diezelfde maan, mensen hebben gelopen. Dat daar ergens een Amerikaanse vlag wappert, dat daar voor altijd de voetafdruk van Neil Armstrong in de grond staat gedrukt. Mijn telescoop zoomt niet zover in dat je de voetstappen kan zien, maar veel hiernaast heb ik wel kunnen maken met mijn telescoop. Moet het niet fantastisch zijn om op de maan door een telescoop naar de aarde te kijken?

Uiteraard kun je je ook richten op de zogenaamde “deep space”, oftewel alles wat zich buiten het zonnestelsel bevind. Dit is vaak lastig waar te nemen, en als je dan eenmaal je beoogde object hebt scherpgesteld, zie je alleen maar iets als je echt weet wat je moet zien. Heel vaag kun je wel prachtige nevels zien die iets dichterbij staan zoals de Orionnevel en de Krabnevel. De plaatjes in de boeken zijn mooier, maar je hebt ze wel met je eigen ogen gezien! Hier rechts zie je een foto van het dubbelstersysteem Alpha Canis Maioris Sirius A/B, in de volksmond gewoon Sirius.  Het zijn twee sterren, een grotere en een kleinere, die om elkaar heen draaien. Met het blote oog is slechts de grote ster te zien, maar mijn telescoop maakt ook de minder heldere Sirius B zichtbaar. Is het kijken naar enorme nucleaire gasbollen op miljarden en miljarden kilometers afstand niet prachtig? Het licht gaat met 300.000 km/s, en dan nog doet het licht van de ster er jaren over om ons te bereiken. Je kijkt dus eigenlijk terug in de tijd! 

Al met al is het gewoon een geweldige hobby, met zijn vele mooie aspecten. Het enige nadeel is misschien nog wel dat het weer soms tegen kan werken, het kan bijvoorbeeld regenen en dan raakt de lens beschadigd, of het is te bewolkt. Als het te bewolkt is, bespied je toch gewoon de buurvrouw? Nee, niet echt. De telescoop is daar veel te sterk voor. Je zou theoretisch wel het kenteken van een auto op 3 kilometer afstand kunnen lezen, maar naar het heelal turen blijft toch wel het aller leukste.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Evenementen van vandaag vind je met Dayhaps

Met Dayhaps evenementen platform vind je snel en eenvoudig alle evenementen van vandaag! Zoek, deel en volg evenementen waar je ook bent.

Tochten in de Vogezen

Toertocht langs strijdtonelen in de eerste wereldoorlog

Fotografie, tips voor beginners

Alles over het begin van fotografie, hoe moet je nou beginnen?

Walibi World is het beste pretpark van Nederland

Het Rollercoaster pretpark Walibi World in Biddinghuizen is absoluut het beste pretpark van Nederland.

Cadeau ideeen voor jonge meiden

Niet 1 cadeau, niet 2 cadeaus, maar heel veel kleine cadeautjes

The voice of holland (TVOH), gedroomd succes

Het succes van The Voice Of Holland

Tips voor een leuke dag met je vriendinnen!

Een aantal tips voor een leuke middag organiseren met je vriendinnen.

Dj worden, hoe doe je dat?

Wil jij een dj worden en wil je weten hoe je dat aan moet pakken? Lees dan dit artikel.

Hou kun je rijmen op populaire producten, rijmwoorden

Heb je moeite met het maken van een rijm, dan moet je op deze pagina zijn.

Turkije all inclusive vakantie

All inclusive naar Turkije, voordelig genieten met de hele familie.

De zomer vakantie, een noodzakelijke vakantie

De zomervakantie is tegenwoordig synoniem voor uitrusten en genieten.

Steen der wijzen (Harry Potter)

Alles over de Steen der Wijzen uit de Harry Potter boeken

Voyager 1 en Voyager 2 gaan op reis door het heelal

dit gaat over ruimte sondes die in 1977 gelanceerd zijn. die twee ruimte sondes verkennen het heelal voor ons.

Gratis Beekse Bergen of hoge Korting Beekse Bergen, kwestie van goed zoeken.

Beekse Bergen is een geweldig vakantie- en recreatiegebied voor jong en oud.

Hoe laat ik een goede eerste indruk achter?

Sommige dingen kan je maar 1 keer goed doen. Je eerste indruk is er zo 1!

Uitstapje met de kinderen

Waar kun je met je kinderen zoals naar toe?

Een scrapkaart maken

Een beschrijving hoe je kan beginnen een scrapkaart te maken

Hoe schrijf je een gedicht?

tips om een gedicht te schrijven

'Y U NO'-meme

De internetrage van het diepzinnige mannetje met levensvragen is zeer lachwekkend, maar waar komt hij eigenlijk vandaan? Zijn er nog meer variaties? U komt het allemaal te weten in dit artikel.

Pochet

Pochet dragen, hoe en in welke outfits

Wetenschap en eeuwige wijsheid ; Ravi Ravindra (recensie)

Wetenschap en eeuwige wijsheid. Recensie

Hout hakken

Hout hakken moeilijk? Met de juiste voorbereidingen valt dat best mee!

Stichting Veteraan Autobussen

SVA is een stichting ter behoud van mobiel erfgoed

Sea Life Scheveningen

Ontdek de onderwaterwereld van Sea Life Scheveningen.

Sauna een weldaad voor lichaam en geest.

Wat kunt u verwachten bij een saunabezoek.