Mijn passie astronomie


Publicatie datum:

Astronomie, een hobby waarin je helemaal in kunt opgaan.

Gesponsorde koppelingen

Sterren. Een hele hemel vol. Voor veel mensen zijn het niet meer dan lichtstipjes aan de nachtelijke hemel, maar voor mij is dat wel anders. Planeten en sterren bekijken door mijn telescoop behoort zeker tot één van mijn favoriete bezigheden. Alleen kijken is niet genoeg, ik maak de meest nauwkeurige sterrenkaarten van zo’n beetje alle sterren en planeten die zichtbaar zijn voor mijn telescoop. Saai!? Nee joh! Er is weinig fascinerender dan de geheimen van het universum, en het proberen om deze geheimen te doorgronden. Oké, ik geef toe, weinig mensen zullen kriebels in hun buik krijgen van vage cijfertjes en berekeningen die de omloopbaan van een planeet zouden representeren. Maar pas als je de telescoop  richt op zo’n planeet, dan zie je pas waar je al die berekeningen voor gedaan hebt. En dat is zeker niet niks!

Saturnus. Waarschijnlijk bij iedereen wel bekend om zijn mooie ringen, maar hoeveel mensen hebben hem eigenlijk in het “echt” gezien, dus niet in een plaatjesboek? Iedereen die Saturnus ziet door mijn telescoop op een heldere avond, zal met stomheid geslagen zijn. Ongelooflijk dat daar ergens een maan bevindt, Titan genaamd, waar wetenschappers een vermoeden van hebben dat er primitief leven is. Dat dit een planeet is die met kilometers per seconde zijn baan aflegt om de zon, en dan daar nog tientallen jaren over doet. Saturnus is echter moeilijk om te vinden aan de hemel, daarom richten veel astronomen zich op een veel “gemakkelijker” te zoeken object. Je raadt het al, het is onze maan.

De maan is eigenlijk niets meer dan een samengeklonterde hoop steen en stof dat ontstond toen de nog erg jonge aarde werd getroffen door een andere planeet, Thea genaamd. Miljarden tonnen puin komen terecht in een baan om de aarde. Die stenen klonteren door de zwaartekracht samen tot een enorme steen: de maan. Fascinerend toch, dat als je naar de hemel kijkt en de maan ziet staan, je dan eigenlijk naar een stukje aarde kijkt? Dat vind ik in ieder geval van wel. Misschien nog veel fascinerender is dat daar, op diezelfde maan, mensen hebben gelopen. Dat daar ergens een Amerikaanse vlag wappert, dat daar voor altijd de voetafdruk van Neil Armstrong in de grond staat gedrukt. Mijn telescoop zoomt niet zover in dat je de voetstappen kan zien, maar veel hiernaast heb ik wel kunnen maken met mijn telescoop. Moet het niet fantastisch zijn om op de maan door een telescoop naar de aarde te kijken?

Uiteraard kun je je ook richten op de zogenaamde “deep space”, oftewel alles wat zich buiten het zonnestelsel bevind. Dit is vaak lastig waar te nemen, en als je dan eenmaal je beoogde object hebt scherpgesteld, zie je alleen maar iets als je echt weet wat je moet zien. Heel vaag kun je wel prachtige nevels zien die iets dichterbij staan zoals de Orionnevel en de Krabnevel. De plaatjes in de boeken zijn mooier, maar je hebt ze wel met je eigen ogen gezien! Hier rechts zie je een foto van het dubbelstersysteem Alpha Canis Maioris Sirius A/B, in de volksmond gewoon Sirius.  Het zijn twee sterren, een grotere en een kleinere, die om elkaar heen draaien. Met het blote oog is slechts de grote ster te zien, maar mijn telescoop maakt ook de minder heldere Sirius B zichtbaar. Is het kijken naar enorme nucleaire gasbollen op miljarden en miljarden kilometers afstand niet prachtig? Het licht gaat met 300.000 km/s, en dan nog doet het licht van de ster er jaren over om ons te bereiken. Je kijkt dus eigenlijk terug in de tijd! 

Al met al is het gewoon een geweldige hobby, met zijn vele mooie aspecten. Het enige nadeel is misschien nog wel dat het weer soms tegen kan werken, het kan bijvoorbeeld regenen en dan raakt de lens beschadigd, of het is te bewolkt. Als het te bewolkt is, bespied je toch gewoon de buurvrouw? Nee, niet echt. De telescoop is daar veel te sterk voor. Je zou theoretisch wel het kenteken van een auto op 3 kilometer afstand kunnen lezen, maar naar het heelal turen blijft toch wel het aller leukste.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

De film Twilight 2008

samenvatting van de film twilight 2008

Hoe moet je zoenen

Tips om beter te zoenen

Alles over Flirtation!

In dit artikel staat alles wat je over de Flirtation feesten en de oprichtster Bianca Hagenbeek wil weten.

Genealogie voor de echte beginners - stap 2

Software voor het bijhouden van de gegevens.

Fotoverhalen of strips als e-book

Zelf een ebook maken met foto- of stripverhalen

De juiste boormachine voor elke klus

Niet iedere boormachine is geschikt voor elke klus. Dit artikel geeft uitleg over de verschillende soorten boormachines en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Thuisgemaakte haarmaskers voor glanzend en stevig haar

5 haarmaskers voor gezond en stevig haar

Leuke dingen tegen verveling

Als je dit artikel gelezen hebt zul je een top vakantie tegemoet gaan

Hout hakken

Hout hakken moeilijk? Met de juiste voorbereidingen valt dat best mee!

Online dating, hoe maak je het verschil?

Tips over hoe je een datingsite het beste - en het leukste - gebruikt.

Karin Slaughter

De spannende reeks van Karin Slaughter.

Muntjes biljart

leuk spel op de biljarttafel

Turkije all inclusive vakantie

All inclusive naar Turkije, voordelig genieten met de hele familie.

Hoe maak je het perfecte fotoalbum?

Digitaal fotoalbum, fotoalbum

Boekbinden

Hoe bind je je eigen boek

Vind het perfecte cadeau voor haar

Er komt een tijd in het leven van iedere man dat ze hét perfecte cadeau moeten verzinnen voor hun vrouw hun moeder of zus. De man heeft hier vaak een hekel aan omdat hij meestal geen idee heeft wat hij voor haar moet kopen.

Alles over stichting PANN

In dit artikel staat alles over de stichting PANN. Waarom is deze stichting opgericht en wat doet de stichting vandaag de dag?

Liefdevolle vriendelijkheid : een ander perspectief op geluk.- Sharon Salzberg (recensie)

Liefdevolle vriendelijkheid - Sharon Salzberg. Recensie

Festivals tips top 10!

Festival seizoen is weer begonnen! De beste tips hoe jou festival op geen drama lama uitloopt.

kinderverjaardag wordt op deze manier een succes

handleiding voor een kinderverjaardag

piano leren spelen met youtube

Leer piano spelen door het gebruik van youtube. Gratis thuis en op je eigen manier!

Gratis Bobbejaanland of hoge Korting Bobbejaanland, kwestie van goed zoeken.

Bobbejaanland is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Bobbejaanland.

Talentjes

Een artikel over het verhandelen van jeugdspelers. Het wordt steeds gekker.

Nieuwe rage: sieraden maken van metaalklei

Het is de nieuwe rage op hobby-gebied: sieraden maken van metaalklei.

Krijgen we na het kunstgras veld nu ook te maken met een kunststof ijsbaan?

Dit artikel gaat over kunststof ijs en wat het kan betekenen voor de toekomst van het schaatsen.