Postcrossing


Publicatie datum:

Postcrossing is een leuke manier om kaarten uit de hele wereld te ontvangen.

Gesponsorde koppelingen

Altijd al eens post uit een ander werelddeel willen ontvangen? Is je postzegelverzameling aan een nieuwe impuls toe? Wil je graag andere culturen en mensen uit andere landen leren kennen? Maak kennis met postcrossing. 

Postcrossing

Een glimlach op je deurmat. Post uit de hele wereld.

 

Wat is postcrossing?

Postcrossing is een gratis manier om kaarten te ontvangen vanuit de hele wereld. Het idee erachter is dat voor elke kaart die je stuurt, je er een terug krijgt van een willekeurige postcrosser ergens op de aardbol. In deze digitale tijd houden nog steeds veel mensen van echte post. Het leuke van postcrossing is het verrassingselement. Waar gaat de volgende kaart naartoe? Waar komt de volgende kaart vandaan? China? Finland? Het wordt niet voor niets een ‘glimlach op je deurmat’ genoemd. Het is een manier om andere culturen te leren kennen. Daarnaast is het ideaal om je postzegelverzameling uit te breiden. Er zijn meer dan 170.000 leden in de hele wereld en meer dan 200 landen doen eraan mee. In maart 2010 is de 4 miljoenste kaart aangekomen. Nederland heeft ruim 8000 deelnemers.

 

Hoe werkt postcrossing?

Via de site www.postcrossing.com schrijf je jezelf in voor het project. De site is in het engels. Je vult je gegevens en je profiel in. De adresgegevens worden niet openbaar gemaakt, maar zijn alleen voor de gebruiker zichtbaar. Daarna mag je een adres opvragen en de kaart opsturen, bijvoorbeeld naar Schotland. Het adres wordt naar je email gestuurd. Je krijgt ook het profiel van de schotse postcrosser te zien. De meeste postcrossers vertellen iets over zichzelf en wat voor kaart ze graag zouden willen ontvangen. Als de kaart in Schotland bij de gebruiker is aangekomen, wordt deze geregistreerd door de ontvanger. Als de kaart geregistreerd is, krijgt een andere willekeurige postcrosser jouw adres. Dan is het een kwestie van wachten totdat een kaart op je eigen deurmat valt.

 

Kaart- identificatie

Als je een adres opvraagt, krijg je er een unieke registratiecode bij. Deze schrijf je op de kaart die je wegstuurt. Het eerste gedeelte van de code zijn letters die uniek zijn voor het land (NL staat bijvoorbeeld voor Nederland) en daarna volgen een aantal cijfers. Op die manier kun je ontvanger je kaart registreren. Ook als je een kaart ontvangt, registreer je dit op de site. Per email krijg je een seintje als een van jouw kaarten geregistreerd is door de ontvanger. Vanaf dat moment mag je zelf weer uitkijken naar je brievenbus, want dan stuurt iemand een kaart naar jou. Op je eigen pagina wordt bijgehouden hoeveel kaarten je gestuurd en ontvangen hebt. Ook de afstand die de kaarten afleggen wordt berekend. Daarnaast zijn er statistieken en een wereldkaart met de reizen die je kaarten afleggen.

 

Profiel

Iedere post-crosser maakt een eigen profiel aan. Je hoeft niet je eigen naam te gebruiken, het kan ook een andere naam zijn. In het profiel kun je aangeven welke talen je spreekt. De meeste gebruikers schrijven kort iets over hun hobby’s, sport en werk, maar niets is verplicht. Veel post-crossers geven aan wat voor kaarten en postzegels ze leuk vinden. Sommige mensen houden van zelfgemaakte kaarten, anderen juist niet. Veel mensen vragen ook of je iets over je eigen cultuur wilt vertellen of een stukje in je eigen taal wilt schrijven. Tenslotte geef je aan of je ook wilt swappen; adressen uitwisselen. Met swaps zijn al vele penvriendschappen ontstaan over de hele wereld. Het is leuk om gericht een kaart te zoeken naar aanleiding van iemands profiel.

 

Hoeveel kaarten mag je sturen?

Je begint met 5 kaarten. Als je meer kaarten uitwisselt met anderen, mag je steeds meer kaarten versturen. Na elke 20 kaarten, heb je recht op 1 extra kaart in omloop. Dus als je 21 kaarten hebt verstuurd, kun je er 6 tegelijk in omloop hebben. Natuurlijk mag je opnieuw een adres aanvragen, als een van jouw kaarten is aangekomen.

 

Tips

  • De meeste post-crossers ontvangen bij voorkeur ansichtkaarten in plaats van kaarten in een envelop.
  • Schrijf de identificatiecode zowel bovenaan als onderaan de kaart. Dit zorgt ervoor dat de code leesbaar blijft ook als gaat er een zware poststempel overheen.
  • Let goed op de postzegeltarieven. Het is vervelend als de ontvanger bij moet betalen. De priority-postzegels zorgen voor sneller transport, maar de meeste post-crossers proberen mooie postzegels te sturen voor de eventuele verzamelaar.
  • Fotomapjes zijn ideaal voor het bewaren van de kaarten.
  •  Schrijf duidelijk en maak er een leuke tekst van. “Groetjes uit Nederland” lijkt op iedere andere vakantiekaart en is saai om te ontvangen. Lees het profiel van de gebruiker en probeer daarbij aan te sluiten. Mensen lezen graag over onze cultuur of beschrijvingen van de lokale omgeving.
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Stamboomonderzoek (genealogie)

Tips voor het onderzoeken naar voorouders

Tochten in de Vogezen

Toertocht langs strijdtonelen in de eerste wereldoorlog

Thuisgemaakte haarmaskers voor glanzend en stevig haar

5 haarmaskers voor gezond en stevig haar

Beginnend schrijver

Altijd al willen schrijven? Maar geen idee of je goed genoeg bent?

Schildersverdriet - Vergeten schoonheid

Sommige plantjes raken ten onrechte in de vergetelheid. Zo ook de Saxifraga (Steenbreek) vari�teit S. X urbium, oftewel Schildersverdriet. En dat terwijl Schildersverdriet onverwachte verrassingen in petto heeft.

Natuurlijke thuisgemaakte gezichtsmaskers

Thuisgemaakte natuurlijke gezichtsmaskers voor een stralende huis

De oranje roos

Fotograferen leert je beter kijken

Hoe kies je je partner met behulp van astrologie?

Weer een ex erbij? Bent u het moe dat uw relaties stuklopen? Op zoek naar geluk in een relatie? Bij de juiste horoscoopmatch in uw partnerkeuze, verdubbeld u uw kans op een liefdevolle relatie!

Online dating hoe pak je dat aan..

wat moet je wel en niet doen om succesvol te zijn op een datingsite.

Nieuwe meubels oud leven inblazen?

Verftechniek om meubels een oude look geven

Hoe moet parkour?

Dit artikel gaat over parkour, hoe het is ontstaan, wat het inhoud, hoe je het kan leren.

Tips voor kinderfeestjes en traktaties

Leuke tips voor creatieve kindertraktaties

Tips voor een leuke dag met je vriendinnen!

Een aantal tips voor een leuke middag organiseren met je vriendinnen.

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!

Dagje Texel

Texel: een eiland om even een dagje weg (van) te zijn

Solar weekend 2015

Solar weekend is een festival dat elk jaar in Roermond aan de maasplassen gehouden wordt. Dit jaar is het thema Cinema.

Boekbinden

Hoe bind je je eigen boek

Onderkoeld water (nog vloeibaar onder het vriespunt)

water kan vloeibaar zijn onder het vriespunt. hoe kan dat? wat heeft het met het weer te maken? planten en dieren maken er dankbaar gebruik van. Zien is geloven: Zelf Doen!

Enkele datingtips voor mannen!

Datingtips… Onervaren mannen die een geslaagde date willen hebben kunnen er wel een paar gebruiken! Ben jij zo’n onervaren man? Lees dan dit artikel!

vrouwen verleiden, mannen verleiden

Verleiden is een kunst, ook jij kunt het leren hoe lees je in dit leerzame artikel.

Geen korting Sprookjeswonderland nodig, toch een goedkoop familiepark.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is het vriendelijkste goedkope familiepark van Nederland.

Top 10 tips tegen verveling

Verveel je je? In dit artikel vind je een oplossing!

Online shoppen

Online shoppen, het is een gewoonte geworden in onze samenleving maar hoelang kan het eigenlijk al?

Avonturenland Heerlen

binnenspeeltuin, apekooi, ballenbak.

Een nachtje in de doos, de nachtmerrie van iedere Belgische puber.

Ik belandde bijna een nachtje in de doos tijdens onze reis naar het dubbelfestival Torhout Werchter (tegenwoordig Rock Werchter).