Wat zit er allemaal achter het sterrenbeeld maagd?


Publicatie datum:

Altijd al willen weten wat er achter het sterrenbeeld maagd zit? Wat het sombrerostelsel is? Lees dan dit artikel wat daarover gaat!

Gesponsorde koppelingen

dit artikel gaat over waar het sterrenstelsel maagd vandaan komt, wat het sombreronevel is en wanneer hij zich op de aarde neerstort en over het virgocluster. snap je niet wat hier allemaal staat? ik leg het in mijn artikel heel goed uit!

Maagd

Geschaakt door Pluto.

Het valt niet mee om mooi te zijn. De Griekse godin Proserpina werd geschaakt door Pluto, god van de onderwereld. Haar moeder Demeter, de godin van de plantengroei, stak al haar energie in een speurtocht naar haar ontvoerde dochter. Op aarde gingen daardoor alle akkers kapot en gaven geen opbrengst meer, en de mensen leden honger. Oppergod Zeus wilde dat niet, dus greep hij in. Op zijn bevel liet Pluto Proserpina een paar maanden per jaar vrij in de ‘bovenwereld’. Tijdens die maanden (van maart tot augustus) is de maagd zichtbaar, en kan het graan groeien en rijpen. De rest van het jaar doolt moeder Demeter rond opzoek naar Proserpina, en blijven de velden in de herfst en winter kaal. Proserpina zien we vaak met een korenaar in de hand afgebeeld. De helderste ster in  het sterrenbeeld maagd wordt dan ook Spica genoemd, wat ‘korenaar’ betekent.

Stelsel lijkt op sombrero.

Een flink stuk ten westen van de ster Spica, op de grens van de sterrenbeelden maagd en raaf, is het sombrerostelsel te vinden, al sinds 1781 officieel aangeduid met het catalogusnummer M104. Het sombrerostelsel is een van de mooiste sterrenstelsels aan de hemel. De vorm van het stelsel heeft inderdaad wel wat weg van de beroemde Mexicaanse hoed, maar dat is op de afbeelding niet te zien (sorry). De afstand tot de aarde is zo’n vijftig miljoen lichtjaar. De sombrero bevat vele honderden miljarden sterren, en meer dan duizend bolvormige sterrenhopen, die elk weer uit honderdduizenden sterren bestaan. In de kern van het sombrerostelsel zit een superzwaar zwart gat dat een miljard keer zo zwaar is als de zon.

Grote beer werd boot.

Het valt al niet mee om in de sterren van de maagd de mooie Proserpina te zien. Maar het is nog moeilijker om er de apostel Jacobus in te herkennen. De Duitse astronoom Julius schiller kreeg dat wel voor elkaar. In zijn sterfjaar werd zijn boek ‘coelum stellatum christianum’ gepubliceerd. Dat was een christelijke steratlas, waarin alle heidense beelden vervangen waren door figuren en objecten die in de bijbel voorkomen. Zo veranderde Schiller het kruisvormige sterrenbeeld zwaan in het kruis waaraan christus op de berg Golgotha werd gekruisigd. De grote beer werd de vissersboot van apostel Petrus. En Hercules moest het veld ruimen voor de drie wijzen uit het oosten die aan christus geboortekribbe hadden gestaan. De twaalf dierenriemsterrenbeelden werden door schiller natuurlijk vervangen door twaalf apostelen.

Wij vliegen in een buitenwijk.

In het sterrenbeeld maagd bevindt zich de dichtstbijzijnde grote cluster van sterrenstelsels in het heelal. Die wordt dan ook toepasselijk de ‘virgocluster’ genoemd (virgo is Latijn voor maagd). Het centrum van de cluster bevindt zich op ongeveer vijftig miljoen lichtjaar afstand, en de uitgestrekte zwerm bevat een slordige 1500 tot 2000 afzonderlijke sterrenstelsels. Die zijn overigens alleen te zien met een telescoop, vanwege de kolossale afstand. In feite bevindt ons eigen melkwegstelsel zich in een van de uitlopers van de virgocluster. Het is dus alsof we vanuit een van de buitenwijken van een grote stad in de richting van het centrum kijken.

Extra informatie:

sombreronevel

 

De sombreronevel beweegt zich met een snelheid van ongeveer 1000 kilometer per seconde op ons af. Omdat hier een zwart gat van 1 miljard keer zo zwaar als de zon bij zit, zal dit de aarde waarschijnlijk vernietigen. Geen zorgen! De sombreronevel is nog 50 miljoen lichtjaar van de aarde verwijdert. Dus duurt het nog een paar miljard jaar voordat hij hier is. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Leuke dingen tegen verveling

Als je dit artikel gelezen hebt zul je een top vakantie tegemoet gaan

Solar weekend 2015

Solar weekend is een festival dat elk jaar in Roermond aan de maasplassen gehouden wordt. Dit jaar is het thema Cinema.

Onderkoeld water (nog vloeibaar onder het vriespunt)

water kan vloeibaar zijn onder het vriespunt. hoe kan dat? wat heeft het met het weer te maken? planten en dieren maken er dankbaar gebruik van. Zien is geloven: Zelf Doen!

The voice of holland (TVOH), gedroomd succes

Het succes van The Voice Of Holland

10 zaken die u altijd al wilde weten over Howrse

Howrse is een gratis online spel waarbij spelers paarden kunnen verzorgen, fokken en trainen.

Talentjes

Een artikel over het verhandelen van jeugdspelers. Het wordt steeds gekker.

Fotografie, tips voor beginners

Alles over het begin van fotografie, hoe moet je nou beginnen?

Geen korting Sprookjeswonderland nodig, toch een goedkoop familiepark.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen is het vriendelijkste goedkope familiepark van Nederland.

Tips voor Sinterklaasgedichten

Een artikel met tips om de leukste Sinterklaasgedichten te schrijven

Spelletjes voor onderweg

De leukste spelletjes voor onderwerg

De film Twilight 2008

samenvatting van de film twilight 2008

Het zoekplaatje van het dateren van porselein

Als hobby probeer ik wat porselein te verzamelen, en natuurlijk deze te dateren. Dat laatste is wat moeilijk om te doen zonder meteen naar een taxateur te lopen.

Top 7 lekkerste shisha cafe's

Top 7 lekkerste waterpijp cafe's in Amsterdam.

Binnenkort van alles gratis in Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam biedt binnenkort tal van gratis activiteiten en leuke kortingen aan.

In de klank van de echte Australische Didgeridoo zit een hele grote vibrator

Geniet met de Didgeridoo van het geluid van de vibratie van vibrerende lippen op een hele grote holle buis.

Wat zit er allemaal achter het sterrenbeeld maagd?

Altijd al willen weten wat er achter het sterrenbeeld maagd zit? Wat het sombrerostelsel is? Lees dan dit artikel wat daarover gaat!

2de persoon gratis naar de sauna, een kleine moeite

Bij sommige acties kan de 2de persoon gratis naar de Sauna, lees hier op welke manieren.

Gratis LEGO sofware, gratis bouwen met LEGO

Bouw nu ook oneindig veel LEGO voertuigen, LEGO huizen, LEGO figuren met de gratis LEGO software.

Uitstapje met de kinderen

Waar kun je met je kinderen zoals naar toe?

Het Bermini Mysterie

Het Bermini Mysterie is een boek van Dan Brown

Postcrossing

Postcrossing is een leuke manier om kaarten uit de hele wereld te ontvangen.

De gevaren van vuurwerk

Het is bijna weer zover... Massa's aan vuurwerk zullen met oud & nieuw worden afgestoken. In dit artikel behandel ik de gevaarlijke kant van vuurwerk en worden enkele tips gegeven om dit gevaar zo minimaal mogelijk te houden.

Wordt jij een professionele Goochelaar?

Kinderen zijn gek op goochelaars. Sommige zijn er zo dol op dat ze er hun beroep van willen maken.

Actuele acties voor korting Duinrel en Gratis Duinrel.

Duinrel is een schitterend pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Duinrel.

Vlaggenmast onderhouden

Na aanschaf van uw vlaggenmast wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Echter, regen, wind en vuil kunnen uw net aangeschafte mast relatief snel aantasten