Wat zit er allemaal achter het sterrenbeeld maagd?


Publicatie datum:

Altijd al willen weten wat er achter het sterrenbeeld maagd zit? Wat het sombrerostelsel is? Lees dan dit artikel wat daarover gaat!

Gesponsorde koppelingen

dit artikel gaat over waar het sterrenstelsel maagd vandaan komt, wat het sombreronevel is en wanneer hij zich op de aarde neerstort en over het virgocluster. snap je niet wat hier allemaal staat? ik leg het in mijn artikel heel goed uit!

Maagd

Geschaakt door Pluto.

Het valt niet mee om mooi te zijn. De Griekse godin Proserpina werd geschaakt door Pluto, god van de onderwereld. Haar moeder Demeter, de godin van de plantengroei, stak al haar energie in een speurtocht naar haar ontvoerde dochter. Op aarde gingen daardoor alle akkers kapot en gaven geen opbrengst meer, en de mensen leden honger. Oppergod Zeus wilde dat niet, dus greep hij in. Op zijn bevel liet Pluto Proserpina een paar maanden per jaar vrij in de ‘bovenwereld’. Tijdens die maanden (van maart tot augustus) is de maagd zichtbaar, en kan het graan groeien en rijpen. De rest van het jaar doolt moeder Demeter rond opzoek naar Proserpina, en blijven de velden in de herfst en winter kaal. Proserpina zien we vaak met een korenaar in de hand afgebeeld. De helderste ster in  het sterrenbeeld maagd wordt dan ook Spica genoemd, wat ‘korenaar’ betekent.

Stelsel lijkt op sombrero.

Een flink stuk ten westen van de ster Spica, op de grens van de sterrenbeelden maagd en raaf, is het sombrerostelsel te vinden, al sinds 1781 officieel aangeduid met het catalogusnummer M104. Het sombrerostelsel is een van de mooiste sterrenstelsels aan de hemel. De vorm van het stelsel heeft inderdaad wel wat weg van de beroemde Mexicaanse hoed, maar dat is op de afbeelding niet te zien (sorry). De afstand tot de aarde is zo’n vijftig miljoen lichtjaar. De sombrero bevat vele honderden miljarden sterren, en meer dan duizend bolvormige sterrenhopen, die elk weer uit honderdduizenden sterren bestaan. In de kern van het sombrerostelsel zit een superzwaar zwart gat dat een miljard keer zo zwaar is als de zon.

Grote beer werd boot.

Het valt al niet mee om in de sterren van de maagd de mooie Proserpina te zien. Maar het is nog moeilijker om er de apostel Jacobus in te herkennen. De Duitse astronoom Julius schiller kreeg dat wel voor elkaar. In zijn sterfjaar werd zijn boek ‘coelum stellatum christianum’ gepubliceerd. Dat was een christelijke steratlas, waarin alle heidense beelden vervangen waren door figuren en objecten die in de bijbel voorkomen. Zo veranderde Schiller het kruisvormige sterrenbeeld zwaan in het kruis waaraan christus op de berg Golgotha werd gekruisigd. De grote beer werd de vissersboot van apostel Petrus. En Hercules moest het veld ruimen voor de drie wijzen uit het oosten die aan christus geboortekribbe hadden gestaan. De twaalf dierenriemsterrenbeelden werden door schiller natuurlijk vervangen door twaalf apostelen.

Wij vliegen in een buitenwijk.

In het sterrenbeeld maagd bevindt zich de dichtstbijzijnde grote cluster van sterrenstelsels in het heelal. Die wordt dan ook toepasselijk de ‘virgocluster’ genoemd (virgo is Latijn voor maagd). Het centrum van de cluster bevindt zich op ongeveer vijftig miljoen lichtjaar afstand, en de uitgestrekte zwerm bevat een slordige 1500 tot 2000 afzonderlijke sterrenstelsels. Die zijn overigens alleen te zien met een telescoop, vanwege de kolossale afstand. In feite bevindt ons eigen melkwegstelsel zich in een van de uitlopers van de virgocluster. Het is dus alsof we vanuit een van de buitenwijken van een grote stad in de richting van het centrum kijken.

Extra informatie:

sombreronevel

 

De sombreronevel beweegt zich met een snelheid van ongeveer 1000 kilometer per seconde op ons af. Omdat hier een zwart gat van 1 miljard keer zo zwaar als de zon bij zit, zal dit de aarde waarschijnlijk vernietigen. Geen zorgen! De sombreronevel is nog 50 miljoen lichtjaar van de aarde verwijdert. Dus duurt het nog een paar miljard jaar voordat hij hier is. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Wetenschap en eeuwige wijsheid ; Ravi Ravindra (recensie)

Wetenschap en eeuwige wijsheid. Recensie

Stamboomonderzoek (genealogie)

Tips voor het onderzoeken naar voorouders

Gratis Movie Park Germany, korting Movie Park Germany

In dit artikel alles over het ontstaan en de attracties in Movie Park Germany.

Schutterijen

Uitleg over de inhoud van de schutterij

Vakantieveilingen

De vakantie veiling is de mogelijkheid om voor weinig op vakantie of naar leuke evenementen te gaan.

Hoe maak je een aantrekkelijke verjaardagskalender

Je hebt veel foto’s van gezinsleden, familie, vrienden of vakanties die je eigenlijk wel in de verjaardagskalender wilt hebben staan, maar je weet alleen niet hoe je dat het beste kunt doen? Wat is er dan makkelijker om die foto’s samen te voegen in één verjaardagskalender.

Winkelen met GVU, Utrecht

Een goedkoop buskaartje in en rondom Utrecht

Gratis naar de Eiffeltoren, gratis uitje met gezin

Nieuw idee!! Gratis naar de Eiffeltoren in de Wieringermeer, een leuk gratis uitje met het hele gezin.

Alles over Fimo klei

Wat is het en hoe werk je ermee

De 5 grootste jachten op de wereld

De 5 grootste jachten van de wereld op een rijtje!

Dj worden, hoe doe je dat?

Wil jij een dj worden en wil je weten hoe je dat aan moet pakken? Lees dan dit artikel.

Facebook en Twitter, goed of slecht?

Facebook en Twitter. Goed of slecht.

De waterpijp

Informatie over de eeuwenoude waterpijp

Hotspots

hotspots in Groningen, Maastricht of Amsterdam.

Docenten op Zweinstein

Een opsomming van alle docenten op Zweinstein, inclusief de jaren waarin ze les hebben gegeven

Gratis Plopsaland of hoge Korting Plopsaland, kwestie van goed zoeken.

Plopsaland is een mooi pretpark voor kinderen. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Plopsaland.

'Y U NO'-meme

De internetrage van het diepzinnige mannetje met levensvragen is zeer lachwekkend, maar waar komt hij eigenlijk vandaan? Zijn er nog meer variaties? U komt het allemaal te weten in dit artikel.

Vakantie Kamperen

Kamperen is nog steeds in!

Liefdevolle vriendelijkheid : een ander perspectief op geluk.- Sharon Salzberg (recensie)

Liefdevolle vriendelijkheid - Sharon Salzberg. Recensie

Stichting Veteraan Autobussen

SVA is een stichting ter behoud van mobiel erfgoed

Beginnend schrijver

Altijd al willen schrijven? Maar geen idee of je goed genoeg bent?

Vlaggenmast onderhouden

Na aanschaf van uw vlaggenmast wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Echter, regen, wind en vuil kunnen uw net aangeschafte mast relatief snel aantasten

Gratis Dolfinarium Harderwijk of hoge Korting Dolfinarium Harderwijk, kwestie van goed zoeken.

Dolfinarium Harderwijk is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Dolfinarium Harderwijk.

Hoe krijg ik de buitenband van mijn fiets er weer op?

uitleg over hoe je dit het beste kunt doen.

Thuisgemaakte haarmaskers voor glanzend en stevig haar

5 haarmaskers voor gezond en stevig haar