Tochten in de Vogezen


Publicatie datum:

Toertocht langs strijdtonelen in de eerste wereldoorlog

Gesponsorde koppelingen

In de Vogezen kun je mooie toertochten rijden met de auto of motor. Er zijn een aantal uitgezette routes, bijvoorbeeld route du crétes, route du vin (in de Elzas). Ook kun je zelf een route uitstippelen. Tijdens het rijden van deze tochten kun je genieten van leuke kronkelweggetjes, prachtige vergezichten, en eventuele stops om de benen te strekken of een hapje te eten.

De vogezen

De Vogezen hoorde in de Eerste Wereldoorlog bij Duitsland. Tijdens deze oorlog is er heftig gestreden tussen Duitsers en Fransen, waarbij beide kampen gebruik maakten van loopgraven. Er zijn een paar herinneringen aan deze strijd terug te vinden.

Roemenen

Als je vanaf de N35 richting Gueberschwir rijdt, kom je door leuke pittoreske dorpjes, omringd door wijngaarden. Je rijdt langs Osenbach en Wintzfelden. Onderweg kom je midden in de bossen een oorlogskerkhof tegen. Het gaat hier om een Roemeens kerkhof. Deze Roemenen waren ondergebracht in een kamp. Via Col du Bannstein en Lautenbach rijdt je naar Le Markstein. Dit gebied is erg in trek bij wielrenners en motorrijders. Boven bij Le Markstein kun je een wandeling maken of een eet-en drinkpauze inlassen. Bij het restaurant hebben o.a. ze Crépes op de kaart staan met een flink aantal verschillende vullingen (ook naturel).

Je kunt de tocht voortzetten in de richting Munster via de Col du Platzerwasel. Eenmaal in Munster sla je af naar Gerardmer. Al gauw neem je de afslag Hohrodberg. Hier ga je over een smal weggetje met prachtige uitzichten over het Fechttal. Bij een T-splitsing vind je een Duits oorlogskerkhof. Het is heel eenvoudig ingericht met alleen houten kruizen.

Indrukwekkend

Op de splitsing ga je linksaf. Na een paar minuten duikt een ruime parkeerplaats op met erachter grote witte kruizen. Je bevindt je nu op La Linge. Het gaat hier om een museum en een monument ter nagedachtenis aan de hevige strijd in de loopgraven. Het gaat hier om een Duitse post. Op de kruizen staan namen van jongens, die gestorven waren. Heel wat jaren later zijn de lichamen teruggevonden en herbegraven. Ook staan er kruizen tussen van onbekende soldaten. In het begin van de rondgang loop je boven langs de loopgraven. Deze zijn allemaal hersteld en verstevigd met stenen. vervolgens loop je een klein trapje af en verdwijnt in de loopgraven. Het is een raar idee en indrukwekkend op een plek te lopen, waar mannen maandenlang moesten verblijven en schuilen tijdens de strijd. In de berg zie je openingen naar ruimtes, waar de soldaten moesten rusten en slapen. Deze ingangen zijn dichtgemaakt, waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen.

Eetgelegenheid

In de Vogezen vind je Ferme-auberges, waar je lekker kunt eten voor weinig geld. Ook zijn er bij sommigen mogelijkheden om er te overnachten, ook voor weinig geld. Als je je weg vervolgt naar Col du Wettstein, vind bij een parkeerplaats een bord van de ferme-auberge Missmuss. Het is maar 300 meter lopen en de moeite waard. Niet alleen vanwege het vergezicht, maar ook vanwege de Kalte Platte. Voor een lunch zeer geschikt. Met een paar soorten vleeswaren, de overbekende Munsterkaas (naturel en met Kümmel), bergkaas, een augurk, Meeresrettichcréme en boerenbrood. Een goede maagvulling om nog een stukje te rijden.

Vanaf Le Markstein kun je ook richting le Grand Ballon, de hoogste top in de Vogezen. Je kunt parkeren bij het hotel, waarvandaan je naar de top kunt lopen. Terug bij de auto bestaat de mogelijkheid om een versnapering te nemen bij het restaurant. Verder rijdend richting Tann Kom je langs Le Vieil-Armand. Ook hier is een aandenken aan de loopgravenoorlog. Dit was een Franse post, wat minder solide dan de Duitse loopgraven. Behalve de loopgraven vind je een crypte waar 12.000 onbekende soldaten begraven liiggen. Ook dit is erg indrukwekkend.

Verrassingen

Zo kun je makkel;ijk in een relatief klein gebied verrassende dingen tegenkomen. Het is de moeite waard om een week in de Vogezen of de Elzas door te brengen. Houd er wel rekening mee dat de Vogezen een vochtig gebied is met veel neerslag, terwijl de omgeving van Colmar de droogste plek van Frankrijk is. Dit is een goed punt om de omgeving te verkennen. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Hou kun je rijmen op populaire producten, rijmwoorden

Heb je moeite met het maken van een rijm, dan moet je op deze pagina zijn.

Gratis Efteling of hoge Korting Efteling, kwestie van goed zoeken.

De Efteling is het mooiste pretpark van europa voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op de Efteling.

Twilight New Moon 2009

Samenvatting Twilight New Moon 2009

Muntjes biljart

leuk spel op de biljarttafel

Sauna een weldaad voor lichaam en geest.

Wat kunt u verwachten bij een saunabezoek.

Welke karakters spelen mee in de tekenfilm SpongeBob SquarePants?

De populaire tekenfilmserie draait om SpongeBob, maar er spelen nog meer populiare karakters mee. In dit artikel leuke weetjes over deze karakters?

Liefdevolle vriendelijkheid : een ander perspectief op geluk.- Sharon Salzberg (recensie)

Liefdevolle vriendelijkheid - Sharon Salzberg. Recensie

De beste grappen voor 1 april

Houd jij er ook zo van om mensen op 1 april beet te nemen of voor de gek te houden? Kom in dit artikel grappen tegen die je misschien nog niet kende!

Top 7 lekkerste shisha cafe's

Top 7 lekkerste waterpijp cafe's in Amsterdam.

Hoe schrijf je een verhaal: Stappenplan:

Hoe je in 5 stappen een verhaal schrijft.

Hierom wil ik korting Wildlands Emmen voorheen Dierenpark Emmen.

De entree van Wildlands Emmen is hoog en het aantal dieren laag daarom wil ik korting.

Gratis Omniversum of hoge Korting Omniversum

Omniversum is een mooi 3D Bioscoop voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Omniversum.

Actuele acties voor korting Duinrel en Gratis Duinrel.

Duinrel is een schitterend pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Duinrel.

The voice of holland (TVOH), gedroomd succes

Het succes van The Voice Of Holland

Vlaggenmast onderhouden

Na aanschaf van uw vlaggenmast wilt u hem natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Echter, regen, wind en vuil kunnen uw net aangeschafte mast relatief snel aantasten

Een scrapkaart maken

Een beschrijving hoe je kan beginnen een scrapkaart te maken

Nieuwe rage: sieraden maken van metaalklei

Het is de nieuwe rage op hobby-gebied: sieraden maken van metaalklei.

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!

Gratis Beekse Bergen of hoge Korting Beekse Bergen, kwestie van goed zoeken.

Beekse Bergen is een geweldig vakantie- en recreatiegebied voor jong en oud.

Anime en manga

Anime en manga zijn termen die steeds bekender worden, maar wat is het nu eigenlijk?

Onderkoeld water (nog vloeibaar onder het vriespunt)

water kan vloeibaar zijn onder het vriespunt. hoe kan dat? wat heeft het met het weer te maken? planten en dieren maken er dankbaar gebruik van. Zien is geloven: Zelf Doen!

Gratis DierenPark Amersfoort of hoge Korting DierenPark Amersfoort , kwestie van goed zoeken.

DierenPark Amersfoort is een mooi dierenpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op DierenPark Amersfoort.

Gratis Movie Park Germany, korting Movie Park Germany

In dit artikel alles over het ontstaan en de attracties in Movie Park Germany.

Turkije all inclusive vakantie

All inclusive naar Turkije, voordelig genieten met de hele familie.

Hoe kan ik gratis balletles of goedkope balletles vinden?

Lees hier hoe ik met mijn begon met mijn gratis dansles en later beroemd werd door mijn goedkope balletlessen.