Tochten in de Vogezen


Publicatie datum:

Toertocht langs strijdtonelen in de eerste wereldoorlog

Gesponsorde koppelingen

In de Vogezen kun je mooie toertochten rijden met de auto of motor. Er zijn een aantal uitgezette routes, bijvoorbeeld route du crétes, route du vin (in de Elzas). Ook kun je zelf een route uitstippelen. Tijdens het rijden van deze tochten kun je genieten van leuke kronkelweggetjes, prachtige vergezichten, en eventuele stops om de benen te strekken of een hapje te eten.

De vogezen

De Vogezen hoorde in de Eerste Wereldoorlog bij Duitsland. Tijdens deze oorlog is er heftig gestreden tussen Duitsers en Fransen, waarbij beide kampen gebruik maakten van loopgraven. Er zijn een paar herinneringen aan deze strijd terug te vinden.

Roemenen

Als je vanaf de N35 richting Gueberschwir rijdt, kom je door leuke pittoreske dorpjes, omringd door wijngaarden. Je rijdt langs Osenbach en Wintzfelden. Onderweg kom je midden in de bossen een oorlogskerkhof tegen. Het gaat hier om een Roemeens kerkhof. Deze Roemenen waren ondergebracht in een kamp. Via Col du Bannstein en Lautenbach rijdt je naar Le Markstein. Dit gebied is erg in trek bij wielrenners en motorrijders. Boven bij Le Markstein kun je een wandeling maken of een eet-en drinkpauze inlassen. Bij het restaurant hebben o.a. ze Crépes op de kaart staan met een flink aantal verschillende vullingen (ook naturel).

Je kunt de tocht voortzetten in de richting Munster via de Col du Platzerwasel. Eenmaal in Munster sla je af naar Gerardmer. Al gauw neem je de afslag Hohrodberg. Hier ga je over een smal weggetje met prachtige uitzichten over het Fechttal. Bij een T-splitsing vind je een Duits oorlogskerkhof. Het is heel eenvoudig ingericht met alleen houten kruizen.

Indrukwekkend

Op de splitsing ga je linksaf. Na een paar minuten duikt een ruime parkeerplaats op met erachter grote witte kruizen. Je bevindt je nu op La Linge. Het gaat hier om een museum en een monument ter nagedachtenis aan de hevige strijd in de loopgraven. Het gaat hier om een Duitse post. Op de kruizen staan namen van jongens, die gestorven waren. Heel wat jaren later zijn de lichamen teruggevonden en herbegraven. Ook staan er kruizen tussen van onbekende soldaten. In het begin van de rondgang loop je boven langs de loopgraven. Deze zijn allemaal hersteld en verstevigd met stenen. vervolgens loop je een klein trapje af en verdwijnt in de loopgraven. Het is een raar idee en indrukwekkend op een plek te lopen, waar mannen maandenlang moesten verblijven en schuilen tijdens de strijd. In de berg zie je openingen naar ruimtes, waar de soldaten moesten rusten en slapen. Deze ingangen zijn dichtgemaakt, waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen.

Eetgelegenheid

In de Vogezen vind je Ferme-auberges, waar je lekker kunt eten voor weinig geld. Ook zijn er bij sommigen mogelijkheden om er te overnachten, ook voor weinig geld. Als je je weg vervolgt naar Col du Wettstein, vind bij een parkeerplaats een bord van de ferme-auberge Missmuss. Het is maar 300 meter lopen en de moeite waard. Niet alleen vanwege het vergezicht, maar ook vanwege de Kalte Platte. Voor een lunch zeer geschikt. Met een paar soorten vleeswaren, de overbekende Munsterkaas (naturel en met Kümmel), bergkaas, een augurk, Meeresrettichcréme en boerenbrood. Een goede maagvulling om nog een stukje te rijden.

Vanaf Le Markstein kun je ook richting le Grand Ballon, de hoogste top in de Vogezen. Je kunt parkeren bij het hotel, waarvandaan je naar de top kunt lopen. Terug bij de auto bestaat de mogelijkheid om een versnapering te nemen bij het restaurant. Verder rijdend richting Tann Kom je langs Le Vieil-Armand. Ook hier is een aandenken aan de loopgravenoorlog. Dit was een Franse post, wat minder solide dan de Duitse loopgraven. Behalve de loopgraven vind je een crypte waar 12.000 onbekende soldaten begraven liiggen. Ook dit is erg indrukwekkend.

Verrassingen

Zo kun je makkel;ijk in een relatief klein gebied verrassende dingen tegenkomen. Het is de moeite waard om een week in de Vogezen of de Elzas door te brengen. Houd er wel rekening mee dat de Vogezen een vochtig gebied is met veel neerslag, terwijl de omgeving van Colmar de droogste plek van Frankrijk is. Dit is een goed punt om de omgeving te verkennen. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Schrijven voor Foobie brengt u meer op dan geld alleen.

Schrijven voor Foobie en op zoek gaan naar inspiratie

Binnenkort van alles gratis in Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam biedt binnenkort tal van gratis activiteiten en leuke kortingen aan.

Docenten op Zweinstein

Een opsomming van alle docenten op Zweinstein, inclusief de jaren waarin ze les hebben gegeven

Dagje Texel

Texel: een eiland om even een dagje weg (van) te zijn

Hoe schrijf je een verhaal: Stappenplan:

Hoe je in 5 stappen een verhaal schrijft.

De oranje roos

Fotograferen leert je beter kijken

Wat heb je nodig voor een mooie en leuke dag?

Iedereen wil van iedere dag een mooie en leuke dag maken maar wat heb je hiervoor nodig?

Geocaching

Geocaching, algmene informatie en uitleg

Steen der wijzen (Harry Potter)

Alles over de Steen der Wijzen uit de Harry Potter boeken

Gratis dagje uit, gratis attracties, gratis evenementen

Op deze pagina vind je de leukste gratis dagjes uit, gratis attracties en nog veel meer

Het Bermini Mysterie

Het Bermini Mysterie is een boek van Dan Brown

Wat zijn de beste gratis topevenementen in Nederland?

Er zijn duizenden gratis evenementen per jaar in Nederland, welke worden het best bezocht.

Pinkpop 40 jaar.

Alvast een korte voorproef van pinkpop 2009!

Spelletjes voor onderweg

De leukste spelletjes voor onderwerg

Waarom geen gitaar leren spelen?

Het maken van muziek is leuk, en zeker als je dat samen met anderen wil doen. Voor het maken van muziek maak je gebruik van een instrument. Als je zingt gebruik je je eigen stem.

Gratis naar de Eiffeltoren, gratis uitje met gezin

Nieuw idee!! Gratis naar de Eiffeltoren in de Wieringermeer, een leuk gratis uitje met het hele gezin.

Top 10 tips tegen verveling

Verveel je je? In dit artikel vind je een oplossing!

Alles over stichting PANN

In dit artikel staat alles over de stichting PANN. Waarom is deze stichting opgericht en wat doet de stichting vandaag de dag?

piano leren spelen met youtube

Leer piano spelen door het gebruik van youtube. Gratis thuis en op je eigen manier!

Samenvatting Twilight Eclipse 2010

Samenvatting Twilight Eclipse 2010

Carnaval der reclamejongens

boekverslag de weduwnaar, havo 4. (2009)

Hoe leer je vuurspuwen of vuurspugen

Iedereen kan vuurspuwen of vuurspugen, lees hier hoe ook jij kunt leren vuurspuwen of vuurspugen.

Voyager 1 en Voyager 2 gaan op reis door het heelal

dit gaat over ruimte sondes die in 1977 gelanceerd zijn. die twee ruimte sondes verkennen het heelal voor ons.

Genealogie voor de echte beginners

Hoe begin je je stamboomonderzoek.

Genealogie voor de echte beginners - stap 1

De eerste gegevens verzamelen - stap 1