Waar is onze vrije tijd?


Publicatie datum:

Onze (vrije) tijd lijkt steeds schaarser te worden.

Gesponsorde koppelingen

Iemand die nog tijd neemt om te vragen: "Hoe gaat het met je?" Het antwoord: "Druk druk druk he!" Ja hebben we eigenlijk nog echt tijd? Tijd voor anderen? Tijd voor onszelf...?

Het gevoel hebben dat er niet genoeg uren in een dag zitten. Wie kent dat niet? Hoe vaak zeggen we niet: "De tijd gaat steeds sneller voorbij." "Alweer een dag om, een week, een maand, een jaar..." Is dit nu louter voor ons gevoel of is dit ook werkelijk zo?

De tijd lijkt nu veel sneller te gaan dan vroeger. Zoveel dingen die we moeten doen op een dag en het gevoel hebben dat het allemaal niet haalbaar is. Dít moet, dát moet, van álles moet. Er komt steeds meer druk te staan op onze samenleving. Eens lekker genieten van het leven of van vrije uurtjes is voor veel mensen niet weggelegd, omdat ze hun tijd, na of tussen de werkuren, vaak moeten vullen met het huishouden, koken, voor de kinderen zorgen, boodschappen doen, allerlei klusjes in en om het huis, de administratie enz. Tijd om tot rust te komen is er niet bij en het zou goed kunnen, dat dít het gevoel van 'te weinig tijd hebben' veroorzaakt. Je krijgt de kans niet om te ervaren dat tijd ook langer kan duren, omdat je je er op dat moment niet bewust van bent. Wij gaan vaak als een robot door het leven, doen veel onder druk en op de automatische piloot. Tijd is relatief. Ben je druk bezig, vliegt de tijd voorbij. Zit je ergens op te wachten, dan kon tijd wel eeuwig duren.

Nu kan een mens over het algemeen veel meer aan dan hij denkt, maar niet iedereen is opgewassen tegen deze constante druk. We komen haast niet meer aan onszelf toe. Er zijn echter mensen die de druk en de stress nodig hebben om de dag door te komen. Anderen hebben dan weer het gevoel dat ze hun ding niet gedaan krijgen, zich niet kunnen ontwikkelen of ontplooien, laat staan tot rust komen. We zouden allemaal recht moeten hebben om dit voor onszelf uit te maken, want ieder mens is anders. Echter zit onze maatschappij zo in elkaar dat dit bijna niet meer mogelijk is. Steeds meer mensen worden er depressief van. We moeten werken om in ons levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit werken neemt al zoveel tijd in beslag, dat veel mensen niet eens weten hoe onze wereld er in werkelijkheid uitziet. Hun leven bestaat uit een piepklein stukje wereld en dat is ook gelijk hun hele wereld.

Waar gaat dit eigenlijk naar toe met ons stresserende levensritme? De overheid voert de druk meestal ook nog op, in plaats van die te verminderen. Hoe kan een mens in deze tijd, tijd genoeg hebben om zich individueel te ontplooien naar zijn eigen kunnen en denken? Hoe krijgt een mens nog tijd om te rusten, te mediteren, te ontdekken, te onderzoeken, zichzelf beter te leren kennen? Die kans krijgt hij of zij bijna niet. We zitten in dit 'overloadsysteem' en we moeten er toch het beste van zien te maken.

Misschien wordt er ooit nog wel een machine uitgevonden om VRIJE tijd voor ons te MAKEN! Dat zou wat zijn!

Omdat dat waarschijnlijk niet zal gebeuren, volgen hier nog wat tips om te leren bewust te worden van jezelf en van je omgeving, zodat je tijd ruimer kan gaan ervaren, dus tijd te maken voor jezelf:

- laat de tv eens uit en doe in plaats daarvan iets wat je graag doet! Tv kijken slurpt stiekum ook zeer veel van je vrije tijd en maakt je hersenen lui. Je zal merken dat je ook zonder al die tv-series  kan!

- durf karweitjes eens één keer in de week gewoon te laten liggen en doe in plaats daarvan iets wat jij leuk vindt. Als je de tijd die je normaal aan de karweitjes besteedt, nu aan jezelf besteedt, (met andere woorden aan jezelf werkt), zul je merken dat je er daarna weer beter tegenaan kan, om de verplichte dagelijkse karweitjes te doen.

- maak eens een stevige buitenwandeling als de zon schijnt en geniet dan ook écht van de warmte die ze naar je uitstraalt, voel de zon op je huid. Wandel ook eens als het regent of als er een stevige bries staat. Doe natuurlijk aangepaste kledij aan en laat je eens lekker natregenen en/of uitwaaien. Ervaar dit ook echt zo. Word je bewust van hoe dat voelt. Wandelen in de regen, of als het waait kan wonderen doen voor je geest. Je zou er zelfs van kunnen genieten.

- neem een heerlijk (uitgebreid) bad zodra je voelt dat het je allemaal te veel wordt, zodat je tot jezelf kan komen en kan ontspannen. Even alles laten liggen; het gaat puur om de tijd voor jezelf. Al is het maar voor een kwartiertje! Je voelt aan je geest en lichaam, dat het goed doet.

-  je kan natuurlijk ook kiezen voor een verfrissende douche en visualiseren dat de stress op deze manier van je af stroomt en samen met het water door het afvoerputje verdwijnt. Zo voel je je weer als herboren, fris en fit en waarschijnlijk voel je dat je weer nieuwe energie hebt.

- probeer te mediteren, door je hoofd leeg te maken en alleen maar te zíjn. Je hoeft er niet eens voor te gaan zitten. Je kan dit ook doen tijdens de wandeling of tijdens het bad dat je neemt.

Veel succes ermee!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Alles over stichting PANN

In dit artikel staat alles over de stichting PANN. Waarom is deze stichting opgericht en wat doet de stichting vandaag de dag?

Waarom geen gitaar leren spelen?

Het maken van muziek is leuk, en zeker als je dat samen met anderen wil doen. Voor het maken van muziek maak je gebruik van een instrument. Als je zingt gebruik je je eigen stem.

penrose-tegels en voderberg-tegels

wiskundige tegel patronen die nooit ophouden. gewoon leuk om te weten en leuk om te lezen.

Lezen een prima hobby zeker voor kinderen

Ondanks dat veel kinderen er een broertje dood aan hebben is het eigenlijk

Wat heb je nodig voor een mooie en leuke dag?

Iedereen wil van iedere dag een mooie en leuke dag maken maar wat heb je hiervoor nodig?

De gevaren van vuurwerk

Het is bijna weer zover... Massa's aan vuurwerk zullen met oud & nieuw worden afgestoken. In dit artikel behandel ik de gevaarlijke kant van vuurwerk en worden enkele tips gegeven om dit gevaar zo minimaal mogelijk te houden.

piano leren spelen met youtube

Leer piano spelen door het gebruik van youtube. Gratis thuis en op je eigen manier!

Spelletjes voor dementerende ouderen

Het is belangrijk voor mensen met dementie om de hersenen te trainen. Met deze spellen voor dementerende ouderen kun je dat doen!

De oranje roos

Fotograferen leert je beter kijken

Alles over Flirtation!

In dit artikel staat alles wat je over de Flirtation feesten en de oprichtster Bianca Hagenbeek wil weten.

Gratis Omniversum of hoge Korting Omniversum

Omniversum is een mooi 3D Bioscoop voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Omniversum.

Uitstapje met de kinderen

Waar kun je met je kinderen zoals naar toe?

Carnaval der reclamejongens

boekverslag de weduwnaar, havo 4. (2009)

Wat zijn de mooiste Panda en Pandili juweeltjes

Soms begin je aan iets en komen er onverwachte mooie dingen van, in dit artikel de mooiste Panda en Pandili tekeneningen tot nu toe.

Alles over Fimo klei

Wat is het en hoe werk je ermee

Moederdag

Het is natuurlijk weer moederdag geweest, en ik wilde wat tips geven voor volgend jaar.

Top 7 lekkerste shisha cafe's

Top 7 lekkerste waterpijp cafe's in Amsterdam.

Waar adverteren Adsense advertenties met tekeningen van mooie vrouwen met grote borsten voor?

Steeds vaker zie je Google Adsense advertenties met mooie vrouwen met grote borsten. In dit artikel lees je waar deze voor adverteren.

Verblind, een thriller van Dean Koontz

Een spannende thriller die je niet weg kunt leggen

Gratis Legoland Duisburg of hoge Korting Legoland Duisburg, kwestie van goed zoeken.

Legoland Duisburg is een mooi pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Legoland Duisburg.

Geocaching

Geocaching, algmene informatie en uitleg

Gevangen, boek geschreven door Stephen King

Beschrijving van een boek van Stephen King: Gevangen

Schrijven voor Foobie brengt u meer op dan geld alleen.

Schrijven voor Foobie en op zoek gaan naar inspiratie

Het vermeerderen van kamerplanten

De meeste kamerplanten kunnen worden vermeerderd: sommige door eenvoudig in twee of meer stukken te delen, of ze uit snel wortelend topstek op te kweken.

Schutterijen

Uitleg over de inhoud van de schutterij