Waar is onze vrije tijd?


Publicatie datum:

Onze (vrije) tijd lijkt steeds schaarser te worden.

Gesponsorde koppelingen

Iemand die nog tijd neemt om te vragen: "Hoe gaat het met je?" Het antwoord: "Druk druk druk he!" Ja hebben we eigenlijk nog echt tijd? Tijd voor anderen? Tijd voor onszelf...?

Het gevoel hebben dat er niet genoeg uren in een dag zitten. Wie kent dat niet? Hoe vaak zeggen we niet: "De tijd gaat steeds sneller voorbij." "Alweer een dag om, een week, een maand, een jaar..." Is dit nu louter voor ons gevoel of is dit ook werkelijk zo?

De tijd lijkt nu veel sneller te gaan dan vroeger. Zoveel dingen die we moeten doen op een dag en het gevoel hebben dat het allemaal niet haalbaar is. Dít moet, dát moet, van álles moet. Er komt steeds meer druk te staan op onze samenleving. Eens lekker genieten van het leven of van vrije uurtjes is voor veel mensen niet weggelegd, omdat ze hun tijd, na of tussen de werkuren, vaak moeten vullen met het huishouden, koken, voor de kinderen zorgen, boodschappen doen, allerlei klusjes in en om het huis, de administratie enz. Tijd om tot rust te komen is er niet bij en het zou goed kunnen, dat dít het gevoel van 'te weinig tijd hebben' veroorzaakt. Je krijgt de kans niet om te ervaren dat tijd ook langer kan duren, omdat je je er op dat moment niet bewust van bent. Wij gaan vaak als een robot door het leven, doen veel onder druk en op de automatische piloot. Tijd is relatief. Ben je druk bezig, vliegt de tijd voorbij. Zit je ergens op te wachten, dan kon tijd wel eeuwig duren.

Nu kan een mens over het algemeen veel meer aan dan hij denkt, maar niet iedereen is opgewassen tegen deze constante druk. We komen haast niet meer aan onszelf toe. Er zijn echter mensen die de druk en de stress nodig hebben om de dag door te komen. Anderen hebben dan weer het gevoel dat ze hun ding niet gedaan krijgen, zich niet kunnen ontwikkelen of ontplooien, laat staan tot rust komen. We zouden allemaal recht moeten hebben om dit voor onszelf uit te maken, want ieder mens is anders. Echter zit onze maatschappij zo in elkaar dat dit bijna niet meer mogelijk is. Steeds meer mensen worden er depressief van. We moeten werken om in ons levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit werken neemt al zoveel tijd in beslag, dat veel mensen niet eens weten hoe onze wereld er in werkelijkheid uitziet. Hun leven bestaat uit een piepklein stukje wereld en dat is ook gelijk hun hele wereld.

Waar gaat dit eigenlijk naar toe met ons stresserende levensritme? De overheid voert de druk meestal ook nog op, in plaats van die te verminderen. Hoe kan een mens in deze tijd, tijd genoeg hebben om zich individueel te ontplooien naar zijn eigen kunnen en denken? Hoe krijgt een mens nog tijd om te rusten, te mediteren, te ontdekken, te onderzoeken, zichzelf beter te leren kennen? Die kans krijgt hij of zij bijna niet. We zitten in dit 'overloadsysteem' en we moeten er toch het beste van zien te maken.

Misschien wordt er ooit nog wel een machine uitgevonden om VRIJE tijd voor ons te MAKEN! Dat zou wat zijn!

Omdat dat waarschijnlijk niet zal gebeuren, volgen hier nog wat tips om te leren bewust te worden van jezelf en van je omgeving, zodat je tijd ruimer kan gaan ervaren, dus tijd te maken voor jezelf:

- laat de tv eens uit en doe in plaats daarvan iets wat je graag doet! Tv kijken slurpt stiekum ook zeer veel van je vrije tijd en maakt je hersenen lui. Je zal merken dat je ook zonder al die tv-series  kan!

- durf karweitjes eens één keer in de week gewoon te laten liggen en doe in plaats daarvan iets wat jij leuk vindt. Als je de tijd die je normaal aan de karweitjes besteedt, nu aan jezelf besteedt, (met andere woorden aan jezelf werkt), zul je merken dat je er daarna weer beter tegenaan kan, om de verplichte dagelijkse karweitjes te doen.

- maak eens een stevige buitenwandeling als de zon schijnt en geniet dan ook écht van de warmte die ze naar je uitstraalt, voel de zon op je huid. Wandel ook eens als het regent of als er een stevige bries staat. Doe natuurlijk aangepaste kledij aan en laat je eens lekker natregenen en/of uitwaaien. Ervaar dit ook echt zo. Word je bewust van hoe dat voelt. Wandelen in de regen, of als het waait kan wonderen doen voor je geest. Je zou er zelfs van kunnen genieten.

- neem een heerlijk (uitgebreid) bad zodra je voelt dat het je allemaal te veel wordt, zodat je tot jezelf kan komen en kan ontspannen. Even alles laten liggen; het gaat puur om de tijd voor jezelf. Al is het maar voor een kwartiertje! Je voelt aan je geest en lichaam, dat het goed doet.

-  je kan natuurlijk ook kiezen voor een verfrissende douche en visualiseren dat de stress op deze manier van je af stroomt en samen met het water door het afvoerputje verdwijnt. Zo voel je je weer als herboren, fris en fit en waarschijnlijk voel je dat je weer nieuwe energie hebt.

- probeer te mediteren, door je hoofd leeg te maken en alleen maar te zíjn. Je hoeft er niet eens voor te gaan zitten. Je kan dit ook doen tijdens de wandeling of tijdens het bad dat je neemt.

Veel succes ermee!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie vrije-tijd

Actuele acties voor korting Duinrel en Gratis Duinrel.

Duinrel is een schitterend pretpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op Duinrel.

Stamboomonderzoek (genealogie)

Tips voor het onderzoeken naar voorouders

Een scrapkaart maken

Een beschrijving hoe je kan beginnen een scrapkaart te maken

vrouwen verleiden, mannen verleiden

Verleiden is een kunst, ook jij kunt het leren hoe lees je in dit leerzame artikel.

5 tips gericht, aan het schrijven van een gedicht

Dichten kan een rustgevende bezigheid zijn. Een hobby waarbij je gevoelens op papier worden gezet, waar je met mooie woorden een boeiend verhaal schrijft of waarbij je de zinnen in elkaar laat overlopen en ze desnoods nog laat rijmen ook!

Pinkpop 40 jaar.

Alvast een korte voorproef van pinkpop 2009!

Alles over Fimo klei

Wat is het en hoe werk je ermee

Het raad-maar-raak spel.

Het is een leuk en makkelijk spel, wat je overal kan doen!

5 Handige tips wanneer u met fimo klei werkt

5 handige tips wanneer u met fimo klei werkt

Waarom mannen met kleine meisjes Lego spelen?

Lego bestaat 40 jaar, toch verveelt het nooit. Hoe kan dit en waarom spelen mannen met kleine meisjes Lego?

De film Twilight 2008

samenvatting van de film twilight 2008

Gratis DierenPark Amersfoort of hoge Korting DierenPark Amersfoort , kwestie van goed zoeken.

DierenPark Amersfoort is een mooi dierenpark voor jong en oud. Lees hier hoe je korting kunt krijgen op DierenPark Amersfoort.

Top 10 beste winkelsteden

Wilt u een dagje shoppen maar weet u niet waar u heen wilt. Bekijk hier de top 10 van beste winkelsteden!

Hoe moet parkour?

Dit artikel gaat over parkour, hoe het is ontstaan, wat het inhoud, hoe je het kan leren.

Boekbinden

Hoe bind je je eigen boek

Gratis Beekse Bergen of hoge Korting Beekse Bergen, kwestie van goed zoeken.

Beekse Bergen is een geweldig vakantie- en recreatiegebied voor jong en oud.

Schepen kunnen niets zien

Met het drukker wordende scheepvaartverkeer neemt ook het aantal aanvaringen tussen jachten en beroepsschepen toe.

Wat zijn de beste gratis topevenementen in Nederland?

Er zijn duizenden gratis evenementen per jaar in Nederland, welke worden het best bezocht.

Winkelen met GVU, Utrecht

Een goedkoop buskaartje in en rondom Utrecht

Genealogie voor de echte beginners - stap 1

De eerste gegevens verzamelen - stap 1

Thuisgemaakte haarmaskers voor glanzend en stevig haar

5 haarmaskers voor gezond en stevig haar

Wat heb je nodig voor een mooie en leuke dag?

Iedereen wil van iedere dag een mooie en leuke dag maken maar wat heb je hiervoor nodig?

De juiste boormachine voor elke klus

Niet iedere boormachine is geschikt voor elke klus. Dit artikel geeft uitleg over de verschillende soorten boormachines en waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Daten onder de 5 euro

Low-budget dates

Wat is de goedkoopste vakantie?

We hebben er allemaal recht op maar wat is de goedkoopste vakantie?