Tips voor het presenteren!


Publicatie datum:

Moeite met presenteren en altijd stikzenuwachtig voor een groep? Lees hier tips!

Gesponsorde koppelingen

Een hoop mensen hebben er last: zenuwen! Wie kent het niet, die snelle hartslag bovenin je keel waarvan je meteen al weet dat hij je presentatie in het roet zal gooien. En het vervelende is dat een slechte presentatie je geen vertrouwen geeft voor de volgende presentatie. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je zelfbewuster en zekerder voor die groep komt te staan? 

1. Goede voorbereiding

Het allerbelangrijkste is misschien wel een goede voorbereiding. Maak je presentatie niet een dag van tevoren, maar begin op tijd en zorg dat je weet waar je over praat. Het is handig om bij een powerpointpresentatie een goede volgorde te maken van de dia's, zodat je niet in de war raakt. Kijk hem daarom eens goed door en verander zo nodig de invulling. Doe verder voor een presentatie altijd nette kleren aan, zoals een blousje en misschien zelfs in pak. Dan hoef je je daar in ieder geval al geen zorgen over te maken. 

2. Oefenen voor de spiegel

Als je onzeker bent over hoe je er uit ziet als je aan het presenteren bent, doe de presentatie dan alvast eens voor de spiegel. Je kan zo precies zien hoe je overkomt naar het publiek en naar aanleiding daarvan kan je je lichaamshouding veranderen. Ook kan je een vriend of vriendin vragen om alvast mee te oefenen en die persoon kan je wellicht ook nuttige tips geven over jouw presentatiemanier. Je weet dan meteen hoe lang jouw presentatie ongeveer duurt en hebt dan nog tijd om hem wat in te korten of langer te maken. 

3. Tabellen en grafieken

Je hebt er niet altijd de beschikking over, maar gebruik als het kan tabellen en grafieken. Deze geven je een soort van onderbreking in de presentatie en geven je rustig de tijd om een figuur te verduidelijken. De groep heeft daarmee aandacht voor de figuur en zal vragen stellen. Dit geeft je even een tussenstop in je lange verhaal en je kan even uitblazen. 

4. Lichaamshouding

Het is ook belangrijk om rechtop te staan. Als je rechtop staat voel je je automatisch zekerder en zo kijken de mensen dan ook tegen je aan. Zeg gewoon tegen jezelf dat je dit wel effe doet en begin enthousiast, maar rustig te vertellen. Nog een goede tip voor de vrouwen onder ons: doe hakken aan! Hierdoor wordt je automatisch wat groter en dit verbetert je innerlijke rust ook weer. Probeer het maar eens. 

5. Pak een potlood

Wat ik zelf altijd, maar dan ook altijd doe is een potlood in de hand houden. Als ik die niet in de hand heb weet ik namelijk nooit waar ik m'n handen moet laten en in gebaren ben ik niet zo goed. Zeker als je nog moet leren om te presenteren is dit een goede tip. Een potlood kun je meteen gebruiken om dingen aan te wijzen in grafieken. Gebruik echter nooit een pen. Of je het nou wilt of niet, je gaat bij een pen automatisch zitten klikken en dat verraad dat je zenuwachtig bent of het antwoord op een vraag niet weet. En het is ook nog eens erg iritant! 

6. Black-outs

Als je zo iemand bent die regelmatig zijn tekst vergeet, zorg dan dat je een spiekbriefje bij je hebt. Let wel op dat je niet de hele tijd op een briefje zit te gluren. Voor powerpointpresentaties is het belangrijk dat je nuttige steekwoorden vermeld, vaak kan je de tekst dan zelf wel aan elkaar knopen. Als je iets echt even niet meer weet, zeg dan gerust tegen de groep dat dat zo is en dat je het later nog wel aan zult halen. En als je het dan nog niet weet, dan krijg je vanzelf wel een vraag over iets wat niet duidelijk was. 

7. Eet goed van tevoren

Om rommelende magen te voorkomen is het essentieel dat je 's ochtends goed eet voordat je de presentatie geeft. Er is niks vervelender dan dat je voor een groep staat en je maag begint te knorren. Als je van de zenuwen geen hap brood door je keel krijgt, eet dan een bak yoghurt en een banaan of iets anders wat je wel naar binnen krijgt. 

8. Klamme handen

Als je last hebt van klamme handen en het erg warm hebt, was dan je handen voor de tijd met lekker fris water. Dit zorgt ervoor dat je wat koeler wordt en het zweet je niet meer uitbreekt. Zeg dan gelijk nog even tegen je spiegelbeeld dat het allemaal wel goed komt! 

Met deze tips moet het presenteren toch goed komen?! 


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Hoe zorg je zelf voor succes?

Hoe kun je er zelf voor zorgen dat iets een succes wordt?

Hoe maak je een CV?

Een artikel waarin wordt uitgelegd hoe men een C.V. kan maken.

Effectief werken... tips en trucs

er zit veel afleiding in je dagelijkse werk, maar hoe zorg je nu dat je zo effectief mogelijk werkt.

Economische kringloop volgens de algemene economie

Kort samenvattend artikel over hoe de economische kringloop in elkaar zit volgens de algemene economie

Solliciteren

hulp bij het opstellen cv en/of sollicitatiebrief

Een Goede Motivatie brief, een paar tips.

Een goede motivatiebrief schrijven kan u ook! Zorg voor uw motivatiebrief met behulp van deze tips.

Engelse sollicitatiebrief schrijven

In principe ziet een sollicitatiebrief in het Engels er hetzelfde uit als een Nederlandse brief, maar er zijn wel een aantal verschillen om rekening mee te houden.

Verschil tussen Sph & Mwd

hoe maak je de juiste keuze tussen Sociaal pedagogisch hulpverlener of Maatschappelijk werk &dienstverlening.

Waar vind ik nu een goede job?

Waar kan ik overal zoeken naar vacatures?

Filosofie op school

er wordt tegenwoordig filosofie gegeven op school is dit een goed keuze vak

Werken als Grondstewardess

Werken als grondstewardess, wat houdt dat in?

Solliciteren via de telefoon

Telefoneren voor een vacature? Hier vind je enkele tips!

Geschiedenis Steps International BV. voor het eerst bekend gemaakt.

De geschiedenis van Steps BV. vindt u nergens, behalve hier!

Statistiek hoofdstuk 2 Tabellen en grafieken deel 1

Kort samenvattend artikel over hoe het boek Statistics for business and economics, hoofdstuk 2 beschrijft. Tabellen en grafieken!

EHBO aan Kinderen

Een cursus Eerste Hulp aan Kinderen is nuttig, maar voor mensen die professioneel werken met kinderen, zelfs verplicht. Maar altijd is het fijn om goed te weten hoe te handelen in geval van nood!

Een succesvol verkoopgesprek houden.

Een succesvol verkoopgesprek met de SALE-techniek.

Solliciteren terwijl je al 50 jaar bent geworden

En dan moet je ineens gaan solliciteren, maar je bent inmiddels 50

Een goed klimaat op kantoor essentieel voor een productief bedrijf

Wat is een juist klimaat opkantoor en hoe bereik je dat.

Strategie bepaling en conceptontwikkeling.

Het bepalen van je strategie en de ontwikkeling van het concept.

Basistermen internet

Nieuw op het internet? Leer hier enkele belangrijke termen!

Hoe vind ik een baan?

Hoe je de mogelijkheden om een leuke, interessante baan te vinden vergroot.

Hoe werkt een groep

Vind uit hoe u in de groep staat en doe er uw voordeel mee!

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansverdeling deel 2

Vervolg op deel 1 van de inleiding in de kansverdeling.

CV in het Engels

In dit stuk worden kort de verschillen uitgelegd tussen een Engels en een Nederlands CV

Vrouwen en werk. Welke politieke partijen beloven een betere vrouwelijke positie op de Nederlandse arbeidsmarkt?

Behoorlijke verschillen in het ontvangen loon en een laag percentage vrouwen in deeltijdposities zorgen in Nederland voor ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.