Tips voor het presenteren!


Publicatie datum:

Moeite met presenteren en altijd stikzenuwachtig voor een groep? Lees hier tips!

Gesponsorde koppelingen

Een hoop mensen hebben er last: zenuwen! Wie kent het niet, die snelle hartslag bovenin je keel waarvan je meteen al weet dat hij je presentatie in het roet zal gooien. En het vervelende is dat een slechte presentatie je geen vertrouwen geeft voor de volgende presentatie. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je zelfbewuster en zekerder voor die groep komt te staan? 

1. Goede voorbereiding

Het allerbelangrijkste is misschien wel een goede voorbereiding. Maak je presentatie niet een dag van tevoren, maar begin op tijd en zorg dat je weet waar je over praat. Het is handig om bij een powerpointpresentatie een goede volgorde te maken van de dia's, zodat je niet in de war raakt. Kijk hem daarom eens goed door en verander zo nodig de invulling. Doe verder voor een presentatie altijd nette kleren aan, zoals een blousje en misschien zelfs in pak. Dan hoef je je daar in ieder geval al geen zorgen over te maken. 

2. Oefenen voor de spiegel

Als je onzeker bent over hoe je er uit ziet als je aan het presenteren bent, doe de presentatie dan alvast eens voor de spiegel. Je kan zo precies zien hoe je overkomt naar het publiek en naar aanleiding daarvan kan je je lichaamshouding veranderen. Ook kan je een vriend of vriendin vragen om alvast mee te oefenen en die persoon kan je wellicht ook nuttige tips geven over jouw presentatiemanier. Je weet dan meteen hoe lang jouw presentatie ongeveer duurt en hebt dan nog tijd om hem wat in te korten of langer te maken. 

3. Tabellen en grafieken

Je hebt er niet altijd de beschikking over, maar gebruik als het kan tabellen en grafieken. Deze geven je een soort van onderbreking in de presentatie en geven je rustig de tijd om een figuur te verduidelijken. De groep heeft daarmee aandacht voor de figuur en zal vragen stellen. Dit geeft je even een tussenstop in je lange verhaal en je kan even uitblazen. 

4. Lichaamshouding

Het is ook belangrijk om rechtop te staan. Als je rechtop staat voel je je automatisch zekerder en zo kijken de mensen dan ook tegen je aan. Zeg gewoon tegen jezelf dat je dit wel effe doet en begin enthousiast, maar rustig te vertellen. Nog een goede tip voor de vrouwen onder ons: doe hakken aan! Hierdoor wordt je automatisch wat groter en dit verbetert je innerlijke rust ook weer. Probeer het maar eens. 

5. Pak een potlood

Wat ik zelf altijd, maar dan ook altijd doe is een potlood in de hand houden. Als ik die niet in de hand heb weet ik namelijk nooit waar ik m'n handen moet laten en in gebaren ben ik niet zo goed. Zeker als je nog moet leren om te presenteren is dit een goede tip. Een potlood kun je meteen gebruiken om dingen aan te wijzen in grafieken. Gebruik echter nooit een pen. Of je het nou wilt of niet, je gaat bij een pen automatisch zitten klikken en dat verraad dat je zenuwachtig bent of het antwoord op een vraag niet weet. En het is ook nog eens erg iritant! 

6. Black-outs

Als je zo iemand bent die regelmatig zijn tekst vergeet, zorg dan dat je een spiekbriefje bij je hebt. Let wel op dat je niet de hele tijd op een briefje zit te gluren. Voor powerpointpresentaties is het belangrijk dat je nuttige steekwoorden vermeld, vaak kan je de tekst dan zelf wel aan elkaar knopen. Als je iets echt even niet meer weet, zeg dan gerust tegen de groep dat dat zo is en dat je het later nog wel aan zult halen. En als je het dan nog niet weet, dan krijg je vanzelf wel een vraag over iets wat niet duidelijk was. 

7. Eet goed van tevoren

Om rommelende magen te voorkomen is het essentieel dat je 's ochtends goed eet voordat je de presentatie geeft. Er is niks vervelender dan dat je voor een groep staat en je maag begint te knorren. Als je van de zenuwen geen hap brood door je keel krijgt, eet dan een bak yoghurt en een banaan of iets anders wat je wel naar binnen krijgt. 

8. Klamme handen

Als je last hebt van klamme handen en het erg warm hebt, was dan je handen voor de tijd met lekker fris water. Dit zorgt ervoor dat je wat koeler wordt en het zweet je niet meer uitbreekt. Zeg dan gelijk nog even tegen je spiegelbeeld dat het allemaal wel goed komt! 

Met deze tips moet het presenteren toch goed komen?! 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Communiceren - Solliciteren

Wat is communiceren? Wat zijn de aspecten ervan?

presenteren: nachtmerrie of een droom binnen je bereik?

Veel mensen vinden het eng om voor een groep te staan, dus wat tips en pointers om het zonder te veel zenuwen te doorstaan.

Een goed klimaat op kantoor essentieel voor een productief bedrijf

Wat is een juist klimaat opkantoor en hoe bereik je dat.

Studeren in het buitenland ondersteund

Zit je er aan te denken om een stage, studie of master in het buitenland te volgen? Dan is dit misschien ook precies het juiste moment!

Diverse sportopleidingen

Een aantal HBO en WO sportopleidingen op een rijtje voor als je (nog) niet weet wat je wil gaan doen

Verkopen in een supermarkt

De manieren van verkopen in een supermarkt.

Werken als Stewardess

Stewardess, een wereldbaan!

Waar vind ik nu een goede job?

Waar kan ik overal zoeken naar vacatures?

Pesten op het werk,het verzwegen taboe?

het overkomt miljoenen mensen,managers doen onvoldoende .

Hoe maak je een CV?

Een artikel waarin wordt uitgelegd hoe men een C.V. kan maken.

Hoe implementeer je de Bottom up management stijl?

Met de Bottom up management stijl kun je een hogere shared value creëren maar hoe implementeer je de Bottom up management stijl?

Is www.job-coach.tv betrouwbaar?

Start nu met thuiswerken Inpakken, sorteren, administratief, maar is www.job-coach.tv betrouwbaar?

Vrouwen en werk. Welke politieke partijen beloven een betere vrouwelijke positie op de Nederlandse arbeidsmarkt?

Behoorlijke verschillen in het ontvangen loon en een laag percentage vrouwen in deeltijdposities zorgen in Nederland voor ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Wat kan je doen als je geen meer werk hebt ?

Wat kan je doen wanneer je ontslagen wordt ?

Projecten.

De voordelen, nadelen, kenmerken soorten en fases binnen projecten/

Concurrentie volgens de algemene economie.

Hoe de concurrentie word beschreven volgens de algemene economie.

5 kwaliteiten die iedere succesvolle verkoper moet bezitten

Tijd om enkele tips te geven over hoe een succesvolle verkoper moet verkopen en wat nodig is.

Theorieën over het ontstaan van problemen

Dit artikel geeft een korte beschrijving van verschillende verklaringmodellen en het ontstaan van de orthopedagogiek

Het minimum jeugdloon

Ben je benieuwd wat je als jongere (vanaf 15 jaar) minimaal zal moeten verdienen per uur als je een volledige week aan 't werk bent? Lees dan dit artikel!

Toelichting op “bossing” proces brochure om werknemer geestelijk te beschadigen.

Betreft “bossing” proces voorjaarsbrochure 2016 Bossingman BV (fictieve naam)

De opleiding Psychologie

Alle ins en outs over de opleiding Psychologie!

zwem ABC

Bij de aanleg van de ontwikkeling hebben we eigenlijk 2 dingen die we kunnen onderscheiden. Je hebt de algemene eigenschappen en de individuele eigenschappen.

Projectmatig werken.

De fases die een project doorloopt.

Een verkooptraining

Denk je er aan om een verkooptraining te gaan volgen? Lees hier wat je kunt leren in een verkooptraining en wat je er in je carriere aan kunt hebben!

Verschillende soorten uitkeringen: Wat zijn de mogelijkheden voor u?

Welke uitkeringen bestaan er en welke mogelijkheden zijn er voor u?