Solliciteren terwijl je al 50 jaar bent geworden


Publicatie datum:

En dan moet je ineens gaan solliciteren, maar je bent inmiddels 50

Gesponsorde koppelingen

Solliciteren is spannend, er hangt veel van af soms. Krijg je die baan en is je inkomen verzekerd of lukt het (weer) niet en waar ligt dat dan aan. Kun je iets of iemand hiervan de schuld geven of voldoe je gewoon niet en stel je je verwachtingen en/of eisen te hoog?

En dan ben je ineens je baan kwijt.

Het bedrijf is failliet, je (nieuwe) baas of chef zag je niet zitten, het bedrijf verkeert in (financiele) moeilijkheden en moest re-organiseren, het bedrijf brengt zijn werk naar een lager-lonen-land en ga zo maar door.

Elke situatie geeft stress / verandering en is soms érg zwaar te verkroppen als trouwe werknemer van een bedrijf. Ineens moet je weer een nieuwe weg vinden, een nieuwe werkkring in een tijd die bol staat van ontslagen, kredietcrisis en faillissementen. Dat valt niet mee en niemand zal zeggen dat het snel zal lukken, dat ligt een beetje aan het vraag-en-aanbod-verhaal van het moment en ook dát verhaal wisselt sterk in de jaren.

Mogelijkheden:

Als je boven de 50 jaar bent, een WW ontvangt (en misschien ook een WAO) kun je in aanmerking komen voor een ondersteuning van een re-integratiebureau. Zij kunnen je onder andere helpen met het schrijven van een 'pakkende' sollicitatiebrief en een sollicitatie training geven om je goed voor te bereiden op zulke gesprekken. De informatie hierover is te verkrijgen bij het CWI / UWV, zij kunnen je ook helpen bij de keuze van een re-integratiebureau, want er zijn ontzettend veel van dat soort instellingen.

In overleg met het CWI / UWV én een re-integratiebureau kan er ook besloten worden om je een cursus aan te bieden waarmee de slagingskans om een baan te vinden vergroot wordt, dit is natuurlijk persoonlijk en voor iedereen anders.

Na één jaar werkeloosheid, zonder direct uitzicht op een baan kan in bepaalde situaties een loonkostensubsidie gegeven worden aan de potentiële werkgever. Deze subsidie loopt twee jaar en is een financiële regeling die potentiële werkgevers misschien nét over de streep trekt om je aan te nemen.

Wat kun je zélf doen:

Probeer in je dagelijkse ritme van opstaan-en-naar-bed-gaan te blijven, dit valt niet mee, lijkt onzinnig maar is beter voor je dag-nacht-ritme én je gezondheid.

Als je eenmaal een goede sollicitatiebrief plus CV hebt, ga ermee langs de uitzendbureaus en laat je inschrijven. Hierbij moet worden gezegd dat de meeste inschrijvingen digitaal gebeuren, dus via de PC vanuit je huis, later roepen ze je dan op voor een gesprek. Vraag dit wel even na bij het uitzendbureau, want niet elk bureau doet het zo.

Bezoek regionale vacature-dagen en laat regelmatig je gezicht zien bij de vacaturebank van het CWI. Kijk ook op het internet naar vacatures of naar sites van (grote) bedrijven, waar de vacatures vaak op staan. Open sollicitaties schrijven is ook een optie. Schrijf je eventueel in bij vacaturebanken op het Internet, zoals www.werk.nl van het CWI, er zijn ook vacaturebanken voor mensen die ouder zijn dan 40 jaar / 50 jaar.

Mocht je een uitnodiging krijgen voor een sollicitatie gesprek, zorg er dan voor dat je uitgerust, opgeruimd en enthousiast overkomt. Dit is net zo belangrijk als verzorgde kleding en uiterlijk. Wat ook meehelpt is als je de web-site van het bedrijf hebt bezocht om alvast iets te weten over hoe of wat bij deze organisatie. Tijdens zo'n gesprek kun je allerlei vragen verwachten over de jaren ervoor die je ergens anders werkte. Zorg voor een sluitende CV en maak je verhaal voor die tijd al in je hoofd, zodat je niet lang na hoeft te denken als ze wat aan je vragen.

Als er bijna een 'klick' is tijdens zo'n gesprek en je hebt het idee dat het een écht goed gesprek is, dan kun je eventueel de loonkostensubsidie noemen, als je tenminste zeker weet dat die regeling voor jou geldt! Misschien lijkt het een zwakte-bod, maar aan de andere kant is gezien de huidige financiële kredietcrisis deze regeling misschien juist erg welkom bij zo'n bedrijf of instelling.

Tip:

Wanneer er een afwijzing komt via de mail / post / telefoon zonder duidelijke reden, bel het bedrijf dan op en vraag naar de precieze reden. Misschien krijg je hierdoor een tip die je bij een volgend gesprek goed kan gebruiken.

Het zal niet altijd eenvoudig zijn maar vaak wel stressvol, probeer goede moed te houden, de aanhouder wint, écht waar!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 40
Leden aangebracht: 59

Meer uit de categorie werk-opleiding

Een functie in de sales, niet voor iedereen??

het lijkt tegenwoordig of iedereen een commerciële en/of sales functie heeft, maar wat is nu echt verkopen?

Sollicitatie is niet 'beleven' maar 'overleven'

enkele tips ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek

Tips bij het vinden van een studie

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Tijdens de Workshop – De mensen betrekken

Workshops kunnen bedrijven helpen om beter over te komen bij klanten. Denk bijvoorbeeld aan workshops met communicatie. Maar wat moet u tijdens de workshop weten?

Gratis online colleges, valse concurrentie of niet?

Sinds kort kun je op www.universiteitvannederland.nl gratis colleges volgen, is dit valse concurrentie of niet?

Studenten aan het werk!

Steeds meer studenten hoeven na hun studie maar part time aan het werk!

Geld verdienen via Facebook is het een hype?

Je komt ze misschien wel eens tegen, advertenties verdien 284 euro per dag, zonder enige technische kennis, ervaring of andere zooi.

Het werken op een helpdesk

Dit is een artikel over de werkzaamheden die zich plaatsvinden op een helpdesk

Een dag uit het leven van een stewardess

Wat zijn de preciece taken van het cabinepersoneel?

10 tips om je effectiviteit te verhogen en stress te vermijden

Eenvoudige tips waarmee je je effectiviteit verhoogt en stress kunt vermijden

Werking van meest voorkomende pompen

Werking en toepassing van de meest voorkomende pompen

Goed betaald krijgen met geneesmiddel en onderzoek!?

werken als vrijwilliger is lang zo erg niet als er tegenwoordig van verwacht word!

Thuiswerk!

Thuiswerk: een utopie of niet?

Waar vind ik nu een goede job?

Waar kan ik overal zoeken naar vacatures?

De opleiding Psychologie

Alle ins en outs over de opleiding Psychologie!

Open dag universiteit van Utrecht

Informatie over de universiteit van Utrecht, onderwijs en onderzoek en een scholierensite voor aankomende studenten.

Thuiswerk; speld in een hooiberg

De zoektocht om goed thuiswerk te vinden, in het bijzonder vacatures zoeken voor anderen

Is www.enquetevergelijk.nl betrouwbaar?

Verdien extra geld en beloningen door enquêtes in te vullen, 100% Gratis, snelle registratie, is dit ook zo?

10 tips voor een groene werkplek

Hoe & wat over een groene werkplek

Draag de juiste kleding naar een sollicitatiegesprek

Bij een sollicitatie is de indruk die je achter laat erg belangrijk. Je doet dit niet alleen door een goed verhaal te hebben, maar ook de kleding is hier erg belangrijk in

Het minimum jeugdloon

Ben je benieuwd wat je als jongere (vanaf 15 jaar) minimaal zal moeten verdienen per uur als je een volledige week aan 't werk bent? Lees dan dit artikel!

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansrekening deel 1

kort en samenvattend artikel over kansrekening. Dit is een inleidend hoofdstuk voor de opvolgende hoofdstukken.

Toelichting bossing door machtsmisbruik Adolf bij nieuwe lay-out standaard kleinverpakking.

Bossing* of pesten door de baas kent vele vormen, de belangrijkste is machtsmisbruik.

Wat voor soorten thuiswerk zijn er?

In dit artikel een overzicht van alle soorten thuiswerk

Veilig thuiswerken

Punten waar je rekening mee moet houden, als je je opgeeft voor thuiswerk.