10 tips om je effectiviteit te verhogen en stress te vermijden


Publicatie datum:

Eenvoudige tips waarmee je je effectiviteit verhoogt en stress kunt vermijden

Gesponsorde koppelingen

 

Nachtenlang malen in bed. Als een berg opzien tegen het werk of je studie. Het gevoel hebben dat je wordt geleefd door de dingen die je moet doen. Het gevoel niks op te schieten. Het ''waar ben ik nou eigenlijk mee bezig'' gevoel. Het gevoel hebben door stroop te waden. Bang zijn dingen niet op tijd af te krijgen. Storm in je kop. Dromen over je werk. Dingen vergeten. Je hoofd zit te vol. De dag is te kort. De tijd gaat te snel.... Heb ik je al? Nee? gefeliciteerd, dan heb jij de volgende tips niet nodig. Ja? Misschien toch handig om even verder te lezen

Als je de volgende tips ter harte neemt garandeer ik je dat je effectiever te werk gaat en je meer rust zult ervaren.

  1. Stel doelen Probeer even afstand te nemen en stel het hoofddoel voor jezelf vast. Bijv. je wil een studieboek gelezen hebben, een planning gemaakt hebben, een diploma halen, een vergadering voorbereid hebben, de benedenverdieping aan kant hebben of een keuze hebben gemaakt voor een nieuwe stofzuiger. Je moet namelijk wel weten wat je wilt, zodat je weer waar je alles voor doet. Zorg dat je een bereikbaar doel stelt. Veel mensen begaan de fout een onbereikbaar doel te stellen en raken vervolgens gefrustreerd. Stel, je zingt niet onaardig. Niet: ik wil volgend jaar een beroemd popidool zijn Mogelijk: ik wil in een band zingen (als je denkt dat dit haalbaar is) Wel:Ik wil zanglessen volgen.
  2. Stel prioriteiten Nu je weet wat je wilt, kun je prioriteiten stellen. Daarvoor moet je soms offers brengen. Bepaal voor jezelf wat je het meest en wat het minst belangrijk vindt. Bijv. studie, sport, uitgaan. Afhankelijk van wat je doel is natuurlijk. Stel dat je als doel hebt om mee te doen met de Olympische Spelen, dan staat sport voor jou waarschijnlijk boven aan je prioriteitenlijstje.
  3. Maak een totaalplanning Verdeel het werk in hapklare brokken en verdeel deze over je beschikbare tijd. Bijv. over een maand een studieboek met 12 hoofdstukken uit hebben? Verdeel de hoofdstukken over 4 weken, elke week 3 hoofdstukken. Eind van de dag een nieuwe stofzuiger? Bedenk naar welke winkels je wilt en maak een dagplanning. Een bepaalde omzet behalen? Bedenk hoeveel omzet je per maand, per week en vervolgens per dag gemiddeld wilt behalen.
  4. Maak elke dag een lijstje met 6 to do's Dit werkt echt heel goed. Maak aan het eind van een dag een lijstje met 6 dingen die je de volgende dag wilt doen. Niet meer en niet minder. Wat het meest prioriteit heeft schrijf je bovenaan. Eind van de dag maak je een nieuw lijstje voor morgen. Dingen waar je vandaag niet aan toe bent gekomen, komen vanzelf bovenaan in je nieuwe lijstje. Waarom 6? Het moet te overzien zijn. Misschien haal je vandaag niet alles op je lijstje, maar raak je niet gefrustreerd omdat er nog 20 dingen overblijven die je moet doen. Misschien heb je morgen een dag waarop je alles kunt afstrepen. Dat voelt fijn, je hebt het gevoel veel gedaan te hebben die dag!
  5. Durf te vragen Schakel anderen in om je te helpen. Waarom zelf het wiel steeds gaan uitvinden? Mensen vinden het vaak fijn als hen om advies wordt gevraagd, dus doe hier je voordeel mee.
  6. Delegeer Zet anderen aan het werk als dit kan. Geef concrete taken en opdrachten die jou tijd en energie besparen. Bijv. Laat je collega een thema verder uitwerken, laat je kinderen de boodschappen doen, je mede-studenten informatie opzoeken, de bibliothecaresse een boek bestellen, je partner het eten koken.
  7. Durf te falen. Tegen een ander zeggen we heel makkelijk: ''Wat maakt dat nou uit? Dt kan toch gebeuren?'' als iets niet gelukt is. Helaas ligt het voor onszelf iets moeilijker. Eigenlijk slaat het nergens op. Nobody's perfect. En toch vinden we het een afgang als iets mislukt. Probeer jezelf af en toe iets minder serieus te nemen en relativeer. Echt waar, niet iedereen let de hele dag alleen maar op jou. Eigenlijk is iederen allang vergeten waar jij je nog druk om maakt. Get over it, sta op en ga verder!
  8. Wees actief Als je veel in je hoofd bezig bent, moet je af en toe afdalen naar je lijf. Zet uit die kop en spring op de fiets of ga een stuk wandelen of lekker dansen! Het gekke is, als je dit doet, wordt het ook weer rustig in je hoofd.
  9. Creer rust Genoeg is genoeg. In volle vaart doordenderen werkt echt niet. Je moet regelmatig momenten creeren, waarop je vrij bent en niks hoeft. (Plan deze gerust in!) Je hoeft je niet schuldig te voelen, want uiteindelijk maak je weer ruimte in je hoofd om morgen weer effectief aan de slag te kunnen.
  10. Telefoon/ipad weg en computer uit Echt doen! De wereld vergaat niet in die paar uurtjes dat jij niet kijkt en heus, je mist echt niks. Nu heb je tenminste tijd om weer eens een boek te lezen...

 

 

to do list

 

 


Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

De beste brandblusser

Lees hier hoe ik voor de prijs van een kleine brandblusser een grote brandblusser kreeg.

Thuiswerk beantwoorden van e-mails scam

Geld verdienen met het beantwoorden van emails is vaak oplichting

Het werken met acteurs in trainingen

Wat is en doet een trainingsacteur?

hoe kom je goed voor de dag tijdens een sollicitatiegesprek

hoe zorg je ervoor dat jij een goede indruk maakt tijdens je eerste gesprek?

Social Work .. iets voor mij?

Wat houdt Social Work in en wat kun je ermee worden?

Werken als Grondstewardess

Werken als grondstewardess, wat houdt dat in?

Strategie bepaling en conceptontwikkeling.

Het bepalen van je strategie en de ontwikkeling van het concept.

Solliciteren via de telefoon

Telefoneren voor een vacature? Hier vind je enkele tips!

Statistiek hoofdstuk 2 tabellen en grafieken deel 2

Vervolg op deel 1 over tabellen en grafieken. De verdere paragrafen gaan altijd dieper in op de stof.

Help! Ik moet een presentatie houden!

10 tips voor een goede presentatie

Concurrentie volgens de algemene economie.

Hoe de concurrentie word beschreven volgens de algemene economie.

Iemand inwerken makkelijker gezegd dan gedaan

Het lijkt heel makkelijk om iemand goed in te werken toch komt er iets meer bij kijken dan de meeste mensen denken.

Administratie

Hoe is de administratie opleiding

Zeg ken jij de Bossing man, dat is een werkgever die je weg wil pesten door je psycho/sociaal ziek te maken.

Voorbeeld 1 bij ziekmelding werknemer i.v.m. voortdurende “Bossing” activiteiten gepleegd door Bossingman BV (fictieve naam)

Statistiek hoofdstuk 2 Tabellen en grafieken deel 1

Kort samenvattend artikel over hoe het boek Statistics for business and economics, hoofdstuk 2 beschrijft. Tabellen en grafieken!

Hoe maak je een CV?

Een artikel waarin wordt uitgelegd hoe men een C.V. kan maken.

Waarom bedrijven stagiaires moeten aannemen

Studentenuitzendbureau, Studenten uitzendbureau amsterdam

10 tips voor een groene werkplek

Hoe & wat over een groene werkplek

Ontslagen? Wellicht kunt u een WW-uitkering aanvragen.

Informatie over de WW-uitkering: Voorwaarden, hoogte, duur.

Hoe je uitstekende verbale communicatievaardigheden kunt ontwikkelen

Communiceren speelt een grote rol in ons leven. Het is dus belangrijk dat we goed kunnen communiceren. Hier geven we tips.

Laatste toelichting voor de tweede advocaat die ook niets voor mijn deed tegen het pesten door mijn baas.

Ik was eerst blij met mijn tweede advocaat in mijn bossing * proces tegen Bossingman BV, maar al snel bleek dat die ook niets voor mij deed.

de meerwaarde van studentenverenigingen

Je kunt veel meer leren van het lid zijn van een studentenvereniging dan je zou denken.

Verslag van mijn gepleegde acties i.v.m. ziekte als gevolg van bossing praktijken van mijn werkgever.

Opeens besef je dat je slachtoffer bent van bossing* of te wel pesten door je baas.

Stagelopen in het buitenland.

Stagelopen in het buitenland, wat, waar, hoeveel, hoe?

Solliciteren terwijl je al 50 jaar bent geworden

En dan moet je ineens gaan solliciteren, maar je bent inmiddels 50