10 tips om je effectiviteit te verhogen en stress te vermijden


Publicatie datum:

Eenvoudige tips waarmee je je effectiviteit verhoogt en stress kunt vermijden

Gesponsorde koppelingen

 

Nachtenlang malen in bed. Als een berg opzien tegen het werk of je studie. Het gevoel hebben dat je wordt geleefd door de dingen die je moet doen. Het gevoel niks op te schieten. Het ''waar ben ik nou eigenlijk mee bezig'' gevoel. Het gevoel hebben door stroop te waden. Bang zijn dingen niet op tijd af te krijgen. Storm in je kop. Dromen over je werk. Dingen vergeten. Je hoofd zit te vol. De dag is te kort. De tijd gaat te snel.... Heb ik je al? Nee? gefeliciteerd, dan heb jij de volgende tips niet nodig. Ja? Misschien toch handig om even verder te lezen

Als je de volgende tips ter harte neemt garandeer ik je dat je effectiever te werk gaat en je meer rust zult ervaren.

  1. Stel doelen Probeer even afstand te nemen en stel het hoofddoel voor jezelf vast. Bijv. je wil een studieboek gelezen hebben, een planning gemaakt hebben, een diploma halen, een vergadering voorbereid hebben, de benedenverdieping aan kant hebben of een keuze hebben gemaakt voor een nieuwe stofzuiger. Je moet namelijk wel weten wat je wilt, zodat je weer waar je alles voor doet. Zorg dat je een bereikbaar doel stelt. Veel mensen begaan de fout een onbereikbaar doel te stellen en raken vervolgens gefrustreerd. Stel, je zingt niet onaardig. Niet: ik wil volgend jaar een beroemd popidool zijn Mogelijk: ik wil in een band zingen (als je denkt dat dit haalbaar is) Wel:Ik wil zanglessen volgen.
  2. Stel prioriteiten Nu je weet wat je wilt, kun je prioriteiten stellen. Daarvoor moet je soms offers brengen. Bepaal voor jezelf wat je het meest en wat het minst belangrijk vindt. Bijv. studie, sport, uitgaan. Afhankelijk van wat je doel is natuurlijk. Stel dat je als doel hebt om mee te doen met de Olympische Spelen, dan staat sport voor jou waarschijnlijk boven aan je prioriteitenlijstje.
  3. Maak een totaalplanning Verdeel het werk in hapklare brokken en verdeel deze over je beschikbare tijd. Bijv. over een maand een studieboek met 12 hoofdstukken uit hebben? Verdeel de hoofdstukken over 4 weken, elke week 3 hoofdstukken. Eind van de dag een nieuwe stofzuiger? Bedenk naar welke winkels je wilt en maak een dagplanning. Een bepaalde omzet behalen? Bedenk hoeveel omzet je per maand, per week en vervolgens per dag gemiddeld wilt behalen.
  4. Maak elke dag een lijstje met 6 to do's Dit werkt echt heel goed. Maak aan het eind van een dag een lijstje met 6 dingen die je de volgende dag wilt doen. Niet meer en niet minder. Wat het meest prioriteit heeft schrijf je bovenaan. Eind van de dag maak je een nieuw lijstje voor morgen. Dingen waar je vandaag niet aan toe bent gekomen, komen vanzelf bovenaan in je nieuwe lijstje. Waarom 6? Het moet te overzien zijn. Misschien haal je vandaag niet alles op je lijstje, maar raak je niet gefrustreerd omdat er nog 20 dingen overblijven die je moet doen. Misschien heb je morgen een dag waarop je alles kunt afstrepen. Dat voelt fijn, je hebt het gevoel veel gedaan te hebben die dag!
  5. Durf te vragen Schakel anderen in om je te helpen. Waarom zelf het wiel steeds gaan uitvinden? Mensen vinden het vaak fijn als hen om advies wordt gevraagd, dus doe hier je voordeel mee.
  6. Delegeer Zet anderen aan het werk als dit kan. Geef concrete taken en opdrachten die jou tijd en energie besparen. Bijv. Laat je collega een thema verder uitwerken, laat je kinderen de boodschappen doen, je mede-studenten informatie opzoeken, de bibliothecaresse een boek bestellen, je partner het eten koken.
  7. Durf te falen. Tegen een ander zeggen we heel makkelijk: ''Wat maakt dat nou uit? Dt kan toch gebeuren?'' als iets niet gelukt is. Helaas ligt het voor onszelf iets moeilijker. Eigenlijk slaat het nergens op. Nobody's perfect. En toch vinden we het een afgang als iets mislukt. Probeer jezelf af en toe iets minder serieus te nemen en relativeer. Echt waar, niet iedereen let de hele dag alleen maar op jou. Eigenlijk is iederen allang vergeten waar jij je nog druk om maakt. Get over it, sta op en ga verder!
  8. Wees actief Als je veel in je hoofd bezig bent, moet je af en toe afdalen naar je lijf. Zet uit die kop en spring op de fiets of ga een stuk wandelen of lekker dansen! Het gekke is, als je dit doet, wordt het ook weer rustig in je hoofd.
  9. Creer rust Genoeg is genoeg. In volle vaart doordenderen werkt echt niet. Je moet regelmatig momenten creeren, waarop je vrij bent en niks hoeft. (Plan deze gerust in!) Je hoeft je niet schuldig te voelen, want uiteindelijk maak je weer ruimte in je hoofd om morgen weer effectief aan de slag te kunnen.
  10. Telefoon/ipad weg en computer uit Echt doen! De wereld vergaat niet in die paar uurtjes dat jij niet kijkt en heus, je mist echt niks. Nu heb je tenminste tijd om weer eens een boek te lezen...

 

 

to do list

 

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Het aanbod van geld volgens de algemene economie

Kort en samenvattend artikel over hoe de algemene economie het aanbod van geld beschrijft.

Hoe bereid je een sollicitatie voor?

jezelf voorbereiden op je sollicitatie

Hulp bij een sollicitatiegesprek

Tips om met een gerust hart naar je sollicitatiegesprek te gaan.

Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer

Dit artikel gaat over ongewenste omgangsvormen op de werkvloer

Filosofie op school

er wordt tegenwoordig filosofie gegeven op school is dit een goed keuze vak

Slecht nieuwsgesprekken; stoom afblazen of opblazen?

In dit artikel wordt ingegaan op de theorie achter het gespreksmodel voor het voeren van een slecht nieuwsgesprek.

Wetenschapsfilosofie

Alles over wetenschapsfilosofie: stromingen, uitleg, filosofen.

Thuiswerk; speld in een hooiberg

De zoektocht om goed thuiswerk te vinden, in het bijzonder vacatures zoeken voor anderen

De woonbegeleiding

Wat de woonbegeleiding inhoud.

Papierwerk: ziet u door de bomen het bos niet meer?

Hier leest u alles over documentmanagement

Vijf belangrijke punten over lichaamstaal

Enkele belangrijke punten over lichaamstaal en wat tips.

Stagelopen in het buitenland.

Stagelopen in het buitenland, wat, waar, hoeveel, hoe?

Werken als au pair in het buitenland.

Een manier om lang in het buitenland te vertoeven is om au pair te zijn. In het artikel wordt verteld wat het inhoudt om au pair te zijn en hoe je dit kunt regelen.

Hoe schrijf ik een artikel

Stappenplan voor het schrijven van een artikel

Toelichting op “bossing” proces brochure om werknemer geestelijk te beschadigen.

Betreft “bossing” proces voorjaarsbrochure 2016 Bossingman BV (fictieve naam)

Toelichting op het ontstaan van de “bossing” praktijken bij Bossingman BV jegens Werknemer.

Pesten door de baas kan meerdere oorzaken hebben, een ervan is hebzucht.

Is werken via www.thuiswerkbank.nl betrouwbaar

In dit artikel wordt www.thuiswerkbank.nl nader onderzocht.

Het minimum jeugdloon

Ben je benieuwd wat je als jongere (vanaf 15 jaar) minimaal zal moeten verdienen per uur als je een volledige week aan 't werk bent? Lees dan dit artikel!

Statistiek hoofdstuk 2 Tabellen en grafieken deel 1

Kort samenvattend artikel over hoe het boek Statistics for business and economics, hoofdstuk 2 beschrijft. Tabellen en grafieken!

Gratis bijles rekenen voor de rekentoets 2F

Gratis bijles rekenen aan de hand van weergave en analyse foutieve antwoorden voorbeeldtoets 2F 2013 en 2014

Toelichting beschaamd vertrouwen door vertrouwenspersoon na aanklacht tegen algemeen directeur i.v.m. bossing of te wel pesten door de baas.

Opeens blijkt de vertrouwenspersoon niet zo betrouwbaar als hij zou moeten zijn in deze bossing *kwestie.

Diverse sportopleidingen

Een aantal HBO en WO sportopleidingen op een rijtje voor als je (nog) niet weet wat je wil gaan doen

5 time-management tips voor werkende studenten

Studentenwerk, Studentenwerk amsterdam

Is www.enquetevergelijk.nl betrouwbaar?

Verdien extra geld en beloningen door enquêtes in te vullen, 100% Gratis, snelle registratie, is dit ook zo?

Tips voor je sollicitatiegesprek

Handige tips voor je sollicitatiegesprek. Zorg dat die droombaan de jouwe wordt!