Sollicitatie is niet 'beleven' maar 'overleven'


Publicatie datum:

enkele tips ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek

Gesponsorde koppelingen

Sollicitatie is niet 'beleven' maar 'overleven'. En de kunst is om uit te springen boven al de mensen die zitten te wachten op die ene job. Maar hoe doe je dat? Na verschillende sollicitaties en heel internet naar bruikbare tips afgeschuimd te hebben, ben ik tot de essentie gekomen. Het kernwoord is 'voorbereiding'.

 

Gesponsorde koppelingen

Solliciteren, de meesten onder ons beginnen al te huiveren bij het woord. Solliciteren houdt verschillende betekenissen in die niet in 'Van Dale' terug te vinden zijn.

Sollicitatie betekent confrontatie met de crisis, elke keer weer gaan bewijzen wat je waard bent, weer de deksel op de neus krijgen bij de zoveelste ' je bent het net niet geworden of te weinig ervaring'. Face it, het is vechten tegen de bierkaai, tegenwoordig hebben werkgevers de luxe om te kunnen kiezen uit een ruim assortiment van bediendes en arbeiders. Na U tien ander, dank u wel.

 Sollicitatie is niet 'beleven' maar 'overleven'. En de kunst is om uit te springen boven al de mensen die zitten te wachten op die ene job. Maar hoe doe je dat? Na verschillende sollicitaties en heel internet naar bruikbare tips afgeschuimd te hebben, ben ik tot de essentie gekomen. Het kernwoord is 'voorbereiding'.

Waaruit bestaat de voorbereiding? Wel, als je al eens de moeite doet om eens naar de website van het bedrijf te surfen, dan ben je al op goede weg! Waar je zeker mee scoort is als je kunt zeggen: datum van de oprichting van het bedrijf, waar de hoofdzetel ligt en wie de grote baas is. Ook het aantal kantoren en werknemers kunnen opnoemen, is een pluspunt. Kan je niets terugvinden op het internet, zeg dat dan ook eerlijk.

Stel vragen! Mensen die geen vragen stellen op het einde van het interview, zijn niet goed voorbereid. Iedereen heeft vragen en je moet ze stellen, al is het maar om te vragen hoe de interviewer de zaak verder gaat behandelen. En probeer het gesprek te eindigen met het motto van het bedrijf, dan laat je zien dat je er echt mee bezig bent geweest.

Voor de rest maakt de kledingskeuze uw voorstelling helemaal af. Dames, vergeet de ultrakorte rokjes en diepe decolletés. Toegegeven, de meeste (mannelijke) interviewers zien graag 'schoon vlees' maar er zijn grenzen en die grenzen zijn beperkt tot ongeveer knielengte en het randje van de BH. Voor de mannen, een fris geschoren kop en een ongekreukt hemd of T-shirt is altijd mooi meegenomen.

Tenslotte, het is gemakkelijker gezegd en gedaan maar blijf ervoor gaan, ook na het zoveelste sollicitatiegesprek. En sollicitatie heeft ook nog een ander betekenis; 'de kans om te werken'. En dat is ,volgens mij, nog altijd de èchte essentie.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Verslag van mijn gepleegde acties i.v.m. ziekte als gevolg van bossing praktijken van mijn werkgever.

Opeens besef je dat je slachtoffer bent van bossing* of te wel pesten door je baas.

Diagnostische procedures

verschillende vormen van diagnostiek overzichtelijk in kernwoorden omschreven

Hoe schrijf ik een artikel

Stappenplan voor het schrijven van een artikel

Verschil tussen Sph & Mwd

hoe maak je de juiste keuze tussen Sociaal pedagogisch hulpverlener of Maatschappelijk werk &dienstverlening.

Werken als au pair in het buitenland.

Een manier om lang in het buitenland te vertoeven is om au pair te zijn. In het artikel wordt verteld wat het inhoudt om au pair te zijn en hoe je dit kunt regelen.