Belonen werkt dat echt?


Publicatie datum:

Je wil iemand belonen voor zijn of haar goede houding of werkzaamheden, maar hoe pak je dit aan en werkt het eigenlijk? Moet ik iemand persoonlijk belonen of moet ik meerdere mensen belonen bij een goede prestatie? Op deze vragen zal ik proberen antwoord te geven in het volgende artikel.

Gesponsorde koppelingen

Wanneer je als manager of leidinggevende kiest voor een bepaalde vorm van belonen moet je hier aan vooraf goed bedenken welke vorm je zou willen uitdragen. Kies je voor geldelijke beloningen of juist voor beloningen in materiële zin? Ik zou zelf voorstellen hier een gezonde mix in te kiezen, het moet niet vanzelfsprekend zijn op welke manier een werknemer beloond zal worden. Wel moet je wanneer je instelt te gaan werken met een vorm van beloningssysteem hier kennis aan geven. Dat stimuleert de werknemer mogelijk om harder te werken of nog beter dan er al gedaan wordt.

 

De verschillende vormen van belonen zijn onder andere de volgende:

- Geldelijke beloning

- Belonen in vrije uren

- Belonen in natura, hiermee wordt een schouderklopje of positief gebaar bedoeld

- Belonen in studie of arbeidsfaciliteiten

- Belonen in diensten

 

Het is aan elke persoon afzonderlijk welke vorm van belonen er gekozen zal worden. Deze keuze kan te maken hebben met de te belonen persoon, het soort onderneming, de financiële middelen van de organisatie maar ook die van de te belonen persoon en ga zo maar door. Je kan je voorstellen dat een vader van 3 kinderen liever een dag verlof heeft dan een vrijgezelle man van 51 jaar oud als voorbeeld. En zo heeft een 23 jarige werknemer mogelijk meer aan een studie dan een werknemer die volgend jaar met pensioen gaat. Met al deze zaken zou je rekening moeten houden wanneer u op een beloningssysteem over gaat.

In een hectische bedrijfstak is het soms geheel niet onverstandig om te belonen in natura. Sta eens stil bij je personeelslid en geef eens tijd en ruimte voor een goed gesprek. Ook kan je hierbij denken aan een teamactiviteit. Gewoon heel ontspannen samen met je collega’s een dag indelen met vormen van sporten, discussiesessies, uit eten en noem maar op. Elkaar anders leren kennen kan ook een zeer motiverend gesprek hebben. Of juist andersom in een rustige werkomgeving zoek eens de spanning en activiteit op. Vaak is het zo dat men zich goed beloond voelt met een activiteit als de werkelijkheid van alledag wordt omgedraaid in het tegenovergestelde.

Het belonen in diensten moet gezien worden als een vriendendienst. Bijvoorbeeld een personeelslid dat gaat verhuizen voorzien in de ruime bedrijfsbus om zo zijn spullen over te kunnen brengen. Maar ook kan je hierbij denken aan een pak kopieerpapier als tekenvellen voor zijn kinderen thuis. Het is maar net in welke branche u werkzaam bent maar op elke omgeving is wel een aanpassing te vinden. Hiermee blijft je personeel goed gemutst en kan jij ook wat van hen terug verwachten. Een goede werksfeer is hier het sleutelwoord.

Er zijn verschillende manier van belonen en ook verschillende financiële gradaties, maar het doel is altijd het zelfde, namelijk het personeel gemotiveerd te houden of te krijgen. Een klein beetje tijd en geld dat je als leidinggevende moet steken in een beloning laat zich vaak heel gemakkelijk uitbetalen door een gemotiveerde werknemer.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Open dag universiteit van Utrecht

Informatie over de universiteit van Utrecht, onderwijs en onderzoek en een scholierensite voor aankomende studenten.

Een verkooptraining

Denk je er aan om een verkooptraining te gaan volgen? Lees hier wat je kunt leren in een verkooptraining en wat je er in je carriere aan kunt hebben!

Solliciteren

hulp bij het opstellen cv en/of sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

Hulp nodig bij het schrijven van een sollicitatiebrief? Klik hier!

Geld verdienen via Facebook is het een hype?

Je komt ze misschien wel eens tegen, advertenties verdien 284 euro per dag, zonder enige technische kennis, ervaring of andere zooi.

Tips om te goed te formuleren

Aandachtspunten om een mooie brief te schrijven in het Nederlands.

Verkopen in een supermarkt

De manieren van verkopen in een supermarkt.

Straffen en belonen

De gevolgen van straffen en belonen voor jonge kinderen

Is werken via www.thuiswerkbank.nl betrouwbaar

In dit artikel wordt www.thuiswerkbank.nl nader onderzocht.

Een succesvol verkoopgesprek houden.

Een succesvol verkoopgesprek met de SALE-techniek.

Diagnostische procedures

verschillende vormen van diagnostiek overzichtelijk in kernwoorden omschreven

Strategie bepaling en conceptontwikkeling.

Het bepalen van je strategie en de ontwikkeling van het concept.

Verschillende soorten uitkeringen: Wat zijn de mogelijkheden voor u?

Welke uitkeringen bestaan er en welke mogelijkheden zijn er voor u?

Waarom is je netwerk belangrijker dan je opleiding?

Een diploma of bachelor titel is belangrijk maar waarom is je netwerk belangrijker dan je opleiding?

Ik wil stoppen met mijn studie...

Je studie blijkt niks voor jouw te zijn, je wilt stoppen, maar wat nu. Dit artikel geeft hier uitleg over.

Meer geld verdienen zonder opleiding

Lees hier hoe als laagopgeleide meer geld kunt verdienen zonder hoge opleiding.

Hoe implementeer je de Bottom up management stijl?

Met de Bottom up management stijl kun je een hogere shared value creëren maar hoe implementeer je de Bottom up management stijl?

Succesvol solliciteren

Hoe je zelfverzekerd een sollicitatiegesprek ingaat.

Proeftijd bij een arbeidsovereenkomst

De regels omtrent proeftijd in een arbeidsovereenkomst.

Belonen werkt dat echt?

Je wil iemand belonen voor zijn of haar goede houding of werkzaamheden, maar hoe pak je dit aan en werkt het eigenlijk? Moet ik iemand persoonlijk belonen of moet ik meerdere mensen belonen bij een goede prestatie? Op deze vragen zal ik proberen antwoord te geven in het volgende artikel.

Stage lopen in het buitenland

Informatie over stage lopen in het buitenland.

Wetenschapsfilosofie

Alles over wetenschapsfilosofie: stromingen, uitleg, filosofen.

Hoe begeleid ik mijn personeel wanneer het minder functioneert?

Elke manager heeft hier wel eens last van: Minder functionerend personeel. Maar hoe pak je dit probleem nu aan? Hoe krijg je het voor elkaar dat mensen weer gemotiveerd en enthousiast zijn?

presenteren: nachtmerrie of een droom binnen je bereik?

Veel mensen vinden het eng om voor een groep te staan, dus wat tips en pointers om het zonder te veel zenuwen te doorstaan.

Onderzoeksverslag

het schrijven van een onderzoeksverslag