Een enquête houden


Publicatie datum:

Leer een enquête ontwerpen en uitvoeren.

Gesponsorde koppelingen

Een enquête is een waardevolle manier om informatie te verzamelen. Deze methode kan bijvoorbeeld gebruikt worden om meningen van personen over een bepaald product te verzamelen. Met de verzamelde gegevens kan het product zodanig verbeterd worden dat het nog beter in de markt ligt. Dit artikel legt uit hoe je een goede enquête ontwerpt en uitvoert.

Hoe maak je een goede enquête?

De eerste stap in het houden van een enquête is het ontwerpen van je enquête. Onderschat dit niet.

  • Bedenk allereerst goed wat je wilt weten. Waarvoor wil je de enquête gebruiken en wat wil je ermee bereiken. Het is belangrijk om dit voor jezelf goed duidelijk te hebben. Bijvoorbeeld, je wilt weten wat mensen van je site vinden. Het is niet voldoende om te vragen of je site leuk is of niet. Denk aan al de verschillende aspecten: lay-out, kwaliteit van de teksten, snelheid van de site, overzichtelijkheid etc.
  • Stel een vragenlijst op. Je kunt ook gebruik maken van stellingen. Zorg dat de vragen of stellingen niet op meerdere manieren opgevat kunnen worden. Gebruik geen dubbele ontkenningen. Gebruik afwisselend positieve en negatieve vragen of stellingen. Een voorbeeld van een positieve stelling is: "De teksten op mijn website zijn van hoge kwaliteit". Een voorbeeld van een negatieve stelling is: "De plaatjes bij de teksten zijn storend". Door positieve en negatieve stellingen af te wisselen, voorkom je dat mensen automatisch iets gaan invullen. Vraag of iemand je vragenlijst voor de proef wil invullen. Dan weet je meteen of het duidelijk is of niet. Maak je vragenlijst niet te lang want dan zullen veel mensen afhaken. Zorg dat je de lijst binnen een paar minuten in kunt vullen.
  • Denk na over de manier waarop de enquête moet worden beantwoord. Veel enquêtes maken gebruik van schaalverdeling waarbij personen een keuze kunnen maken uit een aantal opties. Populaire schaalverdelingen zijn bijvoorbeeld: mee eens/niet mee eens, goed/niet goed, wel /niet etc. Zorg dat je vragen goed aansluiten op de schaalverdeling. Bij de eerder genoemde stellingen kun je bijvoorbeeld de verdeling mee eens/ niet mee eens gebruiken. De verdeling goed/niet goed is in dit geval niet geschikt.
  • Schrijf een korte inleiding bij je enquête. Leg uit waarom je dit wilt weten en wat je met die kennis wilt doen. Wil je bijvoorbeeld je site verbeteren, dan zullen je vaste bezoekers vast bereid zijn om mee te werken. Geef ook aan hoe lang het invullen van de enquête duurt. Als het niet zo lang duurt, zullen meer mensen deelnemen.

 Hoe voer je een enquête uit?

Je hebt nu een goede enquête klaarliggen. De volgende stap is om mensen te bereiken en zover te krijgen om mee te werken aan je onderzoek.

  • Je moet nu eerst de enquête beschikbaar maken. De beste manier om dit te doen is door de enquête in te voeren in een online enquête programma. Er zijn diverse gratis enquête programma's op internet te vinden. Het voordeel van deze programma's is dat je al je data digitaal hebt. Je voorkomt veel gedoe met het invoeren van informatie van papieren formulieren. Deze online enquête programma's leveren een link naar de enquête. Als personen op de link drukken, komen ze bij jouw enquête terecht en kunnen ze die meteen invullen.
  • Hoe je de personen bereikt die je in het onderzoek wilt hebben, hangt af van je doelgroep. In het voorbeeld van de website kun je heel simpel de link op je website plaatsen. Je kunt de link ook gemakkelijk naar grote groepen mensen mailen of via de post opsturen.
  • Als je een lage reactie op de enquête verwacht, kun je overwegen om een prijs te verloten onder de deelnemers. Hiermee haal je geheid meer mensen over.

Tot slot is het altijd leuk om de resultaten naar de deelnemers te communiceren. Geef bijvoorbeeld aan welke onderdelen van je site niet zo goed beoordeeld worden en wat je eraan gaat doen om deze zaken te verbeteren. Feedback is een goede manier om te zorgen dat mensen een volgende keer weer graag deelnemen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 28
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Waarom een stagiaire aannemen?

Studenten Werk, Student Bureau

Tips voor een sollicitatiegesprek

Hier zijn tips voor jouw sollicitatiegesprek!

Strategie bepaling en conceptontwikkeling.

Het bepalen van je strategie en de ontwikkeling van het concept.

Geslaagd! Wat nu?

wat te doen nadat je geslaagd bent?

5 time-management tips voor werkende studenten

Studentenwerk, Studentenwerk amsterdam

Hoe ziet een goed personeelsfeest eruit?

Hoe ziet een goed personeelsfeest eruit?

Produceren en productieverschillen volgens de algemene economie

Een informatief artikel, op een samenvattende manier geschreven, over produceren.

Wat houdt de opleiding pedagogisch werker niveau 4 in?

de opleiding van pedagogisch werker, wat is dat nu eigenlijk?

Een goed klimaat op kantoor essentieel voor een productief bedrijf

Wat is een juist klimaat opkantoor en hoe bereik je dat.

Diagnostiek van leerproblemen

In dit artikel wordt kort de diagnostiek van veel voorkomende leerproblemen besproken. Daarnaast worden enkele tests kort besproken die de leerproblemen in kaart kunnen brengen.

Gratis bijles rekenen voor de rekentoets 2F

Gratis bijles rekenen aan de hand van weergave en analyse foutieve antwoorden voorbeeldtoets 2F 2013 en 2014

Een voorbeeld sollicitatiebrief

Een voorbeeld sollicitatiebrief.

Is de werkinstelling van de jeugd anders dan die van vroeger?

Als je veel met jonge(re) mensen werkt zul je vaak een verschil zien in hun werkinstelling ten opzichte van die van jou

Een training in bedrijfshulpverlening

Er wordt veel bespaard op bedrijfshulpverlening, een slechte zaak want veiligheid op de werkvloer is uiteraard erg belangrijk

Tips bij het vinden van een studie

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Effectieve coaching deel 3

Effectieve coaching deel 3 – obstakels bij het coachen, terugkoppeling bij het coachen.

Hoe kun je rechtmatig eerder stoppen met werken?

Volgens de regering moeten we werken tot ons 67ste toch kun je rechtmatig eerder stoppen met werken.

Open dag universiteit van Utrecht

Informatie over de universiteit van Utrecht, onderwijs en onderzoek en een scholierensite voor aankomende studenten.

Tips om te goed te formuleren

Aandachtspunten om een mooie brief te schrijven in het Nederlands.

De woonbegeleiding

Wat de woonbegeleiding inhoud.

Solliciteren via de telefoon

Telefoneren voor een vacature? Hier vind je enkele tips!

Is dat iets voor jou, een leuke bijbaan bij Direct Force?

Wil je ook op een leuke manier geld verdienen, dan is Direct Force misschien iets voor jou.

Wetenschapsfilosofie

Alles over wetenschapsfilosofie: stromingen, uitleg, filosofen.

10 tips om je effectiviteit te verhogen en stress te vermijden

Eenvoudige tips waarmee je je effectiviteit verhoogt en stress kunt vermijden

Hoe implementeer je de Bottom up management stijl?

Met de Bottom up management stijl kun je een hogere shared value creëren maar hoe implementeer je de Bottom up management stijl?