Een enquête houden


Publicatie datum:

Leer een enquête ontwerpen en uitvoeren.

Gesponsorde koppelingen

Een enquête is een waardevolle manier om informatie te verzamelen. Deze methode kan bijvoorbeeld gebruikt worden om meningen van personen over een bepaald product te verzamelen. Met de verzamelde gegevens kan het product zodanig verbeterd worden dat het nog beter in de markt ligt. Dit artikel legt uit hoe je een goede enquête ontwerpt en uitvoert.

Hoe maak je een goede enquête?

De eerste stap in het houden van een enquête is het ontwerpen van je enquête. Onderschat dit niet.

  • Bedenk allereerst goed wat je wilt weten. Waarvoor wil je de enquête gebruiken en wat wil je ermee bereiken. Het is belangrijk om dit voor jezelf goed duidelijk te hebben. Bijvoorbeeld, je wilt weten wat mensen van je site vinden. Het is niet voldoende om te vragen of je site leuk is of niet. Denk aan al de verschillende aspecten: lay-out, kwaliteit van de teksten, snelheid van de site, overzichtelijkheid etc.
  • Stel een vragenlijst op. Je kunt ook gebruik maken van stellingen. Zorg dat de vragen of stellingen niet op meerdere manieren opgevat kunnen worden. Gebruik geen dubbele ontkenningen. Gebruik afwisselend positieve en negatieve vragen of stellingen. Een voorbeeld van een positieve stelling is: "De teksten op mijn website zijn van hoge kwaliteit". Een voorbeeld van een negatieve stelling is: "De plaatjes bij de teksten zijn storend". Door positieve en negatieve stellingen af te wisselen, voorkom je dat mensen automatisch iets gaan invullen. Vraag of iemand je vragenlijst voor de proef wil invullen. Dan weet je meteen of het duidelijk is of niet. Maak je vragenlijst niet te lang want dan zullen veel mensen afhaken. Zorg dat je de lijst binnen een paar minuten in kunt vullen.
  • Denk na over de manier waarop de enquête moet worden beantwoord. Veel enquêtes maken gebruik van schaalverdeling waarbij personen een keuze kunnen maken uit een aantal opties. Populaire schaalverdelingen zijn bijvoorbeeld: mee eens/niet mee eens, goed/niet goed, wel /niet etc. Zorg dat je vragen goed aansluiten op de schaalverdeling. Bij de eerder genoemde stellingen kun je bijvoorbeeld de verdeling mee eens/ niet mee eens gebruiken. De verdeling goed/niet goed is in dit geval niet geschikt.
  • Schrijf een korte inleiding bij je enquête. Leg uit waarom je dit wilt weten en wat je met die kennis wilt doen. Wil je bijvoorbeeld je site verbeteren, dan zullen je vaste bezoekers vast bereid zijn om mee te werken. Geef ook aan hoe lang het invullen van de enquête duurt. Als het niet zo lang duurt, zullen meer mensen deelnemen.

 Hoe voer je een enquête uit?

Je hebt nu een goede enquête klaarliggen. De volgende stap is om mensen te bereiken en zover te krijgen om mee te werken aan je onderzoek.

  • Je moet nu eerst de enquête beschikbaar maken. De beste manier om dit te doen is door de enquête in te voeren in een online enquête programma. Er zijn diverse gratis enquête programma's op internet te vinden. Het voordeel van deze programma's is dat je al je data digitaal hebt. Je voorkomt veel gedoe met het invoeren van informatie van papieren formulieren. Deze online enquête programma's leveren een link naar de enquête. Als personen op de link drukken, komen ze bij jouw enquête terecht en kunnen ze die meteen invullen.
  • Hoe je de personen bereikt die je in het onderzoek wilt hebben, hangt af van je doelgroep. In het voorbeeld van de website kun je heel simpel de link op je website plaatsen. Je kunt de link ook gemakkelijk naar grote groepen mensen mailen of via de post opsturen.
  • Als je een lage reactie op de enquête verwacht, kun je overwegen om een prijs te verloten onder de deelnemers. Hiermee haal je geheid meer mensen over.

Tot slot is het altijd leuk om de resultaten naar de deelnemers te communiceren. Geef bijvoorbeeld aan welke onderdelen van je site niet zo goed beoordeeld worden en wat je eraan gaat doen om deze zaken te verbeteren. Feedback is een goede manier om te zorgen dat mensen een volgende keer weer graag deelnemen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 28
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Tips bij een sollicitatiegesprek

Enkele tips voor een sollicitatiegesprek

Europa: walhalla of beerput voor stagezoekende student?

In hoeverre heeft de EU het studeren en stage lopen in het buitenland vergemakkelijkt?

Wat is het toch met die spellingsfouten?

Moeite met -d -t fouten? De basis van de Nederlandse spelling.

Werken in het buitenland!

Verschillende soorten werk in het buitenland.

Wat is een ik-boodschap?

Een ik-boodschap is iets wat men door moet hebben. Vervolgens moet men ook weten hoe je een gesprek moet voeren.

Het werken op een helpdesk

Dit is een artikel over de werkzaamheden die zich plaatsvinden op een helpdesk

Arbeidsethos een kwestie van de juiste mentaliteit

Er wordt heel veel gepraat over de rechten van werknemers, maar hoe hoor je jezelf te gedragen als werknemer.

is het tijd voor recruitment 2.0 ?

is de wijze van recruteren van nieuw personeel zoals je dat overal ziet nog van deze tijd?

Toelichting op het ontstaan van de “bossing” praktijken bij Bossingman BV jegens Werknemer.

Pesten door de baas kan meerdere oorzaken hebben, een ervan is hebzucht.

Faalangst, en hoe kom ik er van af?

Faalangst is de angst om te falen, dus om iets fout te doen. Er zijn verschillende manieren om van faalangst af te komen

Tips bij het vinden van een studie

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

De arbeidsovereenkomst.

Algemene informatie betreffende een arbeidsovereenkomst.

Toelichting beschaamd vertrouwen door vertrouwenspersoon na aanklacht tegen algemeen directeur i.v.m. bossing of te wel pesten door de baas.

Opeens blijkt de vertrouwenspersoon niet zo betrouwbaar als hij zou moeten zijn in deze bossing *kwestie.

Is werken via www.direct-thuiswerk.nl betrouwbaar

In dit artikel wordt www.direct-thuiswerk.nl nader onderzocht.

Projectmatig werken.

De fases die een project doorloopt.

Het minimum jeugdloon

Ben je benieuwd wat je als jongere (vanaf 15 jaar) minimaal zal moeten verdienen per uur als je een volledige week aan 't werk bent? Lees dan dit artikel!

Straffen en belonen

De gevolgen van straffen en belonen voor jonge kinderen

Gewoonterecht

Over het recht dat niet is vastgelegd

Toelichting beweegredenen voor bossing praktijken directeur eigenaar G. Bossingman.

Bossing* of pesten door de baas komt steeds vaker voor door veranderde bedrijfsopvolgingsomstandigheden.

De kunst van het interviewen

Leer hoe je een professioneel interview kunt afnemen.

Ni Hao, chinees leren? Kun je nog zonder chinees?

Kun je in deze tijd nog zonder kennis van de chinese taal? tips en links om een start te maken met het leren van chinees.

Vind je artikelen schrijven leuk?

Een algemene beschrijving van Media en Entertainment Management

De fysieke structuur van een bedrijf

beschrijven hoe een organisatie is gestructureerd

Stage lopen in het buitenland

Informatie over stage lopen in het buitenland.

Economische kringloop volgens de algemene economie

Kort samenvattend artikel over hoe de economische kringloop in elkaar zit volgens de algemene economie