Het werken met acteurs in trainingen


Publicatie datum:

Wat is en doet een trainingsacteur?

Gesponsorde koppelingen

Sinds eind jaren '80 wordt in opleidings- en trainingssituaties regelmatig gebruik gemaakt van trainingsacteurs. Wat doet een trainingsacteur en welke toegevoegde waarde heeft het werken met acteurs voor de training en de deelnemer/cursist?

Een trainingsacteur (of 'rollenspeler') is tijdens de training gesprekspartner in gespeelde situaties. De cursist of deelnemer kan zo met die situaties oefenen en krijgt inzicht in zijn/haar handelen en het effect daarvan op de ander.  

Acteurs in trainingen, hoe werkt dat dan?

Een lastige of boze klant, een ongemotiveerde medewerker of iemand met een verstandelijke beperking die uit zijn dak gaat, een directeur, een crimineel of accountmanager: de acteur zet het allemaal neer - op verzoek.

Of het nu gaat om een verkoop- of managementtraining, agressie- of verzuimtrainingen, onderhandelen, coaching of advies, de acteur of rollenspeler is het 'levend lesmateriaal', waarmee en waarop de deelnemer kan oefenen. De acteur is daarbij dienstbaar aan de cursist en de trainer. De gespeelde situatie - ook wel 'casus' of 'simulatie' genoemd - wordt in het lesmateriaal beschreven of tijdens de training door de deelnemer zelf aangereikt. Daarbij wordt meestal geput uit de dagelijkse (werk)praktijk van de deelnemer. De keuze van de gespeelde situaties is afhankelijk van het doel van de training en het individuele leerdoel van de trainee.     

Wat is de toegevoegde waarde?

De toegevoegde waarde van de acteur is zijn/haar mogelijkheid om het gesprek of de gespeelde situatie na te bespreken - wat in de werkelijkheid meestal niet kan - en te beschrijven wat het gedrag van de cursist voor effect had op hem/haar. Zo krijgt de cursist in zicht in wat goed werkt en wat niet. De acteur kan vertellen hoe  hij zich voelde en wanneer en waarom op zijn gedrag veranderde in reactie op het gedrag van de cursist.

Naast deze mogelijkheid om feedback te geven 'vanuit de rol', kan een trainingsacteur nog tips geven vanuit zijn specifieke deskundigheid en ervaring als acteur in trainingen. Daarin ondersteunt hij de trainer, met het onderwerp van de training en het leerdoel van de deelnemer als uitgangspunt.       

 

De acteur als co-trainer

Acteurs worden in een training soms ook ingezet als co-trainer. De acteur doet dan b.v. met de deelnemers vanuit zijn specifieke vakgebied speloefeningen, die passen bij het doel van de training, of om de cursisten 'los te maken'. Zo kan de acteur bijdragen aan teambuilding tijdens de training of helpt hij zorgen voor een positieve, ontspannen sfeer. Het toepassen van dramatechnieken en improvisatieoefeningen kan bovendien een extra inhoudelijke kwaliteit aan een training geven.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Hoe wordt ik piloot?

Het studeren tot verkeersvlieger is veeleisend. Gedurende 24 tot 36 maanden zullen jij en de medestudenten veel leren en beleven.

Diagnostiek van leerproblemen

In dit artikel wordt kort de diagnostiek van veel voorkomende leerproblemen besproken. Daarnaast worden enkele tests kort besproken die de leerproblemen in kaart kunnen brengen.

Wetenschapsfilosofie

Alles over wetenschapsfilosofie: stromingen, uitleg, filosofen.

Gratis auto theorieles op www.gratistheorie.nl

Gratis auto theorieles op gratistheorie.nl, gratis leren voor theorie examen, gratis theorie cursussen online.

Een functie in de sales, niet voor iedereen??

het lijkt tegenwoordig of iedereen een commerciële en/of sales functie heeft, maar wat is nu echt verkopen?

Tips bij het vinden van een studie

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Het regiemodel in vaardigheidstrainingen

Toepassing van het regiemodel met acteurs als leermiddel in vaardigheidstrainingen

Faalangst, en hoe kom ik er van af?

Faalangst is de angst om te falen, dus om iets fout te doen. Er zijn verschillende manieren om van faalangst af te komen

Engels leren, makkelijker dan je denkt!

Een steeds groter wordend deel van de wereld om ons heen is in het Engels. Of je nu de televisie aanzet, aan het internetten bent, een film kijkt of op reis gaat, Engels is een belangrijke taal. Nederland staat er om bekend dat een groot deel van de bevolking zich in het Engels kan redden. Voor zo’n relatief klein la

Situationeel leiderschap Hersey Blanchard

Situationeel leiderschap beschreven door Hersey en Blanchard uitgelegd. In elke situatie geef je op een andere manier leiding.

Tips voor het maken van je profielwerkstuk

Zie je op tegen het maken van je profielwerkstuk? Misschien heb je wat aan deze tips om het maken ervan zo soepel mogelijk te laten verlopen

Tips voor een sollicitatiegesprek

Hier zijn tips voor jouw sollicitatiegesprek!

EHBO aan Kinderen

Een cursus Eerste Hulp aan Kinderen is nuttig, maar voor mensen die professioneel werken met kinderen, zelfs verplicht. Maar altijd is het fijn om goed te weten hoe te handelen in geval van nood!

Geschiedenis Steps International BV. voor het eerst bekend gemaakt.

De geschiedenis van Steps BV. vindt u nergens, behalve hier!

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansrekening deel 1

kort en samenvattend artikel over kansrekening. Dit is een inleidend hoofdstuk voor de opvolgende hoofdstukken.

Een baan bij de landmacht

Een kijkje binnen de landmacht. Het leven als beroepsmilitair.

Hoe je uitstekende verbale communicatievaardigheden kunt ontwikkelen

Communiceren speelt een grote rol in ons leven. Het is dus belangrijk dat we goed kunnen communiceren. Hier geven we tips.

Human Resource Management

Het geheel van normen en waarden met betrekking tot werkende mensen en een vertaling daarvan naar uitgangspunten, technieken en methoden gericht op benutting van menselijke kwaliteiten in het kader van het realiseren van organisatiedoelen.

Is werken via www.direct-thuiswerk.nl betrouwbaar

In dit artikel wordt www.direct-thuiswerk.nl nader onderzocht.

Vijf belangrijke punten over lichaamstaal

Enkele belangrijke punten over lichaamstaal en wat tips.

Concurrentie volgens de algemene economie.

Hoe de concurrentie word beschreven volgens de algemene economie.

Toelichting “bossing” activiteiten i.v.m. “nieuwe product “lijn website en “BIO”etiketten.

Wat er gebeurt als de gehele directie je moedwillig tracht gek te maken om je tot vrijwillig ontslag te dwingen.

Is www.indeed.nl betrouwbaar

Indeed.nl beloofd je goed betaald thuiswerk, hoe werkt dat en is www.indeed.nl betrouwbaar

Gratis bijles rekenen voor de rekentoets 2F

Gratis bijles rekenen aan de hand van weergave en analyse foutieve antwoorden voorbeeldtoets 2F 2013 en 2014

Geld verdienen via Facebook is het een hype?

Je komt ze misschien wel eens tegen, advertenties verdien 284 euro per dag, zonder enige technische kennis, ervaring of andere zooi.