Hoe geraak ik aan een stage bij de Europese instellingen?


Publicatie datum:

In dit artikel lees je hoe je via het lopen van een stage bij de Europese instellingen een eerste waardevolle werkervaring kan opbouwen.

Gesponsorde koppelingen

Als pas afgestudeerde beschik je over actuele en parate kennis in verschillende vakgebieden. Toch is het, zeker in deze zwakke economische tijden, moeilijk om snel een job te vinden na het behalen van je diploma. Gebrek aan werkervaring is het standaardantwoord. Een boeiende manier om een eerste professionele ervaring te verzamelen, is via het lopen van een stage.   

Algemene informatie

De Europese Unie (EU) met zijn ondertussen 27 lidstaten is een alombekende en hoog aangeschreven instelling. De EU valt jaarlijks terug op de input van een groot aantal stagiairs om aan haar werklast te kunnen voldoen. De EU biedt niet enkel stages aan in Brussel en in Straatsburg, maar ook in de kandidaat-lidstaten (Kroatië, Turkije, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Ijsland) en in de Verenigde Staten.

Een stage bij de Europese instellingen bemachtigen is niet gemakkelijk. De stages zijn geliefd, waardoor je in de meeste gevallen in een pool van competitieve kandidaten terechtkomt. Bovendien wordt er rekening gehouden met quota om de verschillende nationaliteiten van de stagiairsen de man-vrouwverhouding in evenwicht te houden.

Toch is het niet onmogelijk om bij de Europese instellingen binnen te geraken. Neem even de tijd om de tips en informatie hieronder te lezen.

Kenmerken waarover je moet beschikken

Voor elke stageplaats solliciteren een groot aantal kandidaten. Met een snel in elkaar gestoken stageaanvraag geraak je niet ver. Neem de tijd om je CV en motivatiebrief op punt te stellen en hou rekening met ondergaande tips.

Opleiding

Stagiairs bij de Europese instellingen beschikken meestal over een universitair diploma of zijn in een gevorderd stadium van hun studies. Uit de praktijk blijkt dat de meeste stagiairs zelfs twee universitaire diploma´s (Masters)op zak hebben of bezig zijn met een specialisatiestudie tijdens de stage. De meest voorkomende studies zijn rechten en politieke wetenschappen, maar dat is zeker geen vereiste. Op vele stageplaatsen zullen ze graag studenten met een natuurwetenschappelijke of economische achtergrond aannemen, mits er een interesse in politiek aanwezig is.

Talenkennis

Bij de Europese instellingen wordt er hoofdzakelijk in het Engels en in het Frans gewerkt. Meestal wordt er van stagiairs verwacht dat ze naast een van deze talen nog een andere officiële EU taal spreken (De EU telt 23 officiële talen). Indien je meerdere talen spreekt, benadruk dit dan goed in je sollicitatie (vermelden van talencursussen, TOEFL test, tweetalig opgevoed, ...).

Interesse voor het internationale

De EU telt 27 lidstaten en onderhoudt contacten met nagenoeg elk land ter wereld. Een stage bij de Europese instellingen betekent dat je veel in contact zal komen met de relaties tussen de EU en haar buitenlandse partners en met mensen van verschillende nationaliteiten zal moeten samen werken.

Het is van belang in je sollicitatie elke buitenlandse ervaring te benadrukken. Studies in het buitenland (Erasmus), een voorgaande stage of vrijwilligerswerk in een ander land zijn eyecatchers voor een CV.

Gemotiveerd en professioneel

Een motivatiebrief moet toegespitst zijn op de vereisten van de stage. Gebruik geen standaardbrief of een voorbeeld dat op het internet kan worden teruggevonden. Laat motivatie en relevante ervaring en kennis blijken.

Let er bovendien op dat CV en motivatiebrief verzorgd, volledig en zonder schrijffouten worden verstuurd. Op deze manier kan je vanaf de eerste stap laten blijken dat je professioneel kan werken.

Hoe ga je aan de slag

Via het internet kan je gemakkelijk te weten komen bij welke instellingen en in welke landen je een stage kan volgen. De sollicitatieprocedure en vereisten staan ook steeds duidelijk vermeld.

Europese Commissie

 • In Brussel
 • 2 keer per jaar wordt een groot aantal stagiairs aangenomen
 • Stage duurt 6 maanden
 • Online sollicitatieprocedure. Je wordt (na maanden) per mail verwittigd of je er bij bent of niet. Zo ja, dan ben je een "blue book kandidaat". Er zijn dubbel zoveel blue book kandidaten als dat ze stagiairs nodig hebben, dus je moet lobbyen voor een plaats (mailen of bellen en je interesse laten blijken).
 • Betaald: ongeveer 1000 euro per maand
 • http://ec.europa.eu/stages/index_en.htm

Europees Parlement

 • In Brussel en eventueel op verplaatsing naar Straatsburg
 • Algemene stages, journalistieke stages en stages voor vertalers
 • Betaalde en onbetaalde stages
 • 2 keer per jaar worden stagiairs aangenomen
 • Je kan ook spontaan Europarlementsleden aanschrijven en vermelden dat je voor hen als stagiair wil werken (meestal een vergoeding van rond de 500 euro per maand)
 • http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?id=147&language=NL

EU Delegatie in New York

Organisatie voor Veiligheiden Samenwerking in Europa (OVSE)

Nog enkele tips

 • Hou de deadlines waarbinnen je moet solliciteren goed in de gaten. Meestal moet je volledige sollicitatie een half jaar tot een jaar op voorhand binnen zijn. Als je de data niet respecteert, maak je geen kans.
 • Probeer het bij zoveel mogelijk instellingen en zo vaak als je kan. Zelfs als je een blue book kandidaat bent, kan je nog voor andere stages solliciteren. Let wel op dat je meestal maar 1 keer een stage bij een van de Europese instellingen kan doorlopen.
 • Gebruik je connecties. Vraag een professor of een voormalige werkgever om een motivatiebrief voor je te schrijven, neem contact op met iemand die je (via via) kent bij de Europese instellingen, sluit je aan bij Europese jongerenbewegingen,...
 • Geef niet op

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Meso economie en onderneming volgens de algemene economie.

Samenvattend artikel over wat meso economie in een onderneming inhoud

Laatste toelichting voor de tweede advocaat die ook niets voor mijn deed tegen het pesten door mijn baas.

Ik was eerst blij met mijn tweede advocaat in mijn bossing * proces tegen Bossingman BV, maar al snel bleek dat die ook niets voor mij deed.

Is werken via www.direct-thuiswerk.nl betrouwbaar

In dit artikel wordt www.direct-thuiswerk.nl nader onderzocht.

Engels leren, makkelijker dan je denkt!

Een steeds groter wordend deel van de wereld om ons heen is in het Engels. Of je nu de televisie aanzet, aan het internetten bent, een film kijkt of op reis gaat, Engels is een belangrijke taal. Nederland staat er om bekend dat een groot deel van de bevolking zich in het Engels kan redden. Voor zo’n relatief klein la

De secretaresse: veelzijdig en dynamisch

Ben je secretaresse en kun je wel wat tips gebruiken? Daarnaast kun je hier ook nog een mooie ode vinden aan de secretaresse!

Een verkooptraining

Denk je er aan om een verkooptraining te gaan volgen? Lees hier wat je kunt leren in een verkooptraining en wat je er in je carriere aan kunt hebben!

De opleiding Psychologie

Alle ins en outs over de opleiding Psychologie!

De beste gratis beroepskeuze test, de best betaalde beroepen.

De beste gratis onafhankelijke beroepskeuze test , ook voor de best betaalde beroepen.

Studenten aan het werk!

Steeds meer studenten hoeven na hun studie maar part time aan het werk!

hoe kom je goed voor de dag tijdens een sollicitatiegesprek

hoe zorg je ervoor dat jij een goede indruk maakt tijdens je eerste gesprek?

Wat kan je doen als je geen meer werk hebt ?

Wat kan je doen wanneer je ontslagen wordt ?

Tips om te goed te formuleren

Aandachtspunten om een mooie brief te schrijven in het Nederlands.

Hoe maak je een CV?

Een artikel waarin wordt uitgelegd hoe men een C.V. kan maken.

Diagnostiek van gedragsproblemen

Waanneer is iets een stoornis en wanneer een gedragsprobleem.

Economische kringloop volgens de algemene economie

Kort samenvattend artikel over hoe de economische kringloop in elkaar zit volgens de algemene economie

Nascholing chauffeurs en code 95 richtlijn.

Vanaf september 2008 krijgen buschauffeurs te maken met de Richtlijn code 95 vakbekwaamheid. Voor vrachtwagenchauffeurs geldt dit vanaf maart 2009.

Thuiswerk!

Thuiswerk: een utopie of niet?

Overeenkomst Algemeen.

De overeenkomst in het algemeen.

Hoe helpt een incompetente directie een bedrijf naar de kloten?

De crisis krijgt vaak de schuld van een faillissement maar vaak ligt de schuld bij de directie.

Doelgroep bepaling.

Het bepalen van je doelgroep aan de hand van bepaalde aspecten.

Tips als je aan de slag gaat in de arbeidsmarkt na je studie.

na je studie aan de slag in de arbeidsmarkt.

Effectieve coaching deel 1

Effectieve coaching deel 1 – introductie – de doelen van effectieve coaching – de kwaliteiten van een effectieve coach

Theorieën over het ontstaan van problemen

Dit artikel geeft een korte beschrijving van verschillende verklaringmodellen en het ontstaan van de orthopedagogiek

Diagnostiek van leerproblemen

In dit artikel wordt kort de diagnostiek van veel voorkomende leerproblemen besproken. Daarnaast worden enkele tests kort besproken die de leerproblemen in kaart kunnen brengen.

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansverdeling deel 2

Vervolg op deel 1 van de inleiding in de kansverdeling.