hoe kom je goed voor de dag tijdens een sollicitatiegesprek


Publicatie datum:

hoe zorg je ervoor dat jij een goede indruk maakt tijdens je eerste gesprek?

Gesponsorde koppelingen

Je bent naar aanleiding van je brief uitgenodigd voor een gesprek maar voor veel mensen begint het dan moeilijk te worden. Wat moet je doen en vooral niet doen tijdens een gesprek?

Uiteraard is ieder sollicitatiegesprek anders, maar een paar algemene regels kun je toch zeker stellen. Een hoop dingen lijken vanzelfsprekend, het zal je echter verbazen hoe vaak mensen hier al de mist in gaan. Vandaar een paar simpele zaken die je voorafgaand en tijdens het gesprek kunt toepassen.

Voorbereiding:

Tja een goede voorbereiding is nu eenmaal het halve werk. Laten we met enkele simpele dingen beginnen: zorg dat je weet waar je moet zijn en wees er op tijd. Klinkt simpel genoeg, maar je zult zien dat er net aan de weg gewerkt wordt of je vertraging hebt met de trein, misschien zelfs wind tegen. En als je ruim op tijd bent (zeg een kwartier) toon je ook aan dat je stipt bent en gemotiveerd.

Als je er dan op tijd bent wil je uiteraard een goede indruk maken. Aangezien nog steeds de meeste mensen je eerst op je uiterlijk beoordelen is het raadzaam je netjes te kleden. Zorg ervoor dat je kleren in ieder geval heel zijn en uiteraard schoon en gestreken. Daarnaast is het handig om je te verdiepen in wat voor soort bedrijf het is om daar je kledingstijl op aan te passen. Het is namelijk enorm vervelend om ergens in je pak te komen opdraven en degene waarmee je een gesprek hebt, die loopt om gymnschoenen en in een spijkerbroek met t-shirt.

Als laatste bereidt je uiteraard ook het gesprek voor. Bedenk vooraf waarom jij deze functie graag wil vervullen. Waarom kun juist jij deze functie vervullen. Bedenk eventueel samen met een oefenpartner al enkele vragen die je gesteld kunnen worden zodat je niet overvallen wordt door een vraag die je niet verwacht. En heel belangrijk bedenk wat je wel en niet kwijt wil. Het is niet de bedoeling dat je gaat zitten liegen. Maar bepaalde dingen (zeker privé zaken) hoef je uiteraard niet uitgebreid in het gesprek te noemen zeker niet als ze niet relevant niet. Als laatste is het handig als jij ook wat vragen voorbereidt zodat jij ook komt te weten wat je wil over het bedrijf.

Het gesprek:

Nou na al die voorbereiding zit je eindelijk aan tafel en dan? Zorg in ieder geval dat je enthousiast overkomt. Neem een actieve gesprekshouding aan. Luister oprecht naar het verhaal van je gesprekspartner en begrijp je iets niet wees ook niet bang om een vraag te stellen. Hiermee toon je aan dat je in ieder geval luistert. Luisteren is tijdens het hele gesprek belangrijk. Probeer te achterhalen wat er met een vraag bedoeld wordt, zodat je ook het goede antwoord geeft. Probeer je antwoorden duidelijk te houden, maak ze niet te lang en gebruik niet onnodig moeilijke woorden.

Verder is het zaak om eerlijk te zijn, als je zegt dat je ergens goed in bent en het blijkt niet zo te zijn dan is het zodra je begint heel snel duidelijk, dus dat schiet niet op. Heel belangrijk is ook dat je niet negatief praat over voormalige werkgevers. Men zal al snel denken dat je dit ook gaat doen als je bij hen weggaat.

Mocht er tijdens het eerste gesprek niet over het salaris gepraat worden, wacht dan keurig tot een eventueel tweede gesprek. Komt het wel ter sprake wees realistisch. Bedenk vooraf wat je bodem is , maar neem dan ook eventuele doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden mee.

Als laatste maak voor je gaat concrete afspraken: hoe ziet een vervolgtraject eruit. Wanneer hoor je iets. Of in een positief geval wanneer moet je beginnen, hoe laat en waar wordt je dan verwacht.

Eigenlijk zijn de meeste zaken logisch, maar door zenuwen of spanning kun je snel iets over het hoofd zien. Maar denk eraan als jij denkt dat je geschikt bent en je hebt er zin in om aan die baan te beginnen. Dan zul je dit ook wel uitstralen. Blijf rustig, bereid je goed voor en sleep die nieuwe baan binnen!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 108
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Is de werkinstelling van de jeugd anders dan die van vroeger?

Als je veel met jonge(re) mensen werkt zul je vaak een verschil zien in hun werkinstelling ten opzichte van die van jou

Is www.indeed.nl betrouwbaar

Indeed.nl beloofd je goed betaald thuiswerk, hoe werkt dat en is www.indeed.nl betrouwbaar

Situationeel leidinggeven

Als leidinggevende of manager kan je op diverse manieren jouw mensen aansturen. Dit kan op een directe manier maar ook indirect in een vragende manier. Leiding geven is een persoon zo beïnvloeden dat hij gaat doen wat jij in gedachte hebt.

zwem ABC

Bij de aanleg van de ontwikkeling hebben we eigenlijk 2 dingen die we kunnen onderscheiden. Je hebt de algemene eigenschappen en de individuele eigenschappen.

Statistiek hoofdstuk 3 numerieke methoden deel 2

Vervolg op deel 1 van numerieke methoden, in dit deel meer over verschillende manieren van weergeven.

Meer geld verdienen zonder opleiding

Lees hier hoe als laagopgeleide meer geld kunt verdienen zonder hoge opleiding.

Solliciteren via de telefoon

Telefoneren voor een vacature? Hier vind je enkele tips!

Onderzoeksverslag

het schrijven van een onderzoeksverslag

Effectief werken... tips en trucs

er zit veel afleiding in je dagelijkse werk, maar hoe zorg je nu dat je zo effectief mogelijk werkt.

is het tijd voor recruitment 2.0 ?

is de wijze van recruteren van nieuw personeel zoals je dat overal ziet nog van deze tijd?

Wetenschapsfilosofie

Alles over wetenschapsfilosofie: stromingen, uitleg, filosofen.

Tips voor een sollicitatiegesprek

Hier zijn tips voor jouw sollicitatiegesprek!

Een goed klimaat op kantoor essentieel voor een productief bedrijf

Wat is een juist klimaat opkantoor en hoe bereik je dat.

Rangen bij de Koninklijke Landmacht

Welke rangen kennen wij bij de Nederlandse landmacht en hoe kan je deze herkennen?

Verslag van mijn gepleegde acties i.v.m. ziekte als gevolg van bossing praktijken van mijn werkgever.

Opeens besef je dat je slachtoffer bent van bossing* of te wel pesten door je baas.

Geld Verdienen via Internet

Geld (bij)verdienen, gewoon vanuit huis

De beste brandblusser

Lees hier hoe ik voor de prijs van een kleine brandblusser een grote brandblusser kreeg.

Stage lopen in het buitenland

Informatie over stage lopen in het buitenland.

Effectieve coaching deel 1

Effectieve coaching deel 1 – introductie – de doelen van effectieve coaching – de kwaliteiten van een effectieve coach

Tips voor je sollicitatiegesprek

Handige tips voor je sollicitatiegesprek. Zorg dat die droombaan de jouwe wordt!

Studeren in het buitenland ondersteund

Zit je er aan te denken om een stage, studie of master in het buitenland te volgen? Dan is dit misschien ook precies het juiste moment!

Ni Hao, chinees leren? Kun je nog zonder chinees?

Kun je in deze tijd nog zonder kennis van de chinese taal? tips en links om een start te maken met het leren van chinees.

Waar vind ik nu een goede job?

Waar kan ik overal zoeken naar vacatures?

Diverse sportopleidingen

Een aantal HBO en WO sportopleidingen op een rijtje voor als je (nog) niet weet wat je wil gaan doen

Succesvol solliciteren

Hoe je zelfverzekerd een sollicitatiegesprek ingaat.