hoe kom je goed voor de dag tijdens een sollicitatiegesprek


Publicatie datum:

hoe zorg je ervoor dat jij een goede indruk maakt tijdens je eerste gesprek?

Gesponsorde koppelingen

Je bent naar aanleiding van je brief uitgenodigd voor een gesprek maar voor veel mensen begint het dan moeilijk te worden. Wat moet je doen en vooral niet doen tijdens een gesprek?

Uiteraard is ieder sollicitatiegesprek anders, maar een paar algemene regels kun je toch zeker stellen. Een hoop dingen lijken vanzelfsprekend, het zal je echter verbazen hoe vaak mensen hier al de mist in gaan. Vandaar een paar simpele zaken die je voorafgaand en tijdens het gesprek kunt toepassen.

Voorbereiding:

Tja een goede voorbereiding is nu eenmaal het halve werk. Laten we met enkele simpele dingen beginnen: zorg dat je weet waar je moet zijn en wees er op tijd. Klinkt simpel genoeg, maar je zult zien dat er net aan de weg gewerkt wordt of je vertraging hebt met de trein, misschien zelfs wind tegen. En als je ruim op tijd bent (zeg een kwartier) toon je ook aan dat je stipt bent en gemotiveerd.

Als je er dan op tijd bent wil je uiteraard een goede indruk maken. Aangezien nog steeds de meeste mensen je eerst op je uiterlijk beoordelen is het raadzaam je netjes te kleden. Zorg ervoor dat je kleren in ieder geval heel zijn en uiteraard schoon en gestreken. Daarnaast is het handig om je te verdiepen in wat voor soort bedrijf het is om daar je kledingstijl op aan te passen. Het is namelijk enorm vervelend om ergens in je pak te komen opdraven en degene waarmee je een gesprek hebt, die loopt om gymnschoenen en in een spijkerbroek met t-shirt.

Als laatste bereidt je uiteraard ook het gesprek voor. Bedenk vooraf waarom jij deze functie graag wil vervullen. Waarom kun juist jij deze functie vervullen. Bedenk eventueel samen met een oefenpartner al enkele vragen die je gesteld kunnen worden zodat je niet overvallen wordt door een vraag die je niet verwacht. En heel belangrijk bedenk wat je wel en niet kwijt wil. Het is niet de bedoeling dat je gaat zitten liegen. Maar bepaalde dingen (zeker privé zaken) hoef je uiteraard niet uitgebreid in het gesprek te noemen zeker niet als ze niet relevant niet. Als laatste is het handig als jij ook wat vragen voorbereidt zodat jij ook komt te weten wat je wil over het bedrijf.

Het gesprek:

Nou na al die voorbereiding zit je eindelijk aan tafel en dan? Zorg in ieder geval dat je enthousiast overkomt. Neem een actieve gesprekshouding aan. Luister oprecht naar het verhaal van je gesprekspartner en begrijp je iets niet wees ook niet bang om een vraag te stellen. Hiermee toon je aan dat je in ieder geval luistert. Luisteren is tijdens het hele gesprek belangrijk. Probeer te achterhalen wat er met een vraag bedoeld wordt, zodat je ook het goede antwoord geeft. Probeer je antwoorden duidelijk te houden, maak ze niet te lang en gebruik niet onnodig moeilijke woorden.

Verder is het zaak om eerlijk te zijn, als je zegt dat je ergens goed in bent en het blijkt niet zo te zijn dan is het zodra je begint heel snel duidelijk, dus dat schiet niet op. Heel belangrijk is ook dat je niet negatief praat over voormalige werkgevers. Men zal al snel denken dat je dit ook gaat doen als je bij hen weggaat.

Mocht er tijdens het eerste gesprek niet over het salaris gepraat worden, wacht dan keurig tot een eventueel tweede gesprek. Komt het wel ter sprake wees realistisch. Bedenk vooraf wat je bodem is , maar neem dan ook eventuele doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden mee.

Als laatste maak voor je gaat concrete afspraken: hoe ziet een vervolgtraject eruit. Wanneer hoor je iets. Of in een positief geval wanneer moet je beginnen, hoe laat en waar wordt je dan verwacht.

Eigenlijk zijn de meeste zaken logisch, maar door zenuwen of spanning kun je snel iets over het hoofd zien. Maar denk eraan als jij denkt dat je geschikt bent en je hebt er zin in om aan die baan te beginnen. Dan zul je dit ook wel uitstralen. Blijf rustig, bereid je goed voor en sleep die nieuwe baan binnen!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 108
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Ni Hao, chinees leren? Kun je nog zonder chinees?

Kun je in deze tijd nog zonder kennis van de chinese taal? tips en links om een start te maken met het leren van chinees.

Klaar met reclame over veel geld verdienen vanuit huis?! Maar toch op zoek naar thuiswerk?

Er is een manier om geld te verdienen vanuit huis. Zoveel je wilt op de dag dat je het wilt. Hoe? Lees dan snel verder.

Hoe begeleid ik mijn personeel wanneer het minder functioneert?

Elke manager heeft hier wel eens last van: Minder functionerend personeel. Maar hoe pak je dit probleem nu aan? Hoe krijg je het voor elkaar dat mensen weer gemotiveerd en enthousiast zijn?

Waarom een stagiaire aannemen?

Studenten Werk, Student Bureau

Een verkooptraining

Denk je er aan om een verkooptraining te gaan volgen? Lees hier wat je kunt leren in een verkooptraining en wat je er in je carriere aan kunt hebben!

Situationeel leidinggeven

Als leidinggevende of manager kan je op diverse manieren jouw mensen aansturen. Dit kan op een directe manier maar ook indirect in een vragende manier. Leiding geven is een persoon zo beïnvloeden dat hij gaat doen wat jij in gedachte hebt.

Strategie bepaling en conceptontwikkeling.

Het bepalen van je strategie en de ontwikkeling van het concept.

Leiding geven niet voor iedereen weggelegd

Wat komt er nu eigenlijk allemaal kijken bij het leiding geven aan een team van medewerkers?

Diverse sportopleidingen

Een aantal HBO en WO sportopleidingen op een rijtje voor als je (nog) niet weet wat je wil gaan doen

Veilig thuiswerken

Punten waar je rekening mee moet houden, als je je opgeeft voor thuiswerk.

Een Goede Motivatie brief, een paar tips.

Een goede motivatiebrief schrijven kan u ook! Zorg voor uw motivatiebrief met behulp van deze tips.

5 time-management tips voor werkende studenten

Studentenwerk, Studentenwerk amsterdam

Wat is het toch met die spellingsfouten?

Moeite met -d -t fouten? De basis van de Nederlandse spelling.

Hoe zoek je nu je droombaan?

Het is al lastig zat om een baan te vinden, laat staan een baan die je echt leuk vindt. Hoe pak je zo een zoektocht precies aan.

Gratis bijles rekenen voor de rekentoets 2F

Gratis bijles rekenen aan de hand van weergave en analyse foutieve antwoorden voorbeeldtoets 2F 2013 en 2014

Ik wil stoppen met mijn studie...

Je studie blijkt niks voor jouw te zijn, je wilt stoppen, maar wat nu. Dit artikel geeft hier uitleg over.

Solliciteren via internet

Een baan via internet. Wel willen werken, maar nu nog de juiste vacature vinden.

Belangrijke leesstrategieën

Belangrijke leesstrategieën voor het leren begrijpen van teksten

Engels leren, makkelijker dan je denkt!

Een steeds groter wordend deel van de wereld om ons heen is in het Engels. Of je nu de televisie aanzet, aan het internetten bent, een film kijkt of op reis gaat, Engels is een belangrijke taal. Nederland staat er om bekend dat een groot deel van de bevolking zich in het Engels kan redden. Voor zo’n relatief klein la

Statistiek hoofdstuk 3 numerieke methoden deel 2

Vervolg op deel 1 van numerieke methoden, in dit deel meer over verschillende manieren van weergeven.

‘Mijn specialisatie? Verhoren!'

Een interview met een rechercheur

Tips als je aan de slag gaat in de arbeidsmarkt na je studie.

na je studie aan de slag in de arbeidsmarkt.

Is www.job-coach.tv betrouwbaar?

Start nu met thuiswerken Inpakken, sorteren, administratief, maar is www.job-coach.tv betrouwbaar?

Hoe geraak ik aan een stage bij de Europese instellingen?

In dit artikel lees je hoe je via het lopen van een stage bij de Europese instellingen een eerste waardevolle werkervaring kan opbouwen.

Hoe je uitstekende verbale communicatievaardigheden kunt ontwikkelen

Communiceren speelt een grote rol in ons leven. Het is dus belangrijk dat we goed kunnen communiceren. Hier geven we tips.