hoe kom je goed voor de dag tijdens een sollicitatiegesprek


Publicatie datum:

hoe zorg je ervoor dat jij een goede indruk maakt tijdens je eerste gesprek?

Gesponsorde koppelingen

Je bent naar aanleiding van je brief uitgenodigd voor een gesprek maar voor veel mensen begint het dan moeilijk te worden. Wat moet je doen en vooral niet doen tijdens een gesprek?

Gesponsorde koppelingen

Uiteraard is ieder sollicitatiegesprek anders, maar een paar algemene regels kun je toch zeker stellen. Een hoop dingen lijken vanzelfsprekend, het zal je echter verbazen hoe vaak mensen hier al de mist in gaan. Vandaar een paar simpele zaken die je voorafgaand en tijdens het gesprek kunt toepassen.

Voorbereiding:

Tja een goede voorbereiding is nu eenmaal het halve werk. Laten we met enkele simpele dingen beginnen: zorg dat je weet waar je moet zijn en wees er op tijd. Klinkt simpel genoeg, maar je zult zien dat er net aan de weg gewerkt wordt of je vertraging hebt met de trein, misschien zelfs wind tegen. En als je ruim op tijd bent (zeg een kwartier) toon je ook aan dat je stipt bent en gemotiveerd.

Als je er dan op tijd bent wil je uiteraard een goede indruk maken. Aangezien nog steeds de meeste mensen je eerst op je uiterlijk beoordelen is het raadzaam je netjes te kleden. Zorg ervoor dat je kleren in ieder geval heel zijn en uiteraard schoon en gestreken. Daarnaast is het handig om je te verdiepen in wat voor soort bedrijf het is om daar je kledingstijl op aan te passen. Het is namelijk enorm vervelend om ergens in je pak te komen opdraven en degene waarmee je een gesprek hebt, die loopt om gymnschoenen en in een spijkerbroek met t-shirt.

Als laatste bereidt je uiteraard ook het gesprek voor. Bedenk vooraf waarom jij deze functie graag wil vervullen. Waarom kun juist jij deze functie vervullen. Bedenk eventueel samen met een oefenpartner al enkele vragen die je gesteld kunnen worden zodat je niet overvallen wordt door een vraag die je niet verwacht. En heel belangrijk bedenk wat je wel en niet kwijt wil. Het is niet de bedoeling dat je gaat zitten liegen. Maar bepaalde dingen (zeker privé zaken) hoef je uiteraard niet uitgebreid in het gesprek te noemen zeker niet als ze niet relevant niet. Als laatste is het handig als jij ook wat vragen voorbereidt zodat jij ook komt te weten wat je wil over het bedrijf.

Het gesprek:

Nou na al die voorbereiding zit je eindelijk aan tafel en dan? Zorg in ieder geval dat je enthousiast overkomt. Neem een actieve gesprekshouding aan. Luister oprecht naar het verhaal van je gesprekspartner en begrijp je iets niet wees ook niet bang om een vraag te stellen. Hiermee toon je aan dat je in ieder geval luistert. Luisteren is tijdens het hele gesprek belangrijk. Probeer te achterhalen wat er met een vraag bedoeld wordt, zodat je ook het goede antwoord geeft. Probeer je antwoorden duidelijk te houden, maak ze niet te lang en gebruik niet onnodig moeilijke woorden.

Verder is het zaak om eerlijk te zijn, als je zegt dat je ergens goed in bent en het blijkt niet zo te zijn dan is het zodra je begint heel snel duidelijk, dus dat schiet niet op. Heel belangrijk is ook dat je niet negatief praat over voormalige werkgevers. Men zal al snel denken dat je dit ook gaat doen als je bij hen weggaat.

Mocht er tijdens het eerste gesprek niet over het salaris gepraat worden, wacht dan keurig tot een eventueel tweede gesprek. Komt het wel ter sprake wees realistisch. Bedenk vooraf wat je bodem is , maar neem dan ook eventuele doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden mee.

Als laatste maak voor je gaat concrete afspraken: hoe ziet een vervolgtraject eruit. Wanneer hoor je iets. Of in een positief geval wanneer moet je beginnen, hoe laat en waar wordt je dan verwacht.

Eigenlijk zijn de meeste zaken logisch, maar door zenuwen of spanning kun je snel iets over het hoofd zien. Maar denk eraan als jij denkt dat je geschikt bent en je hebt er zin in om aan die baan te beginnen. Dan zul je dit ook wel uitstralen. Blijf rustig, bereid je goed voor en sleep die nieuwe baan binnen!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 108
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

De beste brandblusser

Lees hier hoe ik voor de prijs van een kleine brandblusser een grote brandblusser kreeg.

Bestedingen volgens de algemene economie

Kort en samenvattend artikel over hoe de algemene economie bestedingen beschrijft.

Human Resource Management

Het geheel van normen en waarden met betrekking tot werkende mensen en een vertaling daarvan naar uitgangspunten, technieken en methoden gericht op benutting van menselijke kwaliteiten in het kader van het realiseren van organisatiedoelen.

presenteren: nachtmerrie of een droom binnen je bereik?

Veel mensen vinden het eng om voor een groep te staan, dus wat tips en pointers om het zonder te veel zenuwen te doorstaan.

Sollicitatie is niet 'beleven' maar 'overleven'

enkele tips ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek