De kunst van het interviewen


Publicatie datum:

Leer hoe je een professioneel interview kunt afnemen.

Gesponsorde koppelingen

Interviews kunnen verschillende doelen hebben. Je kan bijvoorbeeld een interview afnemen om specifieke informatie te verzamelen. Een interview kan echter ook dienen om de ervaringen en meningen van een persoon, zoals een filmster, te weten te komen. Een interview met iemand afnemen kan best een spannende ervaring zijn. Vooral als degene die je gaat interviewen een bekend persoon is. Gelukkig bestaan er een aantal richtlijnen om je goed voor te bereiden op een interview.

Volg deze richtlijnen en je zult een succesvol interview afnemen en een uitstekende indruk achterlaten bij de geïnterviewde persoon.

Wat je vooraf moet doen

  • Het is je gelukt om de persoon te bereiken die je wilt interviewen. Het is nu belangrijk dat je erg duidelijk bent. Geef een globaal beeld over de inhoud van het interview en wat er met het interview gedaan zal worden. Schrijf je een artikel of wil je het interview voor een onderzoek gebruiken? Denk ook aan de logistieke zaken. Wanneer en waar spreek je af? Hoe lang zal het interview duren? Als je telefonisch een afspraak maakt, is het handig om per post of per mail een bevestiging te sturen. Zo weet je zeker dat jullie om dezelfde tijd op dezelfde plaats zijn.
  • Doe een goed achtergrondonderzoek zodat je weet met wie en waarover je praat. De grootste blunders tijdens interviews worden gemaakt doordat er onvoldoende tijd in de voorbereiding is gestoken. Zoek informatie op over de persoon die je gaat interviewen en zorg dat je bekend bent met de onderwerpen die je tijdens het interview wilt behandelen.
  • Formuleer een lijst met vragen die je wilt stellen. Probeer het interview niet helemaal vast te leggen maar stel open vragen waar je gemakkelijk op door kunt vragen. Een voorbeeld van een open vraag is: "Wat vindt u van het huidige beleid?". Vervolgens kun je bijvoorbeeld doorvragen: "Waarom vindt u dat?" en "Hoe denkt u dat het verbeterd zou kunnen worden?". Zorg dat de eerste vraag een makkelijk te beantwoorden vraag is. Dat zal er voor zorgen dat de geïnterviewde persoon gemakkelijk op de praatstoel terecht komt.

Wat je tijdens het interview moet doen

  • Zorg dat je op tijd bent! Neem een telefoonnummer mee voor het geval je vertraging hebt. Dan kun je in ieder geval even laten weten dat je wat later bent. Stel je voor en bedank de persoon voor het vrijmaken van tijd voor het interview. Geef een korte introductie waarin je nogmaals uitlegt wat de bedoeling van het interview is en welke onderwerpen behandeld zullen worden.
  • Het kan erg handig zijn om het interview op te nemen. Je hoeft dan niet constant aantekeningen te maken. Bovendien kun je na afloop het interview nog eens rustig naluisteren voordat je het uitwerkt. Vraag wel altijd even toestemming om het gesprek op te nemen.
  • Houd een open houding tijdens het gesprek. De geïnterviewde persoon moet zich vrij voelen om alles met je te delen wat je wilt horen.
  • Vat tijdens het interview af en toe samen wat er is gezegd en vraag om bevestiging (Dus als ik het goed begrijp bedoelt u dat...). Zo voorkom je dat je de persoon verkeerd begrijp. Bovendien toon je interesse en weet de geïnterviewde persoon dat je goed luistert. Ga in op de antwoorden die worden gegeven. Vraag om verheldering als je iets niet helemaal snapt.
  • Sluit het interview af door de persoon te bedanken. Vraag of je nog contact mag opnemen voor het geval dat je er later achterkomt dat je vragen bent vergeten of voor het geval dat er nog onduidelijkheden zijn.

Wat je na het interview moet doen

  • Stuur de geïnterviewde persoon een samenvatting van je interview of een exemplaar van het product dat je ermee maakt. Vraag goedkeuring voordat je het publiceert.

Als je na een interview een goede indruk achterlaat, mag je waarschijnlijk nog wel eens terugkomen. Bovendien bouw je een reputatie op als betrouwbaar en geloofwaardig interviewer. Een prima start voor elke carrière.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 28
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Stagelopen in het buitenland.

Stagelopen in het buitenland, wat, waar, hoeveel, hoe?

Een voorbeeld sollicitatiebrief

Een voorbeeld sollicitatiebrief.

Outplacement uitgelegd

Dit artikel beantwoordt al je vragen over outplacement.

Aanvulling 2. op Ziekmelding werknemer i.v.m. voortdurende “Bossing” activiteiten gepleegd door Bossingman BV.

Een verdere toelichting op de “Bossing” * praktijken gepleegd door Bossingman BV (fictieve naam)

Een training in bedrijfshulpverlening

Er wordt veel bespaard op bedrijfshulpverlening, een slechte zaak want veiligheid op de werkvloer is uiteraard erg belangrijk

Hoe schrijf ik een artikel

Stappenplan voor het schrijven van een artikel

Produceren en productieverschillen volgens de algemene economie

Een informatief artikel, op een samenvattende manier geschreven, over produceren.

Gewoonterecht

Over het recht dat niet is vastgelegd

Maatschappelijke stage

mijn maatschappelijke stage samengevat om te laten zien hoe leuk vrijwilligerswerk is.

Gratis bijles rekenen voor de rekentoets 2F

Gratis bijles rekenen aan de hand van weergave en analyse foutieve antwoorden voorbeeldtoets 2F 2013 en 2014

Hoe implementeer je de Bottom up management stijl?

Met de Bottom up management stijl kun je een hogere shared value creëren maar hoe implementeer je de Bottom up management stijl?

Bestedingen volgens de algemene economie

Kort en samenvattend artikel over hoe de algemene economie bestedingen beschrijft.

Sollicitatiebrief

Hulp nodig bij het schrijven van een sollicitatiebrief? Klik hier!

Thuiswerk!

Thuiswerk: een utopie of niet?

Tips bij een sollicitatiegesprek

Enkele tips voor een sollicitatiegesprek

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansrekening deel 1

kort en samenvattend artikel over kansrekening. Dit is een inleidend hoofdstuk voor de opvolgende hoofdstukken.

Conflicten en oplossingen

conflicthantering en oplossingsstrategiën

Geld verdienen vanuit eigen huis, thuiswerk

Werken vanuit je eigen huis. Er zijn diverse manieren om wat bij te verdienen.

Toelichting beschaamd vertrouwen door vertrouwenspersoon na aanklacht tegen algemeen directeur i.v.m. bossing of te wel pesten door de baas.

Opeens blijkt de vertrouwenspersoon niet zo betrouwbaar als hij zou moeten zijn in deze bossing *kwestie.

Zeg ken jij de Bossing man, dat is een werkgever die je weg wil pesten door je psycho/sociaal ziek te maken.

Voorbeeld 1 bij ziekmelding werknemer i.v.m. voortdurende “Bossing” activiteiten gepleegd door Bossingman BV (fictieve naam)

Hoe maak je een CV?

Een artikel waarin wordt uitgelegd hoe men een C.V. kan maken.

Social Work .. iets voor mij?

Wat houdt Social Work in en wat kun je ermee worden?

Professioneel telefoneren

Hoe kan je klanten het best te woord staan aan de telefoon? Ontdek het hier!

Tips bij het vinden van een studie

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Een enquête houden

Leer een enquête ontwerpen en uitvoeren.