De kunst van het interviewen


Publicatie datum:

Leer hoe je een professioneel interview kunt afnemen.

Gesponsorde koppelingen

Interviews kunnen verschillende doelen hebben. Je kan bijvoorbeeld een interview afnemen om specifieke informatie te verzamelen. Een interview kan echter ook dienen om de ervaringen en meningen van een persoon, zoals een filmster, te weten te komen. Een interview met iemand afnemen kan best een spannende ervaring zijn. Vooral als degene die je gaat interviewen een bekend persoon is. Gelukkig bestaan er een aantal richtlijnen om je goed voor te bereiden op een interview.

Volg deze richtlijnen en je zult een succesvol interview afnemen en een uitstekende indruk achterlaten bij de geïnterviewde persoon.

Wat je vooraf moet doen

  • Het is je gelukt om de persoon te bereiken die je wilt interviewen. Het is nu belangrijk dat je erg duidelijk bent. Geef een globaal beeld over de inhoud van het interview en wat er met het interview gedaan zal worden. Schrijf je een artikel of wil je het interview voor een onderzoek gebruiken? Denk ook aan de logistieke zaken. Wanneer en waar spreek je af? Hoe lang zal het interview duren? Als je telefonisch een afspraak maakt, is het handig om per post of per mail een bevestiging te sturen. Zo weet je zeker dat jullie om dezelfde tijd op dezelfde plaats zijn.
  • Doe een goed achtergrondonderzoek zodat je weet met wie en waarover je praat. De grootste blunders tijdens interviews worden gemaakt doordat er onvoldoende tijd in de voorbereiding is gestoken. Zoek informatie op over de persoon die je gaat interviewen en zorg dat je bekend bent met de onderwerpen die je tijdens het interview wilt behandelen.
  • Formuleer een lijst met vragen die je wilt stellen. Probeer het interview niet helemaal vast te leggen maar stel open vragen waar je gemakkelijk op door kunt vragen. Een voorbeeld van een open vraag is: "Wat vindt u van het huidige beleid?". Vervolgens kun je bijvoorbeeld doorvragen: "Waarom vindt u dat?" en "Hoe denkt u dat het verbeterd zou kunnen worden?". Zorg dat de eerste vraag een makkelijk te beantwoorden vraag is. Dat zal er voor zorgen dat de geïnterviewde persoon gemakkelijk op de praatstoel terecht komt.

Wat je tijdens het interview moet doen

  • Zorg dat je op tijd bent! Neem een telefoonnummer mee voor het geval je vertraging hebt. Dan kun je in ieder geval even laten weten dat je wat later bent. Stel je voor en bedank de persoon voor het vrijmaken van tijd voor het interview. Geef een korte introductie waarin je nogmaals uitlegt wat de bedoeling van het interview is en welke onderwerpen behandeld zullen worden.
  • Het kan erg handig zijn om het interview op te nemen. Je hoeft dan niet constant aantekeningen te maken. Bovendien kun je na afloop het interview nog eens rustig naluisteren voordat je het uitwerkt. Vraag wel altijd even toestemming om het gesprek op te nemen.
  • Houd een open houding tijdens het gesprek. De geïnterviewde persoon moet zich vrij voelen om alles met je te delen wat je wilt horen.
  • Vat tijdens het interview af en toe samen wat er is gezegd en vraag om bevestiging (Dus als ik het goed begrijp bedoelt u dat...). Zo voorkom je dat je de persoon verkeerd begrijp. Bovendien toon je interesse en weet de geïnterviewde persoon dat je goed luistert. Ga in op de antwoorden die worden gegeven. Vraag om verheldering als je iets niet helemaal snapt.
  • Sluit het interview af door de persoon te bedanken. Vraag of je nog contact mag opnemen voor het geval dat je er later achterkomt dat je vragen bent vergeten of voor het geval dat er nog onduidelijkheden zijn.

Wat je na het interview moet doen

  • Stuur de geïnterviewde persoon een samenvatting van je interview of een exemplaar van het product dat je ermee maakt. Vraag goedkeuring voordat je het publiceert.

Als je na een interview een goede indruk achterlaat, mag je waarschijnlijk nog wel eens terugkomen. Bovendien bouw je een reputatie op als betrouwbaar en geloofwaardig interviewer. Een prima start voor elke carrière.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 28
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Waarom een stagiaire aannemen?

Studenten Werk, Student Bureau

Wetenschapsfilosofie

Alles over wetenschapsfilosofie: stromingen, uitleg, filosofen.

Wat kan je doen als je geen meer werk hebt ?

Wat kan je doen wanneer je ontslagen wordt ?

Marktsegmenten in de grond, water & wegenbouw sector

Welke marktsegmenten zijn er te onderscheiden in de gww sector?

Effectieve coaching deel 1

Effectieve coaching deel 1 – introductie – de doelen van effectieve coaching – de kwaliteiten van een effectieve coach

Succesvol solliciteren

Hoe je zelfverzekerd een sollicitatiegesprek ingaat.

Studenten aan het werk!

Steeds meer studenten hoeven na hun studie maar part time aan het werk!

Hoe vind ik een baan?

Hoe je de mogelijkheden om een leuke, interessante baan te vinden vergroot.

Het motiveren van medewerkers hoe pak je dat aan?

Medewerkers motiveren en gemotiveerd houden. Een kwestie van gezond verstand

Thuiswerk beantwoorden van e-mails scam

Geld verdienen met het beantwoorden van emails is vaak oplichting

Vind je artikelen schrijven leuk?

Een algemene beschrijving van Media en Entertainment Management

Wat is het toch met die spellingsfouten?

Moeite met -d -t fouten? De basis van de Nederlandse spelling.

Hoe schrijf ik een artikel

Stappenplan voor het schrijven van een artikel

Draag de juiste kleding naar een sollicitatiegesprek

Bij een sollicitatie is de indruk die je achter laat erg belangrijk. Je doet dit niet alleen door een goed verhaal te hebben, maar ook de kleding is hier erg belangrijk in

Waar moet de focus anno 2011 liggen bij netwerk marketing?

Met de mogelijkheden op internet zoals Sociale media ontstaan er nieuwe mogelijkheden om je GDI en/of Rolution bedrijf op te bouwen.

Een dag uit het leven van een stewardess

Wat zijn de preciece taken van het cabinepersoneel?

zwem ABC

Bij de aanleg van de ontwikkeling hebben we eigenlijk 2 dingen die we kunnen onderscheiden. Je hebt de algemene eigenschappen en de individuele eigenschappen.

Motivatie voor aangaan rechtszaak i.v.m. bossing oftewel pesten door de baas.

Toelichting “bossing” activiteiten gepleegd door de directie van Bossingman BV.

Engels leren, makkelijker dan je denkt!

Een steeds groter wordend deel van de wereld om ons heen is in het Engels. Of je nu de televisie aanzet, aan het internetten bent, een film kijkt of op reis gaat, Engels is een belangrijke taal. Nederland staat er om bekend dat een groot deel van de bevolking zich in het Engels kan redden. Voor zo’n relatief klein la

Conjunctuur volgens de algemene economie

Kort en samenvattend artikel over hoe de algemene economie conjunctuur beschrijft.

HBO opleiding Civiele Techniek

dit artikel gaat over de opleiding Civiele Techniek

Hoe staat het met de sociologie in het arbeidssysteem?

Hoe is het gesteld met de sociologie binnen de grote moderne mondiale productiebedrijven?

Effectief werken... tips en trucs

er zit veel afleiding in je dagelijkse werk, maar hoe zorg je nu dat je zo effectief mogelijk werkt.

Een succesvol verkoopgesprek houden.

Een succesvol verkoopgesprek met de SALE-techniek.

Stress op het werk

Hoe je kunt omgaan met stress op het werk.