‘Mijn specialisatie? Verhoren!'


Publicatie datum:

Een interview met een rechercheur

Gesponsorde koppelingen

Vandaag heb ik een afspraak met een rechercheur van de Utrechtse politie. Hij heeft liever niet dat ik zijn naam gebruik, vandaar dat ik hem ‘de rechercheur' noem. De rechercheur heeft, net als alle politieagenten, de politieschool gedaan. Van '87 tot '97 liep hij over straat in zijn uniform. ‘Ik was meteen geïnteresseerd in het recherche werk en heb verschillende opleidingen gevolgd. Allereerst de basisopleiding en later ook de uitgebreide opleiding voor rechercheur.' Vanaf '95 is hij begonnen met recherche werk. ‘Ik heb me gespecialiseerd in het verhoren. Als er een grote zaak is, een moord bijvoorbeeld, dan wordt er een groep rechercheurs bij elkaar gezocht. Die verschillende rechercheurs hebben allemaal een specialisatie, en dus een aparte opleiding gevolgd.'

Een verhoor

Er zijn, volgens de rechercheur, een aantal belangrijke dingen die je moet onthouden bij een verhoor. ‘Soms ben je weken bezig met het voorbereiden van een verhoor. Je zoekt overal informatie over de persoon. Ikzelf ga ook altijd kijken op het plaatsdelict. Zo weet ik waar de verdachte over praat als hij een plek beschrijft. Pas als je denkt dat je genoeg informatie hebt ga je aan de slag. Je stelt, samen met je collega, een verhoorplan op. Hierin staat precies welke ‘weg' je volgt tot het uiteindelijke doel. Je begint heel ver weg met onzinnige vragen om vertrouwen te winnen en uiteindelijk kom je aan bij het verhoorplan. Tijdens het verhoor moet je veel doorvragen. Als je niet doorvraagt, weet je nooit precies wat je weten wilt. Hierbij is het wel belangrijk om open vragen te stellen.'

Regel

De afgelopen jaren is er wel veel veranderd in de wet. Nadat de echte dader van de Schiedammer parkmoord zich meldde zijn de regels drastisch veranderd. In deze zaak heeft Cees Borsboom onschuldig vastgezeten nadat deze had bekend de moord gepleegd te hebben. ‘Iedereen achtte hem schuldig. Hij was eerder opgepakt voor misdrijven met jonge meisjes en fietste op het juiste tijdstip door het park.' Ze hebben hem zo verhoord dat hij wel moest bekennen. Nadat hij 2 jaar in de gevangenis had gezeten, heeft de werkelijke dader zich bij de politie gemeld. Na nieuw onderzoek bleek dat deze man, die eerder al eens verhoord was, inderdaad de dader was.' Cees Borsboom is vrijgelaten. Door deze enorme fout zijn er strengere regels. ‘Alles wordt nu opgenomen op video en recorder. Als er onduidelijkheid is, kijk je gewoon de band terug. Zo kun je altijd bewijzen dat de dader het echt zelf heeft gezegd en jij niet de woorden in zijn mond hebt gelegd.'

‘Daar ben ik het niet mee eens'

De rechercheur werkt vier dagen per week en heeft bijna iedere dag een verhoor. Hij houdt zich vooral bezig met zedenzaken. Af en toe is hij het niet eens met de wijze waarop ze willen dat hij verhoort. ‘Zoals een tijdje terug. Er was een klein kind naar het ziekenhuis gebracht omdat die zich niet goed voelde. In het ziekenhuis bleek dat het kind onder de bijtwonden zat. Het meisje had inwendige bloedingen en haar darmpjes waren niet meer intact. Ze moest wel mishandeld zijn en een harde stomp in haar buik hebben gehad.' De rechercheur heeft vier verdachten intensief verhoord, waaronder de moeder. Van de coördinator van de zaak moest hij een foto laten zien van het in het ziekenhuis overleden meisje. Dit wilde hij absoluut niet doen. ‘Ik wilde best een ingezoomde foto laten zien van een bijtwond, maar het was niet nodig het meisje helemaal te tonen. Als de vrouw het niet had gedaan, bezorgde ik haar een nog groter trauma voor de rest van haar leven.' De coördinator ging hiermee akkoord omdat de rechercheur goede argumenten had.

Grote zaken en zijn tactieken 

De rechercheur is ook betrokken bij grote zaken. Zijn grootste zaak is de moord op Pim Fortuyn. Er waren veel rechercheurs betrokken bij de zaak. Hijzelf was nog bezig met zijn specialisatieopleiding. Samen met een collega kwam hij steeds dieper in de zaak terecht. Ze vonden hun verhoren zo goed, dat ze uiteindelijk tegenover Volkert vd G. kwamen te zitten. ‘Het onderzoek duurde wel erg lang. Steeds kwamen er nieuwe uitspraken in de media die onderzocht moesten worden. De meeste hiervan waren niet waar.' Ook heeft de rechercheur geholpen bij de zaak tegen dominee Overberg. Deze predikant werd verdacht van het plegen van ontucht bij kinderen en het bezitten van kinderporno. De rechercheur heeft hierbij op zijn gevoel gespeeld. Een dominee blijft alles voor God doen en hij heeft dan ook bekend.

‘Er zijn verschillende tactieken om te verhoren. De Good Cop Bad Cop theorie wordt al jaren niet meer gebruikt. Meestal heeft de verdachte zoiets van bekijk het maar als je begint te schelden. Je kunt beter op een andere manier druk zetten met vragen als: ‘wat zullen ze van je denken als je straks buiten komt?' of ‘hoe voelt dit nu voor jou?'.

Na het interview loop ik naar buiten en bedenk me dat ik eigenlijk best wel wat geleerd heb vandaag. Ik, als interviewster, moet eigenlijk hetzelfde doen als de rechercheur. Doorvragen en via andere onzinnige vragen op een antwoord komen. Als interviewer wil je toch de meeste en leukste informatie te weten komen. Dit krijg je niet altijd door het direct te vragen en ik weet dat ik nog veel moet leren.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Hoe voorkom je een enorm ziekteverzuim

Ziekteverzuim kost heel veel geld, is het te voorkomen en zo ja hoe pak je dat aan?

Tips bij het vinden van een studie

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Solliciteren via de telefoon

Telefoneren voor een vacature? Hier vind je enkele tips!

Ni Hao, chinees leren? Kun je nog zonder chinees?

Kun je in deze tijd nog zonder kennis van de chinese taal? tips en links om een start te maken met het leren van chinees.

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansrekening deel 1

kort en samenvattend artikel over kansrekening. Dit is een inleidend hoofdstuk voor de opvolgende hoofdstukken.

Wat voor soorten thuiswerk zijn er?

In dit artikel een overzicht van alle soorten thuiswerk

Waar moet de focus anno 2011 liggen bij netwerk marketing?

Met de mogelijkheden op internet zoals Sociale media ontstaan er nieuwe mogelijkheden om je GDI en/of Rolution bedrijf op te bouwen.

Professioneel telefoneren

Hoe kan je klanten het best te woord staan aan de telefoon? Ontdek het hier!

Gebruiksvriendelijke software op je werk zou het kunnen?

Een aantal vragen over waarom bepaalde programma's zo moeilijk moeten zijn.

Ontslagen? Wellicht kunt u een WW-uitkering aanvragen.

Informatie over de WW-uitkering: Voorwaarden, hoogte, duur.

Wat doet een headhunter ongeveer?

Bedrijven hebben weleens moeite om de perfecte persoon te vinden bij een bepaalde functie binnen een bedrijf.

Doelgroep bepaling.

Het bepalen van je doelgroep aan de hand van bepaalde aspecten.

Werken als au pair in het buitenland.

Een manier om lang in het buitenland te vertoeven is om au pair te zijn. In het artikel wordt verteld wat het inhoudt om au pair te zijn en hoe je dit kunt regelen.

Ik wil stoppen met mijn studie...

Je studie blijkt niks voor jouw te zijn, je wilt stoppen, maar wat nu. Dit artikel geeft hier uitleg over.

Rangen bij de Koninklijke Landmacht

Welke rangen kennen wij bij de Nederlandse landmacht en hoe kan je deze herkennen?

Wat is een ik-boodschap?

Een ik-boodschap is iets wat men door moet hebben. Vervolgens moet men ook weten hoe je een gesprek moet voeren.

Een verkooptraining

Denk je er aan om een verkooptraining te gaan volgen? Lees hier wat je kunt leren in een verkooptraining en wat je er in je carriere aan kunt hebben!

10 tips om je effectiviteit te verhogen en stress te vermijden

Eenvoudige tips waarmee je je effectiviteit verhoogt en stress kunt vermijden

Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer

Dit artikel gaat over ongewenste omgangsvormen op de werkvloer

Sollicitatie is niet 'beleven' maar 'overleven'

enkele tips ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek

Tips voor het presenteren!

Moeite met presenteren en altijd stikzenuwachtig voor een groep? Lees hier tips!

Toelichting Facebook e.a. bossing praktijken jegens werknemer.

Rechtvaardig stelling nemen kan ook leiden tot bossing* of pesten door de baas.

Werken in het buitenland!

Verschillende soorten werk in het buitenland.

Geslaagd! Wat nu?

wat te doen nadat je geslaagd bent?

Statistiek hoofdstuk 3 numerieke methoden deel 2

Vervolg op deel 1 van numerieke methoden, in dit deel meer over verschillende manieren van weergeven.