‘Mijn specialisatie? Verhoren!'


Publicatie datum:

Een interview met een rechercheur

Gesponsorde koppelingen

Vandaag heb ik een afspraak met een rechercheur van de Utrechtse politie. Hij heeft liever niet dat ik zijn naam gebruik, vandaar dat ik hem ‘de rechercheur' noem. De rechercheur heeft, net als alle politieagenten, de politieschool gedaan. Van '87 tot '97 liep hij over straat in zijn uniform. ‘Ik was meteen geïnteresseerd in het recherche werk en heb verschillende opleidingen gevolgd. Allereerst de basisopleiding en later ook de uitgebreide opleiding voor rechercheur.' Vanaf '95 is hij begonnen met recherche werk. ‘Ik heb me gespecialiseerd in het verhoren. Als er een grote zaak is, een moord bijvoorbeeld, dan wordt er een groep rechercheurs bij elkaar gezocht. Die verschillende rechercheurs hebben allemaal een specialisatie, en dus een aparte opleiding gevolgd.'

Een verhoor

Er zijn, volgens de rechercheur, een aantal belangrijke dingen die je moet onthouden bij een verhoor. ‘Soms ben je weken bezig met het voorbereiden van een verhoor. Je zoekt overal informatie over de persoon. Ikzelf ga ook altijd kijken op het plaatsdelict. Zo weet ik waar de verdachte over praat als hij een plek beschrijft. Pas als je denkt dat je genoeg informatie hebt ga je aan de slag. Je stelt, samen met je collega, een verhoorplan op. Hierin staat precies welke ‘weg' je volgt tot het uiteindelijke doel. Je begint heel ver weg met onzinnige vragen om vertrouwen te winnen en uiteindelijk kom je aan bij het verhoorplan. Tijdens het verhoor moet je veel doorvragen. Als je niet doorvraagt, weet je nooit precies wat je weten wilt. Hierbij is het wel belangrijk om open vragen te stellen.'

Regel

De afgelopen jaren is er wel veel veranderd in de wet. Nadat de echte dader van de Schiedammer parkmoord zich meldde zijn de regels drastisch veranderd. In deze zaak heeft Cees Borsboom onschuldig vastgezeten nadat deze had bekend de moord gepleegd te hebben. ‘Iedereen achtte hem schuldig. Hij was eerder opgepakt voor misdrijven met jonge meisjes en fietste op het juiste tijdstip door het park.' Ze hebben hem zo verhoord dat hij wel moest bekennen. Nadat hij 2 jaar in de gevangenis had gezeten, heeft de werkelijke dader zich bij de politie gemeld. Na nieuw onderzoek bleek dat deze man, die eerder al eens verhoord was, inderdaad de dader was.' Cees Borsboom is vrijgelaten. Door deze enorme fout zijn er strengere regels. ‘Alles wordt nu opgenomen op video en recorder. Als er onduidelijkheid is, kijk je gewoon de band terug. Zo kun je altijd bewijzen dat de dader het echt zelf heeft gezegd en jij niet de woorden in zijn mond hebt gelegd.'

‘Daar ben ik het niet mee eens'

De rechercheur werkt vier dagen per week en heeft bijna iedere dag een verhoor. Hij houdt zich vooral bezig met zedenzaken. Af en toe is hij het niet eens met de wijze waarop ze willen dat hij verhoort. ‘Zoals een tijdje terug. Er was een klein kind naar het ziekenhuis gebracht omdat die zich niet goed voelde. In het ziekenhuis bleek dat het kind onder de bijtwonden zat. Het meisje had inwendige bloedingen en haar darmpjes waren niet meer intact. Ze moest wel mishandeld zijn en een harde stomp in haar buik hebben gehad.' De rechercheur heeft vier verdachten intensief verhoord, waaronder de moeder. Van de coördinator van de zaak moest hij een foto laten zien van het in het ziekenhuis overleden meisje. Dit wilde hij absoluut niet doen. ‘Ik wilde best een ingezoomde foto laten zien van een bijtwond, maar het was niet nodig het meisje helemaal te tonen. Als de vrouw het niet had gedaan, bezorgde ik haar een nog groter trauma voor de rest van haar leven.' De coördinator ging hiermee akkoord omdat de rechercheur goede argumenten had.

Grote zaken en zijn tactieken 

De rechercheur is ook betrokken bij grote zaken. Zijn grootste zaak is de moord op Pim Fortuyn. Er waren veel rechercheurs betrokken bij de zaak. Hijzelf was nog bezig met zijn specialisatieopleiding. Samen met een collega kwam hij steeds dieper in de zaak terecht. Ze vonden hun verhoren zo goed, dat ze uiteindelijk tegenover Volkert vd G. kwamen te zitten. ‘Het onderzoek duurde wel erg lang. Steeds kwamen er nieuwe uitspraken in de media die onderzocht moesten worden. De meeste hiervan waren niet waar.' Ook heeft de rechercheur geholpen bij de zaak tegen dominee Overberg. Deze predikant werd verdacht van het plegen van ontucht bij kinderen en het bezitten van kinderporno. De rechercheur heeft hierbij op zijn gevoel gespeeld. Een dominee blijft alles voor God doen en hij heeft dan ook bekend.

‘Er zijn verschillende tactieken om te verhoren. De Good Cop Bad Cop theorie wordt al jaren niet meer gebruikt. Meestal heeft de verdachte zoiets van bekijk het maar als je begint te schelden. Je kunt beter op een andere manier druk zetten met vragen als: ‘wat zullen ze van je denken als je straks buiten komt?' of ‘hoe voelt dit nu voor jou?'.

Na het interview loop ik naar buiten en bedenk me dat ik eigenlijk best wel wat geleerd heb vandaag. Ik, als interviewster, moet eigenlijk hetzelfde doen als de rechercheur. Doorvragen en via andere onzinnige vragen op een antwoord komen. Als interviewer wil je toch de meeste en leukste informatie te weten komen. Dit krijg je niet altijd door het direct te vragen en ik weet dat ik nog veel moet leren.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Thuiswerk; speld in een hooiberg

De zoektocht om goed thuiswerk te vinden, in het bijzonder vacatures zoeken voor anderen

Situationeel leidinggeven

Als leidinggevende of manager kan je op diverse manieren jouw mensen aansturen. Dit kan op een directe manier maar ook indirect in een vragende manier. Leiding geven is een persoon zo beïnvloeden dat hij gaat doen wat jij in gedachte hebt.

Een enquête houden

Leer een enquête ontwerpen en uitvoeren.

Aanvulling 2. op Ziekmelding werknemer i.v.m. voortdurende “Bossing” activiteiten gepleegd door Bossingman BV.

Een verdere toelichting op de “Bossing” * praktijken gepleegd door Bossingman BV (fictieve naam)

Specialisatie in bedrijven

Wat is specialisatie, wat zijn de voordelen van arbeidsspecialisatie en hoe het wordt het toegepast in de organisaties

Verkopen in een supermarkt

De manieren van verkopen in een supermarkt.

Straffen en belonen

De gevolgen van straffen en belonen voor jonge kinderen

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansverdeling deel 2

Vervolg op deel 1 van de inleiding in de kansverdeling.

Goed betaald krijgen met geneesmiddel en onderzoek!?

werken als vrijwilliger is lang zo erg niet als er tegenwoordig van verwacht word!

Proeftijd bij een arbeidsovereenkomst

De regels omtrent proeftijd in een arbeidsovereenkomst.

Een succesvol verkoopgesprek houden.

Een succesvol verkoopgesprek met de SALE-techniek.

Vakantiekrachten: Tips om je vakantiebaan te vinden

Vakantiekrachten, Studenten uitzendbureau, Studenten werk

Engelse sollicitatiebrief schrijven

In principe ziet een sollicitatiebrief in het Engels er hetzelfde uit als een Nederlandse brief, maar er zijn wel een aantal verschillen om rekening mee te houden.

hoe kom je goed voor de dag tijdens een sollicitatiegesprek

hoe zorg je ervoor dat jij een goede indruk maakt tijdens je eerste gesprek?

Marktsegmenten in de grond, water & wegenbouw sector

Welke marktsegmenten zijn er te onderscheiden in de gww sector?

Effectieve coaching deel 3

Effectieve coaching deel 3 – obstakels bij het coachen, terugkoppeling bij het coachen.

De secretaresse: veelzijdig en dynamisch

Ben je secretaresse en kun je wel wat tips gebruiken? Daarnaast kun je hier ook nog een mooie ode vinden aan de secretaresse!

Macro economie en onderneming volgens de algemene economie

Kort en samenvattend artikel over hoe de algemene economie macro economie beschrijft.

Solliciteren

hulp bij het opstellen cv en/of sollicitatiebrief

Verschillende soorten uitkeringen: Wat zijn de mogelijkheden voor u?

Welke uitkeringen bestaan er en welke mogelijkheden zijn er voor u?

Vind je artikelen schrijven leuk?

Een algemene beschrijving van Media en Entertainment Management

Hoe helpt een incompetente directie een bedrijf naar de kloten?

De crisis krijgt vaak de schuld van een faillissement maar vaak ligt de schuld bij de directie.

Curriculum vitae (CV)

Een voorbeeld curriculum vitae (cv).

Copywriter

De werkzaamheden van een copywriter helder beschreven

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansrekening deel 1

kort en samenvattend artikel over kansrekening. Dit is een inleidend hoofdstuk voor de opvolgende hoofdstukken.