‘Mijn specialisatie? Verhoren!'


Publicatie datum:

Een interview met een rechercheur

Gesponsorde koppelingen

Vandaag heb ik een afspraak met een rechercheur van de Utrechtse politie. Hij heeft liever niet dat ik zijn naam gebruik, vandaar dat ik hem ‘de rechercheur' noem. De rechercheur heeft, net als alle politieagenten, de politieschool gedaan. Van '87 tot '97 liep hij over straat in zijn uniform. ‘Ik was meteen geïnteresseerd in het recherche werk en heb verschillende opleidingen gevolgd. Allereerst de basisopleiding en later ook de uitgebreide opleiding voor rechercheur.' Vanaf '95 is hij begonnen met recherche werk. ‘Ik heb me gespecialiseerd in het verhoren. Als er een grote zaak is, een moord bijvoorbeeld, dan wordt er een groep rechercheurs bij elkaar gezocht. Die verschillende rechercheurs hebben allemaal een specialisatie, en dus een aparte opleiding gevolgd.'

Een verhoor

Er zijn, volgens de rechercheur, een aantal belangrijke dingen die je moet onthouden bij een verhoor. ‘Soms ben je weken bezig met het voorbereiden van een verhoor. Je zoekt overal informatie over de persoon. Ikzelf ga ook altijd kijken op het plaatsdelict. Zo weet ik waar de verdachte over praat als hij een plek beschrijft. Pas als je denkt dat je genoeg informatie hebt ga je aan de slag. Je stelt, samen met je collega, een verhoorplan op. Hierin staat precies welke ‘weg' je volgt tot het uiteindelijke doel. Je begint heel ver weg met onzinnige vragen om vertrouwen te winnen en uiteindelijk kom je aan bij het verhoorplan. Tijdens het verhoor moet je veel doorvragen. Als je niet doorvraagt, weet je nooit precies wat je weten wilt. Hierbij is het wel belangrijk om open vragen te stellen.'

Regel

De afgelopen jaren is er wel veel veranderd in de wet. Nadat de echte dader van de Schiedammer parkmoord zich meldde zijn de regels drastisch veranderd. In deze zaak heeft Cees Borsboom onschuldig vastgezeten nadat deze had bekend de moord gepleegd te hebben. ‘Iedereen achtte hem schuldig. Hij was eerder opgepakt voor misdrijven met jonge meisjes en fietste op het juiste tijdstip door het park.' Ze hebben hem zo verhoord dat hij wel moest bekennen. Nadat hij 2 jaar in de gevangenis had gezeten, heeft de werkelijke dader zich bij de politie gemeld. Na nieuw onderzoek bleek dat deze man, die eerder al eens verhoord was, inderdaad de dader was.' Cees Borsboom is vrijgelaten. Door deze enorme fout zijn er strengere regels. ‘Alles wordt nu opgenomen op video en recorder. Als er onduidelijkheid is, kijk je gewoon de band terug. Zo kun je altijd bewijzen dat de dader het echt zelf heeft gezegd en jij niet de woorden in zijn mond hebt gelegd.'

‘Daar ben ik het niet mee eens'

De rechercheur werkt vier dagen per week en heeft bijna iedere dag een verhoor. Hij houdt zich vooral bezig met zedenzaken. Af en toe is hij het niet eens met de wijze waarop ze willen dat hij verhoort. ‘Zoals een tijdje terug. Er was een klein kind naar het ziekenhuis gebracht omdat die zich niet goed voelde. In het ziekenhuis bleek dat het kind onder de bijtwonden zat. Het meisje had inwendige bloedingen en haar darmpjes waren niet meer intact. Ze moest wel mishandeld zijn en een harde stomp in haar buik hebben gehad.' De rechercheur heeft vier verdachten intensief verhoord, waaronder de moeder. Van de coördinator van de zaak moest hij een foto laten zien van het in het ziekenhuis overleden meisje. Dit wilde hij absoluut niet doen. ‘Ik wilde best een ingezoomde foto laten zien van een bijtwond, maar het was niet nodig het meisje helemaal te tonen. Als de vrouw het niet had gedaan, bezorgde ik haar een nog groter trauma voor de rest van haar leven.' De coördinator ging hiermee akkoord omdat de rechercheur goede argumenten had.

Grote zaken en zijn tactieken 

De rechercheur is ook betrokken bij grote zaken. Zijn grootste zaak is de moord op Pim Fortuyn. Er waren veel rechercheurs betrokken bij de zaak. Hijzelf was nog bezig met zijn specialisatieopleiding. Samen met een collega kwam hij steeds dieper in de zaak terecht. Ze vonden hun verhoren zo goed, dat ze uiteindelijk tegenover Volkert vd G. kwamen te zitten. ‘Het onderzoek duurde wel erg lang. Steeds kwamen er nieuwe uitspraken in de media die onderzocht moesten worden. De meeste hiervan waren niet waar.' Ook heeft de rechercheur geholpen bij de zaak tegen dominee Overberg. Deze predikant werd verdacht van het plegen van ontucht bij kinderen en het bezitten van kinderporno. De rechercheur heeft hierbij op zijn gevoel gespeeld. Een dominee blijft alles voor God doen en hij heeft dan ook bekend.

‘Er zijn verschillende tactieken om te verhoren. De Good Cop Bad Cop theorie wordt al jaren niet meer gebruikt. Meestal heeft de verdachte zoiets van bekijk het maar als je begint te schelden. Je kunt beter op een andere manier druk zetten met vragen als: ‘wat zullen ze van je denken als je straks buiten komt?' of ‘hoe voelt dit nu voor jou?'.

Na het interview loop ik naar buiten en bedenk me dat ik eigenlijk best wel wat geleerd heb vandaag. Ik, als interviewster, moet eigenlijk hetzelfde doen als de rechercheur. Doorvragen en via andere onzinnige vragen op een antwoord komen. Als interviewer wil je toch de meeste en leukste informatie te weten komen. Dit krijg je niet altijd door het direct te vragen en ik weet dat ik nog veel moet leren.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Een goed klimaat op kantoor essentieel voor een productief bedrijf

Wat is een juist klimaat opkantoor en hoe bereik je dat.

Effectieve coaching deel 2

Effectieve coaching deel 2, wat is de wens van de deelnemers en welke middelen heeft een coach?

Studeren in het buitenland ondersteund

Zit je er aan te denken om een stage, studie of master in het buitenland te volgen? Dan is dit misschien ook precies het juiste moment!

De fysieke structuur van een bedrijf

beschrijven hoe een organisatie is gestructureerd

Gewoonterecht

Over het recht dat niet is vastgelegd

Tips bij een sollicitatiegesprek

Enkele tips voor een sollicitatiegesprek

Verschillende soorten uitkeringen: Wat zijn de mogelijkheden voor u?

Welke uitkeringen bestaan er en welke mogelijkheden zijn er voor u?

Een training in bedrijfshulpverlening

Er wordt veel bespaard op bedrijfshulpverlening, een slechte zaak want veiligheid op de werkvloer is uiteraard erg belangrijk

Een Goede Motivatie brief, een paar tips.

Een goede motivatiebrief schrijven kan u ook! Zorg voor uw motivatiebrief met behulp van deze tips.

Hoe voorkom je een enorm ziekteverzuim

Ziekteverzuim kost heel veel geld, is het te voorkomen en zo ja hoe pak je dat aan?

solliciteren voor een inbound call-center

Waar jij je op voor moet bereiden bij een sollicitatie voor een inbound call-center

Solliciteren via internet

Een baan via internet. Wel willen werken, maar nu nog de juiste vacature vinden.

Valkuilen bij het trainen van nieuwe medewerkers.

Wat zijn valkuilen bij het trainen van nieuwe medewerkers en hoe omzeil je deze valkuilen.

Bestedingen volgens de algemene economie

Kort en samenvattend artikel over hoe de algemene economie bestedingen beschrijft.

Hoe werkt een groep

Vind uit hoe u in de groep staat en doe er uw voordeel mee!

Belonen werkt dat echt?

Je wil iemand belonen voor zijn of haar goede houding of werkzaamheden, maar hoe pak je dit aan en werkt het eigenlijk? Moet ik iemand persoonlijk belonen of moet ik meerdere mensen belonen bij een goede prestatie? Op deze vragen zal ik proberen antwoord te geven in het volgende artikel.

Geld verdienen via Facebook is het een hype?

Je komt ze misschien wel eens tegen, advertenties verdien 284 euro per dag, zonder enige technische kennis, ervaring of andere zooi.

Melding aan advocaat, wordt bossing nu ook nog stalken.

Het heeft er alle schijn van dat bossing * of te wel pesten door de baas nu stalken wordt.

Rangen bij de Koninklijke Landmacht

Welke rangen kennen wij bij de Nederlandse landmacht en hoe kan je deze herkennen?

Statistiek hoofdstuk 2 Tabellen en grafieken deel 1

Kort samenvattend artikel over hoe het boek Statistics for business and economics, hoofdstuk 2 beschrijft. Tabellen en grafieken!

Situationeel leiderschap Hersey Blanchard

Situationeel leiderschap beschreven door Hersey en Blanchard uitgelegd. In elke situatie geef je op een andere manier leiding.

Verschil tussen Sph & Mwd

hoe maak je de juiste keuze tussen Sociaal pedagogisch hulpverlener of Maatschappelijk werk &dienstverlening.

Waarom een stagiaire aannemen?

Studenten Werk, Student Bureau

Toelichting “bossing” activiteiten i.v.m. “nieuwe product “lijn website en “BIO”etiketten.

Wat er gebeurt als de gehele directie je moedwillig tracht gek te maken om je tot vrijwillig ontslag te dwingen.

Klaar met reclame over veel geld verdienen vanuit huis?! Maar toch op zoek naar thuiswerk?

Er is een manier om geld te verdienen vanuit huis. Zoveel je wilt op de dag dat je het wilt. Hoe? Lees dan snel verder.