Solliciteren via internet


Publicatie datum:

Een baan via internet. Wel willen werken, maar nu nog de juiste vacature vinden.

Gesponsorde koppelingen

Je solliciteert via internet want je zoekt een baan of gewoon werk, of opdrachten. Inschrijven bij uitzendbureau, arbeidsbureau of andere organisaties en vacatures zoeken. Dit kost veel tijd maar levert het wel wat op? Wat zijn voordelen en nadelen van online solliciteren?

Gesponsorde koppelingen

We willen graag werken, we moeten zelfs werken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Degene die werk hebben zullen zeggen dat je gewoon moet solliciteren. Als je bij de groep hoort die géén baan heeft dan weet je dat het niet zo eenvoudig ligt.

Via internet kun je je aanmelden bij bijvoorbeeld uitzendbureau's. Top, goed idee en snel gedaan.... en je kunt direct de vactures bekijken en reageren... toch?
Hmm in de praktijk is dat soms toch niet helemaal waar. Tuurlijk kun je je aanmelden en reageren op een vacature. En dan! Soms krijg je per email een bevestiging van je inschrijving van het uitzendbureau, soms staat er alleen een bericht op de webpagina "bedankt voor uw inschrijving". Maar goed nu op zoek naar een passende vacature.

Je weet zelf meestal wel wat je kunt en welke ervaring je hebt. Het liefst wil je een baan die een beetje in de buurt is. Dus je zoekt binnen je eigen regio. Dan vind je een aantal passende vacatures, je bekijkt de functieomschrijving en eisen, oeps... hoge eisen met veel diploma's gevraagd. Tja wat nu. Je voldoet aan de omschrijving van de functie maar hebt niet de gevraagde diploma's. Of andersom.

Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van internet sollicitaties?

Voordeel:
- Direct inschrijven (24 uur open)
- Snel geschikte of beschikbare vacatures bekijken
- Meteen reageren

Nadeel:
- Geen persoonlijk contact met uitzendbureau/werkgever
- Je kunt geen vragen stellen, want acquisitie wordt niet op prijs gesteld
- Geen idee of het uitzendbureau/werkgever je bericht heeft ontvangen
- Afwijzing op basis van je CV of brief per email (vaak zonder echte reden)
- Late of geen enkele reactie of bevestiging van sollicitatie

Waarschijnlijk kun je er zelf nog wel een aantal noemen.

En dan de competitie...
Je hebt geen idee hoeveel mensen er op eenzelfde vacature hebben gereageerd. Ook weet je niet of de vacture wel echt is. Uit de praktijk blijkt dat veel vacatures niet of niet meer relevant zijn (heeeeeeeeel lang geleden eens op internet geplaatst), of zelfs niet eens echte vacatures zijn. Gewoon lokkertjes om de niets vermoedende werkzoekende internet surfer het idee te geven dat er werk zat is. In ieder geval is het dus lastiger dan je doet vermoeden.

Toch zullen er ongetwijfeld werknemers zijn die een goede ervaring hebben met online solliciaties.

Daarnaast heb je natuurlijk nog de freelancers of ZZP'ers die graag opdrachten willen. Ook die kunnen zich inschrijven bij verschillende organisaties of bureau's. Helaas moet je dan wel je portemonnee optrekken want de meeste vragen inschrijfgeld. Veel van deze websites waar vraag en aanbod bij elkaar komen is de competitie mega groot. Hierover zal ik een apart stuk schrijven in een volgend artikel.

B. Bond


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie werk-opleiding

Draag de juiste kleding naar een sollicitatiegesprek

Bij een sollicitatie is de indruk die je achter laat erg belangrijk. Je doet dit niet alleen door een goed verhaal te hebben, maar ook de kleding is hier erg belangrijk in

Tips bij het vinden van een studie

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Onderzoeksproces

De fases van een onderzoeksproces.

Tips voor een sollicitatiegesprek

Hier zijn tips voor jouw sollicitatiegesprek!

Een goed klimaat op kantoor essentieel voor een productief bedrijf

Wat is een juist klimaat opkantoor en hoe bereik je dat.