Stress op het werk


Publicatie datum:

Hoe je kunt omgaan met stress op het werk.

Gesponsorde koppelingen

We leven tegenwoordig in een drukke en snel veranderende maatschappij waar veel van mensen verwacht wordt. De werkdruk ligt hoog en sommige mensen moeten vechten om hieraan te voldoen. Leer effectief om te gaan met deze stress en voorkom een burn-out.

Gesponsorde koppelingen

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om teveel stress op het werk te voorkomen. Als je al gestrest bent, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om weer tot jezelf te komen en je werk onder controle te krijgen.

  • Als je een nieuwe baan hebt, wil je jezelf graag bewijzen. Veel mensen hebben dan de neiging om zich extra in te zetten. Gevolg hiervan is dat je werkgever denkt dat dit je normale functioneren is. De vraag is of je dit tempo tijdens je gehele carrière kunt volhouden. Ken je grenzen en begin op een niveau waarvan je weet dat je het kunt volhouden.
  • Werk niet over tenzij het strikt noodzakelijk is. Het is begrijpelijk dat je het vervelend vindt als je niet alles hebt afgekregen, maar morgen is er weer een dag.
  • Stel jezelf redelijke doelen. Denk goed na of het halen van een doel reëel is. Plan wat extra tijd in voor opdrachten die onverwachts tussendoor kunnen komen. Het is beter om een wat latere deadline te hebben dan een deadline die je niet haalt.
  • Neem altijd je pauzes en blijf niet achter de computer of op je werkplaats zitten. Op een normale werkdag heb je recht op een keer een half uur en twee keer een kwartier pauze. Dit is niet voor niets. Ga gezellig in de kantine eten of loop even een blokje om voor wat frisse lucht.
  • Durf nee te zeggen als je denkt dat je iets niet aankunt of als je ergens geen tijd voor hebt. Als je altijd maar ja zegt, zullen je collega's dat snel in de gaten hebben en zullen ze eerst naar jou toekomen als ze iets gedaan willen hebben. Ken je grenzen en durf ze ook aan te geven. Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Zorg dan dat je goed kunt uitleggen waarom je iets niet kunt doen. Als je een goede reden hebt, zullen je collega's dat zeker respecteren.
  • Neem je werk niet mee naar huis. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, probeer werk en privé goed gescheiden te houden. Dit houdt in dat je geen werk mee naar huis neemt, maar ook dat je niet in je gedachten met het werk bezig bent. Het is soms fijn om wat tijd te hebben om het werk af te sluiten en je op je privéleven te richten. Neem even een halfuurtje om rustig bij te komen. Drink een kopje thee en lees de krant of ga even liggen.Vraag of je familie of huisgenoten je tijdens dit moment niet willen storen.

Met deze tips ben je hopelijk een burn-out voor. Heb je toch het idee dat het niet goed gaat? Neem contact op met je leidinggevende en bespreek de situatie. Je leidinggevende zal je veel liever wat rustiger laten werken dan te riskeren dat je een aantal maanden thuis in de ziektewet zit.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 28
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Tips bij het vinden van een studie

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Het minimum jeugdloon

Ben je benieuwd wat je als jongere (vanaf 15 jaar) minimaal zal moeten verdienen per uur als je een volledige week aan 't werk bent? Lees dan dit artikel!

Hoe helpt een incompetente directie een bedrijf naar de kloten?

De crisis krijgt vaak de schuld van een faillissement maar vaak ligt de schuld bij de directie.

Faalangst, en hoe kom ik er van af?

Faalangst is de angst om te falen, dus om iets fout te doen. Er zijn verschillende manieren om van faalangst af te komen

Een functie in de sales, niet voor iedereen??

het lijkt tegenwoordig of iedereen een commerciële en/of sales functie heeft, maar wat is nu echt verkopen?