Tips bij het vinden van een studie


Publicatie datum:

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Gesponsorde koppelingen

Heel veel jongeren staan op dit moment voor de keus welke studie zij moeten kiezen. Het einde van het schooljaar nadert en de scholieren leggen de laatste loodjes aan de voorbereidingen voor de eindexamens. De meeste scholieren zullen in spanning zitten of ze de examens wel zullen halen, zeker voor degenen die op het randje zitten. Maar dit is niet het enige. Bij veel scholieren heerst ook de vraag welke studie zij moeten kiezen. Een deel zal duidelijke interesses hebben en niet veel moeite hebben met het bepalen van een geschikte studie. Er zijn er echter nog meer die geen flauw idee hebben wat ze willen. Ben jij zo'n persoon? Misschien kunnen deze tips je helpen om een goede studie te kiezen.

Het is erg belangrijk om duidelijk te weten in welke beroepssectoren je interesses liggen. Je wilt namelijk voorkomen dat je een studie start en deze weer moet beëindigen, omdat het toch niet de juiste keus blijkt te zijn. Ten eerste heb je dan alweer een jaar verloren en ten tweede heb je een jaar studiegeld weggegooid. Om dit te voorkomen zijn er diverse manieren om helder te krijgen welke studie bij jou past.

Studiewijzer

Op internet zijn er meerdere tests te vinden die je een goed beeld kunnen geven van waar jouw interesses liggen. Aan de hand van vragenlijsten wordt er gekeken in welke sectoren jij geïnteresseerd bent en ook wat voor soort persoon je bent. Een goede studiewijzer is bijvoorbeeld te vinden op www.studiekeuze123.nl. Wanneer je de test ingevuld hebt, komt er automatisch een lijst met studies die bij jou lijken te passen.

Open dagen

Hoewel de keus van de studie erg belangrijk is, is ook de plek waar je terecht komt erg belangrijk. Wanneer de nieuwe school je aanspreekt, zul je waarschijnlijk met meer plezier gaan studeren. Het is verstandig om meerdere scholen te bezoeken door middel van open dagen. Zo krijg je een goede indruk van de school en kun je kijken wat voor opleidingen er aangeboden worden.

Koekeloeren in de sector

Wanneer je ongeveer weet waar je interesses liggen, kan je eens aan iemand die al werkzaam is in een bepaalde sector vragen of je een dag mee mag lopen. Zo kom je te weten wat voor werkzaamheden er bij een bepaald beroep komen kijken en of je dat later zou willen doen. Bij het ene beroep zal je eerder mee mogen lopen dan bij het andere, maar vaak is dit wel mogelijk. En vond je de meeloopdag uiteindelijk helemaal niks? Dan weet je in ieder geval dat dit beroep niet bij je past.

Meeloopdagen

Op vrijwel elke school zijn er meerdere meeloopdagen per jaar gepland. Op deze dagen loop je met een student van de school mee en zal je verschillende lessen volgen. Op de meeste websites van scholen kun je je aanmelden om bij een bepaalde opleiding een dag mee te lopen. Zo kun je eens een kijkje nemen in het leven van een alledaagse student en hoor je ook de ervaringen van die studenten. Je zal al gauw ontdekken dat de ene school toch anders is dan de andere.  

Toelatingseisen

Voor veel opleidingen is het noodzakelijk om examen te hebben gedaan in bepaalde vakken. Zul je de kant van natuur op gaan, dan zul je waarschijnlijk biologie of scheikunde moeten hebben gevolgd. Je profielkeuze zal dus moeten aansluiten bij de vervolgstudie. Omdat de meeste jongeren in het derde leerjaar nog niet goed weten wat ze willen komt het nogal eens voor dat er eigenlijk de verkeerde profielkeus is gemaakt. Gelukkig zijn er in overleg met de hogere school soms wel dingen te regelen, zo is het op sommige scholen mogelijk om vakken die je niet hebt gehad alsnog in het eerste jaar te volgen. Houd hier wel rekening mee!

Mis gegokt

Ben je straks toch aan het studeren gegaan en blijkt de studie niet bij je te passen? Vaak is het mogelijk om in het eerste jaar nog te switchen van opleiding. Is het een soortgelijke opleiding, dan kan je soms gewoon door naar het tweede jaar en dan wat extra vakken volgen. Dit is echter wel afhankelijk van de school. Bereid je daarom goed voor, zodat je de juiste keus maakt.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Geld Verdienen via Internet

Geld (bij)verdienen, gewoon vanuit huis

Nascholing chauffeurs en code 95 richtlijn.

Vanaf september 2008 krijgen buschauffeurs te maken met de Richtlijn code 95 vakbekwaamheid. Voor vrachtwagenchauffeurs geldt dit vanaf maart 2009.

Werken als au pair in het buitenland.

Een manier om lang in het buitenland te vertoeven is om au pair te zijn. In het artikel wordt verteld wat het inhoudt om au pair te zijn en hoe je dit kunt regelen.

Hoe schrijf ik een artikel

Stappenplan voor het schrijven van een artikel

Sollicitatiebrief

Hulp nodig bij het schrijven van een sollicitatiebrief? Klik hier!

Situationeel leiderschap Hersey Blanchard

Situationeel leiderschap beschreven door Hersey en Blanchard uitgelegd. In elke situatie geef je op een andere manier leiding.

Faalangst, en hoe kom ik er van af?

Faalangst is de angst om te falen, dus om iets fout te doen. Er zijn verschillende manieren om van faalangst af te komen

Arbeidsethos een kwestie van de juiste mentaliteit

Er wordt heel veel gepraat over de rechten van werknemers, maar hoe hoor je jezelf te gedragen als werknemer.

Hoe zorg je zelf voor succes?

Hoe kun je er zelf voor zorgen dat iets een succes wordt?

Gratis bijles rekenen voor de rekentoets 2F

Gratis bijles rekenen aan de hand van weergave en analyse foutieve antwoorden voorbeeldtoets 2F 2013 en 2014

Het motiveren van medewerkers hoe pak je dat aan?

Medewerkers motiveren en gemotiveerd houden. Een kwestie van gezond verstand

Straffen en belonen

De gevolgen van straffen en belonen voor jonge kinderen

Hoe voorkom je een enorm ziekteverzuim

Ziekteverzuim kost heel veel geld, is het te voorkomen en zo ja hoe pak je dat aan?

Is de werkinstelling van de jeugd anders dan die van vroeger?

Als je veel met jonge(re) mensen werkt zul je vaak een verschil zien in hun werkinstelling ten opzichte van die van jou

Tips voor je sollicitatiegesprek

Handige tips voor je sollicitatiegesprek. Zorg dat die droombaan de jouwe wordt!

Verschillende soorten uitkeringen: Wat zijn de mogelijkheden voor u?

Welke uitkeringen bestaan er en welke mogelijkheden zijn er voor u?

Een sollicitatiebrief schrijven

Leer hier hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft

Ni Hao, chinees leren? Kun je nog zonder chinees?

Kun je in deze tijd nog zonder kennis van de chinese taal? tips en links om een start te maken met het leren van chinees.

Economische kringloop volgens de algemene economie

Kort samenvattend artikel over hoe de economische kringloop in elkaar zit volgens de algemene economie

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansrekening deel 1

kort en samenvattend artikel over kansrekening. Dit is een inleidend hoofdstuk voor de opvolgende hoofdstukken.

Het werken op een helpdesk

Dit is een artikel over de werkzaamheden die zich plaatsvinden op een helpdesk

Hoe geraak ik aan een stage bij de Europese instellingen?

In dit artikel lees je hoe je via het lopen van een stage bij de Europese instellingen een eerste waardevolle werkervaring kan opbouwen.

Effectief werken... tips en trucs

er zit veel afleiding in je dagelijkse werk, maar hoe zorg je nu dat je zo effectief mogelijk werkt.

Wat is het toch met die spellingsfouten?

Moeite met -d -t fouten? De basis van de Nederlandse spelling.

Pesten op het werk,het verzwegen taboe?

het overkomt miljoenen mensen,managers doen onvoldoende .