Tips bij het vinden van een studie


Publicatie datum:

Ben je klaar met je middelbare school, maar heb je geen idee wat je moet gaan studeren? Misschien kunnen deze tips je helpen bij het maken van je studiekeus..

Gesponsorde koppelingen

Heel veel jongeren staan op dit moment voor de keus welke studie zij moeten kiezen. Het einde van het schooljaar nadert en de scholieren leggen de laatste loodjes aan de voorbereidingen voor de eindexamens. De meeste scholieren zullen in spanning zitten of ze de examens wel zullen halen, zeker voor degenen die op het randje zitten. Maar dit is niet het enige. Bij veel scholieren heerst ook de vraag welke studie zij moeten kiezen. Een deel zal duidelijke interesses hebben en niet veel moeite hebben met het bepalen van een geschikte studie. Er zijn er echter nog meer die geen flauw idee hebben wat ze willen. Ben jij zo'n persoon? Misschien kunnen deze tips je helpen om een goede studie te kiezen.

Het is erg belangrijk om duidelijk te weten in welke beroepssectoren je interesses liggen. Je wilt namelijk voorkomen dat je een studie start en deze weer moet beëindigen, omdat het toch niet de juiste keus blijkt te zijn. Ten eerste heb je dan alweer een jaar verloren en ten tweede heb je een jaar studiegeld weggegooid. Om dit te voorkomen zijn er diverse manieren om helder te krijgen welke studie bij jou past.

Studiewijzer

Op internet zijn er meerdere tests te vinden die je een goed beeld kunnen geven van waar jouw interesses liggen. Aan de hand van vragenlijsten wordt er gekeken in welke sectoren jij geïnteresseerd bent en ook wat voor soort persoon je bent. Een goede studiewijzer is bijvoorbeeld te vinden op www.studiekeuze123.nl. Wanneer je de test ingevuld hebt, komt er automatisch een lijst met studies die bij jou lijken te passen.

Open dagen

Hoewel de keus van de studie erg belangrijk is, is ook de plek waar je terecht komt erg belangrijk. Wanneer de nieuwe school je aanspreekt, zul je waarschijnlijk met meer plezier gaan studeren. Het is verstandig om meerdere scholen te bezoeken door middel van open dagen. Zo krijg je een goede indruk van de school en kun je kijken wat voor opleidingen er aangeboden worden.

Koekeloeren in de sector

Wanneer je ongeveer weet waar je interesses liggen, kan je eens aan iemand die al werkzaam is in een bepaalde sector vragen of je een dag mee mag lopen. Zo kom je te weten wat voor werkzaamheden er bij een bepaald beroep komen kijken en of je dat later zou willen doen. Bij het ene beroep zal je eerder mee mogen lopen dan bij het andere, maar vaak is dit wel mogelijk. En vond je de meeloopdag uiteindelijk helemaal niks? Dan weet je in ieder geval dat dit beroep niet bij je past.

Meeloopdagen

Op vrijwel elke school zijn er meerdere meeloopdagen per jaar gepland. Op deze dagen loop je met een student van de school mee en zal je verschillende lessen volgen. Op de meeste websites van scholen kun je je aanmelden om bij een bepaalde opleiding een dag mee te lopen. Zo kun je eens een kijkje nemen in het leven van een alledaagse student en hoor je ook de ervaringen van die studenten. Je zal al gauw ontdekken dat de ene school toch anders is dan de andere.  

Toelatingseisen

Voor veel opleidingen is het noodzakelijk om examen te hebben gedaan in bepaalde vakken. Zul je de kant van natuur op gaan, dan zul je waarschijnlijk biologie of scheikunde moeten hebben gevolgd. Je profielkeuze zal dus moeten aansluiten bij de vervolgstudie. Omdat de meeste jongeren in het derde leerjaar nog niet goed weten wat ze willen komt het nogal eens voor dat er eigenlijk de verkeerde profielkeus is gemaakt. Gelukkig zijn er in overleg met de hogere school soms wel dingen te regelen, zo is het op sommige scholen mogelijk om vakken die je niet hebt gehad alsnog in het eerste jaar te volgen. Houd hier wel rekening mee!

Mis gegokt

Ben je straks toch aan het studeren gegaan en blijkt de studie niet bij je te passen? Vaak is het mogelijk om in het eerste jaar nog te switchen van opleiding. Is het een soortgelijke opleiding, dan kan je soms gewoon door naar het tweede jaar en dan wat extra vakken volgen. Dit is echter wel afhankelijk van de school. Bereid je daarom goed voor, zodat je de juiste keus maakt.


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie werk-opleiding

Gratis auto theorieles op www.gratistheorie.nl

Gratis auto theorieles op gratistheorie.nl, gratis leren voor theorie examen, gratis theorie cursussen online.

Curriculum vitae (CV)

Een voorbeeld curriculum vitae (cv).

Studenten aan het werk!

Steeds meer studenten hoeven na hun studie maar part time aan het werk!

Stress op het werk

Hoe je kunt omgaan met stress op het werk.

Effectieve coaching deel 3

Effectieve coaching deel 3 – obstakels bij het coachen, terugkoppeling bij het coachen.

Maatschappelijke stage

mijn maatschappelijke stage samengevat om te laten zien hoe leuk vrijwilligerswerk is.

Hoe staat het met de sociologie in het arbeidssysteem?

Hoe is het gesteld met de sociologie binnen de grote moderne mondiale productiebedrijven?

Is www.indeed.nl betrouwbaar

Indeed.nl beloofd je goed betaald thuiswerk, hoe werkt dat en is www.indeed.nl betrouwbaar

Hoe zoek je nu je droombaan?

Het is al lastig zat om een baan te vinden, laat staan een baan die je echt leuk vindt. Hoe pak je zo een zoektocht precies aan.

Het werken op een helpdesk

Dit is een artikel over de werkzaamheden die zich plaatsvinden op een helpdesk

Belangrijke leesstrategieën

Belangrijke leesstrategieën voor het leren begrijpen van teksten

Nascholing chauffeurs en code 95 richtlijn.

Vanaf september 2008 krijgen buschauffeurs te maken met de Richtlijn code 95 vakbekwaamheid. Voor vrachtwagenchauffeurs geldt dit vanaf maart 2009.

Onderzoeksopzet

Hoe maak ik een goede onderzoeksopzet?

Toelichting waarom ik nooit meer “onder” Adolf kan werken.

In dit document beschrijf ik de redenen waarom ik nooit meer “onder” Adolf kan werken.

Hoe maak ik de juiste studiekeuze?

Lees in dit artikelen enkele simpele stappen naar de juiste studie keuze! Voor mensen die het graag zelf willen uitzoeken. Geen talloze studiekeuzetesten willen doen en geen hulp willen van een decaan.

Aanvulling 2. op Ziekmelding werknemer i.v.m. voortdurende “Bossing” activiteiten gepleegd door Bossingman BV.

Een verdere toelichting op de “Bossing” * praktijken gepleegd door Bossingman BV (fictieve naam)

Social Work .. iets voor mij?

Wat houdt Social Work in en wat kun je ermee worden?

De woonbegeleiding

Wat de woonbegeleiding inhoud.

Het aanbod van geld volgens de algemene economie

Kort en samenvattend artikel over hoe de algemene economie het aanbod van geld beschrijft.

Werking van meest voorkomende pompen

Werking en toepassing van de meest voorkomende pompen

Geen motivatie meer voor je huiswerk, hier wat tips.

hier handige tips voor als je het even niet meer ziet zitten met je schoolwerk.

Goed betaald krijgen met geneesmiddel en onderzoek!?

werken als vrijwilliger is lang zo erg niet als er tegenwoordig van verwacht word!

Thuiswerk!

Thuiswerk: een utopie of niet?

Geld Verdienen via Internet

Geld (bij)verdienen, gewoon vanuit huis

Ik wil stoppen met mijn studie...

Je studie blijkt niks voor jouw te zijn, je wilt stoppen, maar wat nu. Dit artikel geeft hier uitleg over.