Werken bij de overheid


Publicatie datum:

Handige informatie voor als je wilt werken bij de overheid

Gesponsorde koppelingen

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen willen werken bij de overheid. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?
In dit artikel nemen we een nadere kijk op waarom het tegenwoordig zo aantrekkelijk is om bij de overheid te gaan werken. Ook nemen we een kijkje in de startersfuncties die beschikbaar zijn voor jong afgestudeerden.

Gesponsorde koppelingen

Uitdagend & Flexibel

Een aantal jaar geleden keken mensen nogal vreemd op als je vertelde dat je een baan had als ambtenaar, uit recent onderzoek blijkt dat de overheid helemaal terug is gekomen als populaire werkgever. Dit komt omdat je met elke studieachtergrond bij de overheid terecht kan. Ook zijn er vele overheidsorganisaties wat het mogelijk maakt om werk te krijgen bij de overheid in elke gemeente. Er zijn veel voorbeelden van overheidsinstanties, je hebt de provincie en gemeente maar ook de belastingdienst. het kadaster en staatsbosbeheer. je ziet dus veel verschillende beroepen en werkzaamheden en mensen met verschillende achtergronden.

Pluspunt als ambtenaar.

Bij de overheid krijg je ook uiterst goede arbeidsomstandigheden en vaak de optie om jezelf verder te ontwikkelen in je beroep. Bij de overheid kun je ook groeien in je beroep, zo zijn er verschillende manieren om snel carrière te maken. Een voorbeeld hiervan is het deelnemen aan projecten of cursussen. De overheid zorgt ook voor een goede werkplek. Ook als je kinderen hebt dan kan dit voordelig uitkomen.

Traineeship

Wat is een traineeship? en wat zijn de voordelen hiervan?

Een trainee geeft starters met talent de kans om een allround medewerker te worden. Het is een reguliere baan maar dit betekend niet dat dit hetzelfde is. Aangezien het ook een leerproces is word je op verschillende projecten gezet en krijg je verschillende werkzaamheden in het bedrijf. Zo is er een grote kans dat je om de paar maanden op een andere afdeling word gezet om te kijken waar jouw kwaliteiten liggen en wat je het beste bevalt. een functie als dit duurt ongeveer 2 a 3 jaar. Als je aan het werk gaat als trainee heb je natuurlijk de luxe om goed te kijken wat je het beste bevalt, vaak word na de opleiding gekeken welke afdeling het beste bij je past zodat je daar aan het werk kan gaan. Natuurlijk werk je niet voor niks en krijg je ook een leuk salaris omdat het in feite een baan is. Je hebt ook meer kans om aan het werk te komen dan een startersfunctie aangezien je de nodige ervaring al hebt.

Managementtrainee, vaste functie of starter

Er zijn verschillende soorten zo moet je dus goed kijken wat bij je past, als je een starter bent krijg je inmiddels al een eerste indruk over hoe de overheid te werk gaat. Maar er zijn ook meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook trainee worden voor een vaste functie dit houdt dus in dat je niet van afdelingen wisselt. Zo kun je later dus ook denken aan de managamentopleiding, zo kun je wellicht niet direct mensen aansturen maar zal je verschillende trainingen ondergaan. Aangezien ze veel moeite doen voor je bij de overheid, verwachten ze ook je maximale prestaties dus stel ze niet teleur!

Voor & nadelen

Nog even de voor en nadelen op een rijtje zodat je precies weet waar je aan begint!

Voordelen:

*Een trainee heeft kans op een mooie baan
*Je kan snel contacten leggen
*Ondersteuning van professionals
*Je kan kennis maken met verschillende afdelingen

Nadelen:

*Je moet flexibel zijn
*Je hebt minder kans om te specialiseren in een bepaald vak
*Een tijdelijke functie kan ook tegenvallen op de verkeerde afdeling

TIP:

Bedrijven zien graag dat je wat extra dingen doet naast je diploma. Doe mee aan projecten en werk in je vrije tijd.


Foobie gebruiker Thijs

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 4586

Meer uit de categorie werk-opleiding

Conflicten en oplossingen

conflicthantering en oplossingsstrategiën

Statistiek hoofdstuk 4 inleiding in de kansrekening deel 1

kort en samenvattend artikel over kansrekening. Dit is een inleidend hoofdstuk voor de opvolgende hoofdstukken.

5 time-management tips voor werkende studenten

Studentenwerk, Studentenwerk amsterdam

Melding aan advocaat, wordt bossing nu ook nog stalken.

Het heeft er alle schijn van dat bossing * of te wel pesten door de baas nu stalken wordt.

Toelichting beweegredenen voor bossing praktijken directeur eigenaar G. Bossingman.

Bossing* of pesten door de baas komt steeds vaker voor door veranderde bedrijfsopvolgingsomstandigheden.