Waarop letten bij het kopen van een huis

Handig overzicht van zaken waarop je moet letten bij het kopen van een huis

Gesponsorde koppelingen

Bij het kopen van een huis moet je niet over één nacht ijs gaan. In de meeste gevallen sluit je bij het kopen van het huis een hypotheek af waar je zo'n dertig jaar aan vastzit. Bovendien kies je voor een nieuwe woon- en leefomgeving en om je daarin prettig te voelen is het belangrijk om een huis te kiezen dat bij jouw wensen past. Hieronder vind je een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een huis.

Oriëntatie op de huizenmarkt

Laat als eerste bepalen welk bedrag je te besteden hebt. Dit is in elke situatie weer verschillend. Als je gaat samenwonen bedenk dan of je op 1 inkomen wilt lenen of dat je beide inkomens wilt laten meetellen in de berekening van het maxiimale bedrag aan hypotheek. Zodra je weet wat je te besteden hebt kun je gaan rondkijken op de huizenmarkt. Beperk je daarbij niet alleen tot je eigen prijsklasse, maar kijk ook eens iets daaronder. Wie weet word je verrast door een mooi aanbod dat zowel aan je eisen voldoet als een stuk goedkoper is dan waarop je had gerekend. Bekijk in ieder geval meerdere huizen zodat je een goed beeld hebt van wat er te koop is en wat je kunt krijgen voor het bedrag dat je aan hypotheek kunt lenen.

Voorzieningen in huis

Let er bij het kijken naar huizen op of de voorzieningen aan jouw eisen voldoen. Wat is de staat van belangrijke voorzieningen als badkamer en keuken? Hoe staat het met de bergruimte in verhouding tot de hoeveelheid spullen die je hebt? Heb je veel spullen, check dan of er bijvoorbeeld een schuur of een bergzolder aanwezig is. 

En hoe zit het met de lichtinval in de woonkamer en de slaapkamers, is deze naar wens? Wanneer het huis over een terras beschikt, is dit terras dan op het zuiden of op een andere windrichting? Dit maakt veel uit. De één wil tijdens de zomerdagen zoveel mogelijk in de zon zitten terwijl een ander snakt naar een schaduwplekje.

Voorzieningen in en leefbaarheid van de buurt

Ook niet onbelangrijk zijn de voorzieningen in de buurt. Hoe belangrijk vind je het om dichtbij voorzieningen als een supermarkt of een (basis)school te wonen? En als je kinderen hebt dan kan de kindvriendelijkheid en -veiligheid ook een rol spelen. Denk hierbij aan de aanwezigheid van een speeltuin of speelveld en veilige oversteekplaatsen. Wanneer jij of een van je eventuele huisgenoten veel met het openbaar vervoer gaat reizen: waar bevinden zich het dichtstbijzijnde station en/of de dichtstbijzijnde bushalte? Verder zou je eventueel kunnen kijken naar sportverenigingen of andere activiteiten in de buurt.

Droomhuis gevonden?

Als je je droomhuis hebt gevonden dan kun je een bod uitbrengen en gaan onderhandelen met de verkoper. Eventueel zou je voor die tijd nog een bouwkundige keuring kunnen laten uitvoeren als je dat nodig lijkt. Na het opstellen van het voorlopig koopcontract ga je in overleg met de hypotheekadviseur en de bank voor het regelen van een sluitende hypotheek. Daarna wordt een afspraak gemaakt bij de notaris voor het passeren van de akte. Het is belangrijk om voor die tijd alvast de nodige verzekeringen te regelen. Na het passeren van de transportakte en de hypotheekakte bij de notaris ben jij de officiële nieuwe eigenaar.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie

Naam: Grizzly
Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 3673

comments powered by Disqus

Oude Reacties

Hieronder staan de oude Foobie reacties, indien beschikbaar.