Kleurentips bij het inrichten van de woonkamer


Publicatie datum:

Kleurentips voor je woonkamer? Ga je je woonkamer onder handen nemen? Hou hier dan zeker rekening mee!

Gesponsorde koppelingen

Bij het inrichten van de woonkamer wil je vooral een bepaalde sfeer creeëren. De woonkamer is echt de ruimte waar je komt wanneer je rust nodig hebt, wilt relaxen en ontspannen en waar je je gasten kunt ontvangen. Het is dus een van de belangrijkste ruimtes in je woning. Slim dus om goed na te denken over de inrichting en de sfeer die je hier wilt creeëren. Na een stressvolle dag languit genieten, iets wat we allemaal in onze eigen persoonlijke omgeving willen doen. Daarom is er ook niet één eenduidig antwoord te vinden op de vraag welke kleuren we in de woonkamer het beste kunnen gebruiken. Gelukkig is smaak verschillend. Dit maakt het echter wel lastig, daarom hier wel wat tips voor het kleurgebruik in je woonkamer!

Kleur is een van de belangrijkste elementen om een sfeer te maken. Je kan hier namelijk warmte mee creeëren maar anderzijds ook mooie contrasten mee maken. Kleuren zorgen er ook voor dat je het ruimtegevoel van een bepaalde kamer kunt aanpassen. Zo kun je een ruimte groter of juist kleiner laten lijken of juist langer of hoger. Door gebruik te maken van bepaalde kleuren en patronen pas je dit ruimtegevoel aan.

Groter

Heb je een woonkamer welke wat aan de kleine kant is? Dan is het slim om te werken met lichte kleuren. Zorg er voor dat je muur en het plafond in dezelfde kleur is geschilderd is of zorg er zelfs voor dat het plafond net een tintje lichter is. Door gebruik te maken van horizontale kleuraccenten zorgt je er voor dat een ruimte wat meer diepte krijgt, daarnaast kun je op die manier ook de ruimte wat speelser maken. Pas wel op met het toepassen van te veel kleur. Werk liever met bijvoorbeeld een mooi kleurrijk schilderij in plaats van echt druk kleurgebruik op de muren. Een ruimte wordt dan al snel wat rommeliger wat er voor zorgt dat deze ook kleiner zal gaan lijken.

Een lager plafond

Heb je een erg hoog plafond in een ruimte? Dit kan prachtig zijn maar geeft ook snel al een wat ongezellig gevoel. Vaak zie je dit in oude herenhuizen of bijvoorbeeld omgebouwde fabrieken of pakhuizen. Hoe kun je dit nu verhelpen? Het plafond in een donkere kleur schilderen zorgt er voor dat deze optisch lager lijkt. Wanneer je op het plafond ook omlijstingen hebt zitten is het aan te raden om deze in dezelfde kleur als het plafond te schilderen zodat dit één geheel wordt. Wanneer je je wanden ook te hoog en nogal kaal vindt dan kun je deze breken door horizontale vlakken aan te brengen. Denk bijvoorbeeld ook aan het gebruik van lambrisering.

Accentwand

Wanneer je in je woonkamer een wand wilt accentueren kun je deze in een andere kleur schilderen. Belangrijk hierbij is dat je ook durft om met deze wand goed uit te pakken. Wees niet bang dat het misschien niet meteen is wat je er van verwacht, je pakt zo weer een kwast en verft deze in een andere kleur. Ook wanneer je na een periode wel uitgekeken bent op de muur is het natuurlijk gemakkelijk deze weer in een andere kleur te zetten.

Wanneer de accentmuur klein is kun je het beste kiezen voor een flink opvallende kleur. Hoe groter echter het oppervlakte van de wand zal zijn, hoe minder opvallend je de kleur maakt. Dit zorgt er namelijk voor dat deze kleur niet heel de ruimte gaat beïnvloeden. Bij grotere muren kies je dus beter een kleur welke wat grijstinten bevat om het net wat neutraler te maken. Zorg er bij grotere oppervlakten ook voor dat je niet werkt met een hoge glansgraad maar juist mat, omdat glas zorgt voor een drukker effect.    

Wit gebruiken

Wanneer je je woonkamer echt neutraal wilt houden en liever werkt met gekleurde meubelen of woonaccessoires is het helemaal wit houden van een woonkamer een goede optie. Dit is uiteraard een erg neutrale kleur waar in principe alle bij past. De kamer zal op deze manier ruim en ook modern aanvoelen. Zorgt er met de juiste muebelen en materialen we voor dat de woonkamer op deze manier niet koud zal gaan aanvoelen. Zorg dat je persoonlijkheid terug komt en maak gebruik van warme en natuurlijke materialen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 37
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Het huishouden doen een vak apart

schoonmaken, wassen, strijken het is eigenlijk een vak apart. Hoe doe je dat nu als je voor het eerst op eigen benen staat.

Goed ventileren om gezond te leven

De hele dag door over voldoende lucht van degelijke kwaliteit kunnen beschikken is letterlijk van levensbelang voor de mens.

Een moestuin op je balkon

Lees hier hoe je van een kleine tuin iets gezelligs kunt maken.

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden? Lees hier een handige uitleg waardoor jij 200 euro bespaart.

Zonnepanelen

Betaal jij voor je buurman zijn zonnepanelen?

low-budget-klus-tips

handige tips om uw huis gezellig te maken

Goedkoop schoonmaakmiddel zelf maken

enkele tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

Liever een goed bed

Voor een goede nachtrust heb je een goed bed nodig. Waar let je op?

Gezinsuitbreiding: het vergt meer voorbereiding dan u misschien zou denken!

Het lijkt een gemakkelijk plan: het enige wat nodig lijkt bij gezinsuitbreiding is een extra kind. In werkelijkheid brengt het echter heel wat problemen met zich mee.

Waar je rekening mee moet houden bij een bubbelbad

Bubbelbaden worden steeds populairder. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je er een wilt?

Waarom Teak Hout Zo Populair Is

Teakhout is erg populair, maar waarom eigenlijk?

Goede sloten betere oplossing tegen inbraak dan politie

Misdaadexperts denken dat betere beveiliging effectiever is dan de inzet van extra politiekracht

Geen stress over uw verbouwing met een goede begeleiding

Tips voor het goed laten uitvoeren van uw verbouwing

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Zo naar boven, zo naar beneden

Met een trap kun je naar boven en beneden. Een trap moet veilig zijn, maar mag er ook mooi uitzien.

Een spannend vergezicht in je tuin

Tover een kale muur in je tuin om tot een schitterend vergezicht. Een tuinschilderij biedt ongekende kansen!

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

De goedkoopste Koelkasten, de beste koelkasten

Vind alles over koelkasten, ijskasten en frigo‘s, makkelijk vergelijken op laagste prijs, reviews, betrouwbaarheid en meer!

Kleuren geven sfeer aan een ruimte

De kleur van een ruimte in je huis bepaalt de sfeer. De sfeer wordt ook verder bepaalt door ramen en lichtinval

Voorjaarsschoonmaak

Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Maar waar haal je de tijd vandaan en wat is het nut?

Zo ziet zonwering in dubbelglas er uit

Hoe ziet dat er nou uit, die zonwering in dubbel glas?

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Witte vlekken - waas op uw buitengevel?

Het verwijderen van witte vlekken op uw buitengevel.

Zelf goedkope hardhouten tafel maken, zelf goedkope teakhouten tafel maken

Op zoek naar een goedkope hardhouten tafel, maak heem eenvoudig zelf met deze handleiding.

Wat is een traplift?

Als je slecht ter been bent dan is de traplift een ideale uitvinding. Vroeger had je twee mogelijkheden als je slecht ter been was.