Nieuwe tuinplannen


Publicatie datum:

Waar let je op als je een nieuwe tuin aanlegt?

Gesponsorde koppelingen

Je kijkt graag naar een mooie, goed aangelegde tuin. Zo’n tuin is een bron van inspiratie als je zelf met je eigen tuin aan de slag wilt. Een wandeling langs diverse tuinen kan je op leuke, nieuwe ideeën brengen. Je komt er al snel achter dat een tuin méér is dan bloemen, planten, bomen, speeltoestellen en grasjes. Een nieuwe tuin begint met een schets, met potlood en papier.

Schetsen

Op je papier teken je allereerst de contouren van je tuin. Doe dat op schaal, dan houdt je meer overzicht. In de tekening schets je waar je terras moet komen, waar het tuinpad en waar je de groene elementen wilt hebben. Wil je een grasveldje met speeltoestellen voor de kinderen? Let dan ook op de veiligheid. Plaats bijvoorbeeld geen schommels of rekstokken vlak bij glas of bij openslaande ramen en deuren. Een op en neer zwaaiende schommel over het tuinpad of terras is ook niet zo’n goed idee. Als de schets op schaal is kun je ook goed zien dat sommige ideeën wel leuk zijn, maar gewoon niet passen. Een tuinpad van slechts 20 centimeter breed is bijvoorbeeld niet erg realistisch.

 

Groene oriëntatie

Nu het basisplan klaar is ga je kijken welke planten binnen je ideeën passen. Houd er rekening mee, planten groeien. Wat vlak na aanschaf en planting prachtig past, kan volgend jaar wel eens veel te groot zijn geworden. Laat je daarom in het tuincentrum goed adviseren over de groeisnelheden van de planten die je op het oog hebt. Houd er maar rekening mee, als je de planten in de tuin hebt gezet, zal het er in eerste instantie nog wat kaal uitzien. Dat lost zich het komende jaar vanzelf op en is beter dan volgend jaar duur gekochte planten moeten verwijderen omdat ze veel te groot zijn geworden.

 

Samenhang

Houd bij het plannen en planten rekening met een evenwichtige samenhang tussen de planten. Kleinere planten waar veel leuke bloemen aan komen zet je niet vlak achter grote struiken, waar je ze nooit zult zien. Houdt er ook rekening mee, dat niet alle planten bij of naast elkaar kunnen staan. Planten hebben ruimte nodig om te groeien, maar ook om water en voedsel op te zuigen met hun wortels. Vraag in het tuincentrum goed na of de door jou gekozen planten elkaar niet te veel in de weg zitten en wat de aanbevolen plantafstanden zijn.

 

Tuinafscheiding

Als je je hele tuin aanpakt, wil je misschien ook iets doen aan de tuinafscheiding. Maak hierover goede afspraken met je buren, een erfafscheiding op de perceelgrens is, na plaatsing, jullie gezamenlijk bezit.  Je hebt een ruime keuze in tuinafscheidingen. Zo kun je ervoor kiezen een muur te plaatsen of een schutting. Houd je meer van groen, dan kun je ook kiezen voor een heg. Bijvoorbeeld een beukenhaag, ligusterheg, of een rij coniferen. Houd er wel rekening mee, dat je aan een heg wat meer onderhoud hebt.

 

Genieten

Het geeft een heerlijk gevoel als je tuin helemaal naar je eigen idee is aangelegd. Als je de komende jaren de planten ziet groeien en de tuin ziet vullen, dan kun je heerlijk genieten!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Een moestuin op je balkon

Lees hier hoe je van een kleine tuin iets gezelligs kunt maken.

Stap voor stap verbouwen

Tips bij het stap voor stap verbouwen van je woning

Isolatiechape: isoleren en egalisaren

Een vloer isoleren gaat het snelste met isolatiechape

Decoratietip: ontwerp een foto op hout

Wil je graag een mooie foto in je interieur ophangen die een natuurlijke en eigentijdse uitstraling heeft? Kies dan voor een nieuwe trend: laat een foto op hout printen, voor een origineel en een tikje eigenzinnig effect.

De 5 duurste huizen ter wereld

Hierin staat de 5 duurste huizen ter wereld.

Goed, goedkoop en veilig zelf je huis schilderen

Lees hier hoe je goed, veilig en goedkoop zelf je huis kan schilderen.

Zaaien van Little Gem (sla soort)

Wat je moet weten over het zaaien van Little Gem

Bouwen en verbouwen

Bijna iedereen zal op een punt in zijn leven iets aan zijn huis gaan bouwen of verbouwen. Maar aan welke regels moet je nu voldoen?

Hoe onderzoek je wat de maximale hypotheek is dat je kan lenen

Deze aanbevelingen steunen je bij het voledig voorbereid zijn bij het nemen van een hypotheek

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

Optimale kans op huisverkoop: wat doe je zelf?

Je huis verkopen. Wat moet je in ieder geval doen om kans te maken.

Op kamers - Deel 3: Kamer betrekken/verhuizen

Op kamers in 3 stappen! Deel 3: Kamer betrekken/verhuizen

Behang: schuimvinyl

Hoe is schuimvinyl opgebouwd?

Woondecoratietip: Zelfgemaakte foto op hout afdrukken

Aan het bedenken hoe u de woonkamer of de tuin persoonlijker kunt maken? Bent u op zoek naar een bijzondere manier om een mooie familiefoto af te laten drukken?

Zelf de wijnkelder inrichten.

Zelf wijnnissen maken voor in de wijnkelder.

Van oud naar nieuw!

Van oude spullen die op zolder staan, een nieuwe inrichting maken

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

Hoe kom je goedkoop aan een goed energielabel voor je woning?

Het energielabel voor woningen is al sinds 2008 verplicht bij verkoop, hoe kom je goedkoop aan een energielabel voor je woning.

Goedkoop schuurdakje vervangen, goedkope dakbedekking.

Wat is de goedkoopste duurzame oplossing voor het vernieuwen van een schuurdakje.

Eetkamerstoelen belangrijk meubel item

Hip en trendy design meubelen zijn weer helemaal in,

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

Hoe maak je een grotere schuur met veranda voor weinig geld?

Naar aanleiding van het vernieuwen van het dak kwam de aannemer met het voorstel om hem te verhogen en er een veranda aan te maken.

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Waterleiding en afvoer aanleggen

Een waterleiding of afvoer laten aanleggen kunt u beter door een erkende loodgieter laten uitvoeren.

Sleutel-op-de-deur ja of nee?

Voor en nadelen van een sleutel-op-deur-woning!