Een eigen huis als je ouder bent


Publicatie datum:

Wat vind je fijner als je ouder wordt? Verhuizen, of blijven wonen met enkele aanpassingen?

Gesponsorde koppelingen

De overheid stimuleert dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Het draagt bij aan de autonomie van mensen, het gevoel over de eigen levensomstandigheden te beschikken.  Niet alleen de overheid wil dit, ouderen willen zelf eigenlijk ook het liefst blijven wonen waar ze al jaren wonen. Dat geldt zeker als je als oudere in een fijne buurt woont, met fijne contacten met lieve buren en kennissen. Helaas zijn niet alle huizen zondermeer geschikt om als oudere veilig in te wonen. Maar met wat aanpassingen moet het er vele jaren langer lukken.

Op leeftijd

Als je ouder wordt kun je te maken krijgen met allerlei pijntjes en ongemakken. Wat vroeger gemakkelijk en snel ging begint nu een hele opgave te worden. En dat gaat soms om heel simpele dingen. Dagelijks maak je verschillende keren gebruik van het toilet. Als je ouder wordt kom je erachter dat de standaardhoogte van een toiletpot een probleem wordt. Het gaat zitten lukt nog met de nodige moeite, het overeind komen wordt echter een echte opgave.  Met een tweetal voorzieningen maak je de toilet weer wat toegankelijker:

  • Laat de toiletpot vervangen voor een hoger, meer op senioren afgestemd exemplaar.
  • Laat beugeltjes monteren, zodat je een handgreep hebt waaraan je je kunt optrekken als je na gedane arbeid weer overeind wilt komen.

 

Nog meer handgreepjes

Op een wat hogere leeftijd kan het evenwicht je wel eens parten spelen. Het is prettig te weten dan je op diverse plekken voorzieningen hebt waaraan je je even kunt vasthouden. Dat kan een kast of tafel zijn, soms ook stoelen. Het is dan belangrijk dat er op de kast of de betreffende tafel geen kleedje ligt dat je gemakkelijk wegtrekt, het zou je een hele valse en slechte steun geven. Ook stoelen op wieltjes geven je niet het houvast waar je op had gerekend…

 

En dan die trap

Nog een probleem: het traplopen. In je jonge jaren kon je de trap en neer sprinten, nu je wat ouder bent plaats je voorzichtig de ene voet na de andere op de treden en hijs je jezelf een treetje hoger. Je gaat merken dat je het traplopen zoveel mogelijk probeert te vermijden. En dat is onhandig, zeker als de keuken en woonkamer beneden zijn en de slaap- en badkamer boven.

 

Een traplift

Als het traplopen zo’n probleem wordt dat het niet alleen wat ongemakkelijk maar bovendien ook gevaarlijk wordt, is het tijd om na te denken over echte oplossingen. Bijvoorbeeld: een traplift. Op bijna elke bestaande trap is een traplift op maat te monteren. Je zou een traplift kunnen zien als een stoel, die langs een geleiderail langs de bestaande trap naar boven gaat. Je zweeft hierdoor als het ware boven de treden. Bezoekers kunnen eenvoudig via de normale route naar boven of beneden. Je bedient de traplift eenvoudig met een bedieningspaneeltje.  Zo’n traplift, dat scheelt een heel stuk!

 

Handige hulpjes

In speciale zorgwinkels worden allerlei producten verkocht die je op allerlei momenten extra van dienst kunnen zijn, afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie. Een  vergrootglas op een standaard, met ingebouwde verlichting, bijvoorbeeld.  Of handige hulpjes om je schoenen aan te helpen trekken, flessen of potten open te krijgen. Het is zeker de moeite waard om hier eens te gaan kijken, ook al heb je op dit moment daar nog niet zo’n behoefte aan. Het is nooit verkeerd om ideeën op te doen!

 

Veiligheid

Zeker als je alleen woont is het goed een extra veiligheidsvoorziening te regelen. Speciaal voor ouderen heb je een waarschuwingssysteem, dat werkt via een telefoonlijn. Met een druk op de knop waarschuw je de centrale, die vervolgens contact opneemt met mensen die jijzelf op een lijst hebt gezet. Dat kan een van je kinderen zijn, de buurman, kennissen, en ga zo maar door. Je hebt waarschuwingsknoppen op speciale kastjes, maar je hebt ook knoppen die met een ketting om je nek hangt. Mocht je per ongeluk vallen en niet overeind kunnen komen, dan weet je dat de hulptroepen gewaarschuwd worden om je overeind te helpen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Een eigen huis als je ouder bent

Wat vind je fijner als je ouder wordt? Verhuizen, of blijven wonen met enkele aanpassingen?

De beste lamswollen dekbedden

Een uitgebreide uitleg van het woord lam. Hoe zijn de lamswollen dekbedden ontstaan.

Hoe maak je een goedkoop nieuw schuurdak deel 3

Het goedkoop vernieuwen van een schuurdak vergt toch meer creativiteit dan verwacht.

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

Hoe moeilijke vlekken verwijderen uit kleding?

Hoe moeilijke vlekken zoals bloed, groenten, fruit, rode wijn, chocolade, zweet op kleding te verwijderen is.

Een vijver: snelcursus vijver bouwen

hoe leg ik een vijver aan?

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Reparatie keramische kookplaat, voorkom schade aan keramische kookplaat

Verdien ook € 500,- met het voorkomen van schade aan je keramische kookplaat of de gratis reparatie van je keramische kookplaat.

Een spannend vergezicht in je tuin

Tover een kale muur in je tuin om tot een schitterend vergezicht. Een tuinschilderij biedt ongekende kansen!

Op kamers - Deel 2: Kamer bezichtigen

Op kamers in 3 stappen! Deel 2: Kamer bezichtigen

Behang: schuimvinyl

Hoe is schuimvinyl opgebouwd?

Voor het eerst op jezelf: wat staat je te wachten?

Op kamers gaan wonen is een uitdaging! In één keer krijg je te maken met allerlei veranderingen, je bent zelfstandig en zelf verantwoordelijk.Je kan je eigen tijd indelen en doen waar je zin in hebt. Je zoekt je eigen kamer, richt deze zelf in en moet deze ook zelf betalen. Lees hier wat er bij komt kijken als je op

Voor en nadelen van natuursteen tuintegels

De voor en nadelen van natuursteen tuintegels op een rijtje

Goedkoop tuinieren, gratis tuinplanten, onderhoudsvrije tuin

Een mooie, onderhoudsvrije tuin hoeft niet duur te zijn.

Goedkoop schoonmaakmiddel zelf maken

enkele tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

Goedkoop en mooi wonen in Tilburg

Woningen in Tilburg

De goedkoopste Koelkasten, de beste koelkasten

Vind alles over koelkasten, ijskasten en frigo‘s, makkelijk vergelijken op laagste prijs, reviews, betrouwbaarheid en meer!

Hoe onderzoek je wat de maximale hypotheek is dat je kan lenen

Deze aanbevelingen steunen je bij het voledig voorbereid zijn bij het nemen van een hypotheek

De 5 duurste huizen ter wereld

Hierin staat de 5 duurste huizen ter wereld.

Ramen en Deuren Aanbieding Vergelijk

Om u gewis op weg te helpen hebben wij een hoeveelheid handige toelichtingen voor u samengesteld om de omwisseling van je ramen en deuren zo soepel mogelijkerwijs te laten verlopen . .

Optimale kans op huisverkoop: wat doe je zelf?

Je huis verkopen. Wat moet je in ieder geval doen om kans te maken.

De beste houtkachel, veel besparen op je stookkosten

Met en goede houtkachel kun je heel veel besparen op je stookkosten, lees hier wat de beste allesbranders zijn.

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

Decoratietip: ontwerp een foto op hout

Wil je graag een mooie foto in je interieur ophangen die een natuurlijke en eigentijdse uitstraling heeft? Kies dan voor een nieuwe trend: laat een foto op hout printen, voor een origineel en een tikje eigenzinnig effect.

Zelf de wijnkelder inrichten.

Zelf wijnnissen maken voor in de wijnkelder.