Een eigen huis als je ouder bent


Publicatie datum:

Wat vind je fijner als je ouder wordt? Verhuizen, of blijven wonen met enkele aanpassingen?

Gesponsorde koppelingen

De overheid stimuleert dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Het draagt bij aan de autonomie van mensen, het gevoel over de eigen levensomstandigheden te beschikken.  Niet alleen de overheid wil dit, ouderen willen zelf eigenlijk ook het liefst blijven wonen waar ze al jaren wonen. Dat geldt zeker als je als oudere in een fijne buurt woont, met fijne contacten met lieve buren en kennissen. Helaas zijn niet alle huizen zondermeer geschikt om als oudere veilig in te wonen. Maar met wat aanpassingen moet het er vele jaren langer lukken.

Op leeftijd

Als je ouder wordt kun je te maken krijgen met allerlei pijntjes en ongemakken. Wat vroeger gemakkelijk en snel ging begint nu een hele opgave te worden. En dat gaat soms om heel simpele dingen. Dagelijks maak je verschillende keren gebruik van het toilet. Als je ouder wordt kom je erachter dat de standaardhoogte van een toiletpot een probleem wordt. Het gaat zitten lukt nog met de nodige moeite, het overeind komen wordt echter een echte opgave.  Met een tweetal voorzieningen maak je de toilet weer wat toegankelijker:

  • Laat de toiletpot vervangen voor een hoger, meer op senioren afgestemd exemplaar.
  • Laat beugeltjes monteren, zodat je een handgreep hebt waaraan je je kunt optrekken als je na gedane arbeid weer overeind wilt komen.

 

Nog meer handgreepjes

Op een wat hogere leeftijd kan het evenwicht je wel eens parten spelen. Het is prettig te weten dan je op diverse plekken voorzieningen hebt waaraan je je even kunt vasthouden. Dat kan een kast of tafel zijn, soms ook stoelen. Het is dan belangrijk dat er op de kast of de betreffende tafel geen kleedje ligt dat je gemakkelijk wegtrekt, het zou je een hele valse en slechte steun geven. Ook stoelen op wieltjes geven je niet het houvast waar je op had gerekend…

 

En dan die trap

Nog een probleem: het traplopen. In je jonge jaren kon je de trap en neer sprinten, nu je wat ouder bent plaats je voorzichtig de ene voet na de andere op de treden en hijs je jezelf een treetje hoger. Je gaat merken dat je het traplopen zoveel mogelijk probeert te vermijden. En dat is onhandig, zeker als de keuken en woonkamer beneden zijn en de slaap- en badkamer boven.

 

Een traplift

Als het traplopen zo’n probleem wordt dat het niet alleen wat ongemakkelijk maar bovendien ook gevaarlijk wordt, is het tijd om na te denken over echte oplossingen. Bijvoorbeeld: een traplift. Op bijna elke bestaande trap is een traplift op maat te monteren. Je zou een traplift kunnen zien als een stoel, die langs een geleiderail langs de bestaande trap naar boven gaat. Je zweeft hierdoor als het ware boven de treden. Bezoekers kunnen eenvoudig via de normale route naar boven of beneden. Je bedient de traplift eenvoudig met een bedieningspaneeltje.  Zo’n traplift, dat scheelt een heel stuk!

 

Handige hulpjes

In speciale zorgwinkels worden allerlei producten verkocht die je op allerlei momenten extra van dienst kunnen zijn, afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie. Een  vergrootglas op een standaard, met ingebouwde verlichting, bijvoorbeeld.  Of handige hulpjes om je schoenen aan te helpen trekken, flessen of potten open te krijgen. Het is zeker de moeite waard om hier eens te gaan kijken, ook al heb je op dit moment daar nog niet zo’n behoefte aan. Het is nooit verkeerd om ideeën op te doen!

 

Veiligheid

Zeker als je alleen woont is het goed een extra veiligheidsvoorziening te regelen. Speciaal voor ouderen heb je een waarschuwingssysteem, dat werkt via een telefoonlijn. Met een druk op de knop waarschuw je de centrale, die vervolgens contact opneemt met mensen die jijzelf op een lijst hebt gezet. Dat kan een van je kinderen zijn, de buurman, kennissen, en ga zo maar door. Je hebt waarschuwingsknoppen op speciale kastjes, maar je hebt ook knoppen die met een ketting om je nek hangt. Mocht je per ongeluk vallen en niet overeind kunnen komen, dan weet je dat de hulptroepen gewaarschuwd worden om je overeind te helpen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Vertrek naar Duitsland

Redenen om te gaan wonen over de grens in Duitsland

Goedkoop tuinieren, gratis tuinplanten, onderhoudsvrije tuin

Een mooie, onderhoudsvrije tuin hoeft niet duur te zijn.

Waarborgsom bij koopcontract woonhuis of appartement

Storten waarborgsom op rekening notaris bij aankoop huis of appartement

Zo ziet zonwering in dubbelglas er uit

Hoe ziet dat er nou uit, die zonwering in dubbel glas?

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Bluestone en Marmer worden allebei verkocht als hardstenen terrastegels, wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Goedkoop en mooi wonen in Tilburg

Woningen in Tilburg

Warmtepomp: goed voor het milieu en de portemonnee

Bespaar op je verwarmingskosten met een warmtepomp. Een hoog rendement, lage kosten

Kies je huis

In wat voor soort type woning zou jij willen wonen. De meest voorkomende woningen in Nederland staan beschreven in dit artikel.

Hoe kom je goedkoop aan een goed energielabel voor je woning?

Het energielabel voor woningen is al sinds 2008 verplicht bij verkoop, hoe kom je goedkoop aan een energielabel voor je woning.

De voor- en nadelen van verschillende soorten tuinafscheidingen

Hierin leest u alles over de verschillende soorten tuinafscheidingen

Een leuke krijtbordtafeltje maken

Uitleg hoe je zelf een leuk krijtbordtafeltje kunt maken

Goede sloten betere oplossing tegen inbraak dan politie

Misdaadexperts denken dat betere beveiliging effectiever is dan de inzet van extra politiekracht

Isolatiechape: isoleren en egalisaren

Een vloer isoleren gaat het snelste met isolatiechape

Tips voor het opknappen van de zolder

In veel huizen is de zolder een vergeten ruimte, waar de bewoners eigenlijk nooit komen. Dit artikel geeft tips voor het omtoveren van de zolder van rommelhok naar leefruimte.

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Ik ga op mezelf!

In dit artikel worden punten genoemd waaraan gedacht moet worden voordat iemand op zichzelf gaat wonen.

Energiebesparen kan iedereen!

Huishoudens laten geld liggen door niet op woningisolatie en energiebesparing te letten.

Hoe kun je goedkoop je gevel reinigen?

Wil je ook makkelijk en goedkoop je gevel ontdoen van die grauwsluier en groene aanslag?

Hoe moeilijke vlekken verwijderen uit kleding?

Hoe moeilijke vlekken zoals bloed, groenten, fruit, rode wijn, chocolade, zweet op kleding te verwijderen is.

Hoe maak je een grotere schuur met veranda voor weinig geld?

Naar aanleiding van het vernieuwen van het dak kwam de aannemer met het voorstel om hem te verhogen en er een veranda aan te maken.

Zaaien van Little Gem (sla soort)

Wat je moet weten over het zaaien van Little Gem

Goedkoper verhuizen

Verhuizen kan een dure aangelegenheid zijn, met verhuizers, het inrichten van je nieuwe huis en meer kosten. Maar het kan ook goedkoper!

Toch de verwarming maar aan - bespaartips tijdens koude dagen

Nu de herfst echt is begonnen gaat overal de verwarming weer aan. Maar heb je wel nagedacht over hoeveel warmte er naar buiten gaat?

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden? Lees hier een handige uitleg waardoor jij 200 euro bespaart.