Houd je terras droog!


Publicatie datum:

Op je terras zit je liever droog. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Gesponsorde koppelingen

Lekker in de gezonde buitenlucht op het terras, dat vinden veel mensen erg prettig. Helaas is dat in Nederland niet altijd zomaar mogelijk. De wind, de neerslag en de soms wel erg lage temperaturen maken het verblijf op het terras soms verre van aangenaam. Door de omstandigheden een beetje te veranderen, wordt het terras heel wat extra dagen prettiger en toegankelijker!

Lekker lui, lekker gezellig

Het terras is, als de weersomstandigheden meewerken, een prettige plek om te zijn. De frisse buitenlucht waait met een zacht briesje om je oren, de zon verwarmt je huid. De vogeltjes zingen hun hoogste lied en je laat je heerlijk in al deze gebeurtenissen wegzakken. Lekker lui, kopje koffie, thee of wat anders staat onder handbereik, het boek ligt op je schoot. Of je zet er met vrienden of familieleden. De sfeer van de buitenlucht geeft aan de gezellige gesprekken een extra dimensie mee. Of het nu overdag of ’s avonds is, het terras is vaak een prima plek om te zijn. Maar ja, dat weer….

 

Het vaderlandse weer

We kunnen er niet omheen, het is niet alle dagen even aangenaam om buiten te zijn. In een groot deel van het jaar is het gewoon te koud, het waait te hard, of de neerslag jaagt ons in sneltreinvaart weer naar binnen. De besneeuwde set op de foto nodigt ook niet echt uit om lekker te gaan zitten. Het terras zou een stuk leuker zijn, als we de weersomstandigheden naar onze hand konden zetten. Helaas, invloed op het weer hebben we niet. Maar we hebben wél invloed op de mate waarin we last hebben van veranderlijke weersomstandigheden.

 

Een terrasoverkapping

Een dakje boven ons hoofd houdt alle neerslag van ons weg.  Als we ook panelen aan de zijkant van het terras zetten, heeft ook de wind minder vat op ons. En dat scheelt al meteen in de temperatuur. Ook die temperatuur kunnen we nog aanpassen, maar laten we eerst naar de terrasoverkapping kijken.

 

Halen, kopen, maken

Er zijn verschillende soorten terrasoverkapping in de handel, die netjes bij je thuis worden geïnstalleerd. Niet alle types zijn bedoeld om neerslag tegen te houden, een overkapping zoals een zonwering houden op warme dagen vooral het teveel aan fel zonlicht uit je ogen. Daarnaast heb je ook de vaste overkappingen, waarbij hout, golfplaten, kunststof of glas gebruikt worden. Moderne overkappingen bestaan vaak uit een combinatie van een gesloten overkapping met daarin een lichtkoepel, zodat de terrasoverkapping niet al het licht in je woonkamer wegvangt. Zoals gezegd, een terrasoverkapping kun je via gespecialiseerde bedrijven kopen en laten installeren. Maar er zijn natuurlijk ook mogelijkheden voor de doe-het-zelver.

 

Zelf maken

De meest eenvoudige vorm van een overkapping bestaat uit enkele balken, latten en bedekkingsmateriaal, zoals hout of golfplaatjes. Aan het huis wordt een balk horizontaal bevestigd, daar komt de ene kant van de overkapping. Aan de tuinkant zet je een paar palen stevig in de grond, waar tussen op hoogte een horizontale balk wordt bevestigd. Tussen de twee horizontale balken komen draaglatten, die op hun beurt de afdeklatten of golfplaten dragen. Houd rekening met een belangrijke eigenschap van water: het loopt naar de laagste plek. De horizontale balk op het huis moet daarom altijd een beetje hoger zijn dan de horizontale balk aan de tuinkant. Dan loopt het regenwater zoals het hoort netjes de tuin in.

 

En de temperatuur?

De overkapping en eventuele zijpanelen houden de neerslag en wind uit bepaalde richtingen van je terras weg. Hoewel dat ook op de temperatuur al een positief effect heeft, kan het toch nog knap frisjes of zelfs koud zijn op je tuinstoeltje. Ook daar is nog wat aan te doen: installeer een terrasverwarming. De terrasoverkapping houdt de warmte van de terrasverwarming vast, zodat je een heerlijk behaaglijk plekje creëert!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Op kamers - Deel 3: Kamer betrekken/verhuizen

Op kamers in 3 stappen! Deel 3: Kamer betrekken/verhuizen

Zo goedkoop mogelijk een kleine ruimte inrichten

tips voor een originele en goedkope inboedel

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Wat De Perfecte Materiaal Is Voor Uw Tuintafel

Voordat je een nieuwe tuintafel koopt moet je zeker weten welke tafel past bij jouw tuin.

Zelf een laminaatvloer leggen

Lees hier hoe je zelf een laminaatvloer kunt leggen.

Hoe zaag je een 10 meter hoge boom om?

Na 30 jaar besef je opeens, die boom in mijn tuin wordt te groot, hoe zaag je een boom van 10 meter om?

Ramen en Deuren Aanbieding Vergelijk

Om u gewis op weg te helpen hebben wij een hoeveelheid handige toelichtingen voor u samengesteld om de omwisseling van je ramen en deuren zo soepel mogelijkerwijs te laten verlopen . .

Kijkers en kopers: is je huis echt klaar voor de verkoop ?

Je huis staat te koop en je zoekt een koper. Een koper wil eerst kijken. Hoe trek je met je huis de aandacht van potentiële kopers? Hoe vergroot je dus de kans op kijkers en hoe zorg je dat je huis in de goede smaak valt.

Sloophout, meer mogelijkheden dan je denkt

Sloophout is gebruikt hout, maar nog erg geschikt voor een tweede leven.

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

Een trap is pure wiskunde

Zelf een trap maken? Leer hoe je de afmetingen moet berekenen.

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt

Verhuistips die verhuizen net iets gemakkelijker maken!

Wanneer je gaat verhuizen kan dit een hoop stress met zich meebrengen. Niet alleen op de dag van de verhuizing maar ook van te voren en na de verhuizing zijn er een hoop zaken welke je bezig houden.

Bouwen en verbouwen

Bijna iedereen zal op een punt in zijn leven iets aan zijn huis gaan bouwen of verbouwen. Maar aan welke regels moet je nu voldoen?

Goed ventileren om gezond te leven

De hele dag door over voldoende lucht van degelijke kwaliteit kunnen beschikken is letterlijk van levensbelang voor de mens.

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

De 5 duurste huizen ter wereld

Hierin staat de 5 duurste huizen ter wereld.

Bespaar me die koude voeten!

Koude voeten maken dat je de temperatuur als laag ervaart. Dat is niet comfortabel, niet prettig en te duur. Hoe los je koude voeten op?

Goedkoper verhuizen

Verhuizen kan een dure aangelegenheid zijn, met verhuizers, het inrichten van je nieuwe huis en meer kosten. Maar het kan ook goedkoper!

Warmtepomp: goed voor het milieu en de portemonnee

Bespaar op je verwarmingskosten met een warmtepomp. Een hoog rendement, lage kosten

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

Kosten Koper Berekenen

Kosten koper berekenen voor de aankoop van een nieuw huis

Wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Bluestone en Marmer worden allebei verkocht als hardstenen terrastegels, wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Voordelige aanpassing bouwplan veranda afdak

Door een kleine aanpassing aan het bouwplan van een veranda afdak kun je voordeliger bouwen.