Houd je terras droog!


Publicatie datum:

Op je terras zit je liever droog. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Gesponsorde koppelingen

Lekker in de gezonde buitenlucht op het terras, dat vinden veel mensen erg prettig. Helaas is dat in Nederland niet altijd zomaar mogelijk. De wind, de neerslag en de soms wel erg lage temperaturen maken het verblijf op het terras soms verre van aangenaam. Door de omstandigheden een beetje te veranderen, wordt het terras heel wat extra dagen prettiger en toegankelijker!

Lekker lui, lekker gezellig

Het terras is, als de weersomstandigheden meewerken, een prettige plek om te zijn. De frisse buitenlucht waait met een zacht briesje om je oren, de zon verwarmt je huid. De vogeltjes zingen hun hoogste lied en je laat je heerlijk in al deze gebeurtenissen wegzakken. Lekker lui, kopje koffie, thee of wat anders staat onder handbereik, het boek ligt op je schoot. Of je zet er met vrienden of familieleden. De sfeer van de buitenlucht geeft aan de gezellige gesprekken een extra dimensie mee. Of het nu overdag of ’s avonds is, het terras is vaak een prima plek om te zijn. Maar ja, dat weer….

 

Het vaderlandse weer

We kunnen er niet omheen, het is niet alle dagen even aangenaam om buiten te zijn. In een groot deel van het jaar is het gewoon te koud, het waait te hard, of de neerslag jaagt ons in sneltreinvaart weer naar binnen. De besneeuwde set op de foto nodigt ook niet echt uit om lekker te gaan zitten. Het terras zou een stuk leuker zijn, als we de weersomstandigheden naar onze hand konden zetten. Helaas, invloed op het weer hebben we niet. Maar we hebben wél invloed op de mate waarin we last hebben van veranderlijke weersomstandigheden.

 

Een terrasoverkapping

Een dakje boven ons hoofd houdt alle neerslag van ons weg.  Als we ook panelen aan de zijkant van het terras zetten, heeft ook de wind minder vat op ons. En dat scheelt al meteen in de temperatuur. Ook die temperatuur kunnen we nog aanpassen, maar laten we eerst naar de terrasoverkapping kijken.

 

Halen, kopen, maken

Er zijn verschillende soorten terrasoverkapping in de handel, die netjes bij je thuis worden geïnstalleerd. Niet alle types zijn bedoeld om neerslag tegen te houden, een overkapping zoals een zonwering houden op warme dagen vooral het teveel aan fel zonlicht uit je ogen. Daarnaast heb je ook de vaste overkappingen, waarbij hout, golfplaten, kunststof of glas gebruikt worden. Moderne overkappingen bestaan vaak uit een combinatie van een gesloten overkapping met daarin een lichtkoepel, zodat de terrasoverkapping niet al het licht in je woonkamer wegvangt. Zoals gezegd, een terrasoverkapping kun je via gespecialiseerde bedrijven kopen en laten installeren. Maar er zijn natuurlijk ook mogelijkheden voor de doe-het-zelver.

 

Zelf maken

De meest eenvoudige vorm van een overkapping bestaat uit enkele balken, latten en bedekkingsmateriaal, zoals hout of golfplaatjes. Aan het huis wordt een balk horizontaal bevestigd, daar komt de ene kant van de overkapping. Aan de tuinkant zet je een paar palen stevig in de grond, waar tussen op hoogte een horizontale balk wordt bevestigd. Tussen de twee horizontale balken komen draaglatten, die op hun beurt de afdeklatten of golfplaten dragen. Houd rekening met een belangrijke eigenschap van water: het loopt naar de laagste plek. De horizontale balk op het huis moet daarom altijd een beetje hoger zijn dan de horizontale balk aan de tuinkant. Dan loopt het regenwater zoals het hoort netjes de tuin in.

 

En de temperatuur?

De overkapping en eventuele zijpanelen houden de neerslag en wind uit bepaalde richtingen van je terras weg. Hoewel dat ook op de temperatuur al een positief effect heeft, kan het toch nog knap frisjes of zelfs koud zijn op je tuinstoeltje. Ook daar is nog wat aan te doen: installeer een terrasverwarming. De terrasoverkapping houdt de warmte van de terrasverwarming vast, zodat je een heerlijk behaaglijk plekje creëert!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Goedkoop schoonmaakmiddel zelf maken

enkele tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

Kleuren geven sfeer aan een ruimte

De kleur van een ruimte in je huis bepaalt de sfeer. De sfeer wordt ook verder bepaalt door ramen en lichtinval

Voordelen zonnepanelen

Er zijn veel voordelen van zonnepanelen. Deze voordelen wegen op tegen de nadelen. U kunt ze hier lezen.

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Nieuwe tuinplannen

Waar let je op als je een nieuwe tuin aanlegt?

Tuinschermen of schuttingen laten plaatsen voordelig en snel.

Het plaatsen van schuttingen en tuinschermen is geen makkelijke klus.

Decoratietip: ontwerp een foto op hout

Wil je graag een mooie foto in je interieur ophangen die een natuurlijke en eigentijdse uitstraling heeft? Kies dan voor een nieuwe trend: laat een foto op hout printen, voor een origineel en een tikje eigenzinnig effect.

Hoe kun je goedkoop je gevel reinigen?

Wil je ook makkelijk en goedkoop je gevel ontdoen van die grauwsluier en groene aanslag?

Goed ventileren om gezond te leven

De hele dag door over voldoende lucht van degelijke kwaliteit kunnen beschikken is letterlijk van levensbelang voor de mens.

Wat is een traplift?

Als je slecht ter been bent dan is de traplift een ideale uitvinding. Vroeger had je twee mogelijkheden als je slecht ter been was.

Waarin een kleine tuin groot kan zijn

Met wat handige tips kun je een kleinere tuin toch groter doen lijken.

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

Optimale kans op huisverkoop: wat doe je zelf?

Je huis verkopen. Wat moet je in ieder geval doen om kans te maken.

Sfeer maken in een ruimte

Sfeer kan je in een huis maken door verschillende materialen en kleuren toe te passen in je huis

Kijkers en kopers: is je huis echt klaar voor de verkoop ?

Je huis staat te koop en je zoekt een koper. Een koper wil eerst kijken. Hoe trek je met je huis de aandacht van potentiële kopers? Hoe vergroot je dus de kans op kijkers en hoe zorg je dat je huis in de goede smaak valt.

De beste houtkachel, veel besparen op je stookkosten

Met en goede houtkachel kun je heel veel besparen op je stookkosten, lees hier wat de beste allesbranders zijn.

Haagse woonhotels

Appartementen met veel wooncomfort, met name gebouwd in Den Haag tijdens het interbellum

Zelf goedkope hardhouten tafel maken, zelf goedkope teakhouten tafel maken

Op zoek naar een goedkope hardhouten tafel, maak heem eenvoudig zelf met deze handleiding.

De goedkoopste Koelkasten, de beste koelkasten

Vind alles over koelkasten, ijskasten en frigo‘s, makkelijk vergelijken op laagste prijs, reviews, betrouwbaarheid en meer!

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

Hoe berg je alles in je slaapkamer op?

Een nieuwe kast voor op je slaapkamer, hoe pak je dat aan en waar liggen de kansen?

Verhuistips die verhuizen net iets gemakkelijker maken!

Wanneer je gaat verhuizen kan dit een hoop stress met zich meebrengen. Niet alleen op de dag van de verhuizing maar ook van te voren en na de verhuizing zijn er een hoop zaken welke je bezig houden.

Antiek of Ikea?

Antiek is op dit moment goedkoper dan ooit, en kan alleen maar meer waard worden. Lees hier hoe ook U hier voordeel uit haalt!

Waterleiding en afvoer aanleggen

Een waterleiding of afvoer laten aanleggen kunt u beter door een erkende loodgieter laten uitvoeren.

Reparatie keramische kookplaat, voorkom schade aan keramische kookplaat

Verdien ook € 500,- met het voorkomen van schade aan je keramische kookplaat of de gratis reparatie van je keramische kookplaat.