Bespaar me die koude voeten!


Publicatie datum:

Koude voeten maken dat je de temperatuur als laag ervaart. Dat is niet comfortabel, niet prettig en te duur. Hoe los je koude voeten op?

Gesponsorde koppelingen

Koude voeten hebben een merkwaardig effect op je lijf. Het lijkt wel of je met koude voeten ineens overal in je lijf de kou ervaart. En dat is, laten we eerlijk zijn, niet erg prettig. In een tijd van doorratelende energiemeters en hoge energiekosten is het steeds maar hoger zetten van de thermostaat ook geen fijne optie. Wat kun je doen om koude voeten tegen te gaan?

Gesponsorde koppelingen

Lekker warm

Zeker als de temperaturen buiten rond of zelfs onder het vriespunt komen, de wind om het huis raast en de koude neerslag naar beneden valt stel je de warmte van je eigen woning bijzonder op prijs. We houden er nu eenmaal van om het binnenshuis behaaglijk en comfortabel te hebben. We willen het warm, van top tot teen. Of heb je toch vaak last van koude voeten? Is daar wat aan te doen?

 

Even een beetje technisch

Laten we het koude-probleem eerst maar even vanuit de technische kant benaderen. Warmte stijgt op. Dat betekent dat warme lucht in een ruimte altijd naar boven stijgt.  In onze huizen is er altijd wel ergens sprake van warmteverlies. Dat is bij de ramen het grootst, het vensterglas is dan ook maar een relatief dunne afscheiding met de buitenlucht, ook als hebben we bijna overal dubbel glas laten plaatsen. Het is niet voor niets dat we radiatoren bij voorkeur onder de ramen plaatsen. De lucht bij het venster koelt af maar wordt door de radiator toch snel flink opgewarmd. Deze warme lucht stijgt op. De koudere lucht bij het plafond wordt hierdoor naar beneden gedrukt. Als je de redenering even doordenkt betekent dit, dat de lucht bij de vloer het koudste is in je woonvertrek. Omdat de radiator een beetje hoger hangt, wordt de lucht bij de vloer alleen maar indirect verwarmd. Als er ook bij de vloer sprake is van een warmtelek, een plek waar de lucht juist extra afkoelt, dan is het logisch dat je koude voeten kunt krijgen.

 

Koude voeten is een koud lijf

Onze voeten zijn voor ons lijf een soort sensor. Als de voeten kou ervaren, dan wordt dat door ons lijf geïnterpreteerd als een algemeen lagere temperatuur. We ervaren kou, worden er misschien zelfs een beetje rillerig van. Meestal proberen we zoiets op te lossen door de thermostaat een puntje hoger te zetten. Als je bovenstaand stukje nog eens doorleest zul je merken dat het effect van de hogere thermostaat op je voeten minimaal is. De hogere thermostaat zorgt wel voor warmere radiatoren, maar de lucht bij de vloer profiteert daar het minste én het laatste van.

 

Ik wil van die koude voeten af!

We zullen moeten zoeken naar andere oplossingen dan alleen het verhogen van de thermostaat.  Er zijn verschillende manieren om het probleem aan te pakken:

  • De vloer is vaak ook een plek waar warmte verloren gaat. Probeer dit tegen te gaan door het toevoegen van een extra laagje: een tapijt of vloerkleed. Het verwarmt dan misschien de lucht bij de vloer niet, maar het voorkomt het verlies van warmte.
  • Pantoffels of dikkere sokken zorgen ook voor een extra isolerend laagje tussen de koude vloer en je voeten.
  • Zoals gezegd, de vloer is vaak een plek waar de warmte weglekt, waardoor de lucht extra koud is. Misschien is vloerisolatie voor je huis een goede optie. Bij vloerisolatie wordt vaak met een dubbele laag gewerkt. De ene laag zorgt ervoor dat optrekkend vocht geen kans krijgt, de tweede laag zorgt voor het vasthouden van de warmte. Samen beperken ze het warmteverlies bij de vloer, waardoor de lucht vlak bij de vloer minder koud wordt ervaren.
  • Als je toch zou gaan verbouwen, dan is het de moeite waard te overwegen of je, in combinatie met isolerende maatregelen, vloerverwarming zou kunnen installeren.

 

Verbeteren van je comfort

Met de juiste maatregelen koelen je voeten minder snel af. En dat zorgt er weer voor dat je hele lijf meer warmte en comfort ervaart.  De thermostaat hoeft minder hoog te staan en dat heeft uiteraard een gunstig effect op de energierekening, waardoor je de investeringen in een verwarmde en geïsoleerde vloer weer ruim kunt terugverdienen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Decoratietip: ontwerp een foto op hout

Wil je graag een mooie foto in je interieur ophangen die een natuurlijke en eigentijdse uitstraling heeft? Kies dan voor een nieuwe trend: laat een foto op hout printen, voor een origineel en een tikje eigenzinnig effect.

Gezinsuitbreiding: het vergt meer voorbereiding dan u misschien zou denken!

Het lijkt een gemakkelijk plan: het enige wat nodig lijkt bij gezinsuitbreiding is een extra kind. In werkelijkheid brengt het echter heel wat problemen met zich mee.

Kies je huis

In wat voor soort type woning zou jij willen wonen. De meest voorkomende woningen in Nederland staan beschreven in dit artikel.

Hoe kom je goedkoop aan een goed energielabel voor je woning?

Het energielabel voor woningen is al sinds 2008 verplicht bij verkoop, hoe kom je goedkoop aan een energielabel voor je woning.