Bespaar me die koude voeten!


Publicatie datum:

Koude voeten maken dat je de temperatuur als laag ervaart. Dat is niet comfortabel, niet prettig en te duur. Hoe los je koude voeten op?

Gesponsorde koppelingen

Koude voeten hebben een merkwaardig effect op je lijf. Het lijkt wel of je met koude voeten ineens overal in je lijf de kou ervaart. En dat is, laten we eerlijk zijn, niet erg prettig. In een tijd van doorratelende energiemeters en hoge energiekosten is het steeds maar hoger zetten van de thermostaat ook geen fijne optie. Wat kun je doen om koude voeten tegen te gaan?

Lekker warm

Zeker als de temperaturen buiten rond of zelfs onder het vriespunt komen, de wind om het huis raast en de koude neerslag naar beneden valt stel je de warmte van je eigen woning bijzonder op prijs. We houden er nu eenmaal van om het binnenshuis behaaglijk en comfortabel te hebben. We willen het warm, van top tot teen. Of heb je toch vaak last van koude voeten? Is daar wat aan te doen?

 

Even een beetje technisch

Laten we het koude-probleem eerst maar even vanuit de technische kant benaderen. Warmte stijgt op. Dat betekent dat warme lucht in een ruimte altijd naar boven stijgt.  In onze huizen is er altijd wel ergens sprake van warmteverlies. Dat is bij de ramen het grootst, het vensterglas is dan ook maar een relatief dunne afscheiding met de buitenlucht, ook als hebben we bijna overal dubbel glas laten plaatsen. Het is niet voor niets dat we radiatoren bij voorkeur onder de ramen plaatsen. De lucht bij het venster koelt af maar wordt door de radiator toch snel flink opgewarmd. Deze warme lucht stijgt op. De koudere lucht bij het plafond wordt hierdoor naar beneden gedrukt. Als je de redenering even doordenkt betekent dit, dat de lucht bij de vloer het koudste is in je woonvertrek. Omdat de radiator een beetje hoger hangt, wordt de lucht bij de vloer alleen maar indirect verwarmd. Als er ook bij de vloer sprake is van een warmtelek, een plek waar de lucht juist extra afkoelt, dan is het logisch dat je koude voeten kunt krijgen.

 

Koude voeten is een koud lijf

Onze voeten zijn voor ons lijf een soort sensor. Als de voeten kou ervaren, dan wordt dat door ons lijf geïnterpreteerd als een algemeen lagere temperatuur. We ervaren kou, worden er misschien zelfs een beetje rillerig van. Meestal proberen we zoiets op te lossen door de thermostaat een puntje hoger te zetten. Als je bovenstaand stukje nog eens doorleest zul je merken dat het effect van de hogere thermostaat op je voeten minimaal is. De hogere thermostaat zorgt wel voor warmere radiatoren, maar de lucht bij de vloer profiteert daar het minste én het laatste van.

 

Ik wil van die koude voeten af!

We zullen moeten zoeken naar andere oplossingen dan alleen het verhogen van de thermostaat.  Er zijn verschillende manieren om het probleem aan te pakken:

  • De vloer is vaak ook een plek waar warmte verloren gaat. Probeer dit tegen te gaan door het toevoegen van een extra laagje: een tapijt of vloerkleed. Het verwarmt dan misschien de lucht bij de vloer niet, maar het voorkomt het verlies van warmte.
  • Pantoffels of dikkere sokken zorgen ook voor een extra isolerend laagje tussen de koude vloer en je voeten.
  • Zoals gezegd, de vloer is vaak een plek waar de warmte weglekt, waardoor de lucht extra koud is. Misschien is vloerisolatie voor je huis een goede optie. Bij vloerisolatie wordt vaak met een dubbele laag gewerkt. De ene laag zorgt ervoor dat optrekkend vocht geen kans krijgt, de tweede laag zorgt voor het vasthouden van de warmte. Samen beperken ze het warmteverlies bij de vloer, waardoor de lucht vlak bij de vloer minder koud wordt ervaren.
  • Als je toch zou gaan verbouwen, dan is het de moeite waard te overwegen of je, in combinatie met isolerende maatregelen, vloerverwarming zou kunnen installeren.

 

Verbeteren van je comfort

Met de juiste maatregelen koelen je voeten minder snel af. En dat zorgt er weer voor dat je hele lijf meer warmte en comfort ervaart.  De thermostaat hoeft minder hoog te staan en dat heeft uiteraard een gunstig effect op de energierekening, waardoor je de investeringen in een verwarmde en geïsoleerde vloer weer ruim kunt terugverdienen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Behang: schuimvinyl

Hoe is schuimvinyl opgebouwd?

Zelf de wijnkelder inrichten.

Zelf wijnnissen maken voor in de wijnkelder.

Een goede bedcombinatie kopen

Een goed bed is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn veel dingen waar je rekening mee dient te houden.

Een mooie goedkope keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Probeer het ook eens en ontwerp zelf een compleet nieuw keuken met deze 3d keuken ontwerpsoftware.

Sleutel-op-de-deur ja of nee?

Voor en nadelen van een sleutel-op-deur-woning!

Design barkrukken

Design barkrukken voor uw moderne keuken

Isolatiechape: isoleren en egalisaren

Een vloer isoleren gaat het snelste met isolatiechape

Hoe maak je een grotere schuur met veranda voor weinig geld?

Naar aanleiding van het vernieuwen van het dak kwam de aannemer met het voorstel om hem te verhogen en er een veranda aan te maken.

Voorjaarsschoonmaak

Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Maar waar haal je de tijd vandaan en wat is het nut?

Als het maar lekker ruikt!

Lekkere geuren in je huis zorgen voor sfeer en gezelligheid.

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

Voor de eerste keer op jezelf wonen wat komt er allemaal bij kijken

Als je het huis uit gaat waar moet je dan allemaal aan denken?

Waarin een kleine tuin groot kan zijn

Met wat handige tips kun je een kleinere tuin toch groter doen lijken.

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.

Goedkoper verhuizen

Verhuizen kan een dure aangelegenheid zijn, met verhuizers, het inrichten van je nieuwe huis en meer kosten. Maar het kan ook goedkoper!

Kleurentips bij het inrichten van de woonkamer

Kleurentips voor je woonkamer? Ga je je woonkamer onder handen nemen? Hou hier dan zeker rekening mee!

Het maken van een tv paneel

Een beschrijving voor het bouwen van een tv paneel met een paneel,twee balken en ledikanthaken.

Wat je allemaal nodig hebt als je thuis verlaat

je kunt zoveel vergeten als je voor de eerste keer het nest thuis verlaat. Dit artikel zal je helpen.

Woningmarkt

Een betoog over de te hoge vraagprijzen in de woningmarkt.

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt

Wat is een traplift?

Als je slecht ter been bent dan is de traplift een ideale uitvinding. Vroeger had je twee mogelijkheden als je slecht ter been was.

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

Nieuwe tuinplannen

Waar let je op als je een nieuwe tuin aanlegt?