Bespaar me die koude voeten!


Publicatie datum:

Koude voeten maken dat je de temperatuur als laag ervaart. Dat is niet comfortabel, niet prettig en te duur. Hoe los je koude voeten op?

Gesponsorde koppelingen

Koude voeten hebben een merkwaardig effect op je lijf. Het lijkt wel of je met koude voeten ineens overal in je lijf de kou ervaart. En dat is, laten we eerlijk zijn, niet erg prettig. In een tijd van doorratelende energiemeters en hoge energiekosten is het steeds maar hoger zetten van de thermostaat ook geen fijne optie. Wat kun je doen om koude voeten tegen te gaan?

Lekker warm

Zeker als de temperaturen buiten rond of zelfs onder het vriespunt komen, de wind om het huis raast en de koude neerslag naar beneden valt stel je de warmte van je eigen woning bijzonder op prijs. We houden er nu eenmaal van om het binnenshuis behaaglijk en comfortabel te hebben. We willen het warm, van top tot teen. Of heb je toch vaak last van koude voeten? Is daar wat aan te doen?

 

Even een beetje technisch

Laten we het koude-probleem eerst maar even vanuit de technische kant benaderen. Warmte stijgt op. Dat betekent dat warme lucht in een ruimte altijd naar boven stijgt.  In onze huizen is er altijd wel ergens sprake van warmteverlies. Dat is bij de ramen het grootst, het vensterglas is dan ook maar een relatief dunne afscheiding met de buitenlucht, ook als hebben we bijna overal dubbel glas laten plaatsen. Het is niet voor niets dat we radiatoren bij voorkeur onder de ramen plaatsen. De lucht bij het venster koelt af maar wordt door de radiator toch snel flink opgewarmd. Deze warme lucht stijgt op. De koudere lucht bij het plafond wordt hierdoor naar beneden gedrukt. Als je de redenering even doordenkt betekent dit, dat de lucht bij de vloer het koudste is in je woonvertrek. Omdat de radiator een beetje hoger hangt, wordt de lucht bij de vloer alleen maar indirect verwarmd. Als er ook bij de vloer sprake is van een warmtelek, een plek waar de lucht juist extra afkoelt, dan is het logisch dat je koude voeten kunt krijgen.

 

Koude voeten is een koud lijf

Onze voeten zijn voor ons lijf een soort sensor. Als de voeten kou ervaren, dan wordt dat door ons lijf geïnterpreteerd als een algemeen lagere temperatuur. We ervaren kou, worden er misschien zelfs een beetje rillerig van. Meestal proberen we zoiets op te lossen door de thermostaat een puntje hoger te zetten. Als je bovenstaand stukje nog eens doorleest zul je merken dat het effect van de hogere thermostaat op je voeten minimaal is. De hogere thermostaat zorgt wel voor warmere radiatoren, maar de lucht bij de vloer profiteert daar het minste én het laatste van.

 

Ik wil van die koude voeten af!

We zullen moeten zoeken naar andere oplossingen dan alleen het verhogen van de thermostaat.  Er zijn verschillende manieren om het probleem aan te pakken:

  • De vloer is vaak ook een plek waar warmte verloren gaat. Probeer dit tegen te gaan door het toevoegen van een extra laagje: een tapijt of vloerkleed. Het verwarmt dan misschien de lucht bij de vloer niet, maar het voorkomt het verlies van warmte.
  • Pantoffels of dikkere sokken zorgen ook voor een extra isolerend laagje tussen de koude vloer en je voeten.
  • Zoals gezegd, de vloer is vaak een plek waar de warmte weglekt, waardoor de lucht extra koud is. Misschien is vloerisolatie voor je huis een goede optie. Bij vloerisolatie wordt vaak met een dubbele laag gewerkt. De ene laag zorgt ervoor dat optrekkend vocht geen kans krijgt, de tweede laag zorgt voor het vasthouden van de warmte. Samen beperken ze het warmteverlies bij de vloer, waardoor de lucht vlak bij de vloer minder koud wordt ervaren.
  • Als je toch zou gaan verbouwen, dan is het de moeite waard te overwegen of je, in combinatie met isolerende maatregelen, vloerverwarming zou kunnen installeren.

 

Verbeteren van je comfort

Met de juiste maatregelen koelen je voeten minder snel af. En dat zorgt er weer voor dat je hele lijf meer warmte en comfort ervaart.  De thermostaat hoeft minder hoog te staan en dat heeft uiteraard een gunstig effect op de energierekening, waardoor je de investeringen in een verwarmde en geïsoleerde vloer weer ruim kunt terugverdienen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.

Eetkamerstoelen belangrijk meubel item

Hip en trendy design meubelen zijn weer helemaal in,

De bouw zit nog niet op social media te wachten

Veel bouwbedrijven hebben nog geen social media beleid en kiezen voor de traditionele manier van communiceren. .

Kalkverf zorgt voor unieke sfeer en laat je muren ademen

Kalkverf is een nobele materie die een geoefende aanpak vereist. Een overzicht van de mogelijkheden en verschillende technieken.

Lekkage verhelpen

Een lekkage komt nooit gelegen en kan veel schade opleveren. Dicht het lek zelf aan de hand van dit artikel!

De beste vaatwastabletten, de goedkoopste vaatwastabletten

Welke vaatwastabletten zijn als beste getest door de consumentenbond en welke zijn het goedkoopst.

Kleuren geven sfeer aan een ruimte

De kleur van een ruimte in je huis bepaalt de sfeer. De sfeer wordt ook verder bepaalt door ramen en lichtinval

Buitenkeuken

De buitenkeuken is in steeds meer nederlandse tuinen dé nieuwe trend

Ontdek jouw woonstijl

Ben jij op zoek naar je eigen woonstijl? Lees hier tips die je kunnen helpen.

Een huis kopen? Ga eerst zelf op onderzoek uit!

Voordat je een huis koopt en je handtekening onder de koopakte zet is het handig om te weten dat je zelf een aantal dingen kunt uitpluizen.

Waarborgsom bij koopcontract woonhuis of appartement

Storten waarborgsom op rekening notaris bij aankoop huis of appartement

Toch de verwarming maar aan - bespaartips tijdens koude dagen

Nu de herfst echt is begonnen gaat overal de verwarming weer aan. Maar heb je wel nagedacht over hoeveel warmte er naar buiten gaat?

Reparatie keramische kookplaat, voorkom schade aan keramische kookplaat

Verdien ook € 500,- met het voorkomen van schade aan je keramische kookplaat of de gratis reparatie van je keramische kookplaat.

Haagse portiekwoningen

geschiedenis van de Haagse portiekwoning

Wat je allemaal nodig hebt als je thuis verlaat

je kunt zoveel vergeten als je voor de eerste keer het nest thuis verlaat. Dit artikel zal je helpen.

Dakpannen met een lange levensduur

Door te kiezen voor duurzame dakpannen, kun je veel geld besparen en zorg je goed voor het milieu

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

Subtropische vijvertjes

Wat is dit ? hoe maak je ze ?

Het kiezen van een kwaliteits rookkanaal

Op zoek naar de juiste kachelpijp

Bouwen en verbouwen

Bijna iedereen zal op een punt in zijn leven iets aan zijn huis gaan bouwen of verbouwen. Maar aan welke regels moet je nu voldoen?

Energiebesparen kan iedereen!

Huishoudens laten geld liggen door niet op woningisolatie en energiebesparing te letten.

Hoe zaag je een 10 meter hoge boom om?

Na 30 jaar besef je opeens, die boom in mijn tuin wordt te groot, hoe zaag je een boom van 10 meter om?

Makeover met een klein budget

Tips om voor weinig geld je interieur te vernieuwen.

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt

Wat is de beste goedkope brandbeveiliging?

Na een kleine brand door kortsluiting in een wasmachine vraag ik me af, wat is de beste goedkope brandbeveiliging.