Sloophout, meer mogelijkheden dan je denkt


Publicatie datum:

Sloophout is gebruikt hout, maar nog erg geschikt voor een tweede leven.

Gesponsorde koppelingen

Misschien had je nog niet aan de mogelijkheden gedacht, maar je kunt meer met sloophout doen dan je wellicht eerst had gedacht. Meubels van sloophout kunnen zorgen voor een bijzonder accent met een speciale uitstraling, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

Bijzondere band met hout

Er zijn weinig natuurlijk materialen die zo veelzijdig gebruikt kunnen worden als hout. Al sinds prehistorische tijden is hout op allerlei verschillende manieren ingezet om het leven aangenaam, draaglijk en veiliger te maken. Hout is relatief eenvoudig te bewerken en te vormen. Dat maakt het bij uitstek geschikt voor het maken van allerlei wapens en gebruiksvoorwerpen en voor het maken van grotere constructies, zoals woningen. Ook in onze voedselvoorziening speelt hout een vooraanstaande rol, het hout zorgde voor het gaande houden van het vuur waarop we konden grillen, bakken of roosteren. En dan hebben we het nog niet eens over de warmtevoorziening gehad. Dit gold allemaal in prehistorische tijden, en in zekere zin nog steeds. Hout is en blijft een veelzijdig materiaal dat je overal tegenkomt.

 

Recycling

Hout wordt veel gebruikt. Bossen staan vol met bomen die ons van dit prachtige materiaal voorzien. Toch is de voorraad bos beperkt door de groeiende behoefte aan landbouwgrond of bouwgrond voor woningen. Het zou jammer zijn als het bestaande hout maar één keer wordt gebruikt en daarna wordt weggedaan of vernietigd. Bovendien is het daar eigenlijk ook te kostbaar voor. Eerder gebruikt hout, zeg maar tweedehands hout of sloophout, is vaak nog prima te gebruiken. Gewoon een kwestie van slim en mooi recyclen.

 

Voordelen

In sommige gevallen is het zelfs beter om sloophout te gebruiken. Het gebruikte hout is goed gedroogd en ‘werkt’ niet meer, terwijl nieuw hout nog relatief veel vocht bevat, dat onder invloed van warmte en luchtvochtigheid voor beweging in het hout kan zorgen. En dat is niet altijd handig. Sloophout is door zijn hogere leeftijd en het eerdere gebruik goed gedroogd, heeft een ideale hardheid en een bijzondere uitstraling. Misschien dat het daarom ook zo goed geschikt is om stevige en robuuste meubels van te maken.

 

Geschiedenis

Naast de robuuste eigenschappen van sloophout zit er nog een bijzondere waarde aan. Het idee dat dit materiaal eerder deel heeft uitgemaakt van een huis of iets dergelijks, geeft aan het sloophout een eigen geschiedenis mee. En dat is een aansprekend gegeven, waar je bijzondere verhalen over kunt vertellen en misschien zelfs een emotionele band mee kunt voelen.

 

Bewerken van het hout

Met sloophout kunnen prachtige nieuwe meubels worden gemaakt, met een eigen en speciale uitstraling. Na bewerking is soms nauwelijks nog te zien dat het hout eerder dienst heeft gedaan. IN andere gevallen is dat nog bijzonder duidelijk. De historie van het materiaal is terug te vinden in bijvoorbeeld verfresten van eerder gebruik of de vroegere opdruk van de sinaasappelkist uit een vorig, houtig leven. Het sloophout maakt een veelzijdig gebruik mogelijk, waarbij het resultaat ofwel de vernieuwde uitstraling heeft, ofwel de sfeer ademt van het verleden. Hoe dan ook, het sloophout zorgt voor bijzondere meubels.

 

De kosten?

Het mag duidelijk zijn dat er aan sloophout een iets ander prijskaartje kan hangen dan aan nieuw hout, dat na de kap nog lange tijd in speciale opslagruimtes moet drogen voor het geschikt is voor gebruik. Het sloophout zelf is daardoor vaak net wat goedkoper. Of je sloophoutmeubels ook meteen voordeliger zijn is natuurlijk een kwestie van design, smaak en type meubels. Maar het is zeker de moeite waard dit soort meubels te overwegen als je weer voor een meubelinvestering staat.

 

(c) 2015-02-14 HvG

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Hoe moeilijke vlekken verwijderen uit kleding?

Hoe moeilijke vlekken zoals bloed, groenten, fruit, rode wijn, chocolade, zweet op kleding te verwijderen is.

Uw huis tijdelijk verhuren

Uw woning tijdelijk verhuren is niet zomaar iets in een land waar de huurrechten zo goed geregeld zijn.

Nieuwe tuinplannen

Waar let je op als je een nieuwe tuin aanlegt?

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Woningmarkt

Een betoog over de te hoge vraagprijzen in de woningmarkt.

Zelf goedkope hardhouten tafel maken, zelf goedkope teakhouten tafel maken

Op zoek naar een goedkope hardhouten tafel, maak heem eenvoudig zelf met deze handleiding.

Bouwen en verbouwen

Bijna iedereen zal op een punt in zijn leven iets aan zijn huis gaan bouwen of verbouwen. Maar aan welke regels moet je nu voldoen?

Ideeën voor een tuindoek

Met een tuindoek voeg je een extra dimensie toe aan je tuin. Het geeft je de mogelijkheid extra kleur toe te voegen, extra diepte en zelfs een serie van nieuwe vergezichten.

Verhuistips die verhuizen net iets gemakkelijker maken!

Wanneer je gaat verhuizen kan dit een hoop stress met zich meebrengen. Niet alleen op de dag van de verhuizing maar ook van te voren en na de verhuizing zijn er een hoop zaken welke je bezig houden.

De voor- en nadelen van verschillende soorten vloerbedekking

Lees hier alles over verschillende soorten vloeren voor in huis.

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Het kiezen van een kwaliteits rookkanaal

Op zoek naar de juiste kachelpijp

Zo naar boven, zo naar beneden

Met een trap kun je naar boven en beneden. Een trap moet veilig zijn, maar mag er ook mooi uitzien.

Smallere woningen in trek

Door de economische crisis en het groeiend aantal kleiner wordende huishoudens zijn smallere woningen in trek.

Zaaien van Little Gem (sla soort)

Wat je moet weten over het zaaien van Little Gem

Zelf een laminaatvloer leggen

Lees hier hoe je zelf een laminaatvloer kunt leggen.

Liever een frisse nachtrust

Slapen is belangrijk. Soms lukt het niet, misschien moet je iets aan het bed veranderen?

Hoe maak je een goedkope of zelfs gratis houten loungebank?

Steeds meer mensen willen graag een houten loungebank in de tuin, zo maak je die goedkoop of zelfs gratis.

Zonwering in dubbel glas - een uitkomst

Zonwering tussen twee lagen isolatieglas. Veel voordelen, eenvoudig in gebruik. Toch niet populair.

Kies je huis

In wat voor soort type woning zou jij willen wonen. De meest voorkomende woningen in Nederland staan beschreven in dit artikel.

Hoe verkrijg je goedkoop een nul energie woning?

Meer informatie over het goedkoop verkrijgen van een nul energie woning ook wel energie neutrale woning, balanswoning, energiebalanswoning, nul-energiewoning of CO2-neutrale woning.

Verhuizen naar Duitsland

Wil je verhuizen naar Duitsland? Hoewel Duitsland erg veel op Nederland lijkt zijn er toch ook wel grote verschillen. Hou hier rekening mee!

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

Ontdek jouw woonstijl

Ben jij op zoek naar je eigen woonstijl? Lees hier tips die je kunnen helpen.