Sloophout, meer mogelijkheden dan je denkt


Publicatie datum:

Sloophout is gebruikt hout, maar nog erg geschikt voor een tweede leven.

Gesponsorde koppelingen

Misschien had je nog niet aan de mogelijkheden gedacht, maar je kunt meer met sloophout doen dan je wellicht eerst had gedacht. Meubels van sloophout kunnen zorgen voor een bijzonder accent met een speciale uitstraling, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

Bijzondere band met hout

Er zijn weinig natuurlijk materialen die zo veelzijdig gebruikt kunnen worden als hout. Al sinds prehistorische tijden is hout op allerlei verschillende manieren ingezet om het leven aangenaam, draaglijk en veiliger te maken. Hout is relatief eenvoudig te bewerken en te vormen. Dat maakt het bij uitstek geschikt voor het maken van allerlei wapens en gebruiksvoorwerpen en voor het maken van grotere constructies, zoals woningen. Ook in onze voedselvoorziening speelt hout een vooraanstaande rol, het hout zorgde voor het gaande houden van het vuur waarop we konden grillen, bakken of roosteren. En dan hebben we het nog niet eens over de warmtevoorziening gehad. Dit gold allemaal in prehistorische tijden, en in zekere zin nog steeds. Hout is en blijft een veelzijdig materiaal dat je overal tegenkomt.

 

Recycling

Hout wordt veel gebruikt. Bossen staan vol met bomen die ons van dit prachtige materiaal voorzien. Toch is de voorraad bos beperkt door de groeiende behoefte aan landbouwgrond of bouwgrond voor woningen. Het zou jammer zijn als het bestaande hout maar één keer wordt gebruikt en daarna wordt weggedaan of vernietigd. Bovendien is het daar eigenlijk ook te kostbaar voor. Eerder gebruikt hout, zeg maar tweedehands hout of sloophout, is vaak nog prima te gebruiken. Gewoon een kwestie van slim en mooi recyclen.

 

Voordelen

In sommige gevallen is het zelfs beter om sloophout te gebruiken. Het gebruikte hout is goed gedroogd en ‘werkt’ niet meer, terwijl nieuw hout nog relatief veel vocht bevat, dat onder invloed van warmte en luchtvochtigheid voor beweging in het hout kan zorgen. En dat is niet altijd handig. Sloophout is door zijn hogere leeftijd en het eerdere gebruik goed gedroogd, heeft een ideale hardheid en een bijzondere uitstraling. Misschien dat het daarom ook zo goed geschikt is om stevige en robuuste meubels van te maken.

 

Geschiedenis

Naast de robuuste eigenschappen van sloophout zit er nog een bijzondere waarde aan. Het idee dat dit materiaal eerder deel heeft uitgemaakt van een huis of iets dergelijks, geeft aan het sloophout een eigen geschiedenis mee. En dat is een aansprekend gegeven, waar je bijzondere verhalen over kunt vertellen en misschien zelfs een emotionele band mee kunt voelen.

 

Bewerken van het hout

Met sloophout kunnen prachtige nieuwe meubels worden gemaakt, met een eigen en speciale uitstraling. Na bewerking is soms nauwelijks nog te zien dat het hout eerder dienst heeft gedaan. IN andere gevallen is dat nog bijzonder duidelijk. De historie van het materiaal is terug te vinden in bijvoorbeeld verfresten van eerder gebruik of de vroegere opdruk van de sinaasappelkist uit een vorig, houtig leven. Het sloophout maakt een veelzijdig gebruik mogelijk, waarbij het resultaat ofwel de vernieuwde uitstraling heeft, ofwel de sfeer ademt van het verleden. Hoe dan ook, het sloophout zorgt voor bijzondere meubels.

 

De kosten?

Het mag duidelijk zijn dat er aan sloophout een iets ander prijskaartje kan hangen dan aan nieuw hout, dat na de kap nog lange tijd in speciale opslagruimtes moet drogen voor het geschikt is voor gebruik. Het sloophout zelf is daardoor vaak net wat goedkoper. Of je sloophoutmeubels ook meteen voordeliger zijn is natuurlijk een kwestie van design, smaak en type meubels. Maar het is zeker de moeite waard dit soort meubels te overwegen als je weer voor een meubelinvestering staat.

 

(c) 2015-02-14 HvG


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie wonen

Een nieuw bed, een nieuw matras

Een nieuw matras kopen? Waar moet je dan op letten?

Eetkamerstoelen belangrijk meubel item

Hip en trendy design meubelen zijn weer helemaal in,

De beste lamswollen dekbedden

Een uitgebreide uitleg van het woord lam. Hoe zijn de lamswollen dekbedden ontstaan.

Hoe moeilijke vlekken verwijderen uit kleding?

Hoe moeilijke vlekken zoals bloed, groenten, fruit, rode wijn, chocolade, zweet op kleding te verwijderen is.

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Wat is een traplift?

Als je slecht ter been bent dan is de traplift een ideale uitvinding. Vroeger had je twee mogelijkheden als je slecht ter been was.

Goedkoper verhuizen

Verhuizen kan een dure aangelegenheid zijn, met verhuizers, het inrichten van je nieuwe huis en meer kosten. Maar het kan ook goedkoper!

Bouwmaterialen online kopen?

Online bouwmaterialen kopen tegen de beste prijzen is makkelijk en snel.

Meubels whitewashen

Zelf meubelstukken whitewashen

Ramen en Deuren Aanbieding Vergelijk

Om u gewis op weg te helpen hebben wij een hoeveelheid handige toelichtingen voor u samengesteld om de omwisseling van je ramen en deuren zo soepel mogelijkerwijs te laten verlopen . .

Hoe kom je goedkoop aan een goed energielabel voor je woning?

Het energielabel voor woningen is al sinds 2008 verplicht bij verkoop, hoe kom je goedkoop aan een energielabel voor je woning.

Hoe bouw je een goedkoop en goed geïsoleerd huis met zeecontainers?

Er zijn plenty goedkope uitstekend geïsoleerde zeecontainers te koop, hoe bouw je hier een goedkoop huis mee?

Witte vlekken - waas op uw buitengevel?

Het verwijderen van witte vlekken op uw buitengevel.

Vertrek naar Duitsland

Redenen om te gaan wonen over de grens in Duitsland

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

Geen stress over uw verbouwing met een goede begeleiding

Tips voor het goed laten uitvoeren van uw verbouwing

Hoe onderzoek je wat de maximale hypotheek is dat je kan lenen

Deze aanbevelingen steunen je bij het voledig voorbereid zijn bij het nemen van een hypotheek

Bespaar me die koude voeten!

Koude voeten maken dat je de temperatuur als laag ervaart. Dat is niet comfortabel, niet prettig en te duur. Hoe los je koude voeten op?

Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland, positieve en negatieve punten.

Een eigen huis als je ouder bent

Wat vind je fijner als je ouder wordt? Verhuizen, of blijven wonen met enkele aanpassingen?

Stap voor stap behangen

In dit artikel leest u meer over behangen.

Draagmuur verwijderen onder toezicht!

Het verwijderen van bouwconstructie's zoals een draagmuur moet dor een erkende aannemer worden uitgevoerd.

Waar kun je een goed huis bouwen voor 500 euro?

Iedereen heeft recht op een eigen woning, daarom komt er een huis voor iedereen voor maar 500 euro?

Wat je allemaal nodig hebt als je thuis verlaat

je kunt zoveel vergeten als je voor de eerste keer het nest thuis verlaat. Dit artikel zal je helpen.