Zonwering in dubbel glas - een uitkomst


Publicatie datum:

Zonwering tussen twee lagen isolatieglas. Veel voordelen, eenvoudig in gebruik. Toch niet populair.

Gesponsorde koppelingen

Er is al een tijdje zonwering verkrijgbaar tussen twee lagen isolatieglas. Dat heeft heel veel voordelen en is heel eenvoudig in gebruik. Toch is het in Nederland niet populair. Waarom eigenlijk niet?

In Nederland kennen we we heel veel soorten 'raambekleding'. Ooit begonnen met horizontale jaloezieën van het merk Luxaflex. Dat werd daarna een 'soortnaam', want als je moet uitleggen wat horizontale jaloezieën zijn, hoef je maar het woord Luxaflex te laten vallen en iedereen weet het. Die jaloezieën bestaan nog steeds. In vele uitvoeringen, kleuren en lamelbreedtes. En verkrijgbaar van (intussen) heel wat fabrikanten en ook eigen merken van grote woonwinkelketens. 

Een zonwering (door de industrie liever raambekleding genoemd) van jaloezieën bestaat uit een langwerpige bak waaraan de lamellen via hijs- en sluitdraden hangen. Die bak wordt aan de binnenzijde van het raam (op enige afstand van de glasruit) bevestigd. De beste manier is om hem aan het houten kozijn te schroeven maar soms kan dat niet en dan moet je gaten boren in de muur boven de raampartij. Dat wil nog wel eens problemen geven, doordat zo'n jaloezie-scherm een flink gewicht heeft. Zeker een aluminium uitvoering of eentje met houten lamellen. Niet zelden komt de complete bak met trekkoorden en draaisysteem plus muurpluggen en schroeven naar beneden wanneer je de lamellen omhoog trekt...

Een andere toepassing is die met verticale lamellen die wonderlijk genoeg bijna uitsluitend wordt gebruikt op specifieke plaatsen en relatief weinig in woon- en slaapkamers. Je ziet ze meer in wachtkamers, behandelkamers van medici, kantoorruimten en dergelijke. Het doet ongetwijfeld zakelijk aan, om die lange flappen naar beneden hangende lamellen heen en weer te zien bewegen. Waarschijnlijk daarom zijn ze minder populair in woonruimten maar bijvoorbeeld weer wel in de verpleegkamers van een ziekenhuis of soortgelijke inrichting.

En dan zijn er de plissé 'gordijnen' die óók met een bak aan de bovenkant van het raam worden bevestigd. Maar dit is een grote lap die als het ware in elkaar gevouwen wordt. Deze raambekleding (zonwering dus) is horizontaal geplooid en wordt omhoog en omlaag bewogen via trekkoorden waarbij de plooien op elkaar vallen. Net als de jaloezieën hangt zo'n plissé gordijn op enige afstand van de glasruit.

Een andere populaire uitvoering in zonwering is het rolgordijn, dat (al dan niet voorzien van een verduisteringsmogelijkheid) aan de bevestigingsstok wordt opgerold. Soms via een veermechanisme in de stok en soms via een 'oneindig' trekkoord. Ook nu wordt zo'n stok via beugels bevestigd aan het kozijn of aan de muur.

Kenmerken

Kenmerkend voor deze zonweringen/raambekledingen is dat ze op enige afstand van de glasruiten hangen. Meestal tussen ruit en vitrage of overgordijn in. Zeker op zonnige dagen kan de ruimte tussen de glasruit en de zonwering erg warm worden wanneer de zon in volle glorie het raam komt verwarmen. De neergelaten en gesloten jaloezieën, plisségordijnstof en/of rolgordijnstof wil dan ook nog wel eens verkleuren en vooral ook slijten onder de zonnewarmte.

Bovendien kan het een probleem geven waar het de bevestiging betreft - de afstand tussen de glasruit en de zonwering - wanneer er sprake is van een zogeheten draai/kiep-raam. Zet je dat op een mooie dag in de kiepstand, dan komt het al gauw een centimeter of tien naar binnen en dus moet je de zonwering op die afstand op de muur of het kozijn plaatsen. Dat is dan vaak haast niet mogelijk of 'geen gezicht' vanwege de afstand tot het raam. Kortom, draai/kiepramen zijn niet gemakkelijk van passende zonwering te voorzien.

Daar is een uitstekende oplossing voor, maar die is natuurlijk wel een beetje rigoureus. Want wanneer je zonwering tussen glasruiten gebruikt, is die zonwering 'definitief'. Wat wil zeggen dat je niet af en toe een andere kleur zonwering kunt nemen of van brede op smalle lamellen in de jaloezieën kunt overschakelen. Want je koopt dan een compleet ruit in jouw raam waarin door de glasfabriek een (dun!) jaloezie-lamellensysteem is aangebracht of een plisségordijn. De ruimte tussen de glasruiten blijft dezelfde als bij het moderne 'dubbelglas' systeem. Je krijgt dus geen dikkere of zwaardere ramen. Maaar je hebt wel een zonwering die de hangende losse systemen overbodig maakt en die jarenlang meegaat. Waar zelfs twintig jar garantie op gegeven wordt door - in dit geval - de (Duitse) leverancier.

Duitse kwaliteit/Italiaans design

De hier bedoelde zonwering is namelijk van Italiaanse origine (daardoor heel fijn uitgevoerd met smalle kunststof en licht-echte lamellen danwel smalle plissé-stroken van een licht-echte stoffen uitvoering) maar wordt door een Duitse fabriek op kwalitatief zeer hoogwaardige wijze in een dubbel glasruit geplaatst. Naar wens van de gebruiker in diens glassoort (bijvoorbeeld HR, HR+, HR++ of zelfs HR+++). Met een heel ingenieus bewegingsmechanisme voor de jaloezieën (een enkel luchtdicht gemaakt gaatje in de binnenruit aan de bovenzijde, alwaar het enkelvoudige draai- en hijskoord een asje beweegt) of een krasvrije magneetbediening voor het plisségordijn. Je kunt zelfs koord en magneet verwijderen bij gebruik in bijvoorbeeld kinderkamers of in ruimten waar je niet wilt dat anderen met de zonwering gaan 'spelen'. Denk aan verpleegkamers van dementerenden in speciale tehuizen!

Het systeem is werkelijk oerdegelijk. Het wordt op maat gemaakt en geplaatst door de glashandel 'om de hoek'. Of door iemand anders die jij als gebruiker aanwijst. Of door de leverancier, die dan een vakbekwame glasinstallateur inhuurt. Je krijgt uiteraard een complete ruit in het kozijn. Niet zomaar een losse zonwering, zoals dat vaak gedemonstreerd wordt in woon- en klusprogramma's op TV. De oude glasruit wordt weggehaald en de nieuwe - compleet dus met ingebouwde zonwering en bedieningssysteem - wordt geplaatst. Minuten later heb je een perfect werkend jaloezie of plisségordijn in bijvoorbeeld een draai/kiepraam, een deur met glazen paneel, een schuin dakraam (ja, ook daarin werkt het perfect!) en/of een kleine of grote 'vaste' glasruit.

Voordelen

We hebben hierboven al een aantal voordelen opgenoemd, maar er zijn er nog veel meer. Bijvoorbeeld voor mensen met een stofallergie. Want de lamellen en het plisségordijn zijn volkomen stofvrij opgeborgen tussen de glasruiten. Ook voor de huisvrouw of huisman is dit een verademing want je bent verlost van het regelmatig afstoffen van de zonwering! Nog weer andere voordelen zijn onder andere dat zogeheten screens aan de buitenzijde en uiteraard de 'losse' jaloezieën en rolgordijnen binnen voor het raam overbodig worden. Je hebt een optimale zonwering en geen inkijk van buitenaf. Daarnaast een goede thermische isolatie, een verbeterde energiebalans en een sterk verbeterde inbraakbeveiliging! Verder is er sprake van een verbeterde geluidswering en - heel belangrijk - er is geen sprake meer van beschadiging van muren en kozijnen. Koppel dat aan een optimaal gebruik van kozijnen en vensterbanken (je hebt alle ruimte beschikbaar) plus een fraaie aanblik en je hebt veel waar voor relatief weinig geld. Plus je krijgt dus een jarenlange garantie op de goede werking. 

Tja en dan natuurlijk de investering... Je koopt immers niet een losse zonwering maar een complete glasruit. Normaal gesproken is de vuistregel dat je voor een vierkante meter dubbel glas (exclusief montage) tussen de 65 - enkelvoudige glassoort - en 120 - HR+++ glassoort - euro kwijt bent. Het glas-met-ingebouwde-zonwering van het Duitse HTK Synerg (htk-synerg.com) kost inclusief montage 300 euro per vierkante meter (exclusief BTW). En dan heb je rond de twintig jaar een uitstekend werkend zonweringsysteem met goed geïsoleerde ramen. Jaarlijkse besparing op je stookkosten? Minimaal 20 euro per jaar per vierkante meter glasruit. Met andere woorden, het raam met ingebouwde zonwering verdient zichzelf in de loop van het gebruik gewoon terug...

Toepassingsmogelijkheden 

Voor de volledigheid nog een overzichtje van mogelijke toepassingen. 

In serres, schuifpuien, winkeletalages en deuren, glazen panelen en glazen gevels. In dakramen, daklichten en vlakke lichtkoepels. In room dividers (glazen kamerschermen en glazen binnenwanden), badkamers en douchecabines voor privacy. Voor kantoorruimten met glazen scheidingswanden en artsenbehandelkamers. In verpleegruimten van ziekenhuizen en verpleeghuizen. In musea en bibliotheken voor presentatieruimten, vergaderruimten en kantoorgebouwen aan buiten- en binnengevels. In gevels en toegangsdeuren van winkelcentra. Handig: bestel in de fabriek nieuwe kozijnen (hout, staal, aluminium, kunststof) en laat direct de zonwering in dubbelglas monteren! Ten slotte: Bij levering van het kozijn/deur: klaar voor gebruik!

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker janvandenes

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Kleurentips bij het inrichten van de woonkamer

Kleurentips voor je woonkamer? Ga je je woonkamer onder handen nemen? Hou hier dan zeker rekening mee!

Warmtepomp: goed voor het milieu en de portemonnee

Bespaar op je verwarmingskosten met een warmtepomp. Een hoog rendement, lage kosten

Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland, positieve en negatieve punten.

Zelf een laminaatvloer leggen

Lees hier hoe je zelf een laminaatvloer kunt leggen.

Waar je rekening mee moet houden bij een bubbelbad

Bubbelbaden worden steeds populairder. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je er een wilt?

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Voordelige aanpassing bouwplan veranda afdak

Door een kleine aanpassing aan het bouwplan van een veranda afdak kun je voordeliger bouwen.

Hoe koop ik een huis

Een huis kopen, van stap tot stap

Wandafwerking door een erkende stukadoor laten uitvoeren.

Voor een goede en betaalbare wandafwerking kiest u een erkende stukadoor die weet wat hij doet.

Goedkoper verhuizen

Verhuizen kan een dure aangelegenheid zijn, met verhuizers, het inrichten van je nieuwe huis en meer kosten. Maar het kan ook goedkoper!

Decoratietip: ontwerp een foto op hout

Wil je graag een mooie foto in je interieur ophangen die een natuurlijke en eigentijdse uitstraling heeft? Kies dan voor een nieuwe trend: laat een foto op hout printen, voor een origineel en een tikje eigenzinnig effect.

Tips voor het opknappen van de zolder

In veel huizen is de zolder een vergeten ruimte, waar de bewoners eigenlijk nooit komen. Dit artikel geeft tips voor het omtoveren van de zolder van rommelhok naar leefruimte.

Kalkverf zorgt voor unieke sfeer en laat je muren ademen

Kalkverf is een nobele materie die een geoefende aanpak vereist. Een overzicht van de mogelijkheden en verschillende technieken.

Stap voor stap behangen

In dit artikel leest u meer over behangen.

Voor het eerst op jezelf: wat staat je te wachten?

Op kamers gaan wonen is een uitdaging! In één keer krijg je te maken met allerlei veranderingen, je bent zelfstandig en zelf verantwoordelijk.Je kan je eigen tijd indelen en doen waar je zin in hebt. Je zoekt je eigen kamer, richt deze zelf in en moet deze ook zelf betalen. Lees hier wat er bij komt kijken als je op

Hoe zaag je een 10 meter hoge boom om?

Na 30 jaar besef je opeens, die boom in mijn tuin wordt te groot, hoe zaag je een boom van 10 meter om?

Hoe kun je goedkoop je gevel reinigen?

Wil je ook makkelijk en goedkoop je gevel ontdoen van die grauwsluier en groene aanslag?

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Oh help, ik ga verhuizen!

Verhuizen is al een hele taak. Maar wat nou als je ook nog student bent en eindelijk op jezelf gaat?

Kies een hypotheek die bij je past

Als de rentevasteperiode van je hypotheek binnenkort afloopt, stuurt de bank je automatisch een verlengingsvoorstel. Je moet weer keuzes maken.

Een huis kopen? Ga eerst zelf op onderzoek uit!

Voordat je een huis koopt en je handtekening onder de koopakte zet is het handig om te weten dat je zelf een aantal dingen kunt uitpluizen.

Zo naar boven, zo naar beneden

Met een trap kun je naar boven en beneden. Een trap moet veilig zijn, maar mag er ook mooi uitzien.

Behang: schuimvinyl

Hoe is schuimvinyl opgebouwd?

Hoe bouw je een goedkoop en goed geïsoleerd huis met zeecontainers?

Er zijn plenty goedkope uitstekend geïsoleerde zeecontainers te koop, hoe bouw je hier een goedkoop huis mee?

Huis kopen of verkopen

Je huis verkopen tijdens de crisis. Wat moet u weten.