Wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?


Publicatie datum:

Bluestone en Marmer worden allebei verkocht als hardstenen terrastegels, wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Gesponsorde koppelingen

Marmer terras
Er is de laatste jaren een duidelijke trend in de Nederlandse tuininrichting waarneembaar. De Nederlandse tuinen verstenen namelijk met rasse schreden. Er komt steeds meer variatie in de gebruikte bestrating en de bestrating wordt steeds duurder. Kan er vroeger nog volstaan worden met een terras van goedkope gewassen grindtegels, tegenwoordig worden er vooral hoogwaardige materialen gebruikt zoals marmer*. Niet te verwarren met het sterk daar op gelijkende veel goedkopere Spotted Bluestone**.

*Marmer:
Er zijn vijf gangbare soorten marmer die in Nederland de markt beheersen. Het zogenaamde Carrara marmer afkomstig uit Italië dat bij uitstek  geschikt is voor de beeldhouwkunst, het Pentelikon  en het Paros marmer afkomstig uit Griekenland, het  Proconnesus marmer afkomstig uit Turkije en het Belgische marmer. De namen van de verschillende hiervoor genoemde soorten marmer zijn afgeleid van de plaats waar het marmer gewonnen wordt. Bij de aanschaf van een partij marmer voor een terras moet je er op letten dat de marmeren tegels of platen die je voor één aaneengesloten terras gebruikt uit één blok worden gewonnen omdat er anders kleurverschil optreed.

Blue stone terras
**Bluestone :

De in Nederland verkochte Bluestone (ook wel Spotted Blue of Spotted Bluestone genoemd) is een Chinees hardsteen met een blauw/grijze kleur.  De Nederlandse benaming voor Bluestone is blauwsteen, arduin, kolenkalksteen of petit granit.  Bluestone is een kalksteen met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. De Bluestone steensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van diertjes met een kalkskelet (crinoïden), die veelal op de zeebodem leven. De Bluestone steensoort ontstaat doordat bij het afsterven van de crinoïden hun kalkskelet op de bodem van de zee achterblijft samen met een calciet afzetting die het geheel aan elkaar smeedt. Op deze manier vormt zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag waar Bluestone uit gewonnen wordt. Het Bluestone is dus een aaneenkitting van crinoïden in een cement van microkristallijn calciet. De kleur van het Bluestone wordt bepaald door de hoeveelheid in het gesteente aanwezige koolstof van de zeer fijn verspreide plantaardige resten. Bluestone  bevat +/- 96% calciumcarbonaat (CaCO3 ook wel calciet). Bluestone bevat een hoog aandeel aan versteende fauna. Deze resten zijn soms aan het oppervlak zichtbaar. Meestal verhogen zij door hun aanblik de waarde van het materiaal.

Verschil tussen Bluestone en Marmer:
Bluestone bestaat voor 96% uit calciumcarbonaat en Marmer voor 99,5%. Het chemische verschil tussen Bluestone en Marmer is dus heel klein. Het (grote) verschil tussen Bluestone en Marmer zit hem dus in de hardheid van het calciumcarbonaat. Dit verschil wordt veroorzaakt daar de manier waarop Bluestone en Marmer onstaan. Bluestone ontstaat door een afzetting van kalkskelet jesop de zeebodem gebonden door een calciet afzetting. Marmer daarentegen is een metamorf gesteente dat onder invloed van temperatuur, druk of hydrothermale vloeistoffen is gerekristalliseerd of gemetamorfoseerd. Meestal gebeurt dit op grotere diepte in de aardkorst of mantel. Marmer is dus vele malen harder, slijtvaster en kleurvaster dan Bluestone.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Hoe berg je alles in je slaapkamer op?

Een nieuwe kast voor op je slaapkamer, hoe pak je dat aan en waar liggen de kansen?

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

Hoe kom je goedkoop aan een goed energielabel voor je woning?

Het energielabel voor woningen is al sinds 2008 verplicht bij verkoop, hoe kom je goedkoop aan een energielabel voor je woning.

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden? Lees hier een handige uitleg waardoor jij 200 euro bespaart.

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

Uw huis tijdelijk verhuren

Uw woning tijdelijk verhuren is niet zomaar iets in een land waar de huurrechten zo goed geregeld zijn.

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt

De voor- en nadelen van verschillende soorten tuinafscheidingen

Hierin leest u alles over de verschillende soorten tuinafscheidingen

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Smallere woningen in trek

Door de economische crisis en het groeiend aantal kleiner wordende huishoudens zijn smallere woningen in trek.

Op kamers - Deel 3: Kamer betrekken/verhuizen

Op kamers in 3 stappen! Deel 3: Kamer betrekken/verhuizen

Kijkers en kopers: is je huis echt klaar voor de verkoop ?

Je huis staat te koop en je zoekt een koper. Een koper wil eerst kijken. Hoe trek je met je huis de aandacht van potentiële kopers? Hoe vergroot je dus de kans op kijkers en hoe zorg je dat je huis in de goede smaak valt.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland, positieve en negatieve punten.

Verhuistips die verhuizen net iets gemakkelijker maken!

Wanneer je gaat verhuizen kan dit een hoop stress met zich meebrengen. Niet alleen op de dag van de verhuizing maar ook van te voren en na de verhuizing zijn er een hoop zaken welke je bezig houden.

Hoe koop ik een huis

Een huis kopen, van stap tot stap

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Stap voor stap behangen

In dit artikel leest u meer over behangen.

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Een eigen huis als je ouder bent

Wat vind je fijner als je ouder wordt? Verhuizen, of blijven wonen met enkele aanpassingen?

Goedkoop schoonmaakmiddel zelf maken

enkele tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

Kleurentips bij het inrichten van de woonkamer

Kleurentips voor je woonkamer? Ga je je woonkamer onder handen nemen? Hou hier dan zeker rekening mee!

Goedkoop en mooi wonen in Tilburg

Woningen in Tilburg

Voorjaarsschoonmaak

Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Maar waar haal je de tijd vandaan en wat is het nut?

Voor het eerst op jezelf: wat staat je te wachten?

Op kamers gaan wonen is een uitdaging! In één keer krijg je te maken met allerlei veranderingen, je bent zelfstandig en zelf verantwoordelijk.Je kan je eigen tijd indelen en doen waar je zin in hebt. Je zoekt je eigen kamer, richt deze zelf in en moet deze ook zelf betalen. Lees hier wat er bij komt kijken als je op

Zaaien van Little Gem (sla soort)

Wat je moet weten over het zaaien van Little Gem