Haagse woonhotels


Publicatie datum:

Appartementen met veel wooncomfort, met name gebouwd in Den Haag tijdens het interbellum

Gesponsorde koppelingen

Woonhotels waren een typisch Haags fenomeen, gezien het feit dat er in Den Haag ruim dertig, in Amsterdam drie en in Rotterdam slecht één werden gerealiseerd. Ze zijn te beschouwen als het stedelijk alternatief voor het wonen in een villa, maar dan met een minimum aan personeel. Woonhotels zijn namelijk ontstaan vanwege de schaarste aan (betaalbaar) dienstpersoneel die zich aftekende in het Den Haag van na 1900. Binnen de bouwwereld werd daarop een nieuw woningtype ontwikkeld met zoveel wooncomfort en voorzieningen dat het dienstbodepersoneel nagenoeg overbodig werd.

Inspiratie

De Haagse woonhotels ontstonden niet vanuit het luchtledige. Het buitenland bood inspirerende voorbeelden qua ruimtelijke organisatie van de gebouwen en qua bouwtechniek. Luze appartementengebouwen in onder meer Boedapest, Kopenhagen en New York stonden model voor de Haagse ontwerpers. Zo bestudeerde C. Rutten - constructeur van het eerste Haagse woonhotel Boschzicht uit 1920 - een jaar lang appartementengbouwen in enkele grote Amerikaanse steden. Negen jaar later werd 'Hofstad'gebouwd, een initiatief van een industrieel uit Kopenhagen: een Deens concept in Haagse sfeer.

Wooncomfort

Woonhotels waren herkenbaar aan een keur van collectieve en individuele voorzieningen op het terrein van het wooncomfort en de bouwtechniek. Een belangrijk kenmerk was het in het bouwcomplex opgenomen restaurant, dat in sommige gevallen ook voor buurtbewoners toegankelijk was. Wie er de voorkeur aan gaf de maaltijd binnenshuis te nuttigen, werd bediend via maaltijdliftjes. Ook het vuil werd niet door de bewoners buiten gezet. Dat belandde via stortkokers in het souterrain om verder te worden afgevoerd. In het souterrain waren verder de technische voorzieningen opgenomen, het restaurant en een gescheiden gangenstelsel voor personeel en de bewoners. Uiteraard waren de woningen voorzien van destijds nieuwe voorzieningen als centrale verwarming en huistelefoon. Logeervertrekken en ontspanningsruimten zoals een biljartzaal waren elders in het vertrek opgenomen.

Er werd geëxperimenteerd met nieuwe bouwmaterialen en bouwsystemen om geluidsoverlast tot een minimum te beperken en leidingen zoveel mogelijk weg te werken. Zo werden alle leidingen individueel vanaf de centrale stookketel vertakt naar de woningen. Flexibele plattegronden en bewonersinspraak waren vernieuwend voor de tijd. De huurprijzen waren gepeperd, maar de bewoners werd bijna alles uit handen genomen, tot en met het vervangen van een gloeilamp.

Bekende woonhotels 

Kenmerkend voor de woonhotels was de variatie in plattegronden en woonoppervlak. Zo hebben alle 39 woningen in woonhotel Zorgvliet verschillende plattegronden en was in het helaas afgebroken woonhotel Catsheuvel het grootste appartement opgenomen: 13 kamers met een gelijkvloers woonoppervlak van maar liefst 340 vierkante meter. Wie voldoende had aan een tweekamer appartement kwam ook aan zijn trekken. In de grootste appartementen waren lichtschachten opgenomen, om via het dak de woning van natuurlijk daglicht te voorzien.

Het eerste uitgevoerde woonhotel Boschzicht was een ware sensatie. Volgens Het Vaderland hebben de toekomstige bewoners op straat tegen elkaar op staan bieden voor de parterrewoningen. De formule bleek een succes want in de loop van de jaren twintig werden diverse grote en kleine woonhotels gerealiseerd. Zeer in trek was de Willemsparkflat, één van de hoogste Haagse woongebouwen tot ver na de Tweede Wereldoorlog. Het grootste woonhotel Duinwijck werd in 1932 opgeleverd, waarin de bewoners gebruik konden maken van een eigen postagentschap. Nadat in 1934 Parkflat Marlot was voltooid, stortte de markt enigszins in. De economische crisis was hier grotendeels debet aan.

Parallel met de ontwikkeling van de woonhotels kwam een specifiek Haagse architectuurstijl tot bloei. Deze Nieuwe Haagse School is herkenbaar aan de expressieve, rechtlijnige maar zeer plastische baksteenarchitectuur en veel oog voor het bouwkundig detail. De Nieuwe Haagse School vindt pas sinds twee decennia waardering en verwerft geleidelijk de plek in de Nederlandse architectuurgeschiedenis die het toekomt.

Woonhotels na 1945

In de loop van de jaren vijftig werden veel woonhotels in gebruik genomen als kantoorgebouwen. In andere complexen verdwenen de centrale voorzieningen en werden de grootste woningen gesplitst in kleinere eenheden. In 1976 werd in Duinwijck het laatste restaurant gesloten. Aan het eind van de jaren tachtig startte wethouder Adri Duivesteijn een herveroveringsactie. Het gevolg hiervan is dat vandaag de dag de woonhotels weer bewoond worden, al kwamen de voorzieningen niet terug. Het zeer gewilde Catsheuvel overleefde niet omdat het dragend staalskelet te veel was aangetast. Ervoor in de plaats kwam een soort replica.

Eind jaren negentig werd het woonhotel voor het eerst goed ontdekt en geanalyseerd door architecten en projectontwikkelaars. Vanwege de groeiende behoefte aan meer wooncomfort staan de woonhotels model voor nieuwe, luxe appartementengebouwen. Een voorbeeld is de herontwikkeling van het Shellterrein op de Noordoever van het IJ, tegenover Amsterdam CS. ING Vastgoed blaast met dit project het Haagse woonhotel nieuw leven in.  

Zie ook www.denieuwehaagseschool.nl 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

De tuin als buitenkamer

Voorjaar, dé tijd om weer in de tuin aan het werk te gaan.

Hoe leg ik een tuin aan ?

Dit artikel legt uit hoe je makkelijk een tuin kunt aanleggen.

Wat is een traplift?

Als je slecht ter been bent dan is de traplift een ideale uitvinding. Vroeger had je twee mogelijkheden als je slecht ter been was.

Hoe kun je goedkoop je gevel reinigen?

Wil je ook makkelijk en goedkoop je gevel ontdoen van die grauwsluier en groene aanslag?

Geen stress over uw verbouwing met een goede begeleiding

Tips voor het goed laten uitvoeren van uw verbouwing

Meubels whitewashen

Zelf meubelstukken whitewashen

Houd je terras droog!

Op je terras zit je liever droog. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Woningmarkt

Een betoog over de te hoge vraagprijzen in de woningmarkt.

De beste lamswollen dekbedden

Een uitgebreide uitleg van het woord lam. Hoe zijn de lamswollen dekbedden ontstaan.

Gezinsuitbreiding: het vergt meer voorbereiding dan u misschien zou denken!

Het lijkt een gemakkelijk plan: het enige wat nodig lijkt bij gezinsuitbreiding is een extra kind. In werkelijkheid brengt het echter heel wat problemen met zich mee.

Werkzaamheden en uurtarief van een schilder

Een schilder is een vakman die wil voor u kan betekenen, maar welke werkzaamheden zijn dit en hoeveel kosten deze?

Optimale kans op huisverkoop: wat doe je zelf?

Je huis verkopen. Wat moet je in ieder geval doen om kans te maken.

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

Een moestuin op je balkon

Lees hier hoe je van een kleine tuin iets gezelligs kunt maken.

Woondecoratietip: Zelfgemaakte foto op hout afdrukken

Aan het bedenken hoe u de woonkamer of de tuin persoonlijker kunt maken? Bent u op zoek naar een bijzondere manier om een mooie familiefoto af te laten drukken?

Stap voor stap behangen

In dit artikel leest u meer over behangen.

Gipsblokken: kwalitatief en makkelijk

Bouwen met gipsblokken: snel, kwalitatief en flexibel. Een overzicht van de mogelijkheden en soorten.

De voor- en nadelen van verschillende soorten tuinafscheidingen

Hierin leest u alles over de verschillende soorten tuinafscheidingen

Wat is de beste goedkope brandbeveiliging?

Na een kleine brand door kortsluiting in een wasmachine vraag ik me af, wat is de beste goedkope brandbeveiliging.

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

Energiebesparen kan iedereen!

Huishoudens laten geld liggen door niet op woningisolatie en energiebesparing te letten.

Isolatiechape: isoleren en egalisaren

Een vloer isoleren gaat het snelste met isolatiechape

De leukste speeltoestellen voor kinderen

Lees hier alles over de leukste speeltoestellen voor in je eigen tuin.

Waterleiding en afvoer aanleggen

Een waterleiding of afvoer laten aanleggen kunt u beter door een erkende loodgieter laten uitvoeren.