Haagse woonhotels


Publicatie datum:

Appartementen met veel wooncomfort, met name gebouwd in Den Haag tijdens het interbellum

Gesponsorde koppelingen

Woonhotels waren een typisch Haags fenomeen, gezien het feit dat er in Den Haag ruim dertig, in Amsterdam drie en in Rotterdam slecht één werden gerealiseerd. Ze zijn te beschouwen als het stedelijk alternatief voor het wonen in een villa, maar dan met een minimum aan personeel. Woonhotels zijn namelijk ontstaan vanwege de schaarste aan (betaalbaar) dienstpersoneel die zich aftekende in het Den Haag van na 1900. Binnen de bouwwereld werd daarop een nieuw woningtype ontwikkeld met zoveel wooncomfort en voorzieningen dat het dienstbodepersoneel nagenoeg overbodig werd.

Inspiratie

De Haagse woonhotels ontstonden niet vanuit het luchtledige. Het buitenland bood inspirerende voorbeelden qua ruimtelijke organisatie van de gebouwen en qua bouwtechniek. Luze appartementengebouwen in onder meer Boedapest, Kopenhagen en New York stonden model voor de Haagse ontwerpers. Zo bestudeerde C. Rutten - constructeur van het eerste Haagse woonhotel Boschzicht uit 1920 - een jaar lang appartementengbouwen in enkele grote Amerikaanse steden. Negen jaar later werd 'Hofstad'gebouwd, een initiatief van een industrieel uit Kopenhagen: een Deens concept in Haagse sfeer.

Wooncomfort

Woonhotels waren herkenbaar aan een keur van collectieve en individuele voorzieningen op het terrein van het wooncomfort en de bouwtechniek. Een belangrijk kenmerk was het in het bouwcomplex opgenomen restaurant, dat in sommige gevallen ook voor buurtbewoners toegankelijk was. Wie er de voorkeur aan gaf de maaltijd binnenshuis te nuttigen, werd bediend via maaltijdliftjes. Ook het vuil werd niet door de bewoners buiten gezet. Dat belandde via stortkokers in het souterrain om verder te worden afgevoerd. In het souterrain waren verder de technische voorzieningen opgenomen, het restaurant en een gescheiden gangenstelsel voor personeel en de bewoners. Uiteraard waren de woningen voorzien van destijds nieuwe voorzieningen als centrale verwarming en huistelefoon. Logeervertrekken en ontspanningsruimten zoals een biljartzaal waren elders in het vertrek opgenomen.

Er werd geëxperimenteerd met nieuwe bouwmaterialen en bouwsystemen om geluidsoverlast tot een minimum te beperken en leidingen zoveel mogelijk weg te werken. Zo werden alle leidingen individueel vanaf de centrale stookketel vertakt naar de woningen. Flexibele plattegronden en bewonersinspraak waren vernieuwend voor de tijd. De huurprijzen waren gepeperd, maar de bewoners werd bijna alles uit handen genomen, tot en met het vervangen van een gloeilamp.

Bekende woonhotels 

Kenmerkend voor de woonhotels was de variatie in plattegronden en woonoppervlak. Zo hebben alle 39 woningen in woonhotel Zorgvliet verschillende plattegronden en was in het helaas afgebroken woonhotel Catsheuvel het grootste appartement opgenomen: 13 kamers met een gelijkvloers woonoppervlak van maar liefst 340 vierkante meter. Wie voldoende had aan een tweekamer appartement kwam ook aan zijn trekken. In de grootste appartementen waren lichtschachten opgenomen, om via het dak de woning van natuurlijk daglicht te voorzien.

Het eerste uitgevoerde woonhotel Boschzicht was een ware sensatie. Volgens Het Vaderland hebben de toekomstige bewoners op straat tegen elkaar op staan bieden voor de parterrewoningen. De formule bleek een succes want in de loop van de jaren twintig werden diverse grote en kleine woonhotels gerealiseerd. Zeer in trek was de Willemsparkflat, één van de hoogste Haagse woongebouwen tot ver na de Tweede Wereldoorlog. Het grootste woonhotel Duinwijck werd in 1932 opgeleverd, waarin de bewoners gebruik konden maken van een eigen postagentschap. Nadat in 1934 Parkflat Marlot was voltooid, stortte de markt enigszins in. De economische crisis was hier grotendeels debet aan.

Parallel met de ontwikkeling van de woonhotels kwam een specifiek Haagse architectuurstijl tot bloei. Deze Nieuwe Haagse School is herkenbaar aan de expressieve, rechtlijnige maar zeer plastische baksteenarchitectuur en veel oog voor het bouwkundig detail. De Nieuwe Haagse School vindt pas sinds twee decennia waardering en verwerft geleidelijk de plek in de Nederlandse architectuurgeschiedenis die het toekomt.

Woonhotels na 1945

In de loop van de jaren vijftig werden veel woonhotels in gebruik genomen als kantoorgebouwen. In andere complexen verdwenen de centrale voorzieningen en werden de grootste woningen gesplitst in kleinere eenheden. In 1976 werd in Duinwijck het laatste restaurant gesloten. Aan het eind van de jaren tachtig startte wethouder Adri Duivesteijn een herveroveringsactie. Het gevolg hiervan is dat vandaag de dag de woonhotels weer bewoond worden, al kwamen de voorzieningen niet terug. Het zeer gewilde Catsheuvel overleefde niet omdat het dragend staalskelet te veel was aangetast. Ervoor in de plaats kwam een soort replica.

Eind jaren negentig werd het woonhotel voor het eerst goed ontdekt en geanalyseerd door architecten en projectontwikkelaars. Vanwege de groeiende behoefte aan meer wooncomfort staan de woonhotels model voor nieuwe, luxe appartementengebouwen. Een voorbeeld is de herontwikkeling van het Shellterrein op de Noordoever van het IJ, tegenover Amsterdam CS. ING Vastgoed blaast met dit project het Haagse woonhotel nieuw leven in.  

Zie ook www.denieuwehaagseschool.nl 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Voorjaarsschoonmaak

Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Maar waar haal je de tijd vandaan en wat is het nut?

Het huishouden doen een vak apart

schoonmaken, wassen, strijken het is eigenlijk een vak apart. Hoe doe je dat nu als je voor het eerst op eigen benen staat.

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

De tuin als buitenkamer

Voorjaar, dé tijd om weer in de tuin aan het werk te gaan.

Draagmuur verwijderen onder toezicht!

Het verwijderen van bouwconstructie's zoals een draagmuur moet dor een erkende aannemer worden uitgevoerd.

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden? Lees hier een handige uitleg waardoor jij 200 euro bespaart.

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Eetkamerstoelen belangrijk meubel item

Hip en trendy design meubelen zijn weer helemaal in,

Hoe onderzoek je wat de maximale hypotheek is dat je kan lenen

Deze aanbevelingen steunen je bij het voledig voorbereid zijn bij het nemen van een hypotheek

Wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Bluestone en Marmer worden allebei verkocht als hardstenen terrastegels, wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Architectuur en zonlicht

Dit artikel gaat over hoe je goed gebruik kan maken van zonlicht in het interieur.

Goedkoop schuurdakje vervangen, goedkope dakbedekking.

Wat is de goedkoopste duurzame oplossing voor het vernieuwen van een schuurdakje.

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt

Sloophout, meer mogelijkheden dan je denkt

Sloophout is gebruikt hout, maar nog erg geschikt voor een tweede leven.

Haagse woonhotels

Appartementen met veel wooncomfort, met name gebouwd in Den Haag tijdens het interbellum

Ontdek jouw woonstijl

Ben jij op zoek naar je eigen woonstijl? Lees hier tips die je kunnen helpen.

Hoe bouw je een goedkoop en goed geïsoleerd huis met zeecontainers?

Er zijn plenty goedkope uitstekend geïsoleerde zeecontainers te koop, hoe bouw je hier een goedkoop huis mee?

Het leven thuis

Wat is het echte 'thuis' en hoe creëer je gezelligheid?

Hoe koop ik een huis

Een huis kopen, van stap tot stap

Ideeën voor een tuindoek

Met een tuindoek voeg je een extra dimensie toe aan je tuin. Het geeft je de mogelijkheid extra kleur toe te voegen, extra diepte en zelfs een serie van nieuwe vergezichten.

Waarom Teak Hout Zo Populair Is

Teakhout is erg populair, maar waarom eigenlijk?

Wat is een traplift?

Als je slecht ter been bent dan is de traplift een ideale uitvinding. Vroeger had je twee mogelijkheden als je slecht ter been was.