Energiebesparen kan iedereen!


Publicatie datum:

Huishoudens laten geld liggen door niet op woningisolatie en energiebesparing te letten.

Gesponsorde koppelingen

Geld investeren in het isoleren van uw huis verbetert uw woonplezier en levert op termijn geld op.

Met name gevelisolatie is erg rendabel!

Daarnaast zijn er enkele eenvoudihge tips om uw stroomrelkening in de hand te houden.

Energiebesparing door isoleren en slim gebruik

De hoge olieprijs tikt door in de energienota van deze winter. Deze zal voor de meeste huishoudens fors hoger uitvallen. Gemiddeld ongeveer 150 Euro.

Door de toename van de vraag naar olie in China en India zal energie in de toekomst duur blijven.

Een woning verliest warmte via de ramen, de muren, het dak en de vloer. Onnodig warmteverlies betekent onnodig energieverbruik en onnodige kosten. De winst van energiebesparing is niet alleen maar goed voor de portemonnee, maar levert ook een comfortabel huis op en het is beter voor het milieu. Andere voordelen zijn een betere geluidsisolatie en een waardevermeerdering voor het huis.

Hoog tijd dus voor het nemen van maatregelen.

Als u energie wilt besparen, moet u eerst geld investeren. Maar het rendement op die investering is vele malen hoger dan de rente die u op uw spaarrekening ontvangt. Indien u geld leent voor een dergelijke woningverbetering, is de rente van de lening aftrekbaar voor de belasting.

De doorsnee Nederlandse woning is matig geïsoleerd. In een slecht geïsoleerd huis wordt per jaar gemiddeld 2150 m3 gas verstookt voor de centrale verwarming. In een goed geïsoleerd huis is maar 700 m3 gas nodig.

Vloerisolatie op de begane grond kan gemiddeld per jaar 190 m3 gas besparen. Vloerisolatie zorgt voor een gelijkmatige temperatuur en minder vocht in huis. De terugverdientijd is gemiddeld - bij gelijkblijvende energieprijzen - 12 jaar.

Als u enkel glas vervangt door isolerend glas kunt u gemiddeld per jaar 400 m3 gas besparen. De terugverdientijd is hier gemiddeld 16 jaar.

Heeft u een verwarmde zolder, dan kunt u met het isoleren van uw dak gemiddeld per jaar al 700m3 gas besparen. De kosten haalt u er al na vier jaar uit.

Gevelisolatie

Een kwart deel van de warmte in huis gaat door ongeïsoleerde muren naar buiten. De moeite waard om dat binnen te houden.

Met gevelisolatie kunt u gemiddeld per jaar 275 m3 gas besparen (uitgaande van een geveloppervlakte van 25 m2). Deze erg rendabele maatregel heeft een terugverdientijd van gemiddeld drie jaar.

Bovendien wordt uw woning veel comfortabeler: geen last van koude buitenmuren en minder geluidsoverlast. Gevels van huizen gebouwd na 1975 zijn standaard voorzien van isolatie.

De meest toegepaste isolatiematerialen zijn termoparels en minerale wol. Deze isolatiematerialen worden in de spouwmuur geblazen via gaatjes van plm. 20 mm in de voeg.

Een veel gehoorde misvatting is dat gevelisolatie vochtproblemen en een slechte luchtkwaliteit veroorzaakt. Door het toepassen van isolatie stijgt de temperatuur aan de binnenkant van wand, dak of vloer. Goed geïsoleerde woningen hebben minder vochtproblemen dan niet geïsoleerde woningen.

De besparing hangt ook af van uw stookgedrag. Als u bijna nooit thuis bent en een lage binnentemperatuur aanhoudt, bespaart u minder dan wanneer u veel aanwezig bent en warmer stookt.

Isoleren en ventileren horen bij elkaar. Zorg voor een goed werkend ventilatiesysteem in uw huis. Gevelisolatie sluit namelijk kieren af die in een ongeïsoleerd huis voor een deel van de ventilatie en afvoer van vochtige lucht zorgen. Isoleren helpt dus echt. Tweederde van het totale energieverbruik in de woning wordt gebruikt voor verwarming.

Energie besparen bij computer, tv en andere apparaten

Als u een computer met de knop uitzet, kan het apparaat toch nog stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Dit geldt ook voor printers, faxen en andere randapparatuur. Berucht zijn de kastjes voor de digitale tv-ontvangst. Als u alle stekkers in een stekkerdoos met een aan/uitknop doet, kunt u hiermee alle apparaten in één keer echt uitzetten.

Een TV die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld computers, batterij-opladers, geluidsapparatuur, printer of scanner. Het stand-by verbruik kost een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer € 100 per jaar. De helft hiervan kunt u voorkomen door de apparaten echt uit te zetten met de aan/uitknop, of desnoods door de stekker eruit te halen. Het is een fabel dat computers sneller slijten als u ze vaak aan- en uitzet.

Wanneer u een oplader niet gebruikt, of als het apparaat vol is, haal dan de oplader uit het stopcontact. Anders blijft deze stroom verbruiken. Denk daarbij aan de oplader voor de kruimeldief, de tandenborstel, mobiele telefoon of batterijen

Let op wat u aanschaft.

Ondertussen heeft iedereen wel spaarlampen. Het nadeel blijft dat ze bij het opstarten nog weinig licht geven. Maar daar tegenover staat dat levensduur en stroomverbruik veel lager zijn dan die van de gloeilamp.

Andere makkelijke manieren om energie te besparen zijn:

- Kies voor een niet al te grote lcd tv.

- Begin niet aan een waterbed.

- Let bij aanschaf op de energielabels van grote huishoudelijke apparaten als koelkasten, wasmachines en wasdrogers!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Buitenkeuken

De buitenkeuken is in steeds meer nederlandse tuinen dé nieuwe trend

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.

Voor het eerst op jezelf: wat staat je te wachten?

Op kamers gaan wonen is een uitdaging! In één keer krijg je te maken met allerlei veranderingen, je bent zelfstandig en zelf verantwoordelijk.Je kan je eigen tijd indelen en doen waar je zin in hebt. Je zoekt je eigen kamer, richt deze zelf in en moet deze ook zelf betalen. Lees hier wat er bij komt kijken als je op

De voor- en nadelen van verschillende soorten tuinafscheidingen

Hierin leest u alles over de verschillende soorten tuinafscheidingen

Rolluiken offertes vergelijken

Rolluiken offertes, vergelijk verschillende leveranciers en bespaar op de totale kosten.

Een huis kopen? Ga eerst zelf op onderzoek uit!

Voordat je een huis koopt en je handtekening onder de koopakte zet is het handig om te weten dat je zelf een aantal dingen kunt uitpluizen.

Een spannend vergezicht in je tuin

Tover een kale muur in je tuin om tot een schitterend vergezicht. Een tuinschilderij biedt ongekende kansen!

Huis kopen of verkopen

Je huis verkopen tijdens de crisis. Wat moet u weten.

Het leven thuis

Wat is het echte 'thuis' en hoe creëer je gezelligheid?

Van steigerhouten planken tot prachtig meubelen

Bekijk hoe steigerhouten planken worden bewerkt tot de mooiste meubelen van steigerhout.

LED Verlichting dé trend van 2013

LED Verlichting is dé trend van 2013, steeds meer mensen stappen over, en met goede reden!

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

Wat De Perfecte Materiaal Is Voor Uw Tuintafel

Voordat je een nieuwe tuintafel koopt moet je zeker weten welke tafel past bij jouw tuin.

Het kiezen van een kwaliteits rookkanaal

Op zoek naar de juiste kachelpijp

Zelf goedkope hardhouten tafel maken, zelf goedkope teakhouten tafel maken

Op zoek naar een goedkope hardhouten tafel, maak heem eenvoudig zelf met deze handleiding.

Liever een goed bed

Voor een goede nachtrust heb je een goed bed nodig. Waar let je op?

Kleurentips bij het inrichten van de woonkamer

Kleurentips voor je woonkamer? Ga je je woonkamer onder handen nemen? Hou hier dan zeker rekening mee!

Hoe moeilijke vlekken verwijderen uit kleding?

Hoe moeilijke vlekken zoals bloed, groenten, fruit, rode wijn, chocolade, zweet op kleding te verwijderen is.

De goedkoopste Koelkasten, de beste koelkasten

Vind alles over koelkasten, ijskasten en frigo‘s, makkelijk vergelijken op laagste prijs, reviews, betrouwbaarheid en meer!

Hoe koop ik een huis

Een huis kopen, van stap tot stap

Wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Bluestone en Marmer worden allebei verkocht als hardstenen terrastegels, wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Zaaien van Little Gem (sla soort)

Wat je moet weten over het zaaien van Little Gem

Zelf een laminaatvloer leggen

Lees hier hoe je zelf een laminaatvloer kunt leggen.

Zo naar boven, zo naar beneden

Met een trap kun je naar boven en beneden. Een trap moet veilig zijn, maar mag er ook mooi uitzien.

Zonnepanelen

Betaal jij voor je buurman zijn zonnepanelen?