De tuinkas


Publicatie datum:

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Gesponsorde koppelingen

Een kas is een glazen ruimte die gebruikt wordt voor het (voor)zaaien van planten, het kweken van planten, maar ook geschikt is voor het overwinteren van planten. Kortom, een aanvulling voor de tuin, maar ook voor de woonkamer.

Vroeger stonden kassen alleen bij de echte tuinders en werden er tomaten, paprika's en komkommers in geteeld. Daarna verschenen er kleine kassen op volkstuinen en langzaam aan ook bij de gewone tuinier, als aanvulling op de aanwezige (moes)tuin.

Er zijn allerlei verschillende soorten kassen, de zogenaamde koude en warme kas, de kas van glas, van kunststof, met een metalen frame, een houten frame, tegen de muur bevestigd of vrij in de tuin. Welke kas voor u geschikt is, is geheel afhankelijk van uw wensen en het doel dat u met de kas wilt bereiken.
Wilt u hem alleen gebruiken om het moestuinseizoen te vervroegen, dus voornamelijk voor (voor)zaaien, dan is een koude kas voldoende. Een warme kas kan verwarmd worden en is dus met name bedoeld voor gebruik het hele jaar door. Ook kan hij dan gebruikt worden om niet-vorstbestendige planten te laten overwinteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 'oranjerie' zoals die een paar honderd jaar geleden in gebruik was bij de grote landhuizen. De citrusboompjes, olijfboompjes en oleanders gingen 's winters de oranjerie in om in het voorjaar weer tevoorschijn gehaald te worden.

Afhankelijk van de grootte van de moestuin moet de grootte van de kas worden bepaald. Als je een hele grote kas hebt, maar je hebt vrijwel geen buitengrond dan kan je met een hoop zaaigoed na het voorzaaien nergens heen. Je kunt dan wel 20 tomatenplanten in de kas uitzetten, maar je hebt er buiten geen ruimte voor en alles in de kas laten staan is vaak ook niet handig, want voor sommige planten kan het in de kas in de volle zon in de zomer toch echt te heet worden. Bedenk dus goed wat je precies wilt bereiken.

Het meest ideale van een kas is het vervroegen van het tuinseizoen. Kun je normaal pas in april/mei in de volle grond gaan zaaien, met een kas kun je in februari/maart al in bakken gaan voorzaaien. Sommige dingen kunnen dan in de kas blijven, waarna je in april/mei nieuw zaait in de volle grond, andere planten kun je in april/mei dan uitplanten in de volle grond, maar deze hebben dan een voorsprong op de net gezaaide plantjes, zodat je oogstseizoen wordt verlengd en je langer plezier hebt van je groententuin. Zeker voor sla, spinazie, snijbiet e.d. is dit een prima oplossing. Tomaten en courgettes zaai je prima uit in de kas en zet je na de ijsheiligen (half mei) in de volle grond.

Natuurlijk zijn er ook planten die de gehele zomer in de kas kunnen blijven, denk hierbij aan pepers, paprika's, meloenen en komkommers. Deze planten houden van warmte, maar houd wel in de gaten dat het in de zomer in een kas zelfs voor deze planten te heet kan worden, dus zorg voor materiaal dat schaduw kan bieden, zoals een rieten mat op het glas of andere bedekking. Zeker als een kas pal op het zuiden staat kan de temperatuur binnen oplopen tot boven de vijftig graden en dan is het woord 'broeikas' wel heel erg toepasselijk.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Waarin een kleine tuin groot kan zijn

Met wat handige tips kun je een kleinere tuin toch groter doen lijken.

Goedkoop schoonmaakmiddel zelf maken

enkele tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

Een moestuin op je balkon

Lees hier hoe je van een kleine tuin iets gezelligs kunt maken.

De voor- en nadelen van verschillende soorten tuinafscheidingen

Hierin leest u alles over de verschillende soorten tuinafscheidingen

Zo naar boven, zo naar beneden

Met een trap kun je naar boven en beneden. Een trap moet veilig zijn, maar mag er ook mooi uitzien.

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Architectuur en zonlicht

Dit artikel gaat over hoe je goed gebruik kan maken van zonlicht in het interieur.

Waarom Teak Hout Zo Populair Is

Teakhout is erg populair, maar waarom eigenlijk?

Haagse portiekwoningen

geschiedenis van de Haagse portiekwoning

Isolatiechape: isoleren en egalisaren

Een vloer isoleren gaat het snelste met isolatiechape

Huis kopen of verkopen

Je huis verkopen tijdens de crisis. Wat moet u weten.

Sleutel-op-de-deur ja of nee?

Voor en nadelen van een sleutel-op-deur-woning!

De beste vaatwastabletten, de goedkoopste vaatwastabletten

Welke vaatwastabletten zijn als beste getest door de consumentenbond en welke zijn het goedkoopst.

Het maken van een tv paneel

Een beschrijving voor het bouwen van een tv paneel met een paneel,twee balken en ledikanthaken.

Een nieuw bed, een nieuw matras

Een nieuw matras kopen? Waar moet je dan op letten?

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden? Lees hier een handige uitleg waardoor jij 200 euro bespaart.

Programmeren en ontwerpen

Relatie tussen programma van eisen en ontwerper

Tips voor het opknappen van de zolder

In veel huizen is de zolder een vergeten ruimte, waar de bewoners eigenlijk nooit komen. Dit artikel geeft tips voor het omtoveren van de zolder van rommelhok naar leefruimte.

Isoleren is besparen - isolatie - tips

Zoals iedereen weet en beseft, zijn onze energiefakturen de laatste tijd fel de lucht ingeschoten en niemand is er blij mee. Goed isoleren is gewoon 'een must'.

De goedkoopste Koelkasten, de beste koelkasten

Vind alles over koelkasten, ijskasten en frigo‘s, makkelijk vergelijken op laagste prijs, reviews, betrouwbaarheid en meer!

Reparatie keramische kookplaat, voorkom schade aan keramische kookplaat

Verdien ook € 500,- met het voorkomen van schade aan je keramische kookplaat of de gratis reparatie van je keramische kookplaat.

Ideeën voor een tuindoek

Met een tuindoek voeg je een extra dimensie toe aan je tuin. Het geeft je de mogelijkheid extra kleur toe te voegen, extra diepte en zelfs een serie van nieuwe vergezichten.

Rolluiken offertes vergelijken

Rolluiken offertes, vergelijk verschillende leveranciers en bespaar op de totale kosten.

De voor- en nadelen van verschillende soorten vloerbedekking

Lees hier alles over verschillende soorten vloeren voor in huis.

Makeover met een klein budget

Tips om voor weinig geld je interieur te vernieuwen.